Logo
0 800 30 11 77

Підтяжка грудей (мастопексія): кому показана та як проходить

Підтяжка грудей (мастопексія): кому показана та як проходить
Читати 9 хвилин | Створено: 7 лютого 2024 | Оновлено: 7 лютого 2024 | 1356 1356
Жіночі груди можуть втратити форму та пружність після вагітності, грудного вигодовування, на фоні зниження чи набору ваги, через вікові зміни. Зробити підтяжку грудей можна за допомогою хірургічної процедури.

Що таке мастопексія?

Мастопексія — це хірургічна операція, яка проводиться для підтяжки грудей. Мастопексію проводить пластичний хірург. Операція спрямована на надання грудям форми, підвищення їхньої пружності та еластичності шкіри.

Мастопексія (підтяжка грудей)

Мастопексія (підтяжка грудей)

Показання до проведення мастопексії

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Показанням до проведення мастопексії є птоз грудей, який характеризується розтягуванням та обвисанням їх тканин, опущенням сосків вниз. Також мастопексія може бути показана за асиметрії молочних залоз (одна молочна залоза нижча чи вища за іншу). Залежно від ступеня опущення молочних залоз розрізняють такі стадії мастоптозу:

  • перша стадія (сосок перебуває на рівні складки під грудьми);
  • друга стадія (сосок розташований нижче рівня складки під грудьми, але вище контуру молочної залози);
  • третя стадія (сосок спрямований вниз та опущений нижче контуру молочної залози).

Птоз молочних залоз може з'явитися після пологів і годування дитини через гормональні зміни в організмі жінки в цей період і збільшення об'єму грудей. Також обвислі груди можуть виникнути на фоні різкого схуднення.

Мастопексія може зменшити провисання грудей і скорегувати положення сосків. Також під час операції можна зменшити розмір ареол (темних кіл навколо соска), щоб зберегти їх пропорційність відповідно до нової форми грудей.

Методи хірургічної підтяжки грудей

Вид маммопластики хірург призначає залежно від розміру, форми та ступеня провисання грудей, також з огляду на бажаний результат. Методи хірургічної підтяжки грудей:

  • періареолярна мастопексія (застосовується за першої стадії птозу, під час неї підтягують тканини навколо ареоли);
  • вертикальна мастопексія (проводиться за другого ступеня обвисання грудей, робиться вертикальний розріз від ареоли до підгрудної складки);
  • якірна (Т-подібна) підтяжка грудей (виконується за третього ступеня птозу, корекцію молочних залоз проводять через розріз навколо ареоли, вниз і вздовж субмаммарної складки).

Одночасно з підтяжкою грудей можна зробити їх збільшення за допомогою імплантів. Також за великого розміру молочних залоз та їх провисання під власною вагою може проводитися редукційна мамопластика (операція зі зменшення грудей).

Як підготуватися до операції з підтяжки грудей?

Перед операцією з підтяжки грудей необхідні консультація пластичного хірурга та діагностика, призначена лікарем, для виключення протипоказань. Підготовка до мастопексії включає:

  • збір анамнезу (даних про вік, наявність хронічних захворювань, раніше проведені операції, алергії);
  • фізикальний огляд пластичним хірургом;
  • інструментальні обстеження молочних залоз (УЗД, мамографію) для виключення фіброзних змін і кіст;
  • передопераційний пакет досліджень (ЕКГ, УЗД серця, аналізи на ВІЛ, сифіліс, гепатити С і В, коагулограму, клінічні аналізи крові та сечі, тест на Covid-19);
  • відмова від оральних контрацептивів за 14 днів до процедури;
  • припинення прийому препаратів, що впливають на згортання крові, за два тижні до операції.

За місяць перед операцією підтяжки грудей рекомендовано відмовитися від куріння, оскільки воно може вплинути на загоєння тканин. У день мастопексії останнє вживання їжі та води має бути за дві-три години до процедури.

Як проходить операція з підтяжки грудей?

Пластична операція з підтяжки грудей проводиться з застосуванням ендотрахеального наркозу (під загальною анестезією), тому жінка не відчуває болю. Мастопексія включає в себе такі етапи:

  1. Пластичний хірург наносить розмітку на груди, щоб визначити нове підняте положення сосково-ареолярного комплексу та місце розрізів.
  2. Введення в наркоз.
  3. Хірург робить розріз (розрізи) залежно від методу маммопластики (навколо ареоли, вниз по передній частині грудей, від нижньої частини ареоли до складки).
  4. Лікар моделює молочні залози: піднімає та змінює їх форму, переміщує ареоли в правильне положення, видаляє зайву жирову тканину та шкіру.
  5. Хірург накладає косметичні шви на місця розрізів і хірургічну пов'язку.

Після мастопексії лікар призначить носіння компресійної білизни для нормального кровообігу в молочних залозах. Після операції жінка перебуває під наглядом лікаря впродовж одного-трьох днів (залежно від обширності хірургічного втручання та загального самопочуття пацієнтки).

Скільки триває мастопексія?

Тривалість мастопексії залежить від методу проведення. У середньому операція з підтяжки грудей триває три-чотири години.

Як проходить відновлення після мастопексії?

Повне відновлення після мастопексії відбувається за вісім тижнів. У період реабілітації важливо дотримуватися всіх рекомендацій пластичного хірурга. Протягом двох місяців після мастопексії необхідно:

  • постійно (вдень і вночі) носити компресійний бюстгальтер;
  • спати строго на спині;
  • обмежити фізичні навантаження (не відвідувати спортзал, не піднімати тяжкості, не виконувати вправи з розмахом рук);
  • відмовитися від сауни, лазні, басейну, купання у відкритих водоймах;
  • уникати впливу ультрафіолетових променів на шкіру в зоні грудей;
  • утриматися від куріння та вживання алкогольних напоїв.

Також слід дотримуватися правил особистої гігієни, приймати душ можна наступного дня після операції. Шви після мастопексії знімати не потрібно. Важливо після реабілітаційного періоду пройти контрольне обстеження у лікаря.

Які є протипоказання до хірургічної підтяжки грудей?

Мастопексія є хірургічним втручанням, яке має протипоказання. Протипоказання до хірургічної підтяжки грудей:

  • онкологія в анамнезі;
  • порушення згортання крові та інші захворювання органів кровотворення;
  • мастопатія (фіброзно-кістозні зміни в молочній залозі);
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • імунодефіцитні стани;
  • гіпертонія (підвищений артеріальний тиск);
  • цукровий діабет;
  • вагітність і період лактації.

Операцію не проводять за гострих запальних та інфекційних захворювань і в період загострення хронічних патологій. Мастопексію не проводять раніше ніж через півроку після грудного вигодовування.

Можливі ускладнення після мастопексії

Тимчасовими побічними ефектами після мастопексії є набряк, гематоми, болючість грудей (у нормі вони самостійно минають через кілька днів). Ускладнення після операції мінімальні. Можливі наслідки після мастопексії:

  • рубці на шкірі (за нормального загоєння залишаються ледь помітні шрами, рубцювання може статися за недотримання рекомендацій лікаря чи через індивідуальні особливості);
  • зниження чутливості грудей (за пошкодження нервових закінчень молочних залоз);
  • проблеми з лактацією (може виникнути за зменшення грудей з переміщенням соска).

Хірургічна підтяжка грудей дає довгостроковий ефект. Спровокувати повторне розтягнення та опущення молочних залоз може вагітність, лактація, вікові зміни та коливання маси тіла.

Чи існує безопераційна підтяжка грудей?

Нехірургічна підтяжка грудей може здійснюватися косметологічними та апаратними методиками. Види безопераційної підтяжки грудей:

  • ліфтинг-нитками аптос (APTOS);
  • лазерна підтяжка грудей;
  • тейпування грудей.

Нитковий ліфтинг являє собою ін'єкційну процедуру, яка дає змогу сформувати під шкірою підтримувальний каркас, що зміцнює та незначно підтягує контури молочних залоз. Безопераційна підтяжка грудей нитками може проводитися за невиражених проявів птозу (першого ступеня) та грудей невеликого розміру.

Регулярне носіння тейпів використовується для підтяжки розтягнутої шкіри грудей. Через надання шкірі пружності груди можуть візуально змінити форму, але тейпування неефективне за птозу другого та третього ступенів.

Безопераційна підтяжка грудей спрямована на поліпшення стану шкіри: позбавлення від в'ялості та надання їй еластичності. Порівняно з мастопексією вона не піднімає груди, не змінює їх форму та положення сосків.

Як підтягнути груди в домашніх умовах?

Повністю усунути мастоптоз можна тільки за допомогою хірургічних процедур (аугментації грудей з імплантацією чи мастопексії). Підтягнути груди в домашніх умовах неможливо, можна лише зміцнити м'язи спини та грудей і підвищити пружність шкіри молочних залоз.

Вправи для підтяжки грудей

Жіночі груди складаються з часточок молочної залози, жирової та м'язової тканин. М'язи грудей є найглибшим шаром і становлять найменший об'єм, тому спеціальних та ефективних вправ для підтяжки грудей не існує.

Фізичні вправи (наприклад, віджимання, жими штанги чи з гантелею) можуть розвинути грудні та спинні м'язи, що покращує поставу та зміцнює м'язовий корсет. Комплексні фізичні навантаження можуть зменшити жировий прошарок грудей, що зменшить їх провисання під власною вагою. Також важливим є підтримання водного балансу, догляд за шкірним покривом у зоні грудей після тренувань (скрабування, нанесення крему), що підвищить пружність шкіри.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Підтяжка грудей (мастопексія): кому показана та як проходить - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки коштує підтяжка грудей?

Вартість мастопексії залежить від техніки її виконання, яку пластичний хірург підбирає індивідуально залежно від форми, розміру грудей, ступеня птозу та бажаного результату. Ціни на підтяжку грудей у медичному центрі «ОН Клінік» у Харкові можна дізнатися на сайті.

2. Як швидко підняти груди?

Візуально підтягнути обвислі груди можна за допомогою правильно підібраного бюстгальтера, який забезпечує підтримку тканин молочних залоз і додає їм округлої форми. Підняти груди можна за допомогою пластичної хірургії.

3. Що робити, щоб груди не обвисли після годування?

Птоз грудей після годування дитини виникає на фоні гормональних змін і різкого збільшення молочних залоз через вироблення молока. Профілактика обвисання грудей під час лактації включає:

  • утримання правильної постави (не сутулитися) під час повсякденних справ;
  • масаж молочних залоз (кругові масажні рухи допоможуть попередити застій молока та мастит);
  • недопущення великих перерв між годуваннями дитини та поступове закінчення грудного вигодовування;
  • носіння спідньої білизни за розміром (не допускати передавлювання грудей або їх провисання);
  • регулярні заняття спортом (гімнастикою, фітнесом для підтримки в тонусі грудних м'язів);
  • збалансоване харчування;
  • контроль ваги в межах фізіологічної норми.

Також важливо доглядати за шкірою грудей під час годування (наприклад, використовувати олії та креми проти розтягнення шкіри). Після закінчення періоду лактації можна практикувати контрастний душ для підвищення пружності шкірного покриву. Запобігти мастоптозу неможливо, профілактичні заходи лише знижують його вираженість.

4. Чи допомагають креми для підтяжки грудей?

Креми для підтяжки грудей містять живильні олії чи колаген, які сприятливо впливають на пружність шкіри. Косметичні засоби можуть використовуватися для профілактики розтяжок, але підняти груди вони не можуть.

5. Чи можна робити підтяжку грудей до пологів?

Мастопексію можна робити до пологів (процедуру проводять мінімум за два місяці до вагітності). Підтяжка грудей не впливає на перебіг вагітності та лактацію. За опущення грудей після пологів і годування дитини можна зробити повторну підтяжку. Операцію проводять не раніше ніж через шість місяців після грудного вигодовування.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Підтяжка грудей (мастопексія): кому показана та як проходить
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Підтяжка грудей (мастопексія): кому показана та як проходить
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 1 місяць тому
Добрий день. Скільки коштує зменшити груди?
Відповісти
Добрий день. Вартість редукційної мамопластики (операції на грудях, для зменшення їх розмірів) залежить від обсягу хірургічного втручання. Для визначення методу операції необхідно звернутися до пластичного хірурга за консультацією.
Дарина 2 місяці тому
Доброго дня. У мене не було пишного бюста, але після годування груди стали зовсім маленькими. Як додати об'єму грудям і прибрати обвислість?
Відповісти
Доброго дня. Жінка з маленькими грудьми може зіткнутися з проблемою сплощення грудей. Після завершення лактаційного періоду молочні залози втрачають об'єм і стають плоскими. Для надання грудям об'єму і пружності необхідно звернутися до пластичного хірурга за консультацією. Після огляду лікар індивідуально підбере метод підтяжки грудей.
Катерина 2 місяці тому
Добрий день. У мене великі висячі груди, чи можна скорегувати їхню форму?
Відповісти
Добрий день. Скорегувати великі висячі груди можна за допомогою маммопластики (пластичної хірургії молочних залоз). Мастопексія — це операція з підтяжки грудей. Для зменшення обсягів може бути показана редукційна мамопластика. Необхідно звернутися до пластичного хірурга за консультацією. Лікар підбере відповідний метод після збору анамнезу та огляду, враховуючи побажання жінки.
Олександра 2 місяці тому
Добрий день. Маленькі груди, яких гормонів не вистачає?
Відповісти
Добрий день. На розмір жіночих грудей впливають жіночі статеві гормони (естроген і прогестерон). Зменшення грудей може спровокувати дисбаланс гормонів в організмі. Для діагностики гормонального фону необхідно звернутися до ендокринолога. Скорегувати розмір і форму грудей можна за допомогою пластичної хірургії.
Надія 2 місяці тому
Добрий день. У мене жахливі груди після годування. Як їм повернути колишній вигляд?
Відповісти
Добрий день. Птоз (опущення) грудей є поширеною проблемою у жінок після годування. Повністю позбутися обвисання молочних залоз можна за допомогою хірургічної процедури — мастопексії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!