Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Що таке масаж простати, навіщо він потрібен і як його роблять?

Що таке масаж простати, навіщо він потрібен і як його роблять?
Читати 7 хвилин | Створено: 13 червня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 73368 73368
1

Що таке простата?

Для діагностики та лікування патології передміхурової залози уролог може призначити масаж простати. Масаж передміхурової залози застосовується під час лікування простатиту та еректильної дисфункції.

Простата (передміхурова залоза) — це орган чоловічої статевої системи, який розташований у малому тазу. Простата розташовується під сечовим міхуром і тісно охоплює сечовипускальний канал (уретру), тому її збільшення (у разі запалення або розвитку новоутворень) проявляється порушеннями сечовипускання.

Що таке простата?

Що таке простата?

2

За що відповідає простата?

Передміхурова залоза виробляє секрет, який є частиною еякуляту і виконує функцію регуляції кислотності насінної рідини, а також забезпечує рухливість серматозоїдів. Простата також захищає протоки, що виводять еякулят в уретру (перешкоджає їх механічному пошкодженню під час травм).

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

3

Навіщо потрібен масаж простати?

Масаж простати — це урологічна процедура, яка полягає в масажуванні передміхурової залози через задній прохід. Масаж передміхурової залози може бути діагностичним і лікувальним.

Діагностичний масаж простати застосовується для посилення секреції передміхурової залози і забору передміхурового секрету на аналіз. Під час стимуляції простати лікар також може промацати її збільшення або знайти пухлину. Лікувальний масаж простати застосовується як метод немедикаментозного лікування урологічних захворювань.

4

Чим корисний масаж простати?

Користь масажу простати полягає в поліпшенні кровообігу в ділянці органу та полегшенні відтоку секрету передміхурової залози. Застій соку простати в її протоках є причиною розвитку запалення і розвитку хвороботворних мікроорганізмів у залозі. Механічна стимуляція простати сприяє скороченню проток і стимуляції її секреції.

Масаж простати використовується для профілактики загострень хронічного простатиту. Стимуляція простати знижує ризик запалення передміхурової залози, а також появи раку простати.

5

Коли призначають масаж простати?

Захворювання передміхурової залози, як правило, проявляються порушеннями сечовипускання (затримкою сечі, сечовиділенням малими порціями або вночі). Патологія простати може також проявитися порушенням ерекції.

У результаті зниження секреції передміхурової залози може розвинутися чоловіче безпліддя. Показання до масажу простати:

  • гострий і хронічний простатит;
  • гіперплазія (збільшення) простати;
  • еректильна дисфункція.

Масаж простати за простатиту застосовують як з діагностичною (для забору передміхурового секрету на аналіз), так і з лікувальною метою. У разі гіперплазії передміхурової залози стимуляція простати сприяє її зменшенню, тим самим усуваючи проблеми із сечовипусканням.

6

Як роблять масаж простати?

Медичний масаж простати робить уролог. Під час стимуляції простати пацієнт розташовується на кушетці на лівому боці. Лікар обробляє палець гелем і вводить його в задній прохід, намацує простату на глибині чотирьох-п'яти сантиметрів і масажує її. Після процедури можна відразу повернутися до звичних справ.

7

Масаж простати — скільки триває?

Процедура масажу передміхурової залози безболісна і нетривала. Масаж простати триває до трьох хвилин.

8

Як часто можна робити масаж простати?

Масаж простати проводять курсом із 10-15 процедур частотою одна-три процедури на тиждень. Більш частий масаж простати з медичної точки зору не показаний.

Незважаючи на користь для чоловічого здоров'я, масаж простати не можна проводити в разі гострих інфекційних захворювань заднього проходу, а також у разі загострення інфекцій, що передаються статевим шляхом. Протипоказання до масажу простати:

  • гострий бактеріальний простатит;
  • геморой;
  • тріщини і свищі заднього проходу;
  • загострення запальних захворювань кишківника;
  • гострі респіраторні захворювання (грип, коронавірусна інфекція);
  • загострення хронічних захворювань (інфаркт міокарда, інсульт).

У перші дні після масажу простати не можна здавати аналіз на простатспецифічний антиген (ПСА) — онкомаркер простати. ПСА після масажу передміхурової залози може бути хибнопозитивним.

9

Ефективність масажу простати

Доведено ефективність масажу простати, як допоміжного методу лікування за простатиту і гіперплазії передміхурової залози. Непрямий масаж простати доповнює медикаментозне лікування, яке охоплює антибактеріальні препарати, засоби для поліпшення відтоку секрету передміхурової залози і для розширення уретри. Масаж простати потрібен для того, щоб полегшити симптоми захворювань (затримку сечі, болі внизу живота, порушення ерекції).

10

Чи можна робити масаж простати за геморою?

Масаж простати за геморою протипоказаний. Урологічний масаж може спровокувати розрив гемороїдальних вузлів і кровотечу з них. Масаж простати можна робити за іншими показаннями після видалення гемороїдальних вузлів.

11

Як робити масаж простати вдома?

Урологічний масаж простати в домашніх умовах не проводиться. Робити масаж простати самому не слід через ризик ушкодження слизової прямої кишки або анального сфінктеру. Масаж простати робить уролог, який володіє технікою процедури і розбирається в показаннях і протипоказаннях до неї.

Для поліпшення кровообігу в ділянці малого таза замість масажу простати самому можна робити вправи для зміцнення м'язів тазового дна. Вправа для масажу простати включає напруження і розслаблення ділянки заднього проходу, яку необхідно повторити близько 20 разів.

Урологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке масаж простати, навіщо він потрібен і як його роблять? - Бальчунас Іван Вікторович
Бальчунас Іван Вікторович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке масаж простати, навіщо він потрібен і як його роблять?
Лікар-уролог.
Що таке масаж простати, навіщо він потрібен і як його роблять?
Лікар-уролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Микита 10 місяців тому
Доброго дня! Записаний на курс масажу простати до уролога вашого медичного центру. Як довго триває процедура і наскільки болюча?
Відповісти
Доброго дня! Масаж простати триває кілька хвилин (одну-дві). Стимуляція простати безболісна.
Віктор 10 місяців тому
Здрастуйте! Чув про масажування простати через анус, не знаю, чи правда, що його призначають лікарі. Масаж простати — користь чи шкода?
Відповісти
Здрастуйте! Масаж простати може призначити уролог, як лікувальну або діагностичну процедуру. Користь масажу передміхурової залози доведено в разі гострого і хронічного простатиту, а також у разі збільшення залози та еректильної дисфункції.
Олександр 10 місяців тому
Добрий день! Уролог призначив масажувати передміхурову залозу для поліпшення ерекції. Як правильно робити масаж простати?
Відповісти
Добрий день! Лікувальний і діагностичний масаж простати проводить уролог. Для стимуляції простати лікар вводить палець у пряму кишку на чотири-п'ять см і масажує залозу протягом однієї-двох хвилин.
Олег 10 місяців тому
Добрий день! Лікар призначив масаж простати від її збільшення, але їздити на прийом незручно. Чи можна проводити процедуру самостійно?
Відповісти
Добрий день! Правильний масаж простати проводить уролог. Лікар точно знає, де розташований орган, з якою інтенсивністю і тривалістю необхідно проводити масаж. У разі неправильного проведення стимуляції простати можна пошкодити анус і слизову прямої кишки.
Валентина 10 місяців тому
Добрий день! Чоловік страждає на хронічне запалення простати. Чи можна робити масаж простати для лікування простатиту вдома?
Відповісти
Добрий день! Стимуляція простати в домашніх умовах не є медичною процедурою. Лікувальний масаж простати може виконати тільки уролог.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!