Logo
0 800 30 11 77
Іконка PC

Кавун: користь і шкода для організму

Кавун: користь і шкода для організму
Читати: 15 хв | Створено: 12 липня 2025 | Оновлено: 3 серпня 2025 | 16594 16594
Кавун: користь і шкода для організму
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Кавун — низькокалорійний, багатий на вітаміни та мінерали плід, який покращує обмін речовин і підтримує оптимальний рівень води в організмі. Кавун корисний для шкіри, нирок і серця, але його надмірне споживання може викликати проблеми з травленням і рівнем цукру в крові.

Що таке кавун?

Кавун — це великий плід круглої або овальної форми з темно-зеленою шкіркою, солодкою рожевою або яскраво-червоною м'якоттю і чорним або світлим насінням. Кавуни відносяться до сімейства гарбузових.

Кавун — це ягода чи фрукт?

Кавун — це не фрукт, а різновид ягоди, яка в ботаніці називається «пепо». Серед характерних особливостей пепо можна виділити велику кількість насіння та щільну шкірку (так само, як у огірка або гарбуза).

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Як росте кавун?

Кавун найкраще росте в умовах спекотного, сухого клімату з середньодобовою температурою 22-30 °C. Мінімальна та максимальна температура для росту — близько 18 °C і 35 °C, оптимальна температура ґрунту для росту коренів — 20-35 °C. Кавун дуже чутливий до морозу. Тривалість періоду росту становить від 80 до 110 днів залежно від клімату.

Етапи росту кавуна

Назва періоду росту

Тривалість, днів

Укорінення

10-15 (з дня посіву)

Вегетаційний період

20-25

Цвітіння

15-20

Формування врожаю (розвиток плодів)

20-30

Дозрівання плодів

15-20

Скільки калорій у кавуні?

Калорійність 100 грамів кавуна — 30 калорій (ккал). В одній скибочці (частинці) кавуна — приблизно 86 калорій. Калорійність цілого кавуна залежить від його ваги.

Скільки цукру в кавуні?

У 100 грамах кавуна міститься шість-сім грамів цукру. Показник залежить від ступеня зрілості плоду.

Який глікемічний індекс кавуна?

Глікемічний індекс кавуна — 72-80 (ГІ більше 69 вважається високим). Однак глікемічне навантаження кавуна становить від п'яти до шести одиниць, що є низьким показником.

Скільки вуглеводів у кавуні?

У 100 грамах кавуна міститься сім-вісім грамів вуглеводів (в основному — глюкози, фруктози та сахарози). Також в кавуні міститься близько 0,4 грама клітковини.

Які вітаміни в кавуні?

У кавуні міститься 28 мкг вітаміну А, 8,1 мг вітаміну С, 60 мкг вітаміну B6 і 3 мкг вітаміну B9 (фолієвої кислоти). Також кавун є джерелом мінералів: 112 мг калію і 10 мг магнію. Вміст вітамінів і мінералів вказано для 100 грамів продукту.

Скільки води в кавуні?

Кавун на 92% складається з води, що робить його відмінним засобом для зволоження організму і підтримки водного балансу. Також вода, присутня в кавуні, може принести користь для кишечника за рахунок благотворного впливу на просування їжі по тракту.

Чим корисний кавун?

Кавун може бути корисним для жіночої та чоловічої репродуктивної системи, сприяти профілактиці захворювань печінки, серця, опорно-рухового апарату та оздоровленню шкіри. Крім вітамінів і мінералів, плід містить лікопін (антиоксидант, що захищає клітини від пошкоджень і проявляє протиракові властивості). У складі кавуна відсутній жир, натрій і холестерин.

Чим корисний кавун?

Чим корисний кавун?

Користь кавуна для жінок

Кавун, що містить велику кількість води, корисний для жінок, оскільки він сприяє профілактиці зневоднення під час менструації. Для жінок користь кавуна, що містить лікопін, також пояснюється посиленням захисту від окислювального стресу і пошкодження шкіри ультрафіолетовим випромінюванням.

Користь кавуна для чоловіків

Користь кавуна для чоловіків забезпечується за рахунок вмісту лікопіну, який допомагає знизити ризик ускладнень, що виникають при новоутвореннях простати. Також завдяки антиоксидантним властивостям кавун може сприяти поліпшенню якості сперми та профілактиці дисфункції яєчок.

Користь кавуна для печінки

Кавуновий сік може надавати антиоксидантну дію, сприяти профілактиці інтоксикації та окислювального пошкодження клітин печінки. Однак для більш детального вивчення користі кавуна і механізмів впливу продукту на роботу печінки потрібні додаткові дослідження.

Користь кавуна для шкіри

Вітаміни, які містяться в кавуні, можуть мати благотворний вплив на стан шкірних покривів. Користь кавуна для шкіри:

  • вітамін А допомагає відновлювати клітини шкіри, запобігаючи сухості та лущенню шкірних покривів;
  • вітамін В6 може допомогти запобігти появі прищів;
  • вітамін С активізує вироблення колагену, який надає шкірі міцність і еластичність, а також прискорює її оновлення на клітинному рівні.

Регулярне включення кавуна в раціон може уповільнити старіння шкіри. Кавун можна не тільки вживати в їжу, але і використовувати як інгредієнт масок для обличчя.

Користь кавуна для м'язів, суглобів і кісток

L-цитрулін, амінокислота в складі кавуна, сприяє виробленню оксиду азоту, що покращує кровообіг і функцію м'язів, а також допомагає виводити аміак з організму, знижуючи болючість м'язів і прискорюючи відновлення після тренувань. Бета-криптоксантин (натуральний пігмент), що міститься в кавуні, допомагає захищати суглоби від запалення, яке супроводжується підвищеним ризиком остеопорозу і ревматоїдного артриту.

Користь кавуна для серця

Лікопін, присутній у складі кавуна, може допомогти знизити рівень холестерину і артеріального тиску, від яких багато в чому залежить здоров'я серцево-судинної системи.

Цитрулін може підвищити рівень оксиду азоту в організмі, а також посприяти розширенню кровоносних судин, нормалізації кровообігу і тиску.

Чи можна їсти кавун під час схуднення?

Кавун не є калорійним продуктом, тому його можна включати в раціон при надмірній масі тіла. БЖУ (білки, жири, вуглеводи) кавуна на 100 грам:

  • білки: 0,6 г;
  • жири: 0,2 г;
  • вуглеводи: 7,6 г.

Користь кавуна при схудненні пояснюється зменшенням голоду (тривалим підтриманням відчуття ситості), що в довгостроковій перспективі сприяє зниженню ваги. Кавун також можна вживати на дієті і для профілактики ожиріння як альтернативу перекусам з високим вмістом цукру.

Чи можна погладшати від кавуна?

Погладшати від кавуна можна тільки при щоденному вживанні декількох кілограмів продукту або варення з кавунової м'якоті з високим вмістом цукру. Кавун не містить жирів, відрізняється низькою калорійністю і невисоким вмістом вуглеводів, тому, незважаючи на відсутність досліджень, ризик набору ваги при його регулярному вживанні є мінімальним.

Чи можна кавун при панкреатиті?

За погодженням з лікарем кавун можна включати в раціон при панкреатиті, оскільки він відноситься до продуктів, які в більшості випадків не викликають ускладнень захворювання. Однак для більш детального вивчення впливу кавуна на функціонування підшлункової залози необхідні додаткові наукові дослідження.

Чи можна кавун при гастриті?

Помірне споживання кавуна не заборонено при гастриті, якщо продукт не викликає порушень травлення, болю і дискомфорту в животі і не протипоказаний гастроентерологом. Важливо контролювати обсяги порцій і уникати переїдання.

На період загострень при гастриті і гастродуоденіті рекомендується виключати кавун з раціону. Щоб уникнути загострень шлунково-кишкових захворювань, необхідно утримуватися від вживання квашених кавунів, оскільки відповідні рецепти передбачають додавання солі, ферментацію і підтримку кислого середовища.

Чи можна кавун при цукровому діабеті?

Їсти кавун при цукровому діабеті другого типу можна тільки за погодженням з лікарем. Незважаючи на високий ГІ, глікемічне навантаження кавуна є низьким, тобто в помірних кількостях продукт практично не впливає на рівень глюкози в крові.

Чи може бути алергія на кавун?

У деяких людей може бути алергічна реакція на кавун, яка в більшості випадків є різновидом харчової алергії. Симптоми алергії на кавун можуть включати:

  • кропив'янку;
  • свербіж або поколювання губ, язика або горла;
  • кашель;
  • біль або спазми в животі;
  • блювання;
  • діарею.

Алергічна реакція може виникнути через кілька хвилин або кілька годин після вживання кавуна. Щоб уникнути ускладнень, при алергії на кавун рекомендується виключити продукт з раціону.

Що буде, якщо їсти насіння кавуна?

Їсти кавун з кісточками не рекомендується, оскільки в сирому вигляді насіння погано засвоюється і може викликати розлади травлення. Однак кісточки кавуна можуть бути корисні, оскільки містять клітковину, кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, цинк, є джерелами поліфенолів і мають антиоксидантні властивості. Також в кавунових насінні містяться жирні кислоти, що сприяють нормалізації рівня холестерину в крові.

Кісточки обсмажують до хрусткої консистенції або використовують як сировину для виготовлення борошна або олії. Насіння кавуна і продукти на їх основі можна вживати в невеликих кількостях як джерела поживних речовин при хорошій переносимості і відсутності лікарських застережень.

Категорично протипоказано вживати насіння кавуна, яке не належить до категорії харчових продуктів і може містити небезпечні хімічні сполуки. Наприклад, обробка насіння хімікатами може проводитися для захисту від шкідників.

Чи можна їсти кісточки кавуна?

За відсутності побічних ефектів можна їсти насіння кавуна, що пройшло термічну обробку (невеликими порціями та після попередньої консультації з лікарем). Кісточки — це розмовна назва кавунового насіння.

Чи корисні шкірки кавуна?

Кавунові шкірки можуть бути корисними, оскільки містять цитрулін, харчові волокна, магній, калій, а також антиоксиданти (зокрема, вітамін C). Шкірки кавуна вживають в їжу у вигляді солінь або десертів (наприклад, з кавунових шкірок можна приготувати варення, желе, мармелад або цукерки). Перед включенням кавунових кірок в раціон рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Чим шкідливий кавун?

Вживання помірної кількості кавуна рідко супроводжується побічними ефектами, проте в деяких випадках кавун може бути шкідливим. Шкода кавуна може проявлятися:

  • мігренями (через підвищення рівня тираміну);
  • алергією (може супроводжуватися утрудненим диханням, кропив'янкою або набряками);
  • загостреннями діабету (надмірне вживання кавуна може спровокувати підвищення концентрації глюкози в крові);
  • порушеннями травлення (наприклад, здуттям живота, запором або діареєю).

При схильності до побічних ефектів важливо дотримуватися обережності при вживанні кавуна. При алергії кавун повністю виключається з раціону.

Як вибрати кавун?

Одним із способів, що допомагають вибрати кавун і визначити його стиглість, є оцінка смакових характеристик плоду, проте дегустація продукту перед покупкою не завжди можлива. Критерії, як правильно вибрати кавун:

  1. дно подряпати або деформуваСиметрична форма (може бути трохи витягнутою) без нерівностей, вм'ятин і ознак порушення цілісності.
  2. Важкий плід. Рекомендується вибирати кавун, який здається важким для свого обсягу (через високий вміст води).
  3. Велика жовта пляма (утворюється через тривале перебування кавуна на ґрунті в період дозрівання). Білий відтінок плями може вказувати на недостатній ступінь зрілості кавуна.
  4. Глибокий, дзвінкий звук при постукуванні (глухий звук характерний для перестиглих кавунів).
  5. Тверда шкірка, яку склати без ножа.

Щоб вибрати стиглий кавун, також необхідно звернути увагу на плодоніжку («хвостик»), яка повинна бути сухою. Зелена, недостатньо суха плодоніжка є ознакою недозрілого кавуна. Не рекомендується купувати і вживати кавуни з плямами, кислим, різким або прогірклим запахом, тріщинами або іншими дефектами.

Як перевірити кавун на нітрати?

Щоб перевірити кавун на нітрати, можна скористатися портативним нітратоміром (нітрат-тестером), який представляє собою компактний пристрій з щупом і дисплеєм. Досить вибрати потрібний пункт меню і помістити щуп в кавун. Через кілька секунд на дисплеї відобразиться результат — вміст нітратів.

Максимально допустимий показник — 300 мг нітратів (для дорослої людини вагою 60 кг). Норма для немовлят — не більше 50 мг нітратів на один кілограм ваги тіла.

Як різати кавун?

Єдиного правила або алгоритму, за допомогою якого можна різати кавун, не існує, проте для нарізання кавуна найкраще підходить гострий ніж з довгим, широким і гострим лезом. Як розрізати кавун:

  1. Вимити кавун.
  2. Зрізати шкірку з верхньої і нижньої частин (відрізати два шматочки круглої форми, товщина яких повинна перевищувати товщину шкірки, щоб отримати доступ до м'якоті).
  3. За бажанням можна зрізати всю шкірку з кавуна.
  4. Розрізати весь кавун на круги (диски).
  5. Нарізати кожен круг кавуна на шматочки будь-якої форми.

Наприклад, можна красиво нарізати кавун на трикутники або кубики бажаного розміру. Для видалення насіння можна скористатися виделкою.

Коли можна їсти кавун?

Кавун найкраще вживати на голодний шлунок. Поєднання кавуна з іншими продуктами може викликати бродіння в кишечнику і дискомфорт в животі.

Кавун можна їсти в будь-яку пору року, проте він є сезонним продуктом, який корисніше і безпечніше всього включати в раціон в період збору врожаю (в серпні-вересні). Ранні кавуни можуть вирощуватися із застосуванням хімікатів або стимуляторів і відрізнятися підвищеним вмістом нітратів.

При необхідності кавуни можна заготовити на зиму. Рецепт квашених кавунів не підходить для заготівлі на всю зиму через обмежену тривалість терміну зберігання. Щоб збільшити термін придатності до року, кавуни консервують з обов'язковою стерилізацією банок.

Чи можна їсти кавун на ніч?

Кавун не заборонено вживати на ніч, проте через високий вміст води продукт може спровокувати прискорене сечовипускання. Щоб уникнути вимушених нічних пробуджень, краще їсти кавун вранці або вдень.

Чи можна заморозити кавун?

Кавун можна заморозити, щоб продовжити термін його зберігання, і вживати як окремий продукт або в складі десертів. Незважаючи на втрату консистенції під впливом низьких температур, в замороженому кавуні зберігається велика кількість поживних речовин.

Як зберігати кавун?

Кавуни зберігають у сухих прохолодних приміщеннях (за винятком заморожених кавунів, які зберігають у морозильних камерах). Дотримання рекомендацій щодо умов зберігання допомагає продовжити термін придатності кавуна. Поради, як зберігати кавун:

  • термін придатності кавуна, що зберігається при температурі 10-15 °C і відносній вологості 90%, становить близько трьох тижнів;
  • кавун, що зберігається в сухому приміщенні при температурі нижче 25 °C, придатний до вживання протягом десяти днів, при температурі вище 25 °C — протягом п'яти днів;
  • необхідно контролювати, щоб температура зберігання не опускалася нижче 7 °C (низькотемпературний режим є однією з причин деформації, зміни кольору і псування кавуна);
  • розрізаний кавун необхідно зберігати в холодильнику не більше доби;
  • термін зберігання кавуна може скорочуватися під впливом етилену, який виділяють яблука і кісточкові фрукти (наприклад, персики, сливи, абрикоси);
  • консервований кавун промислового виробництва можна зберігати до двох років при температурі 0-20 °C (термін придатності вказаний на банці).

Термін придатності кавунового соку, що зберігається в холодильнику (при 4 °C), не перевищує чотирьох днів, при кімнатній температурі (20-25 °C) — восьми годин. Щоб сік кавуна довше зберігався, його необхідно охолодити або заморозити відразу після приготування.

Не можна зберігати і їсти кавуни з ознаками гнилі. Зіпсовані плоди підлягають утилізації через підвищений ризик поширення бактеріальних інфекцій.

Рецепти страв з кавуном

1

Кавуновий лимонад

Кавун: користь і шкода для організму
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
50
Кількість порцій
12

Інгредієнти

  • кавунова м'якоть — 4 склянки;
  • холодна вода — 700 мл;
  • лимонний сік — 1/2 склянки;
  • цукор — 1/2 склянки або за смаком;
  • кубики льоду — 6 склянок.
  1. Подрібнити кавун у блендері до однорідної консистенції (як при приготуванні смузі) і процідити за допомогою дрібного сита.
  2. Довести цукор і 100 мл води до кипіння в каструлі на середньому вогні, кип'ятити, поки цукор не розчиниться (близько п'яти хвилин).
  3. Зняти з вогню, додати 600 мл води і лимонний сік.
  4. Розділити лід на 12 склянок, викласти в кожну склянку дві-три столові ложки пюре з кавуна, додати воду з розчиненим цукром і соком лимона, акуратно перемішати перед подачею.
2

Кавуновий сорбет

Кавун: користь і шкода для організму
Підготовка
5 хвилин
Приготування
300 хвилин
Загальний час
305 хвилин
Ккал на порцію
120
Кількість порцій
8

Інгредієнти

  • кавунова м'якоть — 3 склянки;
  • вода — 1/2 склянки;
  • лимонний сік — 1/4 склянки;
  • цукор — 1/2 склянки або за смаком.
  1. Змішати цукор, воду і лимонний сік в каструлі.
  2. Варити на середньому вогні, помішуючи, поки цукор не розчиниться (близько п'яти хвилин).
  3. Зняти з вогню, поставити в холодильник на 30 хвилин.
  4. Подрібнити кавунову м'якоть у блендері або кухонному комбайні до стану пюре, додати в охолоджену суміш.
  5. Перемішати і помістити в морозилку в пластиковій ємності.
  6. Через півтори години почати перемішувати сорбет приблизно один раз на 30 хвилин.
  7. Через чотири-п'ять годин повинна утворитися дрібна крижана крихта.
3

Салат з кавуна та фруктів

Кавун: користь і шкода для організму
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
350
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • невеликі кавуни — 2 шт.;
  • яблука — 4 шт.;
  • банани — 4 шт.
  1. Вимити інгредієнти, розрізати кожен кавун навпіл.
  2. Вийняти м'якоть, не пошкоджуючи шкірку, і сформувати кульки.
  3. Розрізати яблука навпіл, видалити серцевину і нарізати невеликими кубиками.
  4. Очистити банани і нарізати невеликими шматочками.
  5. Змішати кавунові кульки, шматочки яблук і бананів.
  6. Розкласти салат по чотирьох кавунових «мисках» (половинках кавуна).
4

Кавунова піца

Кавун: користь і шкода для організму
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
25
Кількість порцій
8

Інгредієнти

  • частина кавуна у формі кола (диска) товщиною близько 30-40 мм — 1 шт.;
  • виноград без кісточок — 10 ягід;
  • вишні — 10 ягід;
  • огірок — 1 шт.;
  • сир — 30 грам;
  • листя м'яти — за смаком.
  1. Вимити інгредієнти.
  2. Викласти кавунове коло на тарілку.
  3. Вийняти кісточки з вишень.
  4. Розрізати всі ягоди на половинки, огірок — на тонкі кружечки і рівномірно розподілити по кавуну.
  5. Посипати тертим сиром, прикрасити листям м'яти (за бажанням).
  6. Розрізати піцу на вісім трикутників.
5

Смажений кавун

Кавун: користь і шкода для організму
Підготовка
40 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
290
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • кавун скибочками без шкірки — 4 шт.;
  • консервований тунець — 1 банка;
  • жовтки варених яєць — 2 шт.;
  • оливкова олія — 4 ст. л.;
  • петрушка — за бажанням;
  • чорний мелений перець — за бажанням;
  • ванільне морозиво — за смаком.
  1. Наріжте кавун на чвертки та зріжте шкірку — потрібно 4 скибочки.
  2. Розігрійте пательню (гриль або звичайну) без олії.
  3. Обсмажте кавун з обох боків по 4 хвилини до легкої карамелізації.
  4. Перекладіть скибочки на тарілку, накрийте харчовою плівкою та залиште на 20–30 хвилин, щоб м’якоть стала ніжною.
  5. Зваріть 2 яйця, відокремте жовтки, викладіть у блендер.
  6. Додайте тунець і оливкову олію, перебийте до однорідності.
  7. Зніміть плівку з кавуна, полийте соусом.
  8. За бажанням посипте петрушкою та меленим перцем.
  9. Якщо хочете десерт, то викладіть кульку ванільного морозива на гарячу скибочку смаженого кавуна.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Терапія в ОН Клінік Одеса (Центр)

Кавун: користь і шкода для організму - Ясінський Віталій В'ячеславович
Ясінський Віталій В'ячеславович
ОН Клінік Одеса (Центр)
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Терапія ОН Клінік в інших містах

Популярні питання

1. Чи можна собакам кавун?

Кавун можна давати собакам, оскільки плід є джерелом вітамінів і допомагає підтримувати водний баланс. Однак для профілактики шлунково-кишкових порушень у тварин важливо, щоб м'якоть кавуна була без кісточок (необхідно попередньо видалити всі насіння). Підібрати оптимальну кількість кавуна, яку можна включити в раціон собаки, можна в ході консультації з ветеринаром.

2. Як швидко засолити кавун?

Найшвидше можна засолити кавунові шкірки (з сіллю, цукром, оцтом і спеціями), які мають більш щільну консистенцію в порівнянні з м'якоттю. Рецепт, як засолити кавун:

  1. Нарізати 500 грам кавунових кірок скибочками бажаного розміру і розділити на дві скляні банки.

  2. У невелику каструлю вилити 200 мл води, чотири столові ложки солі, 1/2-3/4 склянки цукру, оцет за смаком, поставити на сильний вогонь і періодично помішувати.

  3. Як тільки сіль і цукор розчиняться, зняти каструлю з вогню.

  4. Залити маринадом кавунові шкірки в банках.

  5. Додати подрібнений корінь імбиру, горошини запашного перцю та інші спеції за смаком.

  6. Закрити банки кришками і дати шкіркам настоятися 30 хвилин.

Пропорції додаткових інгредієнтів можна змінювати, виходячи з індивідуальних смакових уподобань. Через високий вміст цукру і солі не рекомендується зловживати засоленими кавунами.

3. Чому кавун — ягода?

Кавун — це ягода, тому що в ньому є всі ознаки ягоди з точки зору ботаніки. Підтвердження, чому кавун — ягода:

  • м'ясистий плід розвивається з однієї зав'язі;

  • всередині — багато насіння;

  • м'якоть — м'яка і соковита;

  • зовнішня оболонка — тверда шкірка.

Габарити і вага плоду є другорядними критеріями ботанічної класифікації. Крім кавунів, до ягід відносять гарбузи, дині та кабачки.

4. Скільки калорій в кавуні 1 кг?

Калорійність кавуна в перерахунку на 1 кг м'якоті — 300 ккал, на 100 грам м'якоті — 30 ккал. З огляду на те, що на м'якоть припадає близько 68% загальної ваги плоду, калорійність всього кавуна (з м'якоттю, шкіркою і насінням) становить 200 ккал на один кілограм.

5. Кавун підвищує цукор чи ні?

Хоча кавун має високий глікемічний індекс, він містить мало вуглеводів і багато води, тому глікемічне навантаження продукту є низьким (кавун практично не підвищує цукор у крові). За погодженням з лікарем люди зі схильністю до гіперглікемії можуть вживати кавун у помірних кількостях.

Рейтинг статті:
5 з 5 (2 голоси)
Оцініть статтю:
Кавун: користь і шкода для організму
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Кавун: користь і шкода для організму
Лікар-терапевт, ендокринолог.

Схожі статті:

Коментарі

Наталя 1 місяць тому
Добрий день. Чи може діарея бути симптомом отруєння кавуном?
Відповісти
Добрий день. Так, діарея є однією з ознак харчового отруєння, яке також може проявлятися нудотою, блювотою, лихоманкою, болями або спазмами в животі. При підозрі на отруєння кавуном рекомендується звернутися за медичною допомогою.
Ольга 2 місяці тому
Доброго ранку. Коли садити кавун? Як визначити, що вже досить тепло?
Відповісти
Добрий день. Оптимальна температура для нормального росту кавунів — від 18-21 °C до 25-32 °C (залежно від сорту). В умовах помірно континентального клімату посівний матеріал зазвичай висаджують у ґрунт у травні, проте необхідно орієнтуватися на прогноз погоди та враховувати рекомендації виробника насіння, які можуть бути вказані на упаковці.
Алла 2 місяці тому
Добрий вечір. Підкажіть, мариновані кавуни краще зберігати в 1, 2 або 3 літрових банках?
Відповісти
Добрий день. При виборі обсягу банок для маринування і зберігання кавунів можна керуватися особистими уподобаннями або рекомендаціями, зазначеними в рецептах. Однак корисніше не маринувати і не консервувати кавуни, а вживати свіжі плоди в сезон збору врожаю (серпень-вересень).
Ніна 2 місяці тому
Добрий день. До чого сняться квашені кавуни?
Відповісти
Добрий день. Медична наука не займається розшифровкою сонників. З точки зору медицини сюжети сновидінь (в тому числі з квашеними кавунами та іншими продуктами) не можуть використовуватися для передбачення майбутнього.
Галина 2 місяці тому
Добрий день. У мене виходять найсмачніші мариновані кавуни. Але я прочитала, що їх не можна багато їсти. Це правда?
Відповісти
Добрий день. Мариновані кавуни відносяться до числа продуктів, які не рекомендується вживати у великих кількостях. Побічні ефекти зловживання маринованими кавунами пояснюються високим вмістом солі, цукру і оцту, які часто присутні в рецептах.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.