Logo
0 800 30 11 77

Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки

Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки
Читати 7 хвилин | Створено: 28 жовтня 2014 | Оновлено: 9 листопада 2023 | 21163 21163
Ерозія шийки матки — це поширений діагноз, який відсутній у міжнародному класифікаторі хвороб. Під ерозією шийки матки ховаються доброякісні та злоякісні зміни шийкового епітелію.

Як діагностують ерозію шийки матки?

Ерозія шийки матки — це застарілий термін, який об'єднує під собою порушення будови епітелію шийки матки і цервікального (шийкового) каналу. У нормі поверхня шийки матки вкрита плоским епітелієм, а цервікальний канал — циліндричним. Між плоским і циліндричним епітелієм шийки матки є перехідна зона (зона трансформації).

У молодих жінок циліндричний епітелій шийкового каналу може бути видно на поверхні шийки матки (зона трансформації зміщена назовні), що є нормою і не потребує лікування. Під діагнозом ерозії маткової шийки можуть також ховатися запальні та інфекційні захворювання (цервіцит за бактеріальних і вірусних статевих інфекцій), а також передракова атипія цервікального епітелію (дисплазія) і рак шийки матки.

Гінеколог діагностує зміни шийкового епітелію під час гінекологічного огляду за допомогою вагінальних дзеркал і, за необхідності, призначить додаткове обстеження. Діагностика дисплазії та ерозії шийки матки:

ПАП-тест для виключення передракових станів і раку шийки матки необхідно робити всім жінкам один раз на рік у рамках профілактичного огляду в гінеколога. Якщо ПАП-тест виявиться позитивним, гінеколог призначить кольпоскопію і візьме біопсію (ділянки тканини на аналіз під мікроскопом).

Що буде, якщо не лікувати ерозію шийки матки?

Дисплазія шийки матки без лікування прогресує в цервікальний рак. Якщо під ерозією ховається статева інфекція (наприклад, гонорея, хламідіоз і трихомоніаз), то відсутність лікування може призвести до поширення запалення на органи малого таза (тіло матки, маткові труби і яєчники).

Чи можна вилікувати ерозію шийки матки народними засобами вдома?

Лікування передракових захворювань і ерозії шийки матки вдома неефективне, оскільки цервікальна дисплазія лікується хірургічно. Для діагностики та лікування захворювань шийки матки необхідно записатися на прийом до гінеколога. Вдаватися до лікування ерозії шийки матки народними засобами (спринцюванням із травами або антисептиками) не варто, оскільки вони неефективні й можуть спричинити подразнення геніталій.

Чи впливає розмір ерозії шийки матки на спосіб її лікування?

Спосіб лікування ерозії шийки матки залежить насамперед від причини та локалізації і змін цервікального епітелію, а не від їхнього розміру. Залежно від ступеня дисплазії (початкового, середнього або важкого) гінеколог може призначити спостереження, припікання ураженої ділянки, конізацію шийки матки (обрізання піхвової частини шийки) або гістеректомію (видалення матки).

Способи медикаментозного лікування ерозії шийки матки

Лікування без припікання застосовується в разі ерозії на шийці матки, спровокованої цервіцитом (запаленням шийки матки) інфекційного характеру. При цьому гінеколог може призначити антибактеріальні вагінальні свічки та таблетки. Лікування гострої ерозії шийки матки (наприклад, у разі інфікування вірусом простого герпесу) може містити прийом протизапальних і знеболювальних препаратів. Дисплазію та ерозію шийки матки видаляють хірургічним шляхом.

Методи видалення ерозії шийки матки

Дисплазія цервікального епітелію протікає безсимптомно і не піддається медикаментозному лікуванню. На початкових стадіях атипії шийкового епітелію гінеколог призначить повторний огляд через 6-12 місяців, тому що в деяких випадках уражені ділянки цервікального покриву відновлюються самостійно.

Хірургічне лікування показане для дисплазії шийки матки середнього і важкого ступеня (за результатами ПАП-тесту і біопсії шийки матки). Способи видалення дисплазії та ерозії шийки матки:

Хірургічним шляхом гінеколог не тільки видалить уражену ділянку тканини, а й візьме її пробу для аналізу під мікроскопом. У жінок менопаузального віку (після того, як припиняються місячні) за тяжкого ступеня дисплазії гінеколог може призначити видалення матки (гістеректомію).

Як зрозуміти, який спосіб лікування підходить для ерозії шийки матки?

Найкращий метод лікування дисплазії та ерозії шийки матки може вибрати гінеколог індивідуально на підставі виду та розміру атипії, віку жінки та наявного в медичному центрі обладнання. Глибина висічення тканини шийки матки залежить від ступеня дисплазії. 

Принцип роботи свічок для ерозії шийки матки

Медикаментозне лікування ерозії шийки матки застосовується тільки для лікування цервіциту. Гінеколог може призначити антибактеріальні вагінальні свічки (супозиторії) для лікування ерозії шийки матки в разі бактеріальних статевих інфекцій.

Як діють таблетки і вітаміни для ерозії шийки матки?

Лікування дисплазії та ерозії шийки матки таблетками не існує. Таблетовані антибіотики можуть застосовуватися для лікування важкого бактеріального цервіциту.

Як підготуватися до хірургічного лікування ерозії?

Підготовка до лікування дисплазії та ерозії шийки матки починається за тиждень до процедури. Робити лікування ерозії та дисплазії краще на 7-10 день циклу після закінчення менструації.

Перед лікуванням дисплазії та ерозії шийки матки гінеколог призначить аналізи:

  • загальний аналіз крові;
  • біохімічний аналіз крові;
  • аналіз на вірусні гепатити та вірус папіломи людини;
  • мазки зі статевих шляхів для виключення статевих інфекцій.

Якщо лазерну деструкцію дисплазії або конізацію шийки матки планується робити під наркозом, лікар також призначить електрокардіограму і консультацію терапевта перед процедурою. Пацієнткам, які страждають на хронічні захворювання, необхідно пройти консультацію профільного фахівця (наприклад, у разі діабету — ендокринолога).

Як проводиться лазерне видалення ерозії шийки матки?

Лазерна вапоризація є малоінвазивним і безболісним методом лікування дисплазії та ерозії шийки матки. За допомогою лазера можна не тільки припекти ділянку дисплазії, а й висікти частину шийки матки або ділянку тканини для біопсії.

Наслідком лазерного лікування дисплазії та ерозії шийки матки може стати формування ранки на слизовій оболонці шийки матки, тому протипоказанням до видалення ерозії лазерним методом є гострі інфекційні захворювання статевих шляхів (кольпіт, вульвовагініт, ендометрит). Після лікування дисплазії та ерозії шийки матки лазером можуть з'явитися мажучі коричневі виділення, які зберігаються два-три дні після процедури.

Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Принцип радіохвильового лікування шийки матки полягає в застосуванні високочастотних радіохвиль для висічення тканин. Видалення дисплазії та ерозії радіохвильовим методом проходить за місцевим знеболенням. Процедура триває до 15 хвилин.

Вартість радіохвильового лікування ерозії шийки матки можна дізнатися на сайті медичного центру «ОН Клінік». Відгуки на радіохвильове лікування ерозії шийки матки можна також прочитати на нашому сайті.

Як проходить відновлення після видалення ерозії шийки матки?

Повне відновлення після видалення дисплазії та ерозії шийки матки триває до одного місяця. У перші три-чотири дні після хірургічного лікування дисплазії та ерозії шийки матки можуть з'являтися кров'янисті виділення мажучого характеру. У разі появи крові після лікування дисплазії та ерозії шийки матки можна скористатися прокладками або вдягнути менструальну білизну. Від гігієнічних засобів, що вводяться в піхву (тампонів, менструальних чаш) слід утриматися в перші тижні після проходження хірургічних методів лікування дисплазії та ерозії шийки матки.

Протягом місяця після видалення дисплазії та ерозії шийки матки не можна купатися у відкритих і закритих водоймах, відвідувати лазні та сауни. У перші два тижні після видалення дисплазії слід також утриматися від вагінальних статевих контактів. Спеціальне лікування після припікання ерозії не потрібне, гінеколог призначить повторні огляди шийки матки для контролю за її станом.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки - Фролова Оксана Леонідівна
Фролова Оксана Леонідівна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки коштує операція з видалення ерозії?

Ціна на лікування ерозії статевих органів різниться в різних медичних установах. Дізнатися вартість видалення дисплазії та ерозії шийки матки можна на сайті медичного центру «ОН Клінік».

2. Що не можна робити після видалення ерозії?

У перші два тижні після лікування дисплазії шийки матки слід утриматися від вагінальних статевих контактів і занять спортом. Після операції з видалення дисплазії та ерозії шийки матки протягом трьох-чотирьох тижнів не можна купатися у відкритих водоймах, відвідувати сауну і басейн.

3. Чи можна завагітніти після видалення ерозії?

Вагітність після лікування ерозії шийки матки можлива. У перші один-два місяці після проведення процедури на шийці матки гінеколог призначить засоби контрацепції, щоб уникнути настання вагітності до загоєння шийки.

4. Який метод лікування ерозії підходить тим, хто не народжував?

Способи лікування дисплазії та ерозії шийки матки до і після пологів не відрізняються. Для лікування дисплазії та ерозії у жінок, які не народжували, найбільш підійдуть низькотравматичні методи. До сучасних малоінвазивних методів лікування дисплазії та ерозії шийки матки належать радіохвильове і лазерне лікування дисплазії та ерозії шийки матки.

Лікування ерозії під час вагітності, крім випадків раку шийки матки, слід відкласти, оскільки більшість змін цервікального епітелію у вагітної жінки пов'язані зі змінами гормонального фону. Лікування ерозії після пологів можна починати не раніше, ніж через шість тижнів після народження дитини, коли закінчиться період відновлення матки і загояться розриви. Лікування ерозії шийки матки можливе під час грудного вигодовування, якщо лікувальний процес не можна відкласти (наприклад, у разі діагностованого раку шийки матки).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки
Лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 4 місяці тому
Добрий день! Кольпоскопія показала, що в мене велика ділянка нездорового епітелію. Чи може гінеколог призначити лікування шийки матки перекисом водню?
Відповісти
Добрий день! Перекис водню використовується як зовнішній знезаражувальний засіб (антисептик). Перекис водню не застосовується для лікування клітинної атипії цервікального епітелію.
Світлана 4 місяці тому
Добрий день! Гінеколог каже, що у мене змінена шийка матки, але я віддаю перевагу тільки натуральним методам терапії. Як лікувати ерозію травами?
Відповісти
Добрий день! Трави та інші народні методи не використовуються для лікування захворювань цервікального епітелію. Атипові зміни на шийці матки, які небезпечні переродженням у злоякісний рак, вимагають хірургічного видалення.
Катерина 4 місяці тому
Здрастуйте! Подруга порадила лікувати ерозію шийки матки прополісом. Чи можна це робити?
Відповісти
Доброго дня! Прополіс неефективний для лікування доброякісних і злоякісних новоутворень на шийці матки. Для отримання рекомендацій необхідно записатися на консультацію до гінеколога.
Юлія 4 місяці тому
Здрастуйте! Гінеколог побачив зміни на шийці матки і призначив кольпоскопію, але я боюся її робити. Чи можна лікувати ерозію шийки матки маззю Вишневського?
Відповісти
Здрастуйте! Мазь Вишневського не застосовується для лікування атипії шийкового епітелію. Необхідно дотримуватися рекомендацій гінеколога і пройти обстеження шийки матки.
Інна 4 місяці тому
Добрий день! Два роки тому гінеколог бачив на шийці ерозію, але потім я не ходила до лікаря. Яке лікування запущеної ерозії шийки матки?
Відповісти
Добрий день! Лікування змін цервікального епітелію залежатиме від його виду та результатів аналізу на атипові клітини. Для встановлення діагнозу та отримання рекомендацій необхідно записатися на консультацію до гінеколога, зробити кольпоскопію і ПАП-тест.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!