Logo
0 800 30 11 77

Тест на COVID-19 для подорожей Україною та виїзду за кордон

Тест на COVID-19 для подорожей Україною та виїзду за кордон
Читати 10 хвилин | Створено: 10 листопада 2021 | Оновлено: 10 листопада 2021 | 13243 13243
У зв'язку з пандемією COVID-19 у світі змінилися правила відвідування громадських місць. Багато країн запроваджують обмеження на в'їзд туристів і вимагають документи, що підтверджують відсутність інфікування коронавірусною інфекцією.

Перш ніж вирушити в подорож, слід ознайомитися з правилами перетину кордону та мати при собі всі необхідні медичні документи.

Правила подорожей і відвідування публічних місць і заходів в Україні під час посилення карантину

У зв'язку зі спалахом захворюваності на коронавірус в Україні, уряд посилює карантинні обмеження на відвідування публічних місць і заходів. У червоній зоні для відвідування торгових центрів, кінотеатрів, кафе, ресторанів і фітнес-залів необхідно пред'явити сертифікат про вакцинацію, ПЛР або експрес-тест на антиген до коронавірусу SARS-CoV-2 (тести вважаються дійсними впродовж 72 годин) або сертифікат про одужання від COVID-19.

Сертифікат про вакцинацію чи негативний тест на ковід необхідні для переміщення між регіонами України та для виїзду за кордон. Кожна країна встановлює свої правила для осіб, які перетинають кордон. Для в'їзду в більшість країн достатньо сертифікату про повний курс вакцинації від COVID-19 (остання вакцина має бути отримана не пізніше, ніж за два тижні до перетину кордону). Деякі країни, крім паспорта вакцинації, вимагають негативний ПЛР-тест.

Для осіб, які перетинають кордон України, потрібен один із таких документів:

  • міжнародний COVID-сертифікат про повну вакцинацію;
  • негативний ПЛР або експрес-тест на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону;
  • сертифікат про одужання від COVID-19.

За відсутності перерахованих документів особи, які перетинають кордон України, повинні встановити додаток «Дій удома» та вирушити на самоізоляцію на десятиденний термін. Обсервація припиняється у разі отримання негативного ПЛР-тесту на ковід. Дітям до 12 років не потрібний ПЛР-тест для виїзду за кордон.

Які тести бувають на COVID-19 і чим вони відрізняються?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Тести на COVID-19 відрізняються способом забору матеріалу та часом обробки результатів. Бувають такі види тестування на COVID-19:

  • ПЛР-тест (тест полімеразної ланцюгової реакції) — дозволяє виявити вірус на ранній стадії захворювання. Біологічний матеріал для дослідження береться з носоглотки. Результати ПЛР-тесту на COVID-19 видаються за кілька годин після взяття матеріалу;
  • експрес-тест на антиген SARS-CoV-2 дозволяє швидко встановити попередній діагноз COVID-19. Також береться мазок із носоглотки, але результати обробляються впродовж 10-30 хвилин;
  • ІФА-тест визначає наявність в організмі імунної відповіді на вірус. Для тесту на антитіла COVID-19 береться кров із вени. Результати ІФА-аналізу видаються протягом трьох днів після взяття матеріалу.

Найточнішим вважається ПЛР-тест на COVID-19. Тест полімеразної ланцюгової реакції має високу чутливість, що дозволяє виявити мінімальну концентрацію РНК вірусу до появи перших симптомів захворювання.

Для виїзду за кордон та можливості не проходити десятиденний карантин необхідно зробити ПЛР-тест.

Завдяки тесту на антиген можна швидко визначити наявність вірусу SARS-CoV-2 в організмі.

Для в'їзду до яких країн потрібно робити ПЛР-тест на COVID-19?

Правила перетину державного кордону під час посилення карантину постійно змінюються та оновлюються. На початок листопада 2021 року без ПЛР-тесту на COVID-19 можна в'їхати до Албанії, Домінікани, Танзанії, Мексики, Іспанії. Для відвідування інших країн знадобиться сертифікат про повну вакцинацію або негативний ПЛР-тест на ковід. Данія, Португалія та Сербія пускають лише з ПЛР-тестом на COVID-19. Під час планування поїздки обов'язково уточнюйте правила в'їзду до конкретної країни, оскільки вони можуть оновлюватись щотижня.

За скільки до вильоту за кордон потрібно здавати тест на ковід?

Здати ПЛР-тест для виїзду за кордон потрібно не пізніше, ніж за 72 години до вильоту. У деяких країнах ПЛР-тест вважають дійсним впродовж 48 годин після забору матеріалу. У разі поспіху, ви можете здати експрес-тест на COVID-19, який буде готовий за 15 хвилин. Лабораторія «ОН Клінік» видає результати англійською мовою, які підходять для перетину кордону.

Якою мовою має бути довідка про відсутність ковіда для перельоту?

Довідка про відсутність ковіда для перельоту повинна бути англійською або державною мовою країни, в яку ви плануєте в'їхати. Документ повинен містити ім'я та прізвище туриста, час забору матеріалу, назву виду тесту, його результат та QR-код. Для пересування між регіонами України довідка про відсутність COVID-19 може бути англійською або українською.

Де здати ПЛР-тест на COVID-19 для перельоту до країн Європи, Росії, Туреччини, Вірменії та інших країн?

Для перельоту до країн Європи, Росії, Туреччини, Вірменії та інших країн можна здати тест у медичному центрі «ОН Клінік». У лабораторіях «ОН Клінік» можна:

Бажано заздалегідь записатися на тест ПЛР за телефоном або на сайті, щоб уникнути скупчення черг у відділеннях. При собі необхідно мати документи, що підтверджують особу.

Скільки коштує аналіз на ковід методом ПЛР?

Ціна на ПЛР-тест у Харкові та інших містах залежить від того, наскільки терміново потрібно отримати результати. Вартість ПЛР-тесту у всіх представництвах «ОН Клінік»:

  • ПЛР-тест. РНК вірусу SARS-CoV-2 КОВІД-19 ― 788 грн.;
  • терміновий ПЛР-тест для виїзду за кордон. РНК вірусу SARS-CoV-2 КОВІД-19 (здача у першій половині дня, видача о 21:00) ―1397 грн.;
  • терміновий ПЛР-тест. РНК вірусу SARS-CoV-2 КОВІД-19 (здача у другій половині дня, видача до 9:30) ― 1862 грн.

Діють знижки на аналізи на ковід. В «ОН Клінік» є знижки для туристів, які пересуваються за ваучером, і для тих, хто пред'являє квиток на потяг або літак. Також діє знижка на ПЛР-тест під час онлайн-оплати.

Вказана вартість є актуальною на початок листопада 2021 року. Ціну тестування на ковід можна уточнити у наших операторів або на сайті.

Що не можна робити перед здачею мазка на ПЛР-тест?

Існують певні правила здачі тестів на ковід. Щоб отримати достовірний результат, перед здачею мазка необхідно дотримуватись правил здачі ПЛР-тесту:

  • відмовитися від їжі та пиття за три години до дослідження;
  • не вживати алкоголь впродовж доби до здачі аналізу;
  • не палити за чотири години до тестування;
  • не чистити зуби та не користуватися ополіскувачами для рота або жувальною гумкою за дві години до дослідження.

За недотримання цих вимог існує ймовірність отримання хибнопозитивного або хибнонегативного результатів тесту. Якщо ви порушили правила підготовки до ПЛР-тесту на COVID-19, краще перенесіть взяття мазка на інший час.

Чи можна здати аналіз на коронавірус вдома?

У медичних центрах «ОН Клінік» пропонується послуга виїзду медсестри додому для забору матеріалів на тест COVID-19. Можна здати вдома ПЛР, ІФА та експрес-тести на ковід. Запис на тестування проводиться цілодобово. Наші оператори допоможуть вам вибрати зручний для візиту медсестри.

Коли буде готовий результат тестування на коронавірус?

Отримання результатів тестування на коронавірус залежить від виду дослідження та часу забору матеріалу. Експрес-тест на ковід буде готовий вже за 15 хвилин. ПЛР-тест на COVID-19 за забору матеріалу з 11:00 до 15:00 буде готовий о 21:00. У разі здачі тесту з 15:00 до 19:00 видача результатів здійснюється до 9:30. ІФА-тест на наявність антитіл SARS-CoV-2 робиться впродовж трьох днів.

Чи можна отримати в «ОН Клінік» негативний результат тесту ПЛР на COVID-19 з QR-кодом?

Результати ПЛР-тестів на COVID-19, отримані у медичній лабораторії «ОН ​​Клінік», відповідають усім обов'язковим міжнародним стандартам. ПЛР-тест видається англійською мовою, містить QR-код, необхідний під час перевірки в аеропортах і для відвідування громадських закладів.

Як виглядає результат тесту на ПЛР?

ПЛР-тест на COVID-19 містить такі дані: прізвище, ім'я, по-батькові пацієнта, дату забору та вид досліджуваного матеріалу, результат тесту (негативний або позитивний). Також документ має містити печатку медичного закладу, де було проведено дослідження, та QR-код для сканування під час перевірки уповноваженими органами.

Що робити, якщо результат на коронавірус позитивний?

Після отримання позитивного результату необхідно дотримуватись режиму самоізоляції. Потрібно вжити всіх заходів, щоб допомогти оточенню уникнути зараження коронавірусом. Необхідно залишатися вдома та уникати близьких контактів з іншими людьми. Членам вашої родини та людям, які контактували з вами впродовж 10 днів, також необхідно пройти тестування на COVID-19.

Після отримання позитивного результату на коронавірус необхідно зв'язатися із сімейним лікарем, щоб уникнути ускладнень від хвороби. У разі погіршення стану зверніться до місцевого медичного закладу або викличте швидку допомогу.

Чи потрібний тест на COVID-19 під час повернення в Україну з-за кордону?

За повернення в Україну з-за кордону необхідно мати сертифікат вакцинації або негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до в'їзду. За відсутності перерахованих документів необхідно встановити додаток «Дій вдома» та вирушити на самоізоляцію.

Як вчасно здати ПЛР-тест після повернення з-за кордону та уникнути штрафу?

ПЛР-тест на COVID-19 краще здавати за 72 години до перетину кордону, щоб уникнути штрафу та самоізоляції. Самоізоляція припиняється після повернення в Україну, щойно ви надаєте контролюючим органам негативного аналізу ПЛР-тесту на коронавірус. Отриманий результат необхідно надіслати до програми «Дій вдома».

Чи потрібно проходити тест на ковід для внутрішніх поїздок Україною?

У зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в Україні, з 21 жовтня 2021 року для внутрішніх поїздок необхідно мати сертифікат вакцинації або ПЛР-тест. Для всіх поїздок між регіонами України необхідно надати документи, що підтверджують відсутність у вас коронавірусу. У деяких містах України для використання громадського транспорту також потрібно мати сертифікат вакцинації або ПЛР-тест на COVID-19 (зроблений не пізніше, ніж за 72 години).

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Тест на COVID-19 для подорожей Україною та виїзду за кордон - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можу я здати аналіз на коронавірус в «ОН Клінік» без запису?

Можна прийти до медичного центру «ОН Клінік» без запису та запитати на ресепшені, чи є зараз вільний час для тестування на COVID-19. Якщо буде вільне вікно, вам запропонують пройти тест або запишуть на будь-який зручний для вас час. В умовах пандемії бажано попередньо записуватись на тестування, щоб уникнути черг та вберегтися від коронавірусу.

2. Навіщо пред'являти паспорт, вказувати місце проживання та роботи, щоб здати аналіз ПЛР на COVID-19 чи тест на визначення антигену SARS-CoV-2?

Згідно з постановою МОЗ, COVID-19 внесено до переліку особливо небезпечних інфекційних захворювань. Усі лабораторії, які проводять тестування на коронавірус, зобов'язані повідомляти про випадки виявлення хвороби Міністерство охорони здоров'я. Персональні дані пацієнта під час взяття аналізів на COVID-19 необхідні для запобігання поширенню захворювання.

3. Чи бере «ОН Клінік» участь у програмі «Дій удома»? Чи підходять результати аналізів «ОН Клінік» для виїзду/повернення із зарубіжних країн та припинення самоізоляції?

Результати ПЛР-тестів та експрес-тестів на антиген SARS-CoV-2, зроблені в лабораторії «ОН ​​Клінік», вносяться до «Дій удома». Пацієнт під час заповнення анкети в медичному центрі повинен вказати необхідність внесення даних до додатка.

4. Чи можна отримати результати тестування на коронавірус англійською?

У медичних центрах «ОН Клінік» видаються результати тестування на коронавірус англійською мовою. Отримані документи (ПЛР та експрес-тест на COVID-19) відповідають прийнятим міжнародним стандартам і підходять для виїзду за кордон.

5. Як підготуватись до здачі аналізів на коронавірус?

Перед здачею аналізів на коронавірус рекомендується утриматися від їжі та пиття за три години до дослідження. Також необхідно відмовитися від вживання алкоголю за добу до здачі аналізу та не курити чотири години до взяття мазка.

6. Скільки діє ПЛР-тест?

ПЛР-тест COVID-19 діє впродовж 72 годин після проведення дослідження. У деяких країнах ПЛР-тест вважається дійсним впродовж 48 годин. Перед виїздом за кордон необхідно уточнити карантинні правила приймаючої країни та терміни дії ПЛР-тестів.

7. Де можна здати ПЛР-тест у Харкові?

ПЛР та експрес-тест на ковід у Харкові можна здати у медичних центрах «ОН ​​Клінік Харків». Запис на здачу аналізів проводиться цілодобово. Результати ПЛР-тестування видаються в день дослідження за забору матеріалу в першій половині дня і наступного дня — у разі здачі тесту після обіду.

8. Чи можна обдурити тест ПЛР?

Для тестування на коронавірусну інфекцію є низка певних правил підготовки, при недотриманні яких існує можливість отримання хибних результатів тесту. Однак обдурити ПЛР-тест на коронавірус не можна, оскільки для аналізу з фізіологічних рідин витягують РНК вірусу.

9. Який вигляд має позитивний ПЛР-тест на коронавірус?

Позитивний ПЛР-тест на COVID-19 показує концентрацію РНК вірусу в результатах дослідження. У разі виявлення позитивного результату необхідно вирушити на самоізоляцію та звернутися до сімейного лікаря чи терапевта.

10. З якого моменту діє ПЛР-тест?

ПЛР-тест на коронавірус діє з моменту здачі матеріалу на дослідження в лабораторію. Під час видачі результатів тестування вказується час забору матеріалу на дослідження, а не час отримання документа на руки.

11. Який тест потрібно здати для виїзду за кордон?

Деякі країни приймають експрес-тест на антиген SARS-CoV-2. Але в більшості країн вимагають для перетину кордону ПЛР-тест на COVID-19, оскільки він більш достовірно показує наявність або відсутність вірусу в організмі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Тест на COVID-19 для подорожей Україною та виїзду за кордон
Лікар-терапевт.
Тест на COVID-19 для подорожей Україною та виїзду за кордон
Стаття перевірена: Сівцева Юлія Віталіївна
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 2 роки тому
У мене був контакт із хворим на коронавірус. Після цього я почуваюся добре. Чи потрібно мені здавати ПЛР-тест на ковід?
Відповісти
Після контакту з носіями вірусу необхідно обов'язково здати тест на COVID-19. Ви можете бути носієм вірусу, але не відчувати його симптомів і передавати хворобу оточуючим. Рекомендується здати ПЛР-тест на коронавірус, щоб переконатися в його відсутності в організмі.
Вікторія 2 роки тому
Здрастуйте, я отримала позитивний тест на коронавірус. Мій чоловік добре почувається і в нього немає жодних симптомів ковіду. Чи потрібно йому теж здавати тест на ковід?
Відповісти
Здрастуйте, COVID-19 може протікати безсимптомно. Якщо у вашого чоловіка немає симптомів коронавірусу, йому все одно потрібно здати тест на ковід, щоб переконатися, що він не є носієм вірусу і не може заразити оточуючих.
Кіра 2 роки тому
Я одужала після ковіду і добре почуваюся. Чи потрібно мені здавати ПЛР-тест, щоб переконатися, що я вже здорова?
Відповісти
Рекомендується через два тижні здати повторний ПЛР-тест на коронавірусну інфекцію, щоб переконатися, що ви здорові й не можете заразити оточуючих. Також повторний тест вам знадобиться для отримання довідки про одужання від COVID-19.
Тетяна 2 роки тому
Добрий день, отримала позитивний результат експрес-тесту на ковід. Чи потрібно мені додатково здавати ще якісь аналізи, щоб підтвердити діагноз?
Відповісти
Добрий день, при отриманні позитивного аналізу експрес-тесту на COVID-19, рекомендуємо ще здати ПЛР-тест. Тест полімеразної ланцюгової реакції точніше показує наявність або відсутність вірусу в організмі на ранній стадії, ще до появи симптомів.
Євгенія 2 роки тому
Здрастуйте, збираюся з десятирічною дитиною летіти за кордон. Скажіть, будь ласка, чи потрібно здавати дитині ПЛР-тест?
Відповісти
Здрастуйте, ПЛР-тест на коронавірусну інфекцію дітям до 12 років здавати не потрібно. У деяких країнах уже ввели сертифікати про вакцинацію COVID-19 для дітей із 12 років, але оскільки вашій дитині 10 років, ПЛР-тест здавати не потрібно.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!