Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Бартолініт (абсцес бартолінової залози): причини появи та методи лікування

Бартолініт (абсцес бартолінової залози): причини появи та методи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 20 листопада 2023 | Оновлено: 20 листопада 2023 | 20432 20432
1

Що таке бартолініт?

Бартолініт (кіста бартолінової залози) призводить до запалення в ділянці піхви, спричиняє дискомфорт і біль. За появи симптомів бартолініту необхідно звернутися до гінеколога.

Бартолініт — це запалення бартолінової залози і навколишніх тканин у присінку піхви. Бартолінові залози виробляють секрет (змазку) для зволоження статевих органів. У разі потрапляння інфекції вивідні протоки залоз закупорюються і секрет не може виділятися назовні. У результаті відбувається скупчення мастила й утворюється кіста бартолінової залози.

Бартолініт може розвиватися у підлітків у період статевого дозрівання і у жінок дітородного віку. У літніх жінок і дітей бартолініт практично не зустрічається.

2

Де знаходиться бартолініт?

Бартолініт розвивається в бартолінових залозах, які розташовані по обидва боки присінка піхви. Вивідна протока залози становить 15-25 мм і виходить на внутрішній бік нижньої частини малих статевих губ. Бартолініт призводить до закупорки протоки залози і проявляється у вигляді запалення на малій статевій губі. Зазвичай запалюється одна бартолінова залоза, двосторонній бартолініт зустрічається рідко.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Який вигляд має бартолініт?

Бартолініт на початковій стадії виглядає як почервоніння і припухлість зовнішніх статевих органів. Потім з'являється невелике ущільнення на статевій губі. У міру накопичення секрету в бартоліновій залозі утворюється гуля в промежині у жінок.

У разі приєднання інфекції кулька на малій статевій губі збільшується в розмірі й може досягати в діаметрі п'яти сантиметрів. Скупчення гною всередині залоз може призвести до формування абсцесу, який має вигляд щільної шишки на статевій губі жовтого або червоного кольору. Також можуть спостерігатися асиметрія статевих губ і звуження входу в піхву.

4

Причини бартолініту

Бартолініт виникає через інфікування проток бартолінових залоз. Інші причини бартолініту:

  • порушення мікрофлори піхви (бактеріальний вагіноз);
  • захворювання, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, трихомоніаз);
  • інфекції сечостатевої системи (цистит, уретрит, ендометрит);
  • недостатня гігієна статевих органів;
  • патогенні мікроорганізми (стафілококи, стрептококи, кишкова паличка);
  • переохолодження організму;
  • мікротравми піхви (після статевого акту або медичних маніпуляцій);
  • носіння тісної білизни із синтетичних матеріалів;
  • зниження імунітету.

Кандидозний бартолініт розвивається через гриби роду Candida. Гнійний бартолініт виникає внаслідок проникнення бактерій у канали бартолінових залоз. Також абсцес бартолінової залози може з'явитися в разі тривалого приймання лікарських препаратів (антибіотиків, кортикостероїдів), загострення системних захворювань (ВІЛ, цукрового діабету). Причину захворювання може встановити гінеколог після обстеження.

5

Що таке несправжній бартолініт?

Несправжній бартолініт — інфікування тільки вивідних проток бартолінових залоз, без ушкодження навколишніх залозистих тканин. За несправжнього абсцесу, як і за істинного, відбувається скупчення гною в залозах, але область ураження менша. Несправжній бартолініт потребує обов'язкового лікування через ризик появи сепсису (важкої гнійної інфекції).

6

Симптоми бартолініту

Ознакою бартолініту є поява шишки біля промежини. Інші симптоми бартолініту:

  • збільшення і припухлість статевої губи;
  • біль під час ходьби, носіння вузького одягу, під час статевого акту;
  • підвищення температури тіла до 38-39 градусів;
  • набряк і почервоніння статевих органів;
  • свербіж вульви;
  • асиметрія статевих губ;
  • збільшення пахових лімфовузлів.

Також при бартолініті можуть з'явитися гнійні виділення з піхви при розтині абсцесу. Запалення бартолінової залози може супроводжуватися симптомами інтоксикації організму (слабкістю, головним болем, субфебрильною температурою).

7

Скільки днів триває бартолініт?

Бартолініт триває близько двох тижнів. Хронічний бартолініт може проявлятися роками з періодами загострень і ремісій, що чергуються. Тривалість захворювання залежить від швидкості розвитку абсцесу бартолінової залози. Стадії бартолініту:

  1. Початкова стадія (каналікуліт) — може протікати безсимптомно або у вигляді почервоніння і набряклості в присінку піхви. На малій статевій губі може з'явитися невелика гулька, яка в міру дозрівання збільшується в розмірі. Каналікуліт триває від двох до п'яти днів.
  2. Формування помилкового абсцесу — через закупорку вивідної протоки в бартоліновій залозі накопичується гній. Кулька на статевій губі збільшується в розмірі. Дозрівання помилкового абсцесу може тривати від трьох до семи днів.
  3. Поява істинного абсцесу — пошкоджуються тканини, що оточують бартолінову залозу. Абсцес статевої губи може збільшитися до трьох-п'яти сантиметрів, з'являються гострий біль і дискомфорт під час ходьби та сидіння. Стадія істинного абсцесу триває до його розтину (від одного до двох тижнів).

Тривалість перебігу захворювання залежить від часу початку лікування. Щоб швидко позбутися бартолініту, необхідно звернутися до хірурга для розтину абсцесу.

8

Хронічний бартолініт

Хронічний бартолініт може розвинутися через несвоєчасне лікування гострої форми запалення бартолінових залоз. За хронічного бартолініту в залозі може утворитися кіста через закупорку вивідних проток і скупчення в них секрету. Хронічний бартолініт має уповільнені симптоми, чергується періодами запалення і ремісії. Кіста при бартолініті може не боліти, але спричиняє дискомфорт під час ходьби та статевого акту.

9

Гострий бартолініт

Гострий бартолініт виникає внаслідок потрапляння інфекції в бартолінові залози. За гострої форми захворювання з'являються яскраво виражені симптоми: набряклість і почервоніння статевих губ, підвищення температури тіла до 39 градусів, гнійні виділення з піхви, утворення шишки в промежині. У разі своєчасного звернення за медичною допомогою гострий бартолініт повністю виліковується і не переходить у хронічну форму.

10

Скільки днів дозріває бартолініт?

Бартолініт дозріває близько тижня. За гострого бартолініту від перших симптомів захворювання (почервоніння, набряклості) до формування кісти або абсцесу може пройти від п'яти до десяти днів. Дозрівання кісти за хронічного бартолініту може тривати близько 14 днів.

11

Чи може бартолініт минути сам?

За бартолініту абсцес може розірватися і гній виходить назовні, що полегшує симптоми захворювання. Якщо абсцес розкрився без хірургічного втручання, необхідно обробити рану антисептичним засобом і звернутися до гінеколога.

Абсцес у разі бартолініту може минути сам собою, але в організмі залишиться інфекція, яка може призвести до рецидиву захворювання. Для виключення ризиків переходу бартолініту в хронічну форму необхідно пройти обстеження і лікування у гінеколога, навіть якщо гній з абсцесу або кісти вийшов самостійно.

12

Як діагностують бартолініт?

На прийомі гінеколог вислухає скарги, збере анамнез і проведе огляд зовнішніх статевих органів. Діагностика бартолініту включає:

  • клінічний аналіз крові;
  • забір мазків із піхви, шийки матки та бартолінових залоз;
  • бактеріологічний посів секрету бартолінової залози (для визначення збудника інфекції);
  • гінекологічне УЗД (для візуалізації бартолінових залоз і навколишніх тканин);
  • ПЛР-аналіз на інфекції, що передаються статевим шляхом.

У разі підозри на злоякісний характер новоутворення під час розтину абсцесу беруть зразок тканини (біопсію) для дослідження на наявність онкологічних клітин. Також гінеколог може призначити аналізи крові на ВІЛ і сифіліс.

13

Консервативні методи лікування бартолініту

Консервативне лікування проводиться за неускладненої форми бартолініту. Бартолініт без операції лікують на початковій стадії та за відсутності гнійного запалення залоз. Медикаментозне лікування бартолініту може включати:

  • протизапальні засоби;
  • жарознижувальні препарати;
  • антисептичні мазі, розчини та гелі (для обробки запаленої ділянки);
  • знеболювальні засоби.

Лікування хронічного бартолініту може включати фізіотерапевтичні процедури і застосування теплих компресів (для зниження набряклості статевих органів і поліпшення кровообігу). Лікування бартолініту антибіотиками призначають за наявності бактеріальної інфекції. Якщо бартолініт не минає після консервативного лікування, проводиться операція для видалення абсцесу або кісти бартолінової залози.

14

Хірургічні методи лікування бартолініту

У разі великих абсцесів і гнійних кіст призначається операція при бартолініті. У хірургії медичного центру «ОН Клінік» використовуються малоінвазивні методи лікування бартолініту, які передбачають мінімальне втручання в організм.

Операція на бартолініт проходить під місцевою або внутрішньовенною анестезією. Хірург робить невеликий надріз, дренує порожнину кісти або абсцесу, промиває рану антисептичними препаратами і накладає шви. Операція триває близько півгодини.

У разі ускладнень бартолініту (частих рецидивів, утворення свищів, поширення інфекції на статеві органи) хірург проводить видалення бартолінових залоз. Реабілітаційний період після операції в разі бартолініту триває близько тижня. Після оперативного втручання необхідно утриматися від статевих контактів, не відвідувати сауну або басейн, уникати переохолоджень.

15

Чи можна лікувати бартолініт у домашніх умовах?

Бартолініт не можна лікувати в домашніх умовах, необхідно обов'язково звернутися до гінеколога, щоб визначити причину захворювання і підібрати терапію. Лікування бартолініту вдома може включати такі процедури: 

  • теплі компреси (для зменшення болю та набряклості);
  • приймання теплої ванни (для поліпшення кровообігу);
  • підтримання гігієни статевих органів (використання засобів для інтимної гігієни з нейтральним PH);
  • дотримання питного режиму (вживання не менше ніж півтора літра води на добу).

Лікування бартолініту в домашніх умовах має проходити під контролем лікаря. Не можна використовувати народні засоби для обробки кісти бартолінової залози без консультації з гінекологом. Також не можна самостійно проколювати кісту або абсцес, оскільки можна занести інфекцію в рану.

16

Що робити, якщо бартолініт лопнув сам?

Якщо бартолініт лопнув сам, необхідно обробити абсцес антисептиком для уникнення інфікування рани. Потім необхідно звернутися до гінеколога, щоб визначити причину виникнення абсцесу бартолінової залози і пройти курс терапії для запобігання рецидивам. У разі неповного виходу гною з абсцесу або кісти може знадобитися операція з видалення бартолініту і дренування рани.

17

Особливості розвитку та лікування бартолініту під час вагітності

Запалення бартолінової залози під час вагітності може виникнути через інфекції, що передаються статевим шляхом, проникнення в організм стрептококів, кишкової палички. Небезпека бартолініту під час вагітності:

  • ризик викидня (до 13 тижня);
  • передчасні пологи;
  • інфікування плода (якщо бартолініт виник у третьому триместрі вагітності).

Для виключення ризиків для здоров'я матері та плода призначають протизапальні та антибактеріальні засоби (безпечні для вагітних). Якщо бартолініт розвинувся під час грудного вигодовування (ГВ), гінеколог підбирає для лікування безпечні препарати, які не проникають в організм дитини з молоком матері.

18

Чи небезпечно різати бартолініт під час вагітності?

Під час вагітності в більшості випадків лікують бартолініт без операції. У разі частих рецидивів і великого розміру абсцесу або кісти бартолінової залози призначається операція. Різати бартолініт під час вагітності необхідно, коли консервативна терапія не допомагає.

Хірург проводить операцію з видалення абсцесу бартолінової залози під місцевою анестезією, яка не шкодить здоров'ю майбутньої матері та плоду. Лікар розкриває гнійник і дренує гній. Після операції вагітним призначають антибіотики, щоб запобігти проникненню інфекції до плаценти.

19

Бартолініт і місячні

Симптоми бартолініту можуть загострюватися під час місячних. З'являються біль і припухлість статевих органів. У разі бартолініту під час менструації потрібно дотримуватися гігієни статевих органів і не користуватися тампонами, оскільки вони можуть створювати тиск на кісту або абсцес бартолінових залоз. У разі загострення бартолініту під час місячних необхідно звернутися до гінеколога, не чекаючи закінчення менструації.

20

Чи може бартолініт з'явитися повторно?

Бартолініт може з'явитися повторно в разі недолікованої гострої форми захворювання, інфікування статевих органів, ослаблення імунітету. За хронічного бартолініту кіста або абсцес бартолінової залози можуть з'являтися за гормональних змін, стресу, недостатньої інтимної гігієни.

Для виключення рецидивів бартолініту проводиться операція з видалення кісти бартолінових залоз. Після хірургічного лікування бартолініту рецидиви захворювання трапляються вкрай рідко.

21

Як запобігти бартолініту?

Для запобігання бартолініту необхідно дотримуватися гігієни статевих органів (підмиватися щодня засобами, що не містять агресивних хімічних компонентів). Інші способи профілактики бартолініту:

  • своєчасне лікування інфекційних захворювань;
  • використання бар'єрних методів контрацепції (для уникнення венеричних захворювань);
  • уникнення переохолоджень;
  • відмова від носіння тісної синтетичної білизни;
  • зміцнення імунітету (правильне харчування, помірні фізичні навантаження).

Також необхідно проходити профілактичний огляд у гінеколога не рідше одного разу на рік. У разі хронічного бартолініту рекомендується проходити гінекологічне обстеження кожні півроку.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Бартолініт (абсцес бартолінової залози): причини появи та методи лікування - Андрус Ганна Михайлівна
Андрус Ганна Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Бартолініт (абсцес бартолінової залози): причини появи та методи лікування
Лікар акушер-гінеколог.
Бартолініт (абсцес бартолінової залози): причини появи та методи лікування
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи передається бартолініт чоловікам?
Відповісти
Добрий день. У чоловіків не буває бартолініту, оскільки в них немає бартолінової залози. Під час статевого акту бартолініт не передається, але слід утриматися від сексуальних контактів для уникнення травмування статевих органів.
Ірина 5 місяців тому
Доброго дня. Якщо бартолініт розкрився сам, чи небезпечно це?
Відповісти
Доброго дня. Після дозрівання абсцесу бартолінової залози він може розкритися і гній вийде назовні. Розтин абсцесу не небезпечний, але потрібно відвідати гінеколога, перевірити, чи вийшов весь гній, і пройти лікування бартолініту для запобігання розвитку інфекції.
Марина 5 місяців тому
Добрий вечір. У мене бартолініт пройшов сам і гній вийшов назовні. Чи потрібно звертатися до гінеколога?
Відповісти
Добрий вечір. У разі бартолініту потрібно обов'язково проконсультуватися з гінекологом, навіть якщо пройшло запалення. Недолікований бартолініт може призвести до рецидивів і появи хронічної форми захворювання.
Світлана 5 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання: як лікувати бартолініт під час вагітності?
Відповісти
Добрий день. Вагітним у разі бартолініту рідко призначають хірургічне лікування. Гінеколог проводить обстеження, виявляє причину захворювання і призначає безпечні антибактеріальні або протизапальні препарати, що не завдають шкоди плоду.
Ольга 5 місяців тому
Доброго дня. Розкажіть, будь ласка, що потрібно робити, щоб бартолініт розсмоктався?
Відповісти
Доброго дня. Для лікування бартолініту потрібно звернутися до гінеколога, який призначить протизапальні та антибактеріальні препарати. Якщо бартолініт не розсмокчеться після консервативної терапії, лікар призначить операцію з видалення кісти або абсцесу бартолінової залози.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн