Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться хірургічне лікування уретриту (цистоуретроскопія)?

Як проводиться хірургічне лікування уретриту (цистоуретроскопія)?
Читати 9 хвилин | Створено: 7 листопада 2023 | Оновлено: 7 листопада 2023 | 2874 2874
Цистоуретроскопія — це процедура, яка проводиться для огляду слизових оболонок сечового міхура та уретри. Також цистоуретроскопія є одним з методів хірургічного лікування уретриту.

Що таке уретрит?

Уретрит — це запалення уретри (сечовипускального каналу). Уретра забезпечує виведення з організму сечі, що накопичується в сечовому міхурі.

Види та причини уретриту

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Уретрит, спричинений інфекцією, що передається статевим шляхом (ІПСШ), може бути гонококовим (збудник захворювання — гонорея) та негонококовим (інший тип інфекційного збудника, наприклад, вірусний, грибковий, хламідійний або трихомонадний уретрит). Якщо причина запалення сечовипускального каналу чи уретри невідома, діагностується неспецифічний уретрит.

За гострого уретриту характерний короткий період між інфікуванням і стрімким розвитком симптоматики. Хронічний уретрит характеризується тривалим перебігом з чергуванням періодів загострення та ремісії. Причини уретриту:

  • незахищений секс (один з ключових чинників розвитку інфекційного уретриту);
  • травми статевих органів;
  • встановлення уретрального катетера;
  • використання засобів особистої гігієни, що подразнюють геніталії;
  • носіння тісного одягу та білизни із синтетичних тканин (як наслідок — застій кровообігу в малому тазу).

У жінок запалення уретри може розвиватися на фоні дефіциту естрогену, характерного для менопаузи. За нестачі гормону підвищується ризик витончення та подразнення тканин уретри та сечового міхура.

Симптоми уретриту у чоловіків і жінок

Поширеними проявами уретриту в жінок і чоловіків є свербіж в уретрі, печіння, біль під час сечовипускання та під час статевого акту. Інші симптоми уретриту:

  • почастішання сечовипускань;
  • каламутні, білі, кров'янисті чи гнійні виділення з уретри (за кандидозного уретриту в жінок і чоловіків виділення набувають сирнистої консистенції);
  • збільшення пахових лімфовузлів.

У чоловіків за уретриту можуть спостерігатися утруднення сечовипускання (особливо після пробудження), набряк пеніса та біль в яєчках. Якщо інфекція поширюється на яєчка, розвивається епідидиміт. Симптоми уретриту в жінок можуть посилюватися під час менструацій.

Чи може уретрит протікати безсимптомно?

Уретрит може протікати безсимптомно та виявитися під час планового урологічного огляду чи на пізніх стадіях. Небезпека безсимптомного перебігу уретриту полягає у високому ризику інфікування сексуального партнера при незахищених статевих контактах.

Як лікують уретрит?

Перед тим, як лікувати уретрит у чоловіків і жінок, проводять діагностику, що включає огляд, вивчення скарг, а також лабораторні дослідження сечі, крові та виділень (мазок з уретри для визначення типу інфекційного збудника). Лікування уретриту, викликаного бактеріальною інфекцією, здійснюється антибіотиками (наприклад, таблетками чи маззю). За уретриту у жінок для лікування також можуть застосовуватися вагінальні свічки.

Терапія неінфекційного уретриту в жінок і чоловіків зводиться до виключення несприятливих чинників. Слід відмовитися від носіння тісного одягу, використання подразнюючих мила чи сперміцидів.

Для лікування уретриту, спричиненого реактивним артритом або супроводжуваного болем, можна застосовувати нестероїдні протизапальні препарати. З метою полегшення симптомів уретриту дозволяється приймати теплі сидячі ванни два-три рази на добу впродовж 10-15 хвилин.

За виявлення уретриту в одного з партнерів таблетки від уретриту необхідно приймати обом партнерам, щоб уникнути взаємної передачі інфекції. До повного одужання, підтвердженого контрольними аналізами, слід утримуватися від усіх видів статевих контактів. Якщо медикаментозне лікування уретриту виявилося безрезультатним або малоефективним, можуть застосовуватися методи малоінвазивної хірургії в урології.

Лікування уретриту за допомогою цистоуретроскопії

Цистоуретроскопія застосовується не тільки для діагностики, а й для хірургічного лікування уретриту, спричиненого пухлинами, каменями чи чужорідними тілами в сечовому міхурі та сечовипускальному каналі. У діагностичних цілях застосовують цистоскопи з гнучкими трубками, у лікувальних — з жорсткими.

Ендоскопічна цистоуретроскопія

Ендоскопічна цистоуретроскопія

Під час цистоуретроскопії може здійснюватися введення невеликих хірургічних інструментів, фізіологічного розчину, барвників і медикаментів в уретру та сечовий міхур, а також забір тканин для лабораторних досліджень. Під час процедури уролог або хірург може усунути нориці, встановити чи зняти стент, який використовується для лікування непрохідності сечовипускального каналу. Етапи проведення цистоуретроскопії:

  1. Пацієнт лягає на спину.
  2. Проводиться анестезія.
  3. Цистоскоп обережно вводиться через уретру в сечовий міхур.
  4. Через цистоскоп у сечовий міхур вводиться фізрозчин (при розтягнутому та наповненому сечовому міхурі краще візуалізується слизова оболонка). Поява позивів до сечовипускання є нормальним явищем.
  5. Уролог оглядає внутрішню частину сечового міхура та уретри через лінзу та відеокамеру.
  6. За необхідності в уретру через цистоскоп вводяться додаткові інструменти для лікування виявлених патологій.
  7. Після завершення процедури можна спорожнити сечовий міхур.

Цистоуретроскопія може викликати незначний дискомфорт без інтенсивного болю завдяки місцевій анестезії. Залежно від особливостей проведення цистоуретроскопії, яка належить до числа малоінвазивних методів лікування урологічних захворювань, можна йти одразу додому чи через кілька годин після процедури. У деяких випадках необхідно залишитися в медустанові на ніч (на розсуд уролога).

Як підготуватися до цистоуретроскопії?

Перед цистоуретроскопією за призначенням лікаря необхідно здати аналізи крові та сечі. Для запобігання болю використовують наркоз або місцеву анестезію, за необхідності — седативні препарати. У рамках підготовки до цистоуретроскопії слід надати лікареві інформацію про прийом медикаментів та алергію на ліки. Необхідно утримуватися від вживання препаратів, що розріджують кров, і припинити прийом їжі за кілька годин до процедури (точний часовий інтервал підбирає уролог).

Як проходить відновлення після цистоуретроскопії?

Впродовж одного-двох днів після процедури можуть з'явитися біль у животі, домішки крові в сечі, печіння, дискомфорт, лихоманка та почастішання позивів до сечовипускання. Особливості відновного періоду після цистоуретроскопії:

  • для профілактики інфекційних захворювань уролог може призначити антибіотики;
  • рясне пиття сприяє промиванню сечового міхура та прискоренню реабілітації;
  • теплі ванни та компреси допомагають полегшити біль і дискомфорт;
  • цистоскопія характеризується низькими ризиками ускладнень, які включають спазми, мимовільні сечовипускання, травми уретри, перфорацію та інфекції сечового міхура.

Якщо кров у сечі та біль у зоні таза не минають впродовж двох і більше діб, а також наявна підвищена температура, потрібна консультація уролога. Впродовж кількох тижнів після процедури рекомендується уникати перевантажень.

Що буде, якщо не лікувати уретрит?

Ускладнення уретриту включають виразки, стриктуру (звуження сечівника), дивертикульоз (випинання стінок) уретри, абсцес (скупчення гною) та зрощення сечовипускального каналу з прямою кишкою (уретральна нориця). Якщо не лікувати уретрит у жінок і чоловіків, інфекція може поширитися на нирки.

Ще одним ускладненням уретриту є реактивний артрит (запальне захворювання суглобів). У жінок за уретриту підвищується ризик виникнення запальних захворювань органів малого таза (наприклад, матки чи фаллопієвих труб), позаматкової вагітності та безпліддя.

Чи потрібно дотримуватися дієти при уретриті?

Дотримання дієти сприяє прискоренню одужання та профілактиці ускладнень запалення уретри у чоловіків і жінок. Дієта за уретриту передбачає відмову чи зменшення споживання:

  • кави, енергетичних напоїв;
  • продуктів зі штучними підсолоджувачами та трансжирами;
  • газованих напоїв;
  • шоколаду;
  • алкоголю;
  • цитрусових;
  • помідорів.

Щоб скласти список продуктів, що викликають подразнення сечового міхура, можна вести щоденник харчування. Для профілактики загострень уретриту необхідно пити до двох літрів води на добу (ознака достатньої кількості споживаної води — блідо-жовтий відтінок сечі).

Профілактика уретриту

Для запобігання розвитку уретриту необхідно унеможливити незахищений секс, під час якого підвищується ризик передачі інфекцій. Профілактика уретриту передбачає уникнення травм, виключення контактів з побутовою хімією та іншими речовинами, що можуть подразнювати уретру. Рекомендується проходити регулярні обстеження на ІПСШ (навіть за відсутності симптомів інфекційних захворювань).

Урологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проводиться хірургічне лікування уретриту (цистоуретроскопія)? - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки коштує хірургічне лікування уретриту?

Вартість хірургічного лікування уретриту залежить від клінічної картини, яка складається після проведення огляду та супутніх обстежень (аналізів). Для уточнення ціни на цистоуретроскопію можна записатися на консультацію до лікаря в медичний центр «ОН Клінік Харків».

2. Цистоуретроскопія — це боляче?

Одним з найболючіших етапів процедури є проходження цистоскопа через уретру. Інтенсивність больового синдрому під час використання гнучкого цистоскопа нижча, ніж під час процедур з жорстким цистоскопом. Для зниження ризику виникнення болю та дискомфорту цистоуретроскопія проводиться під анестезією.

3. Чи є протипоказання до цистоуретроскопії?

Цистоуретроскопія протипоказана пацієнтам з важкими формами коагулопатії (патології згортання крові), підвищеною температурою та інфекційними захворюваннями сечовивідних шляхів. За підтвердження наявності інфекцій, які можуть спровокувати сепсис, проводиться лікування відповідних хвороб, а потім виконується цистоуретроскопія.

4. Чи можна швидко вилікувати уретрит?

Мінімальна тривалість лікувального курсу при уретриті становить сім днів (одна таблетка антибіотика не допоможе позбутися уретриту). Після припинення прийому медикаментів проводяться контрольні обстеження.

5. Чи передається уретрит статевим шляхом?

Уретрит може передаватися статевим шляхом. Одним зі способів зниження ризику розвитку уретриту є використання презервативів під час кожного статевого контакту.

6. Який лікар займається лікуванням уретриту?

За появи ознак уретриту необхідно звернутися до уролога. Лікар призначає лікування, ґрунтуючись на результатах огляду та діагностики. Хірургічне лікування уретриту проводить уролог або хірург. За необхідності пацієнта направляють на консультацію вузькопрофільних фахівців (наприклад, жінкам може бути рекомендовано огляд гінеколога).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проводиться хірургічне лікування уретриту (цистоуретроскопія)?
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Як проводиться хірургічне лікування уретриту (цистоуретроскопія)?
Лікар-уролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 4 місяці тому
Доброго дня. Як прибрати печіння в уретрі під час сечовипускання?
Відповісти
Добрий день. Метод лікування печіння під час сечовипускання підбирається після діагностики та уточнення причин виникнення симптому. Для усунення печіння в уретрі у чоловіків і жінок можуть застосовуватися антибіотики та нестероїдні протизапальні препарати. Рекомендується збільшити обсяг споживання чистої води, а також виключити вплив на геніталії хімічних і механічних подразників.
Валерія 5 місяців тому
Добрий день. Наскільки високий ризик появи уретриту за клімаксу?
Відповісти
Добрий день. Клімакс може супроводжуватися зниженням рівня естрогену, що є одним з факторів ризику розвитку уретриту. На фоні дефіциту естрогену слизові оболонки уретри та сечового міхура можуть стоншуватися та пошкоджуватися, тому під час клімаксу рекомендується періодично спостерігатися в уролога.
Тетяна 5 місяців тому
Добрий день. Можете порадити народні методи лікування уретриту в жінок?
Відповісти
Добрий день. Ефективність народних методів лікування уретриту не доведена науковими дослідженнями. Рекомендується звернутися до уролога для проведення діагностики та підбору ліків від уретриту.
Галина 5 місяців тому
Добрий вечір. Чи можна лікувати уретрит ромашкою?
Відповісти
Добрий день. Ромашка має антисептичні та протизапальні властивості, тому її можна використовувати як доповнення до основного антибіотичного курсу. Перед застосуванням засобів на рослинній основі, які допомагають зняти запалення уретри, необхідно проконсультуватися з урологом.
Вадим 5 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, як лікувати уретрит у чоловіків у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Уретрит, викликаний інфекціями, необхідно лікувати за допомогою антибіотиків. Терапія в домашніх умовах може доповнюватися знеболювальними препаратами, рясним питтям і теплими ваннами. Також слід усунути чинники, що спричиняють тертя та подразнення геніталій, і звернутися до лікаря, оскільки причинами уретриту можуть бути не тільки інфекції, а й інші патології (наприклад, запалення).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!