Logo
0 800 30 11 77

Хвороба Пейроні (викривлення члена) — як лікується і чи проходить сама?

Хвороба Пейроні (викривлення члена) — як лікується і чи проходить сама?
Читати 8 хвилин | Створено: 15 грудня 2021 | Оновлено: 28 серпня 2023 | 262338 262338
Поряд із простатитом та еректильною дисфункцією, хвороба Пейроні входить до числа найпоширеніших чоловічих хвороб (за офіційною статистикою захворювання мають до 5% чоловіків).

Найбільш ефективне та оперативне лікування викривлення члена можливе за ранньої діагностики. Діагностувати хворобу Пейроні може лише лікар, тому чоловікам слід щороку проходити профілактичні обстеження в уролога. Профілактикою, діагностикою та лікуванням хвороби Пейроні займається уролог.

Що таке хвороба Пейроні?

Хвороба Пейроні (фібропластична індурація статевого члена) — це патологічне викривлення пеніса в ерегованому стані, спричинене появою щільних фіброзних бляшок на члені. Найчастіше хворобу Пейроні діагностують у чоловіків старше сорока років, але патологія може бути вродженою.

Причини хвороби Пейроні

Причини хвороби Пейроні

Розвитку хвороби Пейроні сприяють вікові зміни в організмі чоловіка. Причини хвороби Пейроні:

  • травмування пеніса під час статевого акту;
  • судинні захворювання (атеросклероз периферичних судин, артеріальна гіпертензія, інфаркт міокарда);
  • гормональні та ендокринні порушення;
  • фіброз члена (розростання сполучної тканини в печеристому тілі).

Вроджена хвороба Пейроні у дітей, як правило, виникає внаслідок недостатньої кількості статевих гормонів у внутрішньоутробному періоді. Вентральна (передня) деформація пеніса у дітей стає помітною в період статевого дозрівання (у віці 10-12 років).

Кривий член — це нормально?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

У нормі під час ерекції кавернозні тіла рівномірно наповнюються кров'ю, і член збільшується в довжину і ширину до своїх максимальних розмірів. Головною ознакою хвороби Пейроні є деформація статевого члена в стані ерекції. На пізніх стадіях захворювання викривлення пеніса може бути помітним у розслабленому стані.

Безболісна кривизна пеніса, яка не спричиняє дискомфорт під час ерекції і не перешкоджає статевому акту, може бути варіантом норми. Однозначно відповісти на запитання, чи нормальний кривий член, чи вигин є проявом хвороби, може уролог. Патологічне викривлення пеніса супроводжується іншими симптомами хвороби Пейроні:

  • болем у члені під час ерекції;
  • підшкірними ущільненнями в члені у вигляді бляшок;
  • підвищеною чутливістю пеніса;
  • диспареунією (болем під час статевого акту);
  • утрудненням введення пеніса в піхву;
  • еректильною дисфункцією.

За відсутності лікування вигнутого члена у чоловіка з'являється стійкий больовий синдром і зникає бажання сексуальної близькості, що призводить до психологічного дискомфорту. Небезпека хвороби Пейроні полягає в розвитку імпотенції.

Симптоми хвороби Пейроні

Розрізняють три стадії захворювання, кожна з яких характеризується структурними змінами в статевому члені та різною інтенсивністю больового синдрому.

Стадії хвороби Пейроні

Стадія

Характеристика

Перша

Початкова стадія проявляється вираженими больовими відчуттями, легкою або помірною кривизною статевого члена під час ерекції. Також на першій стадії можуть утворитися невеликі, щільні вузли або горбки під шкірою пеніса, проте видимі зміни можуть бути відсутніми або незначними.

Друга

Кривизна пеніса стає більш помітною, вузли та щільні утворення можна самостійно промацати. У багатьох пацієнтів виникають складнощі під час статевого акту, розвивається еректильна дисфункція.

Третя

Кривизна пеніса зазвичай досягає максимуму, проте біль відсутній. Щільні вузли та рубці формують явні нерівності та деформації на поверхні члена. Поглиблення і потовщення на пенісі можуть впливати на статевий акт.

Головною ознакою хвороби Пейроні є деформація статевого члена у стані ерекції. Крім того, до симптомів хвороби Пейроні належать:

  • біль у члені під час ерекції;
  • підшкірні ущільнення в члені у вигляді бляшок;
  • підвищена чутливість пеніса, що спостерігається навіть у розслабленому стані.

Активна (гостра) форма хвороби Пейроні у чоловіків може тривати до півтора року. У цей період кривизна члена слабко виражена, але запальний процес, а також бляшки та вузли на члені активно розвиваються. За стабільної (хронічної) форми захворювання Пейроні викривлення яскраво виражене, а в місцях ущільнень на статевому члені розвиваються рубці.

Чим небезпечна хвороба Пейроні?

Головна небезпека хвороби Пейроні полягає в ризику розвитку еректильної дисфункції. За відсутності лікування вигнутого члена у чоловіка з'являється стійкий больовий синдром і зникає бажання сексуальної близькості, що призводить до психологічного дискомфорту і, у багатьох випадках, затяжної депресії. Наслідком хвороби Пейроні може стати імпотенція.

Хвороба Пейроні: діагностика

Діагностувати хворобу Пейроні уролог може на підставі візуального огляду і пальпації (промацування) пеніса, під час якої лікар може визначити ущільнення. Підтвердити наявність бляшок можна за допомогою УЗД статевого члена. За необхідності (наприклад, у разі підозри, що причиною захворювання є цукровий діабет або атеросклероз) уролог скерує на додаткові дослідження або на прийом до інших фахівців (терапевта, хірурга).

Як вирівняти кривий член?

Для того, щоб вирівняти кривий член, необхідно звернутися до уролога. Народні способи лікування при хворобі Пейроні неефективні та можуть призвести до подальшої травматизації печеристих тіл з появою нових бляшок.

У разі кривого члена застосовуються медикаментозні та хірургічні методи терапії. Методи лікування хвороби Пейроні:

  • хірургічне видалення ущільнень на статевому члені;
  • пластика пеніса (корпоропластика, корпороплікація);
  • вітамінотерапія (прийом вітамінів Е і К);
  • локальні ін'єкції (в товщу запалих тіл) судинорозширювальних засобів і стероїдних гормонів;
  • розчинення фіброзних бляшок за допомогою ферменту колагенази;
  • масаж;
  • ударно-хвильова терапія.

Оптимальний спосіб лікування призначає лікар залежно від тяжкості захворювання й анатомічних особливостей будови пеніса чоловіка. Масаж і судинорозширювальні засоби спрямовані на поліпшення кровообігу в судинах печеристих тіл.

Лікування хвороби Пейроні методом ударно-хвильової терапії (УХТ) передбачає використання спрямованих низькочастотних ударних (акустичних) хвиль. Ударно-хвильова терапія при вигині члена сприяє поліпшенню мікроциркуляції крові, збільшенню швидкості обміну речовин, розпушенню сольових відкладень і розм'якшенню фіброзних ділянок пеніса. Курс УХТ, як правило, складається з чотирьох-семи сеансів тривалістю до півгодини. Лікування колагеназою можливе, якщо ущільнення в печеристих тілах добре прощупується (тоді лікар зможе під анестезією зробити укол препарату безпосередньо в бляшку на пенісі).

Оперативне лікування хвороби Пейроні необхідне, якщо медикаментозна терапія неефективна або у важких випадках захворювання (за різко болючої ерекції, повної відмови від статевого життя через хворобу). Корпороплікція — це малоінвазивна операція з вирівнювання члена, під час якої хірург ушиває частину кривого пеніса.

Корпоропластика полягає в розтині білкової оболонки на ділянці деформації пеніса з подальшою заміною патологічної ділянки власними тканинами пацієнта або імплантом. Втручання проводять під загальною анестезією (наркозом). Операція з вирівнювання члена може тривати від однієї до шести годин. Реабілітаційний період після операції на вигнутому члені становить один-два місяці. У період відновлення після втручання чоловікові слід відмовитися від статевого життя, важких фізичних навантажень, купання у відкритих водоймах, а також відвідування басейну і сауни.

Масаж за хвороби Пейроні

У складі комплексної терапії захворювання Пейроні лікар може призначити курс лікувального масажу, тривалість якого зазвичай становить два-три місяці. За хвороби Пейроні може проводитися масаж статевого члена у стані збудження, що сприяє покращенню кровообігу статевого члена.

Як проводиться операція за хвороби Пейроні?

Найбільш дієвими методами лікування хвороби Пейроні є корпороплікація та корпоропластика, на проведенні яких спеціалізується приватна хірургія в «ОН Клінік Харків».

Перед вирівнюванням члена хірург спрямовує пацієнта на консультацію терапевта та на додаткову діагностику. Аналізи перед хірургічним лікуванням хвороби Пейроні включають:

  • аналіз ІФА IgM на Covid-19;
  • клінічний аналіз сечі;
  • спермограму;
  • УЗД органів мошонки;
  • електрокардіограми.

Після діагностики лікар призначає дату операції. За сім годин до втручання не можна їсти та пити. Для проведення корпороплікації та корпоропластики застосовується анестезія (внутрішньовенна або спинальна).

Як правило, середній розмір члена в ерегованому стані становить від 12 до 16 см завдовжки, і близько 12 см завширшки. Якщо розміри пеніса менші за середні або викликають дискомфорт у пацієнта, статевий член можна збільшити після проведення операції за Пейроні. До способів збільшення члена належить фалопластика (реконструкція статевого члена за допомогою тканин, що належать самому пацієнту) та лігаментотомія (витягування внутрішньої частини пенісу).

Хвороба Пейроні: лікування народними засобами

Альтернативні способи лікування хвороби Пейроні включають дієту, застосування мазей і аплікацій з протифібротичними засобами. Народна терапія викривлення члена неефективна і займає час, протягом якого захворювання може прогресувати. Засоби від фіброзу, що наносяться на шкіру пеніса, не всмоктуються всередину в кількостях достатніх, щоб розчинити бляшки.

Хірургія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Хвороба Пейроні (викривлення члена) — як лікується і чи проходить сама? - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Що робити, якщо кривий член?

У разі підозри на хворобу Пейроні (якщо член кривий або його форма змінилася) необхідно записатися на консультацію до уролога. Звертатися до лікаря необхідно відразу після виявлення викривлення члена, оскільки на початкових стадіях (у перші шість місяців після появи перших ознак) хвороба Пейроні лікується консервативними методами (без операції) за допомогою масажу, судинних і гормональних засобів, фізіотерапевтичних процедур.

2. Чому член кривий?

Причинами викривлення статевого члена можуть бути фізіологічний вигин пеніса, травми промежини і хвороба Пейроні. При хворобі Пейроні з'являються ущільнення в печеристих тілах, які перешкоджають його рівномірному наповненню кров'ю під час ерекції.

3. Чи можна випрямити член за допомогою екстендера?

Виправити викривлення члена можна за допомогою екстендера — медичного ортопедичного приладу для збільшення пеніса та усунення його викривлень. Для досягнення помітного ефекту екстендер необхідно носити досить довго (до п'яти-шесті місяців). Крім того, застосування екстендеру може викликати у чоловіка фізичний і психологічний дискомфорт.

4. Чи потрібно лікувати хворобу Пейроні?

Викривлений член необхідно лікувати. Своєчасно розпочата терапія хвороби Пейроні у чоловіків і дітей допоможе запобігти перетіканню хвороби в гостру форму та розвитку ускладнень.

5. Чи може хвороба Пейроні пройти сама?

Хвороба статевого члена неспроможна пройти сама. У деяких випадках, коли захворювання Пейроні проходить у слабко вираженій формі, на ранніх стадіях патології бляшки, що з'явилися, можуть зникати. Але це свідчить не про завершення хвороби Пейроні, а про її перехід у безсимптомну форму.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Хвороба Пейроні (викривлення члена) — як лікується і чи проходить сама?
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Хвороба Пейроні (викривлення члена) — як лікується і чи проходить сама?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 1 місяць тому
Доброго дня, я хотів дізнатися, чи погано, що мені 16 років, і в мене статевий орган стоїть не рівно, а горбатий, як банан. Чи обов'язково йти до уролога або це нічого страшного?
Відповісти
Добрий день. Зміни у формі або структурі статевого органу можуть виникати з різних причин, і не завжди вони є патологічними. Однак, якщо ви помітили зміни у своєму статевому органі та це вас турбує, рекомендується консультація з урологом.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день! У чоловіка член гачком, коли встає. Почитала про хворобу Пейроні. Обов'язково потрібна буде операція?
Відповісти
Добрий день! У разі підозри на хворобу Пейроні необхідно пройти обстеження в уролога. Не завжди вигин пеніса є симптомом захворювання. Якщо діагноз підтвердиться, на ранніх стадіях викривлення лікар також може призначити масаж і фізіотерапевтичні процедури.
Олександр 11 місяців тому
Добрий день! Під час збудження член повернутий убік. Яка може бути причина?
Відповісти
Добрий день! Зміна форми статевого члена під час ерекції може бути проявом хвороби Пейроні. Причиною викривлення пеніса при хворобі Пейроні є фіброзна бляшка в м'яких тканинах, яка може утворитися після травми промежини.
Дмитро 1 рік тому
Здрастуйте! Хірург діагностував хворобу Пейроні. Як вирівняти член у домашніх умовах?
Відповісти
Доброго дня! Народні способи лікування хвороби Пейроні неефективні та можуть призвести до погіршення проявів захворювання. Для усунення кривизни статевого члена необхідно звернутися до лікаря, який залежно від тяжкості захворювання призначить хірургічне лікування або фізіопроцедури.
Максим 1 рік тому
Доброго дня! Був на консультації в лікаря з приводу викривлення пеніса під час ерекції. Лікар сказав, що це хвороба Пейроні й потрібна операція. Чи є якісь нові способи лікувати цю хворобу?
Відповісти
Здрастуйте! Новим методом у лікуванні хвороби Пейроні є ін'єкції з ферментами гіалуронідазою і колагеназою, які розчиняють зрощення і допомагають відновити форму статевого члена. Оптимальний спосіб лікування в кожному індивідуальному випадку визначає уролог.
Іван 1 рік тому
Добрий день! Партнерка сказала, що в мене горбатий член. До якого лікаря звернутися з цією інтимною проблемою?
Відповісти
Добрий день! Необхідно записатися на консультацію уролога. Під час огляду лікар відрізнить індивідуальні особливості будови статевого члена від аномалії. Причиною викривлення пеніса може бути хвороба Пейроні.
Ігор 2 роки тому
Останнім часом я став помічати, що форма мого пеніса під час ерекції змінилася. Ущільнень і викривлення члена я не виявив. Що це означає? Чи може в мене бути хвороба Пейроні?
Відповісти
Здрастуйте, Ігоре! Зміна форми пеніса — це привід звернутися до лікаря. Дійсно, зміна форми пеніса може бути ознакою розвитку хвороби Пейроні. Але деформація статевого члена може свідчити і про його травмування або перелом. Провести діагностику та призначити лікування може тільки лікар.
Антон 2 роки тому
Два роки тому в мене діагностували хворобу Пейроні. Я пройшов курс медикаментозного лікування та ударної терапії. Викривлення члена зменшилося, але біль під час ерекції тривав. Через півроку після лікування больові відчуття минули самі собою. Це означає, що хвороба минула і турбуватися нема про що?
Відповісти
Добрий день, Антоне! Припинення болю під час ерекції може свідчити не тільки про одужання, а й про перетікання захворювання в хронічну форму. Якщо враховувати, що больові відчуття у Вас минули тільки через шість місяців після курсу лікування, то привід для занепокоєння у Вас є. Тому Вам слід негайно звернутися до хірурга.
Олексій 2 роки тому
Добрий день! У мого батька була хвороба Пейроні. Чи означає це, що в мене це захворювання теж може розвинутися?
Відповісти
Добрий день, Олексію! Спадкова схильність до хвороби Пейроні існує. Тому Вам важливо дотримуватися заходів профілактики. Зокрема, слід вести здоровий спосіб життя, дотримуватися правил особистої гігієни, контролювати артеріальний тиск і масу тіла.
Аліна 2 роки тому
У мого чоловіка хвороба Пейроні. Лікар рекомендував йому малоінвазивну операцію, але він відмовився і пройшов курс лікування гормональними препаратами та вітамінами. Останнім часом у нього все частіше відсутня ерекція. Чоловік став замкнутим і відстороненим. Я намагалася вмовити його зробити операцію, але він все одно відмовляється. Що робити?
Відповісти
Здрастуйте, Аліно! Дійсно, відмова від лікування часто призводить до розвитку еректильної дисфункції, що може призвести до серйозного стресу і складнощів у спілкуванні. Раджу Вам спробувати вмовити чоловіка звернутися до психотерапевта, який допоможе не тільки вирішити його емоційну проблему, а й, цілком можливо, зможе переконати його зробити операцію.
Андрій 2 роки тому
Я помітив, що під час ерекції у мене трохи викривлений статевий член. Болю при цьому я не відчуваю і статевий акт проходить, як зазвичай. Чи потрібно мені звертатися до лікаря?
Відповісти
Здрастуйте, Андрію! До лікаря потрібно звернутися навіть за незначного викривлення статевого члена. На ранніх стадіях розвитку хвороба Пейроні часто проходить зі слабко вираженими симптомами, але запальний процес у статевому члені згодом прогресує. До того ж, якщо діагностувати викривлення члена на його ранніх етапах, це допоможе вилікувати його більш оперативно.
Сергій 2 роки тому
Здрастуйте! У мене вроджена хвороба Пейроні. Діагноз поставили, коли мені було близько 15 років. Зараз мені 30 і я став помічати, що кут викривлення члена збільшується. Ще рік тому він був зовсім невеликим, приблизно 15-20 градусів, а зараз уже більше 45 градусів. Чи потрібно мені проводити операцію, чи буде достатньо курсу масажу?
Відповісти
Здрастуйте, Сергію! Звичайно, збільшення кута викривлення статевого члена — це серйозний привід для занепокоєння. Тому Вам необхідно звернутися до хірурга і пройти діагностику. Найефективнішими методами лікування хвороби Пейроні є малоінвазивні операції — корпороплікація і корпоропластика. Масаж, як правило, використовують у складі комплексної терапії. Але індивідуальний курс лікування може призначити тільки лікар після проведення діагностики.
Галина 2 роки тому
Добрий день! Півроку тому моєму чоловікові поставили діагноз хвороба Пейроні. Як лікування призначили тільки медикаментозну терапію. Але через два місяці після закінчення курсу лікування в нього сильно погіршилася еректильна функція. Підкажіть, що робити?
Відповісти
Добрий день, Галино! Якщо після курсу лікування стан погіршився, можливо, що призначена схема лікування виявилася неефективною. Тому Вашому чоловікові має сенс звернутися до іншого лікаря-хірурга, який проведе діагностику і призначить йому індивідуальну схему лікування хвороби Пейроні.
Микола 2 роки тому
Здрастуйте! Місяць тому під час сексуального контакту в мене сталася травма пеніса. Днів зо два після цього в мене були сильні болі в ділянці пеніса, а потім вони припинилися. Більше симптомів хвороби ніяких не було. Чи може в мене розвинутися хвороба Пейроні?
Відповісти
Здрастуйте, Миколо! Дійсно, травми статевого члена можуть призводити до розвитку хвороби Пейроні. Але для того, щоб зрозуміти, чи можливо це у Вашому конкретному випадку, Вам необхідно записатися на консультацію до хірурга.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!