Logo
0 800 30 11 77

Хірургічне лікування опущення матки та піхви

Хірургічне лікування опущення матки та піхви
Читати 11 хвилин | Створено: 18 жовтня 2023 | Оновлено: 18 жовтня 2023 | 8493 8493
Опущення матки та піхви діагностується, коли органи зміщуються вниз зі свого природного анатомічного положення. Патологія не є небезпечною для життя, але потребує проведення комплексного лікування.

Що таке опущення матки та піхви (пролапс)?

Опущення піхви та матки (пролапс) — це стан, що супроводжується послабленням тазових зв'язок, м'язової та сполучної тканин. У результаті матка та піхва можуть опуститися або випасти залежно від стадії захворювання.

Опущення матки

Опущення матки

Причини опущення матки та піхви

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Фактором ризику пролапсу піхви та матки є менопауза, яка супроводжується зниженням вироблення естрогену. На фоні дефіциту гормону послаблюються зв'язки та м'язи тазового дна, що перешкоджають зміщенню матки та піхви. Інші причини опущення матки та піхви:

  • вагітність;
  • кілька вагінальних пологів (ризик опущення задньої стінки матки після пологів пропорційний вазі дитини);
  • родові травми;
  • сімейний анамнез (успадкована схильність до ослаблення сполучної тканини);
  • ожиріння;
  • асцит;
  • пухлини в черевній порожнині;
  • астма;
  • хронічні форми кашлю або бронхіту;
  • закреп;
  • регулярне піднімання важких предметів (наприклад, професійні заняття важкою атлетикою).

Ймовірність розвитку пролапсу підвищується з віком через природне старіння тканин. До переліку факторів ризику також відносять перенесені операції на органах малого таза.

Ступені опущення матки та піхви

Під час оцінки ступеня тяжкості пролапсу використовується анатомічний орієнтир, який називається рівнем дівочої пліви. Точку відліку визначає гінеколог під час огляду.

Ступені опущення матки та піхви

Ступінь (стадія) опущення

Особливості зміщення піхви

Зміни положення матки

1

Найбільш виступаюча частина випадаючого сегмента розташована більш, ніж на 10 мм, вище рівня дівочої пліви

Опускається у верхню частину піхви

2

Виступаюча частина випадаючого сегмента зміщена вище або нижче рівня дівочої пліви, але не більше, ніж на 10 мм

Опускається в нижню частину піхви

3

Випадаючий сегмент виступає більш, ніж на 10 мм, нижче рівня дівочої пліви, але в межах 20 мм порівняно із загальною довжиною піхви

Виступає з піхви

4

Повне випадання піхви

Матка опускається за межі вульви

Окремі класифікації включають нульову стадію, коли ознаки пролапсу відсутні. Опущення матки та стінок піхви є незворотнім, тобто перехід від важкого до легкого ступеня патології можливий тільки в разі хірургічного лікування пролапсу.

Симптоми опущення матки та піхви

Поширеними ознаками опущення матки та піхви є важкість, тиск і тягнучий біль у геніталіях, нижній частині живота, тазу чи попереку. Інші симптоми опущення піхви та матки:

  • порушення сечовипускання (почастішання позивів, витікання невеликої кількості сечі під час фізичних вправ або кашлю);
  • біль під час сексу, введення тампонів або засобів контрацепції в піхву;
  • закреп;
  • відчуття присутності стороннього тіла (наприклад, маленької грудочки або кульки) у піхві.

Дискомфорт і больовий синдром можуть посилюватися під час ходьби, дефекації або в положенні стоячи. Також пролапс тазових органів може протікати безсимптомно та виявлятися під час проведення гінекологічного огляду. Стрес, що виникає на фоні діагностованої патології, може спровокувати психічні розлади.

Діагностика пролапсу

Під час огляду гінеколог оцінює стан м'язів і положення статевих органів. Щоб визначити, чи опущена матка, лікар може попросити пацієнтку покашляти або напружити органи малого таза (як під час дефекації). Діагностика опущення піхви та матки доповнюється лабораторними дослідженнями сечі на наявність інфекційних збудників та УЗД органів малого таза.

Методи лікування опущення матки та піхви

Вибір терапевтичних методик визначається тяжкістю діагностованого пролапсу. За відсутності скарг можна періодично спостерігатися у лікаря. Методи консервативного лікування опущення матки та піхви:

  • гормональна терапія. За легких форм опущення матки застосовують засоби на основі естрогену (наприклад, таблетки, свічки, креми або вагінальні кільця);
  • вправа Кегеля (метод лікування опущення матки в домашніх умовах, що сприяє зміцненню м'язів тазового дна). Необхідно напружити м'язи таза, як під час стримування сечовипускання, зберігати напругу впродовж кількох секунд, а потім розслабитися. Повторити 10 разів. Гімнастику в разі опущення матки можна виконувати в будь-якому місці (до чотирьох підходів на добу);
  • встановлення вагінального песарія. Гумове, пластикове або силіконове кільце, характеристики якого зумовлюються формою та розмірами піхви, виконує функцію опорної конструкції, яка запобігає зміщенню жіночих статевих органів. Песарій, який необхідно знімати перед сексом і періодично чистити, підбирає лікар. Вагінальні песарії не є засобами контрацепції та не перешкоджають заплідненню яйцеклітини.

Протипоказаннями до встановлення вагінальних песаріїв є гострі запальні захворювання органів малого таза. Побічні ефекти від використання песаріїв можуть включати біль, інфекції сечовивідних шляхів, порушення сечовипускання, виділення з піхви зі специфічним запахом і кровотечі.

Хірургічне лікування опущення і випадіння матки

На важких стадіях пролапсу проводиться операція. Способи хірургічного лікування випадіння матки:

  • прикріплення піхви або матки до зв'язок усередині таза;
  • сакрокольпопексія (фіксація органів малого таза за допомогою спеціальної хірургічної сітки);
  • кольпоклейзис (зашивання піхви). Після процедури неможливо займатися вагінальним сексом;
  • гістеректомія (видалення матки). Проводиться в разі випадання матки.

Ускладнення, що виникають після операції, можуть включати біль, кровотечі, підвищення температури, закреп, нетримання сечі, печіння під час сечовипускання та пошкодження нервів. Також хірургічне втручання може спровокувати пошкодження сечового міхура або кишківника.

Як підготуватися до операції з опущення матки та піхви?

Підготовка до операції включає аналізи крові, електрокардіограму, цитологічні мазки, трансвагінальне УЗД і збір анамнезу органів тазового дна. За наявності вагінальних кровотеч проводиться біопсія ендометрія.

Хірург може порекомендувати відмовитися від куріння за чотири-шість тижнів до операції для запобігання ускладнень. Напередодні операції необхідно очистити кишківник за допомогою клізми та відмовитися від прийому їжі ввечері напередодні та в день хірургічного втручання. За дві години до операції не можна пити воду та будь-які напої.

Підготовка до операції з опущення матки та піхви

Підготовка до операції з опущення матки та піхви

Як проходить операція за опущення матки та піхви?

Операція проводиться з метою повернення зміщених внутрішніх органів у нормальне анатомічне положення. Оперативне лікування здійснюється через піхву, без розрізів на тілі, та відрізняється коротким періодом відновлення. Залежно від ступеня опущення може бути рекомендована малоінвазивна хірургія в гінекології (з мінімальним втручанням в організм):

  1. Анестезія.
  2. Обробка шкіри антисептиком.
  3. Розріз у задній стінці піхви.
  4. Пришивання органів, що опустилися, до тазових зв'язок або їх прикріплення до крижів за допомогою хірургічної сітки.
  5. Зашивання розрізів.
  6. Інтимна пластика (за необхідності).
  7. Установка катетера для дренування сечового міхура (знімається впродовж двох діб).
  8. Накладення кровоспинної пов'язки.

Для зниження інтенсивності больового синдрому після операції застосовують нестероїдні протизапальні препарати. У разі ускладнення пролапсу виникає необхідність у видаленні матки. Після операції вагітність стає неможливою.

Реабілітація після хірургічного лікування пролапсу

Перший етап відновлення один-півтори місяці. Післяопераційні симптоми та реабілітація:

  • вагінальна кровотеча спостерігається впродовж тижня;
  • саморозсмоктувальні шви не потребують зняття;
  • у разі виділень із піхви, які можуть не припинятися впродовж кількох тижнів, можна використовувати гігієнічні прокладки;
  • для профілактики закрепу та зневоднення слід вживати клітковину та чисту воду (не менше, ніж два літри на добу). Їжу можна приймати без обмежень за часом;
  • за появи ознак закрепу за погодженням із лікарем можна прийняти проносне;
  • щоб уникнути тромбозу, не рекомендується дотримуватися постільного режиму, починаючи з другого-третього дня після операції (також для зниження ризику утворення тромбів можуть застосовуватися антикоагулянти).

Впродовж перших двох тижнів необхідно обмежити фізичні навантаження, замінивши їх прогулянками (можна почати з подолання невеликих відстаней і поступово збільшувати дистанцію). Підйоми та спуски сходами не заборонені. Починаючи з сьомого тижня після операції та за попередньої консультації гінеколога, можна займатися плаванням або аеробікою, а також повертатися до професійної діяльності. До важких навантажень можна повернутися не раніше, ніж за три місяці після операції.

Коли можна займатися сексом після хірургічного лікування опущення матки та піхви?

Відновлювати статеве життя можна через півтора місяця після операції (за умови відсутності виділень і кровотеч). Щоб уникнути травмування статевих органів, необхідно проявляти обережність, а в разі сухості піхви використовувати змазку. Якщо шви викликають у партнера дискомфорт, слід утримуватися від сексу до їх розсмоктування (впродовж трьох-чотирьох місяців). У випадках, коли для лікування важкої форми пролапсу проводили операцію з часткового або повного зшивання піхви, потрібна альтернатива вагінальному сексу.

Чи можна відновити опущення матки без операції?

Консервативні терапевтичні методики (наприклад, свічки під час опущення матки) сповільнюють розвиток пролапсу та запобігають переходу патології на більш важку стадію, проте вони не забезпечують відновлення природної анатомії зміщених органів. У разі легких форм опущення матки (1 або 2 ступені) та відсутності симптомів болю можна обмежитися лікарським наглядом за пролапсом. У разі підвищення ризику виникнення ускладнень необхідна консультація щодо хірургічного лікування опущення матки.

Що буде, якщо не лікувати опущення матки та піхви?

Якщо не лікувати опущення матки та піхви, запущені форми пролапсу можуть призвести до випинання сечового міхура, кишківника, закрепів, нетримання калу чи сечі. Опущення матки під час вагітності супроводжується підвищеним ризиком викидня, важких пологів, інфекцій статевих органів і сечовивідних шляхів. Анатомічні зміни, що виникають у разі пролапсу, також можуть спровокувати депресію та сексуальні розлади.

Профілактика опущення матки та піхви

Невід'ємним компонентом профілактичних заходів є позбавлення зайвої ваги. Профілактика опущення піхви та матки:

  • дотримання дієти (вживання фруктових, овочевих страв, бобових, цільнозернових продуктів для зниження ризику закрепів);
  • уникнення підйому важких предметів;
  • проведення лікування бронхіту або хронічного кашлю;
  • відмова від куріння;
  • тренування м'язів тазового дна.

Для зміцнення стінок піхви та нормалізації місцевого кровообігу під час проведення профілактики опущення матки, після консультації хірурга або гінеколога, можна використовувати тренажер Кегеля. Профілактика також необхідна після операції, особливо після 60 років і в разі ожиріння. У разі виникнення відчуття надлишкового тиску в ділянці таза, болю, що супроводжує дефекацію або сечовипускання, необхідно записатися на консультацію гінеколога.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Хірургічне лікування опущення матки та піхви - Афанасьєв Ігор Володимирович
Афанасьєв Ігор Володимирович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки лежать у лікарні після операції з опущення матки?

Термін перебування в медичному закладі після операції на матці чи піхві становить до трьох днів. Точну тривалість перебування в лікарні визначає лікар з урахуванням скарг.

2. Скільки коштує операція при опущенні матки?

Вартість операції при пролапсі матки залежить від складності хірургічного втручання. Уточнити ціну операції можна, записавшись на консультацію хірурга в медичному центрі.

3. Як зрозуміти, чи потрібно робити операцію при опущенні матки?

Хірургічне втручання за пролапсу матки необхідне в разі хронічного болю в попереку або тазовій ділянці. Операцію також проводять у разі підвищення внутрішньочеревного тиску, ослаблення або втрати контролю над дефекацією та сечовипусканням.

4. Де болить у разі опущення матки та піхви?

Біль, характерний для пролапсу, локалізується в зоні таза, попереку, животі або промежині. Інтенсивність болю посилюється під час кашлю, чхання, дефекації, сечовипускання, тривалого перебування в стоячому чи сидячому положенні.

5. Що не можна робити при опущенні матки?

Протипоказаннями в разі пролапсу матки є паління, підіймання та переміщення важких предметів, набір зайвих кілограмів і перенапруження м'язів тазового дна в разі закрепу. Також не слід допускати розвитку хронічного кашлю.

6. Що відчуває жінка під час опущення матки?

Характерними ознаками пролапсу є відчуття тяжкості й тиску в зоні таза, біль у животі або поперековій ділянці. Інтенсивність больового синдрому може збільшуватися під час сексу або після статевих контактів. Опущення шийки матки також може спровокувати часті позиви до сечовипускання.

7. Чи можна займатися сексом при опущенні матки?

Статеві контакти при пролапсі матки не протипоказані. Якщо патологія не викликає болю, то при опущенні матки можна займатися сексом, підбираючи комфортні пози.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Хірургічне лікування опущення матки та піхви
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія, кандидат медичних наук.
Хірургічне лікування опущення матки та піхви
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Афанасьєв Ігор Володимирович 4 місяці тому
Добрий день. У разі опущення матки слід складати програму вправ (фізичних навантажень) спільно з гінекологом. Надмірні навантаження (зокрема, заняття важкою атлетикою) можуть негативно позначитися на стані матки за пролапсу.
Відповісти
Інна 4 місяці тому
Добрий день. Які вправи заборонені в разі опущення матки?
Відповісти
Валентина 5 місяців тому
Добрий вечір. Мені потрібно обмежити фізичну активність у разі опущення матки?
Відповісти
Добрий день. Інтенсивні фізичні навантаження (наприклад, підйом важких предметів) можуть призвести до ускладнень пролапсу. Уточнити безпечний рівень навантажень можна, записавшись на консультацію гінеколога.
Юлія 6 місяців тому
Доброго дня. Чи потрібно носити спеціальні труси при опущенні матки?
Відповісти
Добрий день. Носіння спеціальної підтримуючої білизни (бандажа) не є обов'язковим у разі опущення матки. Для підбору дієвих лікувальних методик слід проконсультуватися з лікарем-гінекологом.
Валерія 6 місяців тому
Доброго дня. Чи проводиться лікування випадіння матки в літньому віці?
Відповісти
Добрий день. Для пацієнтів у літньому віці застосовуються такі ж схеми лікування випадіння матки, як і для інших вікових категорій. Під час вибору методів терапії враховується ризик побічних ефектів та ускладнень наявних хронічних захворювань.
Світлана 6 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи відчуває чоловік опущення матки?
Відповісти
Добрий день. У разі пролапсу чоловік може відчути частини виступаючих жіночих статевих органів під час сексу. Відчуття залежать від індивідуальних анатомічних особливостей.
Ксенія 6 місяців тому
Добрий день. Як можна визначити опущення матки в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Ознаками пролапсу матки є відчуття тяжкості в геніталіях і нижній частині живота, дискомфорт під час сексу та нетримання сечі. На опущення матки можуть вказувати утруднення при введенні тампонів, тазові, поперекові болі, а також болі в животі. Опуклість під час зміщення органів можна відчути, помістивши два пальці на ділянку передньої стінки піхви. Для уточнення діагнозу необхідно записатися на прийом до гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!