Logo
0 800 30 11 77

Тахікардія: причини, симптоми та лікування

Тахікардія: причини, симптоми та лікування
Читати 5 хвилин | Створено: 16 грудня 2021 | Оновлено: 31 травня 2023 | 237689 237689
Тахікардія — порушення серцевого ритму, що характеризується підвищеною частотою серцевих скорочень.

Тахікардія може протікати безсимптомно, але за відсутності лікування призводить до порушення роботи серця, інфаркту та інсульту. З появою ознак тахікардії необхідно звернутися до кардіолога.

Що таке тахікардія?

Тахікардія — це прискорене серцебиття, частота якого становить понад 90 ударів на хвилину. У здорової людини в спокійному стані пульс у нормі становить 60-80 ударів на хвилину, за тахікардії частота серцевих скорочень значно збільшується і може перевищувати 200 ударів на хвилину.

Норма пульсу

Вік

Нормальна частота пульсу, уд./хв.

Тренувальна частота пульсу, уд./хв.

Максимальна частота пульсу, уд./хв.

20 років

70

130-160

200

25 років

70

127-156

195

30 років

70

124-152

190

35 років

70

120-148

185

40 років

70

117-144

180

45 років

70

114-140

175

50 років

74

111-136

170

55 років

74

107-132

165

60 років

79

104-128

160

65+ років

79

98-120

150

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми пульсу у жінок та чоловіків за віком

Таблиця норми пульсу у жінок та чоловіків за віком

Тахікардія трапляється у дорослих, дітей і підлітків. Прискорене серцебиття у немовлят — нормальне явище, пульс у дітей до одного року становить 120-140 ударів на хвилину. У віці 8-10 років нормальний пульс у дітей становить, як і в дорослих, близько 80 ударів на хвилину.

Причини тахікардії

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Тахікардія буває фізіологічною та патологічною. Причини фізіологічної тахікардії:

  • тяжкі фізичні навантаження;
  • стрес;
  • прийом деяких гормональних препаратів;
  • вживання алкоголю, кофеїну та нікотину;
  • підвищення температури довкілля;
  • підйом на високу гору.

Тахікардія також виникає зі збільшенням температури тіла. За підвищеної температури тіла на один градус серцебиття збільшується на 10 ударів на хвилину.

Патологічна тахікардія розвивається за патології серцево-судинної системи. Причини патологічної тахікардії:

Тахікардія може виникати внаслідок ендокринних і неврологічних захворювань. Також швидке серцебиття з'являється за анемії та великих крововтрат.

Симптоми тахікардії

До симптомів тахікардії належить різке почастішання пульсу і запаморочення. Інші ознаки тахікардії:

Нічні напади тахікардії свідчать про можливу наявність серцево-судинних захворювань. Необхідно записатися до кардіолога за виявлення прискореного серцебиття у стані спокою.

Чи небезпечна тахікардія?

Хронічна тахікардія може призвести до небезпечних наслідків у вигляді порушення кровопостачання внутрішніх органів і гострої серцевої недостатності. Внаслідок тахікардії може виникнути серцева астма (порушення роботи серця, що супроводжується нападами ядухи), тромбоз (закупорка артерії або вени згустком крові), набряк легенів. Порушення серцевого ритму може спровокувати інсульт та інфаркт, тож тахікардію обов'язково потрібно лікувати.

Види тахікардії

Залежно від локалізації вогнища ураження існує кілька різновидів прискореного серцебиття. Кардіологи виділяють такі види тахікардії:

  • синусова ― генерація імпульсу серцевих скорочень відбувається у синусовому вузлі. Найчастіше синусова тахікардія виникає внаслідок стресу і емоційних навантажень;
  • пароксизмальна ― порушення серцевого ритму, що раптово з'являється і швидко зникає, що характеризується 140-200 ударами серця на хвилину.

Пароксизмальна підшлункова тахікардія формується у шлуночках серця, а пароксизмальна синусова тахікардія виникає у синусовому вузлі. Визначити вид тахікардії може лише лікар після обстеження.

Як проходить лікування тахікардії

Діагностикою та лікуванням тахікардії займається кардіолог. На первинному прийомі проводиться огляд, збирання анамнезу, вимірюється пульс та артеріальний тиск. За потреби призначаються додаткові дослідження, що включають електрокардіограму та УЗД серця, що дозволяють оцінити його роботу та виявити патології на ранній стадії. За наслідками діагностики лікар призначає лікування тахікардії.

Щоб вилікувати тахікардію, необхідно усунути причини, що її викликають. Препарати зниження пульсу повинен призначати лише лікар, самолікування може бути небезпечним для здоров'я. Щоб зупинити тахікардію, кардіолог призначає такі препарати:

  • бета-блокатори — дозволяють знизити пульс завдяки впливу на гормони, що спричиняють стрес;
  • седативні засоби — надають заспокійливу дію на центральну нервову систему та нормалізують серцевий пульс;
  • серцеві глікозиди — покращують роботу кровоносних судин і серцевого м'яза;
  • антиаритмічні засоби — нормалізують серцевий ритм.

Крім медичних препаратів, для лікування тахікардії рекомендуються помірні фізичні кардіонавантаження. Інтенсивність і тривалість фізичного навантаження повинен підбирати лікар.

Профілактика тахікардії

Профілактика тахікардії передбачає дотримання здорового способу життя, відмову від алкоголю та куріння, правильне харчування, повноцінний відпочинок, уникнення стресів, помірні фізичні навантаження. За тахікардії рекомендується робити кардіовправи, що включають біг підтюпцем, їзду на велосипеді, ходьбу та плавання.

За прискореного серцебиття не рекомендується робити важкі фізичні вправи, щоб різко не збільшувалося навантаження на серце. За хронічної тахікардії необхідно проходити профілактичний огляд у кардіолога не менше, ніж один раз на рік.

Кардіологія в ОН Клінік Черкаси

Тахікардія: причини, симптоми та лікування - Качалко Михайло Миколайович
Качалко Михайло Миколайович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Скільки часу може тривати тахікардія?

Напад тахікардії зазвичай триває кілька хвилин. У деяких випадках прискорене серцебиття триває кілька годин і навіть днів. За тривалого нападу тахікардії слід обов'язково звернутися до лікаря, який призначить препарати, які нормалізують серцевий ритм.

2. Що відчуває людина за тахікардії?

За тахікардії пацієнти відчувають занепокоєння, слабкість, дискомфорт. За прискореного серцебиття можуть виникнути запаморочення та задишка. Під час нападів тахікардії може потемніти в очах і статися втрата свідомості. Також знижується загальна працездатність, з'являється швидка стомлюваність.

3. Що потрібно робити за тахікардії?

За тахікардії слід стежити за станом фізичного та психічного здоров'я. За сильного нападу тахікардії рекомендується виконати такі дії:

  • прийняти горизонтальне положення, щоб зменшити навантаження на серце;
  • позбутися тісного одягу, що здавлює область грудей та шиї;
  • відкрити вікно та забезпечити приплив свіжого повітря;
  • випити склянку холодної води невеликими ковтками;
  • вмиватися холодною водою.

Також допомагає нормалізувати серцевий ритм виконання дихальної гімнастики. За частих ознак тахікардії необхідно регулярно спостерігатися у кардіолога та приймати призначені їм антиаритмічні засоби.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Тахікардія: причини, симптоми та лікування
Лікар-кардіолог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 2 роки тому
У мене почалися напади тахікардії на тлі депресії. Чи нормалізується серцевий ритм після усунення симптомів депресії?
Відповісти
Причиною тахікардії дуже часто є стрес. Щоб усунути симптоми тахікардії, потрібно вилікувати захворювання, яке їх спричиняє. Застосування антидепресантів і лікування депресії здатне нормалізувати серцевий ритм і зменшити кількість нападів тахікардії.
Валентина 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, будь ласка, чи можна лікувати тахікардію в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день, для лікування тахікардії не потрібна госпіталізація, ви можете займатися лікуванням вдома. Але терапію тахікардії повинен обов'язково контролювати лікар. Не можна самостійно вибирати серцеві препарати без огляду і консультації кардіолога.
Ганна 2 роки тому
У мене періодично бувають напади тахікардії. Чи можна мені займатися спортом і відвідувати спортзал?
Відповісти
У разі тахікардії рекомендуються помірні кардіонавантаження, спрямовані на тренування серцевого м'яза. Ви можете відвідувати спортзал, але під час занять потрібно стежити за серцевими показниками. Якщо пульс підвищується понад 170 ударів на хвилину, необхідно зробити паузу і відпочити, а потім продовжити заняття в помірнішому темпі.
Карина 2 роки тому
Моїй дитині три роки, помітила в неї прискорене серцебиття, чи потрібно звертатися до лікаря і лікувати тахікардію?
Відповісти
У віці від одного до чотирьох років нормою вважається частота серцевих скорочень 100-130 ударів за хвилину. Якщо пульс у дитини не перевищує 120 ударів на хвилину, приводів для занепокоєння немає. Якщо з'являються болі в серці та пульс доходить до 200 ударів за хвилину, потрібно звернутися за консультацією до педіатра або дитячого кардіолога.
Олексій 2 роки тому
Який пульс вважається нормою під час фізичного навантаження?
Відповісти
Під час виконання фізичних вправ підвищення пульсу є нормальним явищем. За помірного фізичного навантаження пульс має становити від 100 до 140 ударів за хвилину, за інтенсивного навантаження пульс може підвищуватися до 160-170 ударів за хвилину. Під час виконання вправ потрібно стежити за частотою серцевих скорочень і давати організму відпочинок у разі сильного підвищення пульсу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!