Logo
0 800 30 11 77

Чому волосся випадає восени, чи норма це і як цього уникнути?

Чому волосся випадає восени, чи норма це і як цього уникнути?
Читати 8 хвилин | Створено: 1 вересня 2023 | Оновлено: 1 вересня 2023 | 9303 9303
Волосся на голові людини у кожний момент часу знаходиться у різних фазах життєвого циклу. У нормі за день випадає до 100 волосків. Посилене випадання волосся може спостерігатися у весняний і осінній періоди.

Причини випадання волосся

Нормальний життєвий цикл волосся включає три фази: анагенову, катагенову та телогенову. Волосся проходить усі стадії за шість-сім років і наприкінці телогенової фази випадає.

Збільшення випадання волосся може бути ознакою захворювань внутрішніх органів. Причини випадіння волосся:

  • зміни гормонального фону;
  • дефіцит нутрієнтів (мінералів, вітамінів, незамінних жирних та амінокислот);
  • анемія (малокровність);
  • дефіцит вітаміну Д;
  • захворювання шкіри голови (себорея, алергічний дерматит);
  • ревматичні хвороби (вовчак, склеродермія);
  • важкі вірусні та бактеріальні інфекції (грип, пневмонія, сепсис);
  • вплив радіації;
  • хіміотерапія;
  • травми голови.

Найпоширенішими причинами алопеції є гормональні (пов'язані з підвищеною активністю андрогенів — чоловічих статевих гормонів). Розрізняють також сезонне випадання волосся — посилену втрату волосся у певну пору року.

Сезонне випадання волосся

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Сезонним називається посилене випадання волосся, яке проявляється у певну пору року. Сезонне випадання триває один-два місяці і, як правило, пов'язане із зміною погоди та характеру харчування залежно від сезону.

Види сезонного випадання волосся

Сезонне випадання волосся класифікують залежно від пори року, коли воно з'являється. Випадання волосся в осінній період пов'язане з різким зменшенням сонячного випромінювання та дефіцитом вітаміну Д, який відповідає за міцність кісток, волосся та нігтів, а також за імунітет і процеси обміну речовин. Випадання волосся взимку може посилитися внаслідок впливу низьких температур на шкіру голови.

Весняне випадання волосся може бути пов'язане з дефіцитом вітамінів, що містяться у свіжих овочах та фруктах (наприклад, фолієвої кислоти), а також з анемією. Літнє випадання волосся може бути пов'язане з впливом на них ультрафіолетового випромінювання.

Чому восени випадає волосся

Причинами осіннього випадання волосся стає дефіцит вітаміну Д (внаслідок зменшення тривалості сонячного дня) та інших поживних речовин, а також перепади температури повітря та вологості. На початку осені випадає волосся, пошкоджене ультрафіолетовим випромінюванням у літній час.

Як зрозуміти, що волосся випадає більше норми

Норма випадання волосся складає до 100 волосків на день. Враховуються тільки волоски, що випали з коренем (на кінці волосини видно волосяну цибулину чорного або білого кольору), оскільки ламкість волосся (обламування по довжині) не є облисінням і має інші причини (як правило, сухість волосся).

Особливості сезонного випадання волосся у чоловіків та жінок

До сезонного випадання волосся однаково схильні чоловіки та жінки. Важливо переконатися, що волосся не випадає з інших причин (у зв'язку з гормональними порушеннями, дерматитами, системними захворюваннями на тлі прийому лікарських засобів).

За сезонним випаданням волосся у чоловіків може ховатися чоловіча фокальна алопеція. Андрогенна алопеція внаслідок підвищеної активності чоловічих статевих гормонів є найчастішою причиною облисіння. За сезонним випаданням волосся у жінок може ховатися жіноча гормональна алопеція.

Загальні поради щодо сезонного випадання волосся

Зупинити сезонне випадання волосся можна за допомогою збалансованого харчування, а також використання засобів захисту волосся від ультрафіолетового випромінювання та сухості шкіри голови. Необхідно також регулярно (не менш як один раз на рік) проходити профілактичний огляд у терапевта та здавати аналіз крові для виявлення анемії, дефіциту заліза та інших мінералів на безсимптомних стадіях.

При схильності волосся до випадання необхідно уникати його механічної травматизації (тугих зачісок, жорстоких гребінців). Зберегти волосся допоможе також відмова від термічних приладів для вкладання (щипців для завивки та вирівнювання волосся, бігудей).

Як зупинити сезонне випадання волосся?

Як зупинити сезонне випадання волосся?

Як лікувати сезонне випадання волосся

Домашні засоби від сезонної слабкості волосся (наприклад, маски з натуральних компонентів) малоефективні, тому що не потрапляють у товщу шкіри та не впливають на волосяний фолікул. Зовнішні засоби не допомагають усунути дефіцит поживних речовин.

Лікування сезонного випадання волосся включає медикаментозний та немедикаментозний методи терапії. Методи лікування випадання волосся:

  • прийом лікарських засобів;
  • плазмоліфтинг шкіри голови;
  • використовування засобів для догляду за волоссям;
  • дієта (додавати в раціон продукти з високим вмістом вітамінів та мінералів).

Плазмоліфтинг за випадання волосся є введенням плазми крові пацієнта в шкіру голови. Плазма містить біологічні фактори росту, а також білки, що мають регенеративні (відновлюючі) та протизапальні властивості.

До якого лікаря звертатись при випаданні волосся

При випадінні волосся необхідно записатися на консультацію трихолога. Трихолог займається діагностикою, лікуванням і профілактикою хвороб волосся, а також призначає домашній догляд за волоссям для підтримки результату лікування.

Консультація трихолога може включати уточнення щодо скарг (як довго триває сезонне випадання волосся, скільки волосся випадає) і трихоскопію (огляд шкіри голови за допомогою збільшувального приладу). Лікар також може провести пул-тест (тест на випадання волосся при його легкому натяжінні). За потреби трихолог призначить додаткові обстеження (аналізи, консультації суміжних фахівців).

Чи можна запобігти сезонному випаданню волосся

Для профілактики сезонного випадання волосся необхідний прийом вітаміну Д (за призначенням лікаря). Приймати вітамін Д можна у будь-якому віці (дітям, дорослим, вагітним і жінкам, що годують, літнім людям). Важливо також проходити профілактичні огляди у лікаря раз на рік, регулярно здавати аналіз крові.

Харчування має бути різноманітним і включати м'ясо різних сортів, молочні продукти, овочі та фрукти, олії, крупи, злаки, щоб забезпечити надходження в організм усіх необхідних поживних речовин та вітамінів. За дотримання дієт (для схуднення або за медичним призначенням) необхідно додатково проконсультуватися з лікарем щодо прийому харчових добавок для профілактики дефіцитів.

Вітаміни від сезонного випадання волосся

У разі виявлення дефіциту нутрієнтів трихолог може призначити вітаміни від випадання волосся. Для лікування випадіння волосся застосовують вітамін Д, фолієву кислоту, а також вітаміни групи В. Інші вітаміни (вітамін А, С, Е та вітаміни групи В) також мають значення для підтримки життєвого циклу волосяних фолікулів, а їх недолік може стати причиною як ламкості, так і випадання волосся.

Які продукти додати до раціону проти сезонного випадання волосся

Харчування за випадання волосся має бути збалансованим і містити достатню кількість вітамінів, мінералів, незамінних амінокислот та жирних кислот. Для зміцнення волосся також важливе щоденне вживання білка.

Надходження вітамінів в організм має бути регулярним, тому що більшість вітамінів не накопичуються у тканинах. Продукти від випадіння волосся:

  • морська риба та морепродукти;
  • яйця;
  • молочні продукти (сир, свіжий йогурт);
  • печінка;
  • червоне м'ясо;
  • злаки та крупи;
  • горіхи та насіння;
  • рослинні олії (оливкова, лляна);
  • авокадо.

    Продукти від випадання волосся

    Продукти від випадання волосся

При дотриманні спеціальних дієт, а також вегетаріанства слід ретельно підраховувати надходження вітамінів і заліза, а при необхідності — додатково приймати поживні речовини, що відсутні, у вигляді харчових добавок. Профілактичний прийом харчових добавок також необхідний людям, які страждають на хронічні захворювання травного тракту (гастритом, дуоденітом, хворобою Крона, целіакією).

Догляд за волоссям восени

Правильний догляд за волоссям восени допоможе запобігти їх ламкості і випаданню. Засоби догляду за волоссям повинні підходити за типом шкіри. Якщо після миття голови з'являється свербіж шкіри та почервоніння — шампунь необхідно змінити.

Для укладання волосся необхідно використовувати м'яку щітку та засоби для термозахисту волосся. Слід сушити волосся феном у щадних режимах (при середній температурі повітряного потоку), мінімізувати використання приладів для вирівнювання та завивання волосся, щоб запобігти його пересиханню. Зміцнити волосся у холодну пору року також допоможуть носіння шапки та масаж шкіри голови.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Чому волосся випадає восени, чи норма це і як цього уникнути? - Слюсаренко Вікторія Віталіївна
Слюсаренко Вікторія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як швидко відросте волосся після сезонного випадіння?

Відновлення волосся після сезонного випадання, як правило, займає два-три місяці. Об'єм та густота волосся відновлюються поступово. Для підтримання здорового вигляду волосся можна використовувати засоби домашнього догляду за волоссям.

2. Чому не припиняється випадання волосся?

Якщо випадання волосся продовжується, незважаючи на прийом вітамінів та використання засобів для зміцнення волосся, це може свідчити про те, що причина втрати волосся не усунута. Для діагностики можливих причин необхідно звернутися на консультацію трихолога, який може рекомендувати здати аналізи крові (загальноклінічний, на феритин, залізо, вміст вітамінів та мінералів, гормональний фон). За результатами аналізів можна виявити анемію, дефіцитні стани, наявність запалення в організмі, захворювання щитовидної залози та відхилення у рівнях статевих гормонів.

3. Як відрізнити сезонне випадання волосся від облисіння?

Сезонне випадання волосся проявляється зниженням їх густоти, волосся, що випало, стає видно на підлозі, одязі, щітці для волосся у кількості, що перевищує звичайну. При облисіння на шкірі голови з'являються ділянки без волосяного покриву. Сезонне випадання волосся рідко призводить до облисіння.

4. У яку пору року волосся випадає найбільше?

У здорової людини найбільше випадання волосся припадає на осінній і весняний періоди на тлі коливань тривалості світлового дня та зменшення споживання вітамінів із продуктами харчування. Більшість видів облисіння (гормональне, аутоімунне) немає сезонності і однаково проявляються протягом року.

5. Як швидко зупинити сезонне випадання волосся?

Щоб зрозуміти, як зупинити випадання волосся восени, можна записатися на консультацію до лікаря, який порекомендує пройти обстеження на дефіцит вітамінів і мінералів. Поповнення дефіциту за допомогою харчових добавок (вітамінів та мінералів у таблетках та капсулах) триває кілька місяців, але результати лікування будуть помітні вже за декілька тижнів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чому волосся випадає восени, чи норма це і як цього уникнути?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чому волосся випадає восени, чи норма це і як цього уникнути?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 6 місяців тому
Добрий день! Лікуюсь від випадання волосся другий рік. Чи допомагає масаж голови при випаданні волосся?
Відповісти
Добрий день! Масаж голови може бути допоміжним методом при лікуванні випадання волосся. За дефіциту мікроелементів та вітамінів, а також при гормональних причинах облисіння масажу шкіри голови може бути недостатньо, тому що він не усуває причину захворювання.
Христина 7 місяців тому
Вітаю! Помітила, що у чоловіка стало випадати волосся. Як підібрати шампунь від випадіння волосся?
Відповісти
Вітаю! Правильно підібрати засоби для догляду за волоссям при їх випаданні допоможе трихолог. Однією з можливих причин випадання волосся у чоловіків є гормональне облисіння, тому одного шампуню для вирішення проблеми може бути недостатньо, і лікар призначить лікарські препарати.
Андрій 7 місяців тому
Добрий день! Волосся випадає пучками останні два місяці. До якого лікаря звернутись?
Відповісти
Добрий день! При випаданні волосся рекомендується записатися на консультацію до трихолога. За потреби лікар направить на консультації до інших фахівців (терапевта, ендокринолога, дерматолога).
Валерія 7 місяців тому
Вітаю! У статтях пишуть, що погано, якщо випадає більше 100 волосся на день. 100 волосся - це скільки?
Відповісти
Вітаю! Розмір грудки волосся зі 100 волосин у кожного різний і залежить від щільності та пористості волосся. У середньому випадання вважається в рамках норми, якщо грудку волосся, що випало, можна скрутити у кульку з діаметром у півтора сантиметри.
Юлія 7 місяців тому
Добрий день! Помітила на шкільному одязі дочки волосся. Чи може сезонне випадання волосся з'являтись у дітей?
Відповісти
Добрий день! У дітей, як і у дорослих, випадання волосся може посилитися в осінній період. Додатковим фактором випадання волосся у дітей дошкільного та шкільного віку може бути стрес при адаптації до дитячого садка чи шкільного навчального року.
Артем 7 місяців тому
Добрий день! Зазвичай наприкінці вересня у мене починає випадати волосся. Які продукти необхідно додати до раціону при випаданні волосся?
Відповісти
Добрий день! До продуктів, які можуть зупинити випадання волосся, відносять сир, морську рибу та печінку. Крупи (гречана, пшоняна) і злакові каші (пшенична, вівсяна) багаті на мінерали (цинк, селен, кремній). Якщо причиною випадання волосся є анемія, то до раціону слід додати червоне м'ясо та зелені овочі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!