Дієта при геморої

Важливою частиною профілактики та лікування захворювання є дієта. Правильно підібраний раціон дозволить уникнути загострень геморою.
Геморой з'являється при варикозному розширенні вен заднього проходу. Його розвиток проктологи пов'язують з неправильним харчуванням, малорухливим способом життя, несвоєчасним лікуванням запорів, спадковою схильністю, частими вагітностями. У групі ризику - люди сидячих професій і ті, хто займається важкою фізичною працею.
Запалення зовнішніх і внутрішніх гемороїдальних вузлів супроводжується дискомфортом і болем, відчуттям стороннього тіла в прямій кишці. Болі і свербіж посилюються під час дефекації, при фізичних навантаженнях і в положенні сидячи. Якщо виник зовнішній венозний вузол, патологічні зміни хворий може помітити самостійно. Виникає запалення вузла та утворюється припухлість синього кольору - так звана гемороїдальна шишка. Вона щільна та болісна на дотик.
При відсутності лікування виникає хронічний геморой, який небезпечний загостреннями з випадінням гемороїдальних вузлів, тромбозами і кровотечами.
Що робити при геморої розкаже проктолог. До лікаря необхідно звернутися якомога скоріше після появи перших симптомів захворювання, щоб встановити діагноз. Проктолог проведе обстеження, за необхідності призначить додаткову діагностику і визначиться з лікуванням.
Уникнути геморою допомагає правильна дієта і здоровий спосіб життя. Лікарі наголошують на необхідності профілактики геморою:
Дієта при геморої є невід'ємною умовою успішної терапії. Недотримання режиму харчування провокує загострення захворювання. У пацієнтів із запаленими гемороїдальними вузлами існують певні обмеження при виборі продуктів. Ось основні рекомендації стосовно харчування:
Час лікування геморою залежить від способу життя пацієнта, дотримання рекомендацій лікаря. При діагнозі "геморой" бажано їсти 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб зменшити навантаження на шлунково-кишковий тракт. Уникайте занадто гарячої і холодної їжі, ретельно її пережовуйте.
При геморої корисна їжа з високим вмістом харчових волокон, які стимулюють процес травлення, збільшують об'єм калових мас, допомагають їх просуванню по кишечнику, сприяють регулярній дефекації. З продуктів, які допомагають підтримувати гарне травлення, в раціоні мають бути:
Гарніри з макаронів і картоплі бажано замінити овочами, які їдять сирими або у відварному вигляді. У раціоні мають бути нежирне м'ясо, морепродукти.
З фруктів і ягід найбільш корисні персики, яблука, сливи, дині і кавуни. Занадто кислі і солодкі сорти, фрукти з в'язким ефектом (хурму, айву, деякі сорти груш) варто вживати з обережністю.
Обмежте вживання кави та напоїв з високим вмістом кофеїну. Найбільш корисний зелений і трав'яний чаї, чорний варто заварювати до середньої міцності.
Для профілактики запорів додайте до раціону перші страви. Найбільш корисні супи з овочів, перлової, гречаної, вівсяної крупи, супи-пюре. Уникайте занадто жирних і наваристий бульйонів.
На десерт вживайте сухофрукти, горіхи, насіння. З солодощів допускається мед, варення, пастила, зефір, сухе печиво. Ці продукти вживають в обмеженій кількості, через те, що прості вуглеводи сприяють бродінню.
Пийте достатньо води: її нестача призводить до запорів. При відсутності протипоказань можна пити слабогазовану мінеральну воду.
Зверніть увагу: при складанні меню необхідно враховувати загальний стан здоров'я. Наприклад, висівки і продукти з великим вмістом грубої клітковини не підходять для харчування пацієнтів із захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки. При жовчнокам'яній хворобі обмежують вживання нерафінованих олій.
При геморої протипоказана важка їжа, яка збільшує навантаження на шлунково-кишковий тракт. Важливу роль відіграє спосіб кулінарної обробки. Відмовтеся від смаженої їжі на користь запеченої або тушкованої, використовуйте варіння і приготування на пару. Можна їсти варені некруті яйця.
До заборонених продуктів при геморої відносять жирні сорти м'яса (свинину, баранину, качку), мариновані і копчені продукти, гострі спеції, сильногазовані напої. Картоплю можна вживати в обмеженій кількості. Небажано додавати в меню будь-які продукти з високим вмістом крохмалю, який посилює процес бродіння. Підвищене навантаження на травлення створюють гриби, тому від страв з ними краще відмовитися. Не варто вживати макарони з борошна вищого ґатунку, солодощі. З напоїв найбільш шкідливими є кисіль, квас, какао.
Уникайте здоби і страв з бобових культур. Використовуйте в їжу вчорашній хліб, - він не викликає подразнення кишечника, на відміну від свіжого, який провокує метеоризм.
З молочних продуктів до переліку заборонених при геморої відносять незбиране молоко, сир і сметану високої жирності. Незбиране молоко багате лактозою, яка важко перетравлюється. Ряжанку і кефір необхідно вживати свіжими. При зберіганні більше двох діб вони набувають закріплюючої властивості.
При приготуванні каш уникайте рису і манної крупи. Вони містять мало клітковини і призводять до запорів. Відмовтеся від щавлю та інших видів кислої зелені.
Вживання алкоголю при геморої необхідно скоротити до мінімуму. Алкогольні напої викликають подразнення та набряк слизової шлунково-кишкового тракту, призводять до збільшення гемороїдальних вузлів та сприяють підвищеному газоутворенню. Небажане вживання як міцних напоїв (горілки, коньяку, віскі тощо), так і пива, шампанського та інших видів алкоголю. Під час застілля можна випити келих легкого вина.
При геморої варто виключити вживання твердого сиру, бо він містить багато жиру, казеїну і лактози. Як і яйця, сири мають сильний закріплюючий ефект. Якщо складно відмовитися від цього продукту, поєднуйте його з великою кількістю зелені, вибирайте м'які сирні сорти і ропні сири, які мають м'який проносний вплив. До ропних сирів відносять бринзу, фету і сулугуні.
Лікарі радять їсти більше яблук для профілактики запорів. Фрукти можна вживати в сирому вигляді, запікати, готувати десерти, додавати в салати. Уникайте недозрілих і занадто кислих плодів, від яких може бути діарея. Перезрілі яблука небажані, через те, що вони запускають процес бродіння.
При геморої рекомендоване вживання вівсянки. Крупа корисна для людей зі схильністю до запорів, вівсяна каша покращує перистальтику кишечника завдяки високому вмісту клітковини. З вівса готують розсипчасті і в'язкі каші, супи. Збільшити стимулюючий ефект вівсянки можна, якщо додати в неї чорнослив, інші сухофрукти. Продукт поєднується зі свіжими овочами, рослинною олією.
При складанні меню пацієнти з хронічним гемороєм повинні обмежити вживання продуктів, які призводять до запорів і проносів, дратують слизову кишечника, уповільнюють травлення. Такий підхід до харчування допоможе уникнути загострень захворювання.