Як розпізнати біль шлунка?
Біль у животі може мати різну природу та вказувати не тільки на проблеми зі шлунком, а й бути пов’язана з захворюваннями інших органів черевної порожнини. Про симптоми болю в шлунку розповідає Тетяна Шканд, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків»:
«Шлунок — це орган, який відповідає за перетравлення їжі. Він має J-подібну форму й анатомічно розташований у верхньому лівому квадранті живота. За проблем зі шлунком дискомфорт найчастіше локалізується в лівому боці в підребер'ї. Також біль може виникати в епігастрії — ближче до сонячного сплетіння».
Однак за появи болю в епігастральній ділянці не потрібно ставити собі діагноз самостійно, орієнтуючись лише на локалізацію неприємних відчуттів. Необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, який зможе поставити точний діагноз і призначити коректне лікування.
Які причини болю шлунка?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Шлунковий біль слабкої та середньої інтенсивності може бути викликаний порівняно «безпечними» станами, які не вказують на наявність будь-яких захворювань. Часті причини болю в шлунку:
- надмірне споживання жирної або гострої їжі. Зазначені продукти можуть спровокувати надмірне виділення шлункового соку, спричиняючи печію та біль у шлунку;
- носіння тісного одягу. Занадто тугі в талії спідниці, штани, сукні можуть чинити тиск на шлунок і перешкоджати нормальному просуванню їжі, призводячи до дискомфорту і болю;
- потрапляння зайвого повітря в шлунок (аерофагія). Швидке споживання їжі без ретельного пережовування, розмови під час їжі, вживання газованих напоїв і жувальної гумки можуть призводити до заковтування повітря, що спричиняє відчуття розпирання в животі, відрижку повітрям і біль у шлунку;
- лежаче положення після їжі. Під час перебування людини в положенні лежачи сповільнюється травлення та спорожнення шлунка, через що з'являється дискомфорт в епігастрії;
- недоїдання. Тривалі перерви між прийомами їжі призводять до надмірного виділення шлункового соку, який подразнює слизову оболонку і стає причиною сильного болю в шлунку;
- переїдання. Разове вживання надмірної кількості їжі спричиняє відчуття переповненості живота, а регулярне переїдання може призвести до порушення вироблення ферментів, постійної тяжкості та болю в шлунку;
- емоційне перенапруження. Стрес може сприяти дисбіозу (порушенню балансу мікрофлори), підвищуючи ймовірність болю в шлунку і проносу.
Також болі в шлунку можуть виникати після вживання алкоголю та кофеїну. Спирт здатен пошкоджувати слизову оболонку, провокуючи запалення та больові відчуття. Кофеїн активізує вироблення соляної кислоти, що може призвести до подразнення та дискомфорту.
Біль у шлунку, який віддає в спину між лопатками, часто з'являється після інтенсивного фізичного навантаження. Насправді болісні відчуття виникають у м'язах, але через локалізацію їх можна сплутати зі шлунковими болями.
Окрім тимчасових станів, спричинити біль можуть захворювання шлунка. Про патологічні причини, через які може боліти шлунок, розповідає Галина Баранник, гастроентерологиня медичного центру «ОН Клінік Суми»:
«Біль і дискомфорт у шлунку можуть вказувати на гастрит — запалення слизової оболонки органу. Ниючий біль у шлунку виникає внаслідок зараження бактеріями. Голодні болі свідчать про виразкову хворобу шлунка або верхнього відділу дванадцятипалої кишки — поодинокі або множинні рани на слизовій оболонці. Біль у шлунку після їди може бути ознакою хвороби Крона — хронічного запалення кишківника, що часто поширюється на шлунок».
Болями в шлунку і температурою супроводжується гастроентерит — інфекційне запалення слизової оболонки шлунка і кишківника, спричинене вірусами, бактеріями або паразитами. Нічний біль у шлунку може бути пов'язаний з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, що супроводжується закиданням вмісту шлунка в стравохід через порушення в роботі сфінктера.
Біль у шлунку під час їжі та після прийому їжі є однією з ознак функціональної диспепсії (нетравлення). Біль у шлунку і нудота можуть стати наслідками харчового отруєння і приймому лікарських засобів (антибіотиків, нестероїдних протизапальних препаратів).
Яким буває біль у шлунку?
За інтенсивністю виділяють легкий, помірний і гострий біль у шлунку. Інтенсивність больових відчуттів залежить від причини, що викликає дискомфорт, і порога чутливості організму.
Види болю у шлунку за характером | |
Різновид болю | Причини появи |
Ріжучий | Ріжучий біль у шлунку після їжі може виникати у пацієнтів з гастритом і виразковою хворобою. Після їди шлунок починає виробляти сік, що містить кислоту, яка дратує пошкоджену слизову оболонку органу. Ріжучі болі у шлунку можливі після вживання алкоголю, цитрусових, фруктових соків, гострих страв, що є потенційними подразниками слизової оболонки. Різкий біль у шлунку характерний також для харчового отруєння. |
Колючий | Колючий біль у шлунку може бути спровокований виразковою хворобою, гастритом, гастроезофагеальним рефлюксом. Часто колоти в животі може при запаленні підшлункової залози (панкреатиті), дванадцятипалої кишки (дуоденіті) та жовчного міхура (холецистит). |
Тупий | Причиною тупого болю у шлунку можуть стати тривалі інтервали між прийомами їжі та вживання зіпсованих продуктів. Колючі болі в шлунку, спричинені отруєнням, іноді переростають у тупі на початковому етапі одужання. |
Переймоподібний (спастичний) | Спазми в шлунку можуть з'являтися через стрес, різкі зміни в режимі харчування або нерегулярні прийоми їжі. Переймоподібний біль у шлунку часто провокують гастрит і виразкова хвороба. Нападоподібний біль у животі може виникати в разі отруєнь і проникнення інфекції в ШКТ. |
Давлячий | Давлячий біль у шлунку часто пов'язаний з диспепсією. Орган не може впоратися з перетравленням їжі, що надійшла до нього, тому людина відчуває розпирання і важкість в епігастрії. |
Тягнучий (ниючий) | Тягнучий біль у шлунку нерідко виникає через непереносимість лактози та глютену. Ниючий біль у шлунку вночі буває наслідком вживання жирної та важкої їжі перед сном. |
За тривалістю виділяють епізодичний (тимчасовий) і хронічний шлунковий біль. Больові відчуття можуть бути первинними (такими, що зароджуються в шлунку) та вторинними (такими, що виникають як відгомін болю в розташованих поруч органах).
Методи діагностики болю в шлунку
Усі захворювання шлунка можуть завдавати сильного дискомфорту, а деякі з них — ще й переходити в хронічну форму. Тому за появи болю в підребер'ї зліва потрібно записатися на консультацію гастроентеролога та пройти обстеження. Лабораторна діагностика при болях у шлунку:
- загальний аналіз крові — дає змогу виявити ознаки запального процесу в організмі;
- біохімічне дослідження крові — допомагає виключити захворювання печінки та підшлункової залози;
- аналіз крові на Helicobacter pylori — спрямований на виявлення в організмі бактерії, що є збудником виразкової хвороби та гастриту в дитини й дорослих;
- тест на приховану кров у калі — допомагає виявити кровотечу в ШКТ, яка може бути пов'язана з виразковою хворобою та гастритом;
- аналіз калу на паразитарні інфекції — допомагає виключити наявність у кишечнику лямблій і гельмінтів, продукти життєдіяльності яких спричиняють інтоксикацію організму.
Оглянути слизову оболонку стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки дає змогу гастроскопія. Під час процедури через ротову порожнину у верхні відділи шлунково-кишкового тракту вводиться тонка гнучка трубка з джерелом світла і камерою на кінці, яка передає зображення на екран. Методика дає змогу виявити виразку, гастрит, доброякісні та злоякісні новоутворення в шлунку. Виключити супутні патології кишечника, печінки, селезінки, жовчовивідних шляхів допомагає УЗД органів черевної порожнини.
Як лікувати біль у шлунку?
За результатами діагностики гастроентеролог визначить причину болю в шлунку та призначить лікування. Антибактеріальні засоби показані за болю в шлунку, яким супроводжуються виразкова хвороба, гастрит і диспепсія, викликані бактерією Helicobacter pylori. У контексті терапії перерахованих захворювань можуть також призначатися гастропротектори — ліки для захисту слизової оболонки шлунка від подразнення, запалення та ерозування.
За гастриту з підвищеною кислотністю прибрати біль у шлунку допомагають антациди. Зазначені таблетки для шлунка працюють як нейтралізатори соляної кислоти (знижують її агресивний вплив на слизову оболонку органу). Також у разі болю в шлунку лікар може порекомендувати вживати протонні інгібітори та блокатори Н2-гістамінових рецепторів, що уповільнюють вироблення соляної кислоти.
Від болю в шлунку в разі нетравлення призначають пити ферменти, що сприяють розщепленню їжі. Також до групи ліків від болю в шлунку, пов'язаного з диспепсією, входять прокінетики. Вони покращують моторику органа, прискорюють його спорожнення і усувають відчуття переповненості живота.
За переймоподібного болю в шлунку можуть призначатися знеболювальні — спазмолітики й анальгетики. Користь знеболювальних для шлунка полягає в їхній здатності знижувати тонус м'язових волокон і блокувати передачу нервових імпульсів зі шлунка в головний мозок.
Для захисту шлунка під час приймання антибактеріальних ліків призначають препарати пробіотиків. Вони випускаються у формі таблеток, капсул, суспензій і порошків для шлунка, в яких містяться корисні для ШКТ мікроорганізми. Таблетки для шлунка і кишечника з пробіотиками допомагають відновитися після інфекцій шлунково-кишкового тракту, прискорюючи регенерацію слизової оболонки та нормалізуючи травлення.
Позбутися болю в шлунку за отруєння допомагають препарати-сорбенти. Їхня функція полягає у зв'язуванні та виведенні з організму токсинів, що потрапили в ШКТ разом із продуктами харчування. Сорбенти у формі таблеток, порошків, суспензій і гелів ефективні не тільки від болю в шлунку, а й від нудоти, блювання та діареї, викликаних інтоксикацією організму.
Як зняти біль у шлунку в домашніх умовах?
Від болю в шлунку в домашніх умовах допомагає перехід на легкозасвоювану їжу (неміцні м'ясні та овочеві бульйони, нежирне м'ясо, каші, знежирені кисломолочні продукти). За болю в шлунку не слід робити різких рухів, піднімати тяжкості, виконувати фізичну роботу. Для полегшення стану можна лягти на бік, зігнувши ноги в колінах, або сісти в зручному положенні, що дає змогу зменшити тиск на шлунок.
Не рекомендується намагатися зняти біль у шлунку відварами трав або іншими народними засобами. Вони можуть викликати алергію або посилити запалення.
Профілактика болю в шлунку
Уникнути дискомфорту в ШКТ допомагає нормалізація режиму харчування. Поради щодо профілактики болю в шлунку в домашніх умовах:
- їжте м'яку, пюровану їжу;
- вживайте теплі (не холодні й не гарячі) страви та напої, щоб уникнути подразнення слизової шлунка;
- дотримуйтеся регулярного дробового харчування без пропусків прийомів їжі;
- відмовтеся від перекусів на бігу та їжі «всухом'ятку»;
- випивайте щоденну норму води (не менше двох літрів);
- ретельно пережовуйте їжу;
- уникайте переїдань;
- не лягайте спати або відпочити одразу після їжі.
Для запобігання дискомфорту в шлунково-кишковому тракті, пов'язаного зі стресом, рекомендується уникати емоційного перенапруження і практикувати методи релаксації. Однак за сильного або часто повторюваного болю в шлунку необхідно невідкладно звернутися до гастроентеролога.
Дієта за болю в шлунку
За будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту важливо дотримуватися дієти, яка допоможе зняти хворобливість і спазми, а також прискорить відновлення. Про те, які продукти не можна їсти в разі болю в шлунку, розповість Надія Голєва, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Чернігів»:
«Дієта за шлункового болю може відрізнятися залежно від його причини. Загальні рекомендації включають відмову від жирної, смаженої, гострої їжі, виключення з раціону солінь, маринадів і копченостей, хлібобулочних виробів і солодощів. Також необхідна повна відмова від алкоголю і газованих напоїв. Харчування за болю в шлунку має бути дрібним (невеликими порціями чотири-шість разів на день) для запобігання перевантаженню шлунково-кишкового тракту. Раціон має містити продукти, багаті на пробіотики (кефір, натуральний йогурт), а також овочеві або кісткові бульйони».
Дозволені продукти при болях у шлунку
За болю в шлунку можна їсти легкозасвоювані білки — філе індички, курку, яйця, рибу. Готувати рекомендується на парі, уникаючи смаження і гриля. Слід виключити з раціону грубу їжу з високим вмістом клітковини (шкірку фруктів і овочів, горіхи, насіння), здатну подразнювати слизову оболонку шлунка. Пити можна неміцний зелений і трав'яний чай (з ромашкою, шипшиною, мелісою, м'ятою), мінеральну воду без газу, компот, кисіль. Від міцного чаю і кави необхідно відмовитися.
Меню на тиждень за болю в шлунку
Нижче представлено тижневе меню, засноване на принципах дієти за болю в шлунку. Воно включає легкозасвоювані продукти, які не подразнюють слизову оболонку органа.
Меню на тиждень за болю в шлунку | |||||
День тижня | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Вівсяна каша на воді, кисломолочний знежирений сир, ромашковий чай | Запечене яблуко | Овочевий суп-пюре з кабачками та картоплею, відварена куряча грудка, рисова каша, компот із сухофруктів | Банан | Риба на пару (тріска або хек), пюре з картоплі, зелений чай |
Вівторок | Манна каша на воді, яблучне пюре, трав'яний чай (з м'ятою, мелісою) | Галетне печиво | Суп з цвітної капусти, тушкована яловичина, гречана каша, відвар шипшини | Нежирний йогурт | Омлет з білків на пару, тушковані овочі (морква та кабачок), компот із яблук |
Середа | Рисова каша на воді, варене яйце, ромашковий чай | Кисіль з ягід | Легкий курячий суп, філе індички, запечене у фользі, картопляне пюре, кисіль. | Печена груша | Рибне суфле, овочеве рагу (без гострих приправ), трав'яний чай |
Четвер | Гречана каша на воді, сир з медом, зелений чай | Банан | Суп-пюре з гарбуза, відварена куряча грудка, рисова каша, компот із сухофруктів | Знежирений йогурт | Куряче суфле, тушкована цвітна капуста, компот із яблук |
П’ятниця | Вівсяна каша на воді, варене яйце, ромашковий чай | Запечене яблуко | Борщ (без капусти та томатів), парові тефтелі з яловичини, картопляне пюре, компот із сухофруктів | Галетне печиво | Риба на пару, пюре з картоплі, зелений чай |
Субота | Манна каша на воді, яблучне пюре, трав'яний чай | Банан | Суп з цвітної капусти, тушкована яловичина, гречана каша, відвар шипшини | Знежирений йогурт | Омлет із білків на пару, тушковані овочі (морква та кабачок), компот із яблук |
Неділя | Рисова каша на воді, варене яйце, ромашковий чай | Кисіль з ягід | Легкий курячий суп, філе індички, запечене у фользі, картопляне пюре, кисіль. | Печена груша | Рибне суфле, овочеве рагу (без гострих приправ), трав'яний чай |
Запропоноване меню є приблизним. Щоб уникнути включення в раціон продуктів, які можуть погіршити симптоми, важливо проконсультуватися з гастроентерологом щодо харчування в разі болю в шлунку.
Рецепти страв за болю в шлунку
Суп-пюре з гарбуза
Інгредієнти
- гарбуз — 500 г;
- морква — 1 шт;
- картопля — 2 шт;
- цибуля — 1 шт;
- вода — 1 л;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- сіль за відсутності гострого шлункового болю — дрібка;
- гілочка петрушки або кропу для прикраси за бажанням.
- Гарбуз, моркву, картоплю і цибулю очистити, помити і нарізати кубиками.
- У каструлі розігріти оливкову олію і протягом двох-трьох хвилин обсмажити в ній цибулю до прозорості.
- Додати до цибулі моркву і готувати ще п'ять хвилин, періодично помішуючи.
- Викласти гарбуз і картоплю в каструлю з морквою та цибулею і залити овочі водою.
- Довести суп до кипіння, а потім зменшити вогонь і варити близько 20 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.
- Використовуючи занурювальний блендер, пюрирувати суп до однорідної консистенції і за необхідності посолити. Занадто густу суміш можна розбавити гарячою кип'яченою водою.
- Розлити готовий суп по тарілках і прикрасити гілочкою зелені.
Овочеве рагу
Інгредієнти
- кабачок — 1 шт;
- морква — 2 шт;
- картопля — 3 шт;
- цвітна капуста — 300 г;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- вода або овочевий бульйон — 1 ст.;
- сіль за відсутності гострого шлункового болю — дрібка.
- Кабачок, моркву і картоплю почистити, помити і нарізати кубиками.
- Цвітну капусту помити й розібрати на дрібні суцвіття.
- У каструлі розігріти оливкову олію.
- Викласти в ємність моркву й обсмажувати на середньому вогні близько п'яти хвилин, періодично помішуючи.
- Додати в каструлю картоплю, кабачок і цвітну капусту. Овочі перемішати і залити водою (бульйоном).
- Рагу довести до кипіння, потім зменшити вогонь і накрити кришкою. Тушкувати на повільному вогні близько 20-25 хвилин, поки овочі не стануть м'якими, трохи посолити.
Рыбное суфле
Інгредієнти
- філе нежирної риби тріски чи хека — 400 г;
- яйця — 2 шт;
- знежирене молоко — 100 мл;
- манна крупа — 1 ст. л.;
- сіль за відсутності гострого шлункового болю — дрібка;
- оливкова олія для змащування форми — 2 ч. л.;
- гілочка петрушки або кропу для прикраси за бажанням.
- Філе риби промити, обсушити, дрібно нарізати і пропустити через м'ясорубку (також можна подрібнити блендером до однорідної маси).
- Яєчні білки відокремити від жовтків і збити в стійку піну.
- У рибний фарш додати жовтки, молоко, манну крупу та сіль. Ретельно перемішати.
- Акуратно ввести збиті білки в рибну масу, перемішуючи ложкою рухами зверху вниз для збереження легкості.
- Форму для запікання змастити оливковою олією.
- Перекласти рибну масу в підготовлену форму і розрівняти поверхню.
- Випікати суфле в розігрітій до 180°C духовці близько 25-30 хвилин, поки воно не стане золотистим і не підніметься.
- Дістати суфле з духовки і дати йому трохи охолонути перед подачею.
- Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)
Популярні питання
Людям, яких турбує біль у шлунку після вживання їжі, насамперед рекомендується змінити харчові звички. Потрібно їсти маленькими порціями, ретельно пережовуючи їжу. З раціону ліпше виключити жирні та гострі страви, каву, міцний чай і алкоголь. Не слід їсти перед сном. Якщо перераховані зміни виявилися безрезультатними, і шлунок після їди, як і раніше, болить, рекомендується звернутися до гастроентеролога для встановлення причини дискомфорту.
Використовувати народні засоби від болю в шлунку небезпечно, оскільки вони не мають науково доведеної ефективності в лікуванні захворювань ШКТ. Затримка в отриманні кваліфікованої медичної допомоги може призвести до серйозних ускладнень (перфорації стінки шлунка, внутрішньої кровотечі, розвитку злоякісного утворення). Застосування трав від болю в шлунку загрожує алергічними реакціями і подразненням слизової оболонки органу. Народні засоби, що приймаються паралельно з фармацевтичними препаратами, можуть знизити ефективність медикаментозної терапії та підвищити ризик побічних ефектів від ліків.
Біль в шлунку під час вагітності може стати наслідком гормональних змін в організмі, тиску плода, що росте, на органи і розтягнення зв'язок матки. Для зниження навантаження на ШКТ рекомендується дотримуватися легкозасвоюваної дієти, уникаючи жирної, гострої та пряної їжі. Харчування має бути дробовим (маленькими порціями до шести разів на добу). Для виключення захворювань шлунка слід проконсультуватися з гастроентерологом.
Позбутися голодного болю в шлунку можна за допомогою регулярного вживання їжі, включно зі сніданком, обідом, вечерею та одним або двома перекусами в міру необхідності. Їсти рекомендується строго в один час, не пропускаючи прийоми їжі. Усунути голодний біль у шлунку допоможе насичення раціону продуктами, багатими на білки (м'ясо, риба, яйця, бобові) і клітковину (цільні злаки, фрукти й овочі). Вони забезпечують тривале відчуття ситості та запобігають зростанню кислотності в шлунку.
Швидко зняти біль у шлунку можна, прийнявши положення лежачи на боці з підігнутими колінами. Зазначена поза дозволяє зменшити тиск на живіт і знизити больові відчуття. Від болю в шлунку допомагає теплова терапія. Для швидкого розслаблення м'язів і зменшення спазмів можна прикласти теплу грілку до живота.