Logo
0 800 30 11 77
Читати 5 хвилин

Краснуха: причини появи та симптоми

Краснуха: причини появи та симптоми
Читати 5 хвилин | Створено: 24 листопада 2020 | Оновлено: 24 листопада 2020 | 51299 51299
1

Як можна заразитися краснухою?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, краснуха є провідною причиною розвитку патологій, яких можна уникнути шляхом своєчасної вакцинації.

Як і кір, краснуху називають «дитячою» інфекційною хворобою. Діти від 2 до 10 років складають 75% хворих.

Єдиним носієм вірусу краснухи є людина. До шляхів передачі вірусу краснухи належать:

  • повітряно-крапельний шлях передачі;
  • трансплацентарний шлях передачі.

Заразитися краснухою можна під час розмови, чхання і кашлю хворої людини або безсимптомного носія. Найбільш заразні вважаються хворі на краснуху за кілька днів до появи висипу і в перший тиждень після його появи.

Від вагітної жінки вірус краснухи передається через плацентарний кровотік до плода і призводить до синдрому вродженої краснухи (СВК) у немовляти. Після народження такі діти протягом тривалого періоду (від 1 року до 21 місяця) є джерелами вірусу. Діти з СВК можуть страждати на вади серця, цукровий діабет, дисфункції щитоподібної залози, порушення слуху, аутизм та інші патології.

2

Які бувають симптоми за краснухи?

Краснуха у дітей трапляється частіше, ніж у дорослих. До симптомів краснухи у дітей належать:

  • загальне нездужання;
  • хвороблива припухлість лімфовузлів;
  • поява характерного висипання;
  • підвищення температури;
  • почуття ломоти в суглобах;
  • блювота;
  • легкий кон'юнктивіт.

Для маленьких дітей частіше характерна легка форма краснухи. Краснуха у підлітків і дорослих протікає важче. Додатково до основних симптомів краснухи може розвиватися артрит із болями в суглобах. У вагітних жінок краснуха в ряді випадків супроводжується такими ускладненнями, як викидень, загибель плода, а у новонароджених — синдромом вродженої краснухи (СВК).

Наявність висипу об'єднує такі інфекційні захворювання, як кір і краснуха. Але для кору також характерна поява кон'юнктивіту, а для краснухи — збільшення потиличних лімфатичних вузлів.

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

3

Як виглядає висип за краснухи?

Висип за краснухи має вигляд червоних або рожевих округлих плям розміром приблизно 5-7 міліметрів. Спочатку висип з'являється на обличчі, зокрема за вухами, і на тулубі, потім (через 1-2 дні) поширюється на кінцівки. На обличчі висипання нагадують рясний яскраво-червоний висип за кору, але поширюються також на шкіру між носогубними складками. На тулубі висип за краснухи схожа на висипання як за скарлатини.

Червоні прищі поширюються насамперед на обличчя, поперек, сідниці, а також розгинальні поверхні рук і ніг. Висип може супроводжуватися свербінням і тримається 2-4 дні (рідше 5-7 днів).

4

В якому віці дитина може заразитися краснухою?

Дитина може заразитися краснухою в будь-якому віці. Ще під час внутрішньоутробного розвитку, за умови зараження матері, дитина може захворіти синдромом вродженої краснухи (СВК). У віці від народження до пів року діти хворіють рідко. Найбільша кількість випадків зараження краснухою у дітей припадає на вік від 2 до 10 років. Найчастіше діти хворіють в холодну пору року.

5

Який інкубаційний період краснухи у дітей?

Інкубаційний період краснухи у дітей і дорослих становить 12-23 дні (найчастіше 16-18 днів). Після зараження вірус поширюється в організмі протягом 5-7 днів. Симптоми, як правило, з'являються через 2-3 тижні після зараження.

6

Чи можна захворіти на краснуху вдруге?

Після того, як людина перехворіла на краснуху, у неї розвивається довічний імунітет, який, тим не менш, може слабшати з віком і під впливом несприятливих обставин (погана екологія, розвиток інших захворювань, низький рівень життя). Тому повторно захворіти на краснуху можливо, але такі випадки зустрічаються вкрай рідко.

7

Як часто потрібно проводити вакцинацію дорослим і дітям?

Профілактика краснухи полягає в своєчасному проведенні щеплень. Вакцини проти краснухи випускають у двох формах:

  • моновалентній, за якої вакцинація проводиться тільки від краснухи;
  • комбінованій, коли вакцина від краснухи комбінується з вакцинами від інших хвороб: кору (КК), кору і свинки (КСК), кору, свинки і вітряної віспи (КСКВ).

Згідно з календарем профілактичних щеплень, вакцинація дітей від краснухи, паротиту та кору (КПК) проводиться двічі: у 12 місяців і в 6 років. Дві дози вакцини КПК захищають від цих хвороб на все життя.

Якщо дорослий був щеплений в дитинстві, ревакцинація не потрібна. Але щеплення необхідно зробити, якщо в дитячому віці людина не була вакцинована. У цьому випадку вводиться спочатку одна доза вакцини КПК, а через місяць — друга. Вагітним жінкам вакцинація проти краснухи протипоказана, її можна проводити тільки після пологів.

Несприятлива реакція на вакцинацію виникає рідко і проходить, як правило, в легкій формі. До побічних ефектів щеплень від краснухи належить незначне підвищення температури, м'язові болі та висип.

8

Як швидко виробляється імунітет від краснухи після щеплення?

Імунітет від краснухи виробляється після перенесеної хвороби або після щеплення. Одна доза вакцини на основі живого штаму забезпечує до 95% тривалого імунітету. Для вироблення стійкого імунітету необхідно зробити щеплення двічі. Вакцинація не виключає можливість зараження. Але щеплені люди переносять хворобу в легкій формі.

Запобігти захворюванню на краснуху цілком можливо. Для цього необхідно вчасно провести вакцинацію і виключити можливі контакти з носіями вірусу.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Краснуха: причини появи та симптоми - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Краснуха: причини появи та симптоми
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Краснуха: причини появи та симптоми
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 рік тому
Доброго ранку, підкажіть будь ласка, ми зробили щеплення від краснухи нашій доньці, через скільки можна купатися після щеплення ?
Відповісти
Доброго ранку, після вакцинації купання і прогулянки на свіжому повітрі не обмежені. Винятком є підвищення температури тіла (це може статися протягом 72 годин після вакцинації). Купання і прогулянок слід уникати доти, доки температура тіла не прийде в норму.
Інна 1 рік тому
Добрий вечір, допоможіть лікар, помітила на руках доньки червоні висипання і не можу зрозуміти, що це краснуха чи вітрянка. У чому взагалі різниця ?
Відповісти
Добрий вечір, як і вітряна віспа, краснуха передається повітряно-крапельним шляхом. Хвороба проявляється червоним висипом на шиї, потилиці та вухах, а також опухлими лімфатичними вузлами. Висип не поширюється на долоні та стопи.
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, лікарю! Робили синові щеплення, хотіла дізнатися скільки днів температура після щеплення від кору може триматися ?
Відповісти
Доброго дня. Що стосується загальних вакцинальних реакцій, то кір може проявитися у 10-15% дітей з 4-5-го до 13-14-го дня після вакцинації. Може спостерігатися лихоманка (з 8 по 11 день, іноді +39,0°C або вище), нежить і кашель.
Аліса 1 рік тому
Добрий день, у мене є підозри, що я захворіла на краснуху, хотіла б дізнатися, які бувають аналізи на краснуху ?
Відповісти
Добрий день, ПЛР є основним методом, використовуваним для виявлення РНК вірусу краснухи. При появі висипу РНК вірусу виявляється в крові і носоглотці протягом 7 днів після появи висипу; ПЛР-діагностика частіше використовується в носоглоткових виділеннях (контакти), крові, зразках біопсії і ворсинках.
Аліна 1 рік тому
Добрий вечір, сестра захворіла на краснуху хотіла приготувати їй поїсти а не знаю що їй можна, підкажіть, що можна їсти під час краснухи ?
Відповісти
Добрий вечір, дієта для хворих на краснуху мало чим відрізняється від звичайного режиму і повинна лише містити більше рослинної їжі та молочних продуктів, а також підвищену кількість вітамінів, які зміцнюють імунну систему організму і допомагають боротися з хворобою.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!