Logo
0 800 30 11 77

Самопочуття у літаку: який курс на зліт?

Самопочуття у літаку: який курс на зліт?
Читати 7 хвилин | Створено: 13 листопада 2019 | Оновлено: 13 листопада 2019 | 11051 11051
Сьогодні ми спостерігаємо, як вартість квитка на літак зменшується і все більше людей користуються авіатранспортом. Тому тема впливу авіаперельотів на організм людини викликає інтерес у багатьох вчених з усього світу.

Багато досліджень говорять про те, що польоти на висоті понад 10 км над землею можуть впливати на наш настрій, свідомість, роботу органів чуття та викликати проблеми зі шкірою. Президент німецької спільноти аерокосмічної медицини Кельнського університету Йохен Хінкельбейн каже, що абсолютно здоровим людям боятися нема чого. Однак у світі навряд чи можна зустріти таких людей.

Фахівці німецької спільноти аерокосмічної медицини кажуть, що салон літака — місце, яке не сильно підходить для людини. Адже тиск усередині літака відповідає гірському тиску на висоті 2400 м. Вологість у салоні нижча, ніж у пустелі, а температура повітря охолоджена до 10 градусів. Хіба може людина пристосуватися до таких умов? Але смію сказати, що такі умови є вимушеними заходами, які допомагають підтримувати в салоні комфортну температуру для пасажирів та компенсувати тепло, що походить від людей та бортової електроніки.

Кисень, тиск, літак

У літаку низький тиск, що знижує кількість кисню в нашій крові, в середньому, від 6 до 25 %. Такі стрибки тиску апріорі припускають використання кисневої маски, якби ви перебували у лікарні. Однак на висоті маску використовують лише в екстрених ситуаціях і лише за вказівкою пілотів.

Нестачу кисню (гіпоксію) найбільше відчувають люди у віці і ті, у кого діагностовано проблеми з верхніми дихальними шляхами (зокрема астматики). Гіпоксія може призводити до тимчасової втрати здатності чітко та ясно мислити. А ще можуть спостерігатися незначні проблеми з пам'яттю та концентрацією уваги. Подивіться на тих, хто під час польоту грає в ігри. У багатьох реакція на те, що відбувається на екрані, уповільнюється. На висоті головний мозок працює трохи повільніше, ніж зазвичай.

Лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Наталія Корчма каже:

«Гіпоксія може спровокувати появу запаморочення, втоми, головного болю, призвести до втрати свідомості. Найчастіше їй схильні люди, які страждають на серцево-судинні захворювання. Якщо почуваєтеся погано, сповістіть бортпровідника, розташуйтеся зручніше для покращення циркуляції крові та обов'язково пийте воду».

Тим, хто схильний до гіпоксії, перед перельотом і під час польоту не бажано вживати спиртні напої та каву. Вони додатково навантажують серце, що загрожує погіршенням самопочуття на висоті.

Вухо горло ніс

За даними Управління цивільної авіації, повітря в літаку оновлюється кожні 2-3 хвилини. Порівняно з більшістю кондиціонованих будівель літаки виграють, адже у наземних приміщеннях він змінюється кожні 5-10 хвилин.

Проте лікар Річард Дауд, експерт зі здоров'я у подорожах Telegraph Travel, зазначає, що умови всередині кабіни літака все одно збільшують вразливість людини до повітряно-краплинних інфекцій. Під час польоту можна захворіти багатьма простудними захворюваннями та респіраторними інфекціями. Низька вологість для багатьох вірусів і бактерій - місце проживання, а велике скупчення людей в обмеженому просторі, та ще й тих, що чхають, - ідеальний сценарій для карантину.

За словами лікаря Дауда, кашель пасажира, який сидить поруч, — найшвидший шлях для поширення інфекції та розвитку серйозних захворювань (наприклад, туберкульозу).

Додам: авіакомпанії намагаються стежити за чистотою авіасалонів. Наприклад, після кожного польоту персонал робить прибирання у своїх літаках, включаючи сидіння, столи з тацями та туалети.

Ноги, руки, голова

Під час польоту погіршується циркуляція крові, що може призвести до набряків стоп чи кісточок. До групи ризику потрапляють вагітні та люди із зайвою вагою. Не дарма під час польоту рекомендують розминати ноги. Для цього підходять прості вправи для нижніх кінцівок, наприклад, обертального характеру в області гомілковостопного суглобу. Так само можна розминати руки, що покращує циркуляцію крові.

Якщо під час польоту болить голова, винна низька вологість. Саме вона викликає зневоднення організму, яке провокує спазми. Щоб цього не допустити, пийте більше води. Від зневоднення може постраждати навіть шкіра. Щоб відновити шкірний баланс вологи, можна скористатися зволожуючими лосьйонами.

Лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Наталія Позняк пояснює:

«Часто під час польоту у дорослих та дітей з'являється закладеність вух. Це відбувається через високий тиск повітря. Повернути слух допомагає жувальна гумка, льодяники або позіхання. Коли ви відчуваєте біль у вушній порожнині під час зльоту, це запалення, яке говорить про розвиток отоларингологічного захворювання. У такому разі після прильоту потрібно звернутися до лікаря».

З небес на землю: про дітей та вагітних

Діти та вагітні - особлива категорія пасажирів, де прийнятність перельоту повинна погоджуватися з лікарем (педіатром або гінекологом відповідно). До протипоказань дитячого польоту відносять синусити та гнійні отити, інші проблеми зі слухом, захворювання легень та серця. Вагітним лікарі не рекомендують летіти, якщо існує загроза викидня, передчасних пологів, розвитку патологій плода. Гінекологи не схвалюють польоти навіть у тому випадку, коли у вагітної жінки діагностовано тромбоз.

У польоті на людину впливає космічна радіація, що доводять дослідження вчених. Пасажири зазнають впливу майже тієї ж дози радіації, що й рентгенівські промені на семигодинному рейсі з Нью-Йорка до Лондона. Отже, наслідки для здоров'я дітей та вагітних можуть бути негативними, хоча на сьогодні точних досліджень цього питання немає.

Що таке джетлаг?

Реакцію організму зміну часового поясу називають джетлаг. В результаті людина може відчувати по прильоту сонливість, втому та занепад сил. Іноді можна познайомитися із шлунково-кишковими розладами, підвищенням температури тіла, а також загальним почуттям нездужання. Організм не завжди швидко може перебудувати свій біологічний годинник. Все залежить від стану здоров'я, відстані перельоту та клімату у місці прибуття.

Переналаштувати свій біологічний годинник і позбутися джетлага допомагає гарний сон, заняття спортом, а також прогулянки на свіжому повітрі. Щоб не перевантажувати нервову систему, відмовтеся від алкоголю і кофеїновмісних напоїв.

На одну і ту ж людину переліт може впливати по-різному: посилюючи дискомфорт від перебування на висоті або зводячи його до мінімуму. Все залежить від пункту призначення, комфортності авіасалону, віку та стану здоров'я того, хто летить. Дослідження, датоване 2007, показало, що політ більше трьох годин викликає дискомфорт практично у всіх пасажирів. Це пов'язано із тривалим перебуванням на висоті.

Якщо перельоти даються дуже важко, краще заздалегідь узгодити запобіжні заходи з лікарем. Коли не знаєте, показаний вам переліт чи ні, запитайте свого лікаря. Не ризикуйте своїм здоров'ям, щоб цей політ не спричинив негативних наслідків.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Самопочуття у літаку: який курс на зліт? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Самопочуття у літаку: який курс на зліт?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Самопочуття у літаку: який курс на зліт?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!