Logo
0 800 30 17 33

Васкуліт: симптоми, причини та методи лікування

Васкуліт: симптоми, причини та методи лікування
Читати 13 хвилин | Створено: 7 травня 2024 | Оновлено: 7 травня 2024 | 1013 1013
Васкуліт є однією з причин зменшення внутрішнього діаметра судин і порушення кровопостачання тканин та органів. Захворювання в середньому виявляється менш ніж у 50 людей з одного мільйона осіб.

Що таке васкуліт?

Васкуліт — це аутоімунне захворювання, що супроводжується запаленням кровоносних судин, яке може доповнюватися ішемією (зниженням кровопостачання) та некрозом тканин. За хвороби, що вражає артерії, артеріоли, вени, венули або капіляри, знижується пропускна здатність набряклих і потовщених судин. Відповідно, тканини й органи недоотримують кисень і поживні речовини, що транспортуються кров'ю.

Які причини васкуліту?

Поставте своє питання Ревматологу
«ОН Клінік»

Механізми виникнення первинного васкуліту досі не встановлені. Причини вторинного васкуліту:

Імовірність виникнення васкуліту збільшується після 50 років. Також до групи ризику входять курці з багаторічним стажем.

Види васкуліту

Існує понад 30 видів васкуліту. Класифікація захворювання враховує основоположні фактори ризику та особливості ураження кровоносних судин.

Геморагічний васкуліт

Геморагічний васкуліт (імуноглобулін А-асоційований васкуліт, алергічна пурпура або хвороба Шенлейна-Геноха) здебільшого вражає дрібні судини та найчастіше виникає у дітей. Характерними проявами геморагічного васкуліту є петехії на ногах (точкові крововиливи на шкірі), пальпульовані пурпури, артралгії, шлунково-кишкові порушення та гломерулонефрит.

Геморагічний васкуліт починається з раптової появи пурпур, які зазвичай локалізуються на ногах (рідше — на тулубі та руках). Пурпури, що з'являються на шкірі, можуть трансформуватися в геморагічні плями, що зливаються. У міру розвитку хвороби можуть виникати лихоманка, болючість і припухлість суглобів. Геморагічний висип зазвичай минає протягом місяця, але через кілька тижнів може виникнути рецидив захворювання. Одним з наслідків геморагічного васкуліту є хронічна ниркова недостатність.

Хвороба Бехчета

Хвороба Бехчета супроводжується запаленням очей, болючістю шкіри, появою виразок у ротовій порожнині та на статевих органах. Також можуть уражатися нерви, головний мозок, легені, нирки та кишечник.

Вузликовий поліартеріїт

Хвороба вражає судини, нерви, кишковий тракт, серце, суглоби та нирки. Ураження нирок за вузликового поліартеріїту призводить до підвищення кров'яного тиску та дисфункції парних органів.

Ревматоїдний васкуліт

Ревматоїдний васкуліт, що супроводжується запаленням судин, є одним з ускладнень ревматоїдного артриту. Основними симптомами захворювання є набряки, біль і обмеження рухливості в суглобах.

Хвороба Бюргера (облітеруючий тромбангіїт)

Облітеруючий тромбангіїт являє собою запалення дрібних, середніх артерій і деяких поверхневих вен, що супроводжується тромбозом і тромбофлебітом. Основним фактором ризику є тютюнопаління.

Васкуліт центральної нервової системи

Васкуліт центральної нервової системи — це запалення та набряк стінок кровоносних судин головного мозку або хребта. Захворювання супроводжується неврологічними симптомами (наприклад, зниженням чутливості кінцівок, головним болем та запамороченнями).

Гігантоклітинний (скроневий) артеріїт

Гігантоклітинний артеріїт вражає слизову оболонку артерій голови, особливо у скронях. Захворювання спричиняє головний біль, болючість шкіри голови, біль в щелепі та порушення зору.

Уртикарний васкуліт

Уртикарний васкуліт супроводжується кропив'янкою (висипом з пухирями). Крім висипань, симптоми уртикарного васкуліту включають свербіж і біль у ділянці запалення.

Артеріїт Такаясу

Артеріїт Такаясу вражає аорту та судини, що відгалужуються від неї. Хвороба супроводжується порушенням кровообігу в артеріях верхніх кінцівок і головного мозку.

Хвороба Кавасакі

Хвороба Кавасакі найчастіше виникає у дітей віком до п'яти років. Захворювання може вражати коронарні артерії, що постачають кров'ю серце.

Еозинофільний гранулематоз з поліангіїтом (ЕГПА або синдром Черджа-Стросса)

Еозинофільний гранулематоз з поліангіїтом — форма васкуліту, за якої концентрація еозинофілів перевищує 10% від загальної кількості лейкоцитів у крові. Хвороба здебільшого пошкоджує легені, носові пазухи, шкіру, суглоби, нерви, шлунково-кишковий тракт, серце або нирки та може супроводжуватися астмою чи алергією.

Кріоглобулінемія

Кріоглобулінемія — тип васкуліту, що супроводжується появою в крові аномальних білків (кріоглобулінів), які злипаються за низьких температур. Захворювання супроводжується підвищеним ризиком печінкової та ниркової недостатності.

Лейкоцитокластичний васкуліт

Лейкоцитокластичний васкуліт вражає судини малого або середнього діаметру в шкірі та підшкірній клітковині. У місцях запалення локалізуються нейтрофіли, які провокують руйнування лейкоцитів (лейкоцитоліз). Лейкоцитокластичний васкуліт може супроводжуватися появою пурпуру, петехій або виразок.

Гіперчутливий (алергічний) васкуліт

Гіперчутливий васкуліт проявляється запаленням дрібних судин після впливу алергену (наприклад, інгредієнта ліків або рослинного пилку). Алергічний васкуліт найчастіше виникає на ногах.

Гранулематоз з поліангіїтом (хвороба Вегенера)

За хвороби Вегенера запалюються судини носа, носових пазух, горла, трахеї, легень і нирок. Захворювання може починатися з ознак ураження верхніх і нижніх відділів респіраторного тракту (наприклад, виділень з носа або кашлю). У міру розвитку симптоми хвороби доповнюються набряками та гіпертензією.

Мікроскопічний поліангіїт

Мікроскопічний поліангіїт є некротизуючим слабоімунним (без відкладення імунних глобулінів) захворюванням, яке може супроводжуватися гломерулонефритом та альвеолярним крововиливом. Хвороба належить до категорії АНЦА-асоційованих васкулітів, за яких у крові визначаються антинейтрофільні цитоплазматичні антитіла.

Як зрозуміти, що в мене васкуліт?

Прояви васкуліту залежать від локалізації запалення. Симптоми васкуліту:

  • висока температура;
  • нічна пітливість;
  • головний біль;
  • занепад сил;
  • втрата ваги;
  • запаморочення;
  • біль в суглобах (найчастіше виникає за васкуліту на руках і ногах);
  • дзвін у вухах, різка втрата слуху;
  • біль у животі після їди, поява крові в калі;
  • свербіж, печіння або почервоніння очей, двоїння або зниження гостроти зору;
  • набряки, поколювання, оніміння або слабкість у кінцівках;
  • задишка, кашель (у тому числі з кров'ю);
  • потемніння сечі або гематурія (кров у сечі).

Багато симптомів васкуліту схожі з проявами захворювань різних систем. Для виключення помилки при постановці діагнозу слід звернутися до ревматолога.

Як васкуліт проявляється на шкірі?

За васкуліту на шкірі може з'являтися висип (кропив'янка) або червоні плями (ознаки підшкірної кровотечі). Шкірні прояви васкулітів також включають виразки, сітчастий ліведо (судинний малюнок), вузлики під шкірою та капілярні крововиливи (геморагії). Який вигляд має васкуліт, можна побачити на фото.

Васкуліт

Васкуліт

Як діагностують васкуліт?

За появи ознак васкуліту необхідно записатися на консультацію ревматолога. Методи діагностики васкуліту включають:

  • клінічний аналіз крові (ознаками запалення є підвищена швидкість осідання еритроцитів, анемія, збільшення концентрації тромбоцитів і низький рівень сироваткового альбуміну);
  • лабораторні дослідження сечі (на еритроцити, білок і циліндри еритроцитів);
  • рентген грудної клітки;
  • імуноферментний аналіз;
  • УЗД судин (доплерографію);
  • магнітно-резонансну томографію (МРТ). Може проводитися при підозрі на васкуліт судин головного мозку. Також призначається для уточнення клінічної картини при васкулопатії головного мозку.

Диференціальна діагностика васкуліту дає змогу виключити капілярит (або пігментну пурпуру), за якого на шкірі рук, ніг та інших частин тіла з'являються червонувато-коричневі плями. За результатами діагностики ревматолог може направити пацієнта на консультацію вузькопрофільних фахівців. Наприклад, за виявлення ознак захворювань міокарда проводять огляд кардіолога та УЗД серця, а в разі васкуліту з алергічними реакціями — консультацію алерголога з аналізом на чутливість до алергенів.

Методи лікування васкуліту

Основу лікування васкуліту складають кортикостероїди (наприклад, у вигляді ін'єкцій, мазей або таблеток), що сприяють зняттю запалення. Інші методи лікування васкуліту:

  • імуномодулятори або імуносупресори (нормалізують активність імунної системи);
  • нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП призначаються для зниження інтенсивності больового синдрому);
  • антагоністи рецепторів ендотеліну та інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (сприяють нормалізації артеріального тиску).

Також під час лікування васкуліту може проводитися плазмаферез. Процедура передбачає часткове видалення плазми крові пацієнта, яка замінюється донорською плазмою або фізіологічним розчином для зниження рівня антитіл в організмі.

Чи можна вилікувати васкуліт назавжди?

Повністю вилікувати васкуліт неможливо, проте системна терапія дає змогу досягти стійких ремісій, тобто збільшити тривалість періодів між епізодами загострень захворювання. У середньому ремісії тривають від кількох місяців до кількох років.

Особливості васкуліту у дітей

Рівень поширеності васкуліту в дітей становить близько 200 випадків на один мільйон пацієнтів. Захворювання найчастіше виявляється у віці 3-10 років і вражає переважно хлопчиків. Основним фактором ризику є спадкова схильність.

Симптоми васкуліту, який вирізняється схильністю до рецидивів, можуть тривати близько 2-12 тижнів. Основу лікувального курсу складають НПЗП і кортикостероїди. У більшості дітей хвороба не викликає довгострокових ускладнень і не вимагає обмежень фізичних навантажень.

Чи потрібна дієта при васкуліті?

Дієта за васкуліту може допомогти запобігти ускладненням і потенційним побічним ефектам медикаментозної терапії (наприклад, діабету, витонченню кісток або коливанням кров'яного тиску). Особливості дієти за васкуліту:

  • регулярне вживання свіжих овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, нежирних молокопродуктів, нежирного м'яса та риби;
  • відмова від алкоголю;
  • виключення з раціону продуктів, які можуть викликати алергію (наприклад, яєць або цитрусових).

Для підтримання нормальної ваги тіла слід контролювати калорійність раціону. За прийому кортикостероїдів лікар може призначити дієту, багату на вітамін D і кальцій (або препарати, що містять ці компоненти).

Можливі ускладнення васкуліту

Ризик виникнення ускладнень визначається ступенем тяжкості васкуліту та локалізацією вогнищ запалення. Можливі ускладнення васкуліту:

  • тромбоз;
  • легенева емболія;
  • аневризма (розширення судини більш ніж на половину порівняно з нормальним діаметром);
  • розрив артерії;
  • гіпертонія або гіпотонія;
  • запалення серцевого м'яза (міокардит);
  • втрата зору;
  • порушення пам'яті;
  • ослаблення імунної системи (підвищення вразливості до інфекційних агентів);
  • ішемія внутрішніх органів (наприклад, серця або печінки);
  • ниркова недостатність;
  • внутрішні (наприклад, шлунково-кишкові) кровотечі.

Одними з найнебезпечніших ускладнень васкуліту є перитоніт, сепсис, інфаркт та інсульт. При виникненні ознак серцевого нападу, різких болях, втрати чутливості в окремих частинах тіла або тяжких дихальних порушеннях слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Чи можна запобігти васкуліту?

Методи, які допомогли б гарантовано запобігти васкуліту, не розроблені. Профілактичні заходи сприяють полегшенню симптоматики, подовженню ремісій і зниженню ризику загострень. Профілактика ускладнень васкуліту:

Пацієнткам, які планують вагітність при васкуліті, слід попередньо проконсультуватися з лікарем. У більшості випадків контрольований або неактивний васкуліт не спричиняє ускладнень вагітності. Особливу увагу необхідно приділити контролю артеріального тиску, підвищення якого може спровокувати викидень. При важких формах васкуліту збільшується ризик передчасних пологів і затримки внутрішньоутробного розвитку дитини, тому необхідно постійно спостерігатися в ревматолога і гінеколога.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Ревматологія в ОН Клінік Миколаїв

Васкуліт: симптоми, причини та методи лікування - Вороніна Олена Володимирівна
Вороніна Олена Володимирівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Як зняти біль у суглобах за васкуліту?

Позбутися болю в суглобах за васкуліту можна завдяки прийманню кортикостероїдів, НПЗП, анальгетиків і антибіотиків (за бактеріальних інфекцій). Лікарські засоби можуть призначатися у формі таблеток, ін'єкцій або мазей від болю в суглобах і доповнюватися масажем, мануальною терапією і лікувальною фізкультурою.

2. Васкуліт — це смертельно?

Васкуліт може становити загрозу життю за порушення кровопостачання життєво важливих органів (наприклад, серця, легенів, нирок або головного мозку). Ймовірність летального результату залежить від перебігу хвороби та виниклих ускладнень. На початковій стадії васкуліту ризик незворотних наслідків є незначним, але в міру прогресування захворювання він збільшується.

3. Чи можна лікувати васкуліт народними засобами?

Застосування народних засобів для лікування васкуліту не має достатнього наукового обґрунтування, тому супроводжується підвищеним ризиком побічних ефектів. Васкуліт слід лікувати, дотримуючись курсу терапії, призначеного ревматологом.

4. Що таке системний васкуліт?

Системний васкуліт діагностують за запалень, що одночасно виникають у різних судинах (дрібних, середніх і великих), органах або системах. Поширеними симптомами системного васкуліту є скроневий головний біль, ішемічний інсульт, кульгавість кінцівок, гіпертонія та м'язовий біль. Хворобу, що вражає тільки один орган, називають моноорганним васкулітом.

5. Яка тривалість життя при васкуліті?

Тривалість життя при васкуліті оцінюється за ймовірністю п'ятирічного виживання. Значення показника залежить від типу захворювання.

Тривалість життя при васкуліті

Вид васкуліту

Імовірність виживання протягом п'яти років

Васкуліт Вегенера

75%

Мікроскопічний поліангіїт

45-75%

Синдром Черджа-Строса

68-100%

Васкуліт Шенлейна-Геноха

75%

Васкуліт середніх судин (включаючи вузликовий васкуліт)

75-80%

Хвороба Кавасакі

більше за 99%

Артеріїт Такаясу і васкуліт великих судин (включаючи гігантоклітинний артеріїт)

70-93% 

На показник може впливати своєчасність діагностики та початку терапії. Також необхідно брати до уваги наявність супутніх інфекцій і патологій (наприклад, поліорганної недостатності).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Васкуліт: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-ревматолог.
Васкуліт: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Яна 3 дні тому
Добрий день. Які аналізи потрібно здавати за шкірного васкуліту?
Відповісти
Добрий день. Лабораторна діагностика шкірного васкуліту включає аналізи крові та сечі. Дослідження допомагають виявити ознаки запалення, імунологічних порушень і антитіла до інфекційних агентів.
Ангеліна 1 тиждень тому
Доброго ранку. Підкажіть, як швидко позбутися болю в тазостегновому суглобі за васкуліту?
Відповісти
Добрий день. Для лікування васкуліту, за якого болить тазостегновий суглоб, можуть використовувати протизапальні, знеболювальні, протиревматичні препарати та антибіотики (після обстежень). Терапія, яку призначає ревматолог, може доповнюватися холодними або теплими компресами (допомагають зняти запалення і набряки).
В'ячеслав 1 тиждень тому
Добрий день. Які органи вражає васкуліт?
Відповісти
Добрий день. Васкуліт може мати будь-яку локалізацію. Наприклад, запалення під час васкуліту може виникнути в судинах шкіри, легенів, серця, нервів, нирок, головного мозку, рук, ніг, а також інших органів і частин тіла.
Андрій 1 тиждень тому
Доброго дня. Чи буває ковідний васкуліт?
Відповісти
Добрий день. Перенесена інфекція COVID-19 може бути одним із факторів, що провокують розвиток васкуліту (наприклад, хвороби Кавасакі). Перелік препаратів, що застосовуються для терапії ковідного васкуліту, може включати імуноглобуліни, стероїди та антикоагулянти.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн