Logo
0 800 30 11 77

Як отримати електронний рецепт на ліки?

Як отримати електронний рецепт на ліки?
Читати 5 хвилин | Створено: 11 квітня 2023 | Оновлено: 11 квітня 2023 | 7705 7705
В Україні рецептурними є близько 60% лікарських препаратів.

Із серпня 2022 року з'явився новий інструмент для купівлі антибіотиків — електронний рецепт, який із квітня 2023 року можна використовувати для придбання всіх рецептурних препаратів. За даними Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ України), за перший тиждень було виписано понад 43 000 електронних рецептів.

Що таке електронний рецепт?

Електронний рецепт — це цифровий аналог паперового рецепта, який створюється і передається пацієнту за допомогою електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Перевагою використання Е-рецептів є можливість їх дистанційного отримання.

Які ліки продаються за рецептом?

Помилковою є думка, що МОЗ України розширило перелік ліків, для купівлі яких необхідний рецепт. Продаж ліків і раніше мав здійснюватися за рецептом, з квітня 2023 року просто з'явився додатковий інструмент для їх купівлі. Перелік ліків, які продаються за рецептом:

  • гормональні препарати (зокрема протизаплідні та засоби для екстреної контрацепції);
  • антибіотики;
  • стероїдні лікарські препарати;
  • кроворозріджувальні засоби;
  • протисудомні препарати;
  • релаксанти та нейролептики;
  • антидепресанти;
  • засоби для лікування захворювань серця;
  • препарати від підвищеного артеріального тиску.

За рецептом можуть продаватися антигістамінні, антигельмінтні, заспокійливі та знеболювальні засоби, а також ліки від застуди. Необхідність отримання рецепта на зазначені лікарські препарати залежить від діючої речовини (наприклад, німесулід і леводропропізин).

Про необхідність продажу деяких ліків за рецептом є заява на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України. МОЗ стверджує

«Якими б звичними і безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання ліків може викликати серйозні побічні ефекти, викликати залежність або нести ризик зловживання».

Де перевірити умови продажу ліків?

Перевірити умови продажу ліків можна в інструкції препарату. Ознайомитися з інструкціями можна на будь-якому сервісі онлайн-аптек або на сайті Державного реєстру лікарських засобів України. Правила пошуку інструкції в Державному реєстрі:

  1. Введіть назву препарату або діючу речовину в пошуковий рядок і натисніть «пошук».

Введіть назву препарату або діючу речовину

Введіть назву препарату або діючу речовину

  1. Відкрийте реєстраційне посвідчення, натиснувши на номер необхідного препарату або діючої речовини (знаходиться в першій колонці).

Відкрийте реєстраційне посвідчення

Відкрийте реєстраційне посвідчення

  1. Знайдіть рядок «Умови відпуску».

Знайдіть рядок «Умови відпустки»

Знайдіть рядок «Умови відпустки»

Якщо в профілі лікарського препарату написано «За рецептом», то для його купівлі необхідний рецепт від лікаря. Ви також можете уточнити цю інформацію у лікаря або фармацевта.

Як отримати електронний рецепт?

Виписка електронного рецепта при першому зверненні пацієнта до лікаря здійснюється після огляду та постановки діагнозу. В електронному призначенні лікар зазначає діючу речовину (міжнародну непатентовану назву, наприклад, окситоцин, вазопресин), дозування препарату, а також позначає тривалість курсу та інструкцію, згідно з якою потрібно приймати ліки. Отримати електронний рецепт можна, дотримуючись рекомендацій:

  1. Запишіться до лікаря на прийом. Залежно від симптомів ви можете звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас укладено декларацію, або до вузькопрофільного фахівця в державну чи приватну клініку.
  2. На прийомі оберіть зручну форму рецепта (паперовий або електронний) для придбання ліків.
  3. У разі вибору електронного рецепта лікар зареєструє вас в ЕСОЗ і сформує електронний рецепт.
  4. Отримайте СМС із номером Е-рецепта та унікальним кодом погашення (дані потрібно буде повідомити фармацевту під час купівлі препарату).
  5. Знайдіть аптеку, яка продає ліки за електронними рецептами. Для пошуку можна скористатися спеціальним дашбордом, за допомогою якого можна знайти аптеку, вказавши область, населений пункт і програму Е-рецепта за необхідності.

Під час виписування електронного рецепта на ліки лікар не вказує торгову марку препарату. Тому в аптеці фармацевт запропонує лікарські засоби, які містять призначену лікарем діючу речовину, що дасть змогу підібрати відповідний за ціною препарат.

За потреби пацієнт може «погасити» електронний рецепт частково, одноразово купивши менше лікарських препаратів, ніж призначив лікар (наприклад, одну ампулу або блістер). Для купівлі залишку ліків новий електронний рецепт отримувати не потрібно.

Який лікар може видати електронний рецепт?

Електронний рецепт може видати лікар будь-якої спеціалізації, який працює в клініці комунальної, державної або приватної власності, а також лікар-ФОП. Також рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

Скільки дійсний електронний рецепт після отримання?

Електронний рецепт діє протягом 10 днів для психотропних (наркотичних) засобів і протягом 30 днів для решти рецептурних ліків. До психотропних препаратів належать засоби з такими діючими речовинами, як морфін і кодеїн, які можуть застосовуватися для зняття хронічного болю (наприклад, у пацієнтів з онкологічними захворюваннями). Для придбання пігулок необхідно повідомити фармацевту номер рецепта і код погашення з СМС.

Популярні питання

1. Які знеболювальні продаються без рецепта?

Без рецепта продаються знеболювальні та жарознижувальні засоби, діючими речовинами яких є парацетамол та ібупрофен. Для купівлі інших спазмолітиків необхідно отримати паперовий або електронний рецепт.

2. Де можна купити ліки без рецепта?

Аптеки можуть продавати рецептурні препарати без рецепта за умови роз'яснення фармацевтами під час продажу необхідності застосування ліків згідно з інструкцією. Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 7 травня 2022 р. № 542:

«Відпуск рецептурних лікарських засобів (крім ліків, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їхніх структурних підрозділів під час відпустки таких ліків роз'яснення необхідності їхнього застосування згідно із зазначеною інструкцією».

Категорії осіб, які можуть придбати рецептурні препарати без рецепта:

  • підрозділи ЗСУ;
  • військові адміністрації;
  • благодійні організації;
  • волонтери.

Також купити ліки без рецепта зможуть люди, які проживають на територіях, на яких ведуться бойові дії. Без рецепта не можна буде придбати тільки сильнодіючі та наркотичні препарати (наприклад, з діючими речовинами трамадол і налбуфін).

3. Як взяти рецепт у разі хронічного захворювання?

За необхідності тривалого лікування або наявності хронічного захворювання пацієнту не потрібно щоразу ходити на прийом до лікаря. Отримати рецепт на постійні ліки можна дистанційно, якщо в ЕСОЗ зафіксовано діагноз і перше призначення лікаря.

Наприклад, електронний рецепт на інсулін, який на регулярній основі приймають люди з діабетом першого типу, можна отримати в онлайн-режимі. У разі, якщо пацієнт до квітня купував ліки без рецепта або з використанням паперового рецепта, то для отримання електронного призначення потрібно повторно звернутися до лікаря (для реєстрації в ЕСОЗ).

4. Чи продовжують діяти паперові рецепти?

Паперовий рецепт діє і може бути використаний для купівлі препаратів в аптеках. Під час воєнного стану пацієнт зможе обирати самостійно, який рецепт він хоче отримати — паперовий чи електронний.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Як отримати електронний рецепт на ліки?
Медичний журналіст. Учасниця науково-практичних конференцій, авторка наукових статей.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 1 рік тому
Добрий день, я часто ходжу до лікарів і приймаю багато препаратів через наявність двох хронічних захворювань. І тому в мене таке запитання: як дізнатися, на який препарат прийшов електронний рецепт?
Відповісти
Доброго дня, інформація про ліки має бути доступна в електронному кабінеті пацієнта в розділі «мої рецепти». Також можна уточнити ваше запитання безпосередньо в аптеці у фармацевта, назвавши код із СМС.
Людмила 1 рік тому
Добрий вечір, коли я почула, що багато препаратів продаватимуться за рецептом, то хотіла одразу взяти рецепти на всі препарати, якими користуюся. Але я ж не зможу скористатися рецептом через рік?
Відповісти
Доброго дня, ви маєте рацію, скористатися рецептом через рік не вийде. Залежно від категорії препарату рецепт дійсний 10 (для психотропних засобів) або 30 днів (для інших рецептурних препаратів).
Катерина 1 рік тому
Доброго дня, я б хотіла дізнатися, а чому гормональні продаються за рецептом?
Відповісти
Здрастуйте, гормональні препарати, як і інші рецептурні засоби, можуть зашкодити в разі їх неправильного приймання. Тип гормональних і їх дозування підбирає лікар.
Дар'я 1 рік тому
Здрастуйте, я розумію, чому антибіотики і серцеві препарати потрібно продавати за рецептом. Але ось з екстреною контрацепцією у мене є питання. Скажіть, як вчасно отримати рецепт на екстрену контрацепцію, якщо після незахищеного сексу є всього доба, щоб прийняти таблетку? А в мого гінеколога запис на місяць наперед.
Відповісти
Добрий день, є два варіанти, які допоможуть вирішити вашу проблему. Перший варіант — заздалегідь звернутися до гінеколога (до незахищеного статевого контакту) і зберігати таблетку на випадок виникнення необхідності. Другий варіант — одразу після статевого контакту прийти до іншого гінеколога (навіть у вихідні можна потрапити до чергового лікаря).
Ольга 1 рік тому
Добрий день, у моєму регіоні навіть зараз (у перехідний період) важко знайти аптеку, в якій можна купити антибіотик без рецепта. Як купити антибіотики без рецепта і чому взагалі могли запровадити рецепт на препарати, які раніше я могла купувати хоч щодня.
Відповісти
Здрастуйте, антибіотики можна купити за електронним рецептом, який вам зможе виписати ваш лікар. Для цього достатньо мати телефон. Необхідність продажу лікарських препаратів за рецептом визначає виробник ліків залежно від складу та принципу дії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн