Logo
0 800 30 11 77

Про що розповість дитяча несподіванка?

Про що розповість дитяча несподіванка?
Читати 8 хвилин | Створено: 12 жовтня 2021 | Оновлено: 12 жовтня 2021 | 189104 189104
На жаль, діти не народжуються з інструкцією з експлуатації, але вони залишають підказки про стан свого здоров'я. У підгузку немовляти ховається величезна кількість інформації, яку потрібно лише вміти розшифрувати.

Щоб молоді батьки даремно не витрачали час, сьогодні лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік» розкажуть, про що свідчить колір, консистенція і кількість дитячих випорожнень.

Скільки разів на день какає немовля?

Коли в родині з'являється дитина, у батьків виникає безліч питань, і одне з них — як часто дитина какає? Відповість на нього Мар'яна Літвінова, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Немовля какає дуже часто. Сказати конкретно, скільки разів на день це відбувається, складно, адже кількість випорожнень дуже індивідуальна і частково залежить від харчування малюка. Стул дітей, які харчуються грудним молоком, зазвичай більший і тонший, ніж у тих, кого годують сумішами. Але 5-6 разів на день — це середні показники для всіх малюків».

Варто відзначити, що новонароджені випорожнюються часто, але з часом кількість походів у туалет по великому скорочується. Така ситуація змушує багатьох мам нервувати, але насправді тут немає нічого страшного. Багато в чому це пов'язано з тим, що материнське молоко стає більш зрілим, а організм дитини краще засвоює поживні речовини, внаслідок чого залишків травного процесу стає менше.

Головне, щоб дитина їла і набирала вагу, а її стул був м'яким і регулярним.

Консистенція дитячих фекалій: норма і відхилення

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Перші дитячі какашки називаються меконієм. Вони схожі на густу липку суміш зеленувато-чорного кольору і в нормі повинні спостерігатися лише в перші 3 дні життя немовлят, поки їх травний тракт не адаптується до необхідності перетравлення їжі.

Потім стул дитини стає більш сформованим і схожим на густу гірчицю з зернистими вкрапленнями. У дітей на ГВ рідини в фекаліях набагато більше, а вкраплення — більш дрібні, а у малюків на ШВ, навпаки, вкраплення більші та рідини менше.

Однак консистенція калу може змінюватися, і батьки повинні звернути на це увагу, щоб не пропустити сигнали організму про погане самопочуття дитини.

Діарея

Оскільки дитячі фекалії досить пухкі, іноді батьки помилково приймають нормальний стул за розвиток діареї. Детальніше про те, як відрізнити діарею, розповість Наталія Овчаренко, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Повірте, початок діареї ви навряд чи пропустите: про нього свідчить часте і рясне виділення рідкого калу. Іноді діарея може супроводжуватися блювотою, слабкістю, підвищенням температури та зміною кольору фекалій на більш темний з червоним відтінком».

Якщо у вашої дитини почалася діарея, необхідно запобігти зневодненню. Для цього давайте дитині пити воду, часто і невеликими порціями. Також необхідно негайно звернутися до свого педіатра, оскільки діарея може свідчити про наявність вірусу в організмі або системне захворювання, небезпечне для немовлят.

Закреп

Із закрепом справи йдуть навпаки: батьки іноді пропускають його, помилково вважаючи, що закреп — це завжди відсутність випорожнення. Однак про нього може свідчити і зміна консистенції калу. Як розпізнати закреп у маленької дитини, розповість Ольга Чвертка, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Дитячий кал у нормі м'який, тому утворення стулу, схожого на гранули, вже може бути ознакою закрепу. Дуже тверді та камінцеві фекалії вимагають звернення до лікаря, оскільки можуть вказувати на зневоднення дитячого організму. Серед інших ознак зневоднення — зменшення кількості сліз і слини, запалі очі та тім'ячко».

Деякі батьки вважають, що відсутність у дитини стулу протягом 2-3 днів — це вже закреп. Насправді ж регулярність випорожнення у всіх індивідуальна і багато в чому залежить від будови кишечника. Про закреп насамперед свідчить біль і необхідність сильно тужитися під час випорожнення. Якщо ж ваш малюк ходить у туалет по великому раз на 3 дні без болю і напруження, а його кал при цьому м'який, приводів для занепокоєння немає.

Який колір дитячого калу вважається нормальним?

Дитячі випорожнення можуть набувати різного кольору, і це досить часта причина батьківського занепокоєння. Але найчастіше турбуються вони даремно, адже колір калу безпосередньо залежить від часу проходження їжі по травному тракту.

Ось що говорить Лідія Гарковенко, дитячий лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Полтава», про кольорову шкалу дитячих випорожнень:

«Колір калу дитини може змінюватися від жовтого до коричневого. Так, жовті фекалії свідчать лише про те, що молоко або суміш швидко проходять по травному тракту. Коли цей процес трохи сповільнюється, какашки можуть набувати зеленуватого відтінку, а якщо травлення сповільнюється ще сильніше, то вони стають коричневими».

Якщо у дитини колір фекалій став трохи темнішим або набув жовтого відтінку, але інших симптомів нездужання немає, турбуватися не варто.

Як їжа впливає на вид дитячого калу?

Те, що їсть дитина, безпосередньо впливає на вміст її підгузника. Так, кал дітей на грудному молоці та суміші може значно відрізнятися.

Дитячий організм влаштований таким чином, щоб засвоювати максимум корисних компонентів із материнського молока. Через це деякі немовлята можуть не ходити в туалет по великому кілька днів. Але водночас у багатьох дітей на ГВ практично після кожного годування виділяється гірчичний м'який кал. У малюків, яких годують сумішами, фекалії зазвичай темніше, а стул трапляється рідше.

Коли ви почнете вводити в раціон малюка прикорм, характер його випорожнень може змінитися. Як саме, розповість Ольга Мікусько-Петрова, дитячий лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Коли малюк починає вживати тверду їжу, його кал стає твердішим, а стул трапляється рідше. Це пов'язано з характером продуктів, які потрапляють в організм. За вживання молока і рідких сумішей дитячий какашки були м'якими та водянистими, з твердою їжею ця закономірність діє так само».

Крім того, введення прикорму може також впливати на колір випорожнень. Наприклад, вживання дитиною темних ягід зробить кал більш темним. По суті, колір стулу визначається кількістю конкретного пігменту в раціоні малюка.

Що стосується дітей дитсадівського віку і школярів, то їжа впливає на їх кал так само, як і у дорослої людини. Наприклад, велика кількість волокнистих продуктів може стати причиною наявності включень неперетравленої їжі в калі. Деякі продукти можуть викликати закреп або діарею. Щоб уникнути цього, рекомендується не давати дитині одну і ту саму їжу у великих кількостях, особливо це стосується нових і екзотичних продуктів.

Коли вже час турбуватися?

Як бачите, невеликі зміни в консистенції та кольорі дитячих фекалій часто не свідчить про серйозні проблеми в організмі. Однак є ситуації, коли кал може сигналізувати про проблеми та потребу звернутися до лікаря.

Основні кольори фекалій, які повинні стривожити батьків:

  • крейдяно-білий — може вказувати на проблеми з жовчю. Ймовірно, печінка виробляє її в кількості, недостатній для перетравлення їжі;
  • смолисто-чорний — свідчить про наявність перевареної крові в шлунково-кишковому тракті;
  • яскраво-червоний — вказує на наявність в калі свіжої крові, яка надходить з товстої або прямої кишки;
  • зелений слизовий — такі зміни кольору і характеру випорожнень можуть свідчити про розвиток вірусу в організмі дитини.

Якщо ви помітили якийсь із цих ознак, рекомендуємо звернутися до педіатра. Він розпитає вас про харчування дитини, характер випорожнень і призначить додаткові дослідження, щоб виключити розвиток серйозних патологій шлунково-кишкового тракту.

Дитячі какашки дійсно можуть багато розповісти про здоров'я і раціон малюка. Але не можна ставити діагноз дитині самостійно, ґрунтуючись лише на зміні характеру випорожнень. Якщо вас турбує колір або консистенція дитячого калу, краще запишіться на прийом до педіатра.

А ви намагалися самостійно розшифрувати «підказки» в унітазі?

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Про що розповість дитяча несподіванка? - Літвінова Мар’яна Володимирівна
Літвінова Мар’яна Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Про що розповість дитяча несподіванка?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Про що розповість дитяча несподіванка?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 тиждень тому
Доброго дня, моєму синові чотири місяці. З другого тижня ми повністю припинили грудне вигодовування, оскільки в мене не було молока. Можете підказати, якими мають бути випорожнення дитини на штучному вигодовуванні?
Відповісти
Добрий день, штучне вигодовування може вплинути на травлення, змінюючи консистенцію і колір калу, а також може спричинити рідкіснішу або частішу дефекацію, порівняно з грудним вигодовуванням. Зазвичай кал щільніший, має темно-жовтий або коричневий колір, може мати менш різкий запах.
Наталя 3 тижні тому
Добрий вечір, я народила п'ять днів тому. Після народження педіатр оглядала доньку і сказала, що вона повністю здорова. Однак днями я побачила, що в доньки трохи пожовкла шкіра (особливо на животі та кінцівках), а колір сечі став темнішим. Також сьогодні побачила білий кал у дитини. Скажіть, у чому може бути причина?
Відповісти
Добрий вечір, пожовтіння шкіри, темна сеча і білий кал у новонародженого можуть вказувати на жовтяницю, викликану неповним руйнуванням еритроцитів, що є нормальним явищем у перші дні після народження. Також причиною може бути звуження або недорозвиненість жовчних проток усередині печінки, що спричиняє застій жовчі. Для визначення причини зазначених симптомів необхідна консультація педіатра.
Галина 4 тижні тому
Вітаю, моєму синові три місяці, раніше в нього не було жодних проблем із дефекацією, проте вже близько двох днів він не може сходити в туалет. Чому може бути закреп у новонароджених? Чи потрібно звертатися до лікаря в разі закрепу в дитини? Якщо так, то до якого?
Відповісти
Добрий день, закреп у новонароджених може виникнути через зміни в харчуванні (наприклад, під час переходу на штучне вигодовування), нестачу рідини, непереносимість певних компонентів їжі або інфекційні захворювання. У разі проблем із дефекацією, які тривають понад два дні, важливо звернутися до педіатра. Педіатр оцінить стан дитини, за необхідності направить на подальші обстеження, дасть рекомендації щодо лікування.
Аліна 4 тижні тому
Доброго дня, я тільки тиждень, як стала мамою, тому в мене багато запитань. Мені здається, що в моєї дитини проблеми з дефекацією, вона випорожнюється по-великому всього один раз щодня. Підкажіть, скільки має какати новонароджений? Які симптоми можуть вказувати на закреп?
Відповісти
Вітаю, нормальна частота дефекації у новонароджених становить від одного до кількох разів на день. Симптоми закрепу можуть включати твердий кал, напругу і дискомфорт під час акту дефекації, плач під час або після випорожнення, жорсткий живіт.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!