Logo
0 800 30 11 77

Секс & спорт: замінити, доповнити, скасувати?

Секс & спорт: замінити, доповнити, скасувати?
Читати 5 хвилин | Створено: 27 грудня 2019 | Оновлено: 27 грудня 2019 | 51579 51579
Секс приносить чуттєву насолоду, користь від якої можна порівняти з регулярними тренуваннями. Саме про це говорять вчені. Якщо займаєтеся сексом хоча б раз на тиждень, психічне та фізичне здоров'я, імунітет і стресостійкість будуть у межах норми.

Фізіологія сексу та спорту схожі, що підтверджують дослідження 1960-х років. Під час близькості та занять спортом у людини збільшуються тиск, частота дихання та серцевих скорочень. Це ознаки того, що організм працює у посиленому режимі. Секс, як і спорт, зміцнює серцево-судинну систему, імунітет.

Чи може секс замінити спорт?

Результати одного дослідження довели, що ми спалюємо 3,6 калорій за хвилину під час сексу — більше, ніж під час швидкої ходьби. Однак сексуальна активність лише іноді може розглядатися як заміна спортивних вправ.

У ході іншого дослідження вчені порівнювали витрату енергії під час сексу з 30 хвилинами помірного навантаження на біговій доріжці. З'ясувалося: енергетичні витрати на сексуальну активність на ⅔ менші, ніж сили, витрачені на біговій доріжці впродовж пів години. Учасники дослідження відзначили, що сексуальна активність приємніша, ніж вправи на біговій доріжці.

Секс не може замінити спорт, але може урізноманітнити фізичні навантаження. Близькість не можна розглядати з погляду фізичних вправ, незважаючи на її регулярність. Навіть тривалий інтим не здатний призвести до суттєвих змін у нашому тілі, на відміну від спортивних вправ.

На сьогодні практично немає досліджень, які б займалися питанням порівняння фізичних вправ та сексуальних поз, їх впливу на здоров'я та фізичну підготовку жінок і чоловіків. Більшість досліджень займається питаннями розвитку м'язів тіла за допомогою спорту. Як секс та його пози впливають на ту чи іншу частину нашого тіла — область вивчення недалекого майбутнього.

Пози та вправи: точки перетину

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Спорт сприятливо впливає на сексуальну активність. Є дослідження, які свідчать про те, що вправи для:

  • малого таза у жінок покращують сексуальну функцію, позбавляють болю під час статевого акту;
  • чоловічої промежини сприяють поліпшенню еякуляції за діагнозу еректильна дисфункція.

Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Андрій Лісов зазначає:

«Тренування чоловічих інтимних м'язів (імбілдинг) може сприяти зменшенню застійних явищ в органах малого таза, а також зміцненню статевої потенції та посиленню ерекції. Однак такими тренуваннями потрібно займатися лише після урологічного обстеження та за рекомендацією лікаря».

Під час сексу задіяні всі групи м'язів плечей, спини, рук та ніг. За допомогою сексу можна покращити тонус будь-яких м'язів. Наприклад, щоб накачати біцепси, використовуйте пози, коли упор припадає на руки, прес — лежачи на спині. Однак окремі групи м'язів можна накачати лише у спортзалі за допомогою силових вправ (тренування з фітболом, гантелями чи штангою).

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Харків» Олена Єрмоліна каже:

«Немає переліку безпечних універсальних поз, які можуть підходити всім і тренувати окремі частини тіла під час сексуальної активності. Секс, як і спорт, індивідуальний для кожної людини. Те, що підходить одному, може не підійти для другого статевого партнера. Краще не використовувати секс як спортивну вправу, щоб не травмувати себе та партнера. У цій справі у вас навряд чи стоятиме за спиною інструктор».

Секс має бути комфортним і зручним для обох партнерів. Як на мене, процес уже оздоровлює та качає м'язи. Зосереджуватися на конкретних позах немає сенсу, а вивчення Камасутри в гонитві за спортивним ефектом може призвести до травм статевих органів, верхніх і нижніх кінцівок.

Чи потрібно скасувати секс перед тренуванням?

Давньогрецький філософ Платон стверджував, що олімпійці перед змаганнями мають уникати сексу. Багато любителів спорту досі вважають, що статева помірність перед тренуванням — необхідність. Будь-який секс (анальний, оральний, вагінальний) вимотує, а у разі сексуального розчарування посилює агресію, що зводить результати тренування нанівець. Явище пов'язують із виробленням гормону тестостерону, який під час тренування після сексу виробляється у меншій кількості. Це знижує тонус м'язів.

Проте численні дослідження це не підтверджують. За даними одного з них, гормон аж ніяк не підвищує показники витривалості або загальної спортивної працездатності ні у тих, хто відмовлявся від сексу перед тренуванням, ні у тих, хто вирішив не позбавляти себе цього задоволення.

Я думаю, що потрібно розрізняти спорт і секс. Останній може доповнювати фізичне навантаження, але не замінювати його. Кожен з нас має свої пороги витривалості та рівень фізичної підготовки, які не можна скидати з рахунків.

А як ви думаєте?

Урологія в ОН Клінік Дніпро

Секс & спорт: замінити, доповнити, скасувати? - Бондаренко Денис Олегович
Бондаренко Денис Олегович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Секс & спорт: замінити, доповнити, скасувати?
Лікар-уролог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!