Logo
0 800 30 11 77

Біль у попереку: що робити?

Біль у попереку: що робити?
Читати 10 хвилин | Створено: 26 жовтня 2023 | Оновлено: 26 жовтня 2023 | 45072 45072
За статистикою, неврологічний біль у попереку виникає у більше, ніж 600 млн людей на рік. Біль у спині може бути спричинений травмами, гормональними змінами, захворюваннями внутрішніх органів.

Яким буває біль у попереку?

Біль у спині та попереку може мати різну локалізацію (наприклад, зліва чи справа від куприка) та інтенсивність. Залежно від причини, біль у попереку може посилюватися під час фізичних навантажень, різких нахилів або поворотів, у положенні сидячи або лежачи.

Види болю в попереку

Вид

Відчуття

Можливі причини

Гострий біль у попереку

Різкий, зазвичай інтенсивний і виражений біль, який може посилюватися при виконанні певних дій (наприклад, під час нахилів, підняття важких предметів)

Травми (розтягнення м'язів, вивих або перелом хребців), спазми, захворювання хребта (наприклад, грижа)

Тупий біль у попереку

Відчуття тиску та тяжкості, дискомфорт у нижній частині спини

Дегенеративні зміни хребта, м'язове напруження, остеохондроз, інфекції, аномалії хребта

Пекучий біль у попереку

Відчуття печіння, що нагадує опік, іноді з нападами гострого болю

Запальні захворювання, невропатії, аутоімунні стани, інфекції

Тягнучий біль у попереку

Розтягнення та відчуття натягу в ділянці попереку, іноді з відчуттям важкості в нижній частині спини

М'язові розтягнення, втома, неправильна постава, інтенсивні фізичні навантаження, вагітність

Колючий біль у попереку

Відчуття, що нагадують множинні уколи, часто супроводжуються онімінням або печінням

Невралгії, грижі дисків, запалення, стиснення нервових закінчень, радикулопатії

Пульсуючий біль у попереку

Неприємна пульсація, яка може з нижньої частини спини поширюватися на нижні кінцівки

Аневризма аорти, запальні процеси, ураження кровоносних судин, інфекції

Стріляючий біль у попереку

Раптові напади болю, які починаються в попереку та поширюються вздовж нервів

Ішіас, невралгії, компресія нервових корінців, грижі міжхребцевих дисків

Також окремо виділяють біль у спині, який з'являється або посилюється під час руху. Сильний біль у попереку може бути спричинений анкілозивним спондилітом, артритом, травмами м'язів, зв'язок або хребців, інфекціями та запаленнями.

Причини болю в попереку

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Дискомфорт, поколювання та біль у нижній частині спини можуть бути спричинені травмами, запаленнями, інфекційними процесами, а також системними та хронічними патологіями. Можливі причини болю в попереку:

  • переохолодження чи перегрів;
  • інтенсивні фізичні навантаження;
  • різкі повороти чи нахили;
  • носіння важких предметів;
  • неправильна постава та сутулість;
  • м'язові спазми та напруга;
  • захворювання опорно-рухового апарату (остеохондроз, ішіас, радикуліт);
  • травми хребта або нижніх кінцівок (переломи, вивихи, розтягнення);
  • патології сечовидільної системи (цистит, уретрит, пієлонефрит, сечокам'яна хвороба);
  • гінекологічні захворювання (ендометріоз, міома матки, кіста яєчника);
  • хвороби сполучної тканини (хвороба Шегрена, антифосфоліпідний синдром);
  • вроджені патології (кіфоз, лордоз);
  • інфекції та запалення в організмі.

Біль у попереку в чоловіків може бути спричинений захворюваннями передміхурової залози (наприклад, простатитом, аденомою або раком простати). Болісні відчуття у нижній частині спини можуть спричинити спортивні травми, ушкодження м'яких тканин (порізи, рани) та опіки (сонячні, термічні). У разі болю в спині необхідна консультація терапевта, який проведе огляд, проаналізує скарги та направить до вузькопрофільного фахівця (наприклад, травматолога, невролога, ендокринолога).

До підвищеного ризику болю в попереку призводить тютюнопаління, яке звужує кровоносні судини та погіршує кровообіг, порушує процес загоєння тканин і знижує їхню здатність до регенерації (відновлення) після травм. Імовірність болю в спині також підвищується при надмірній вазі, що призводить до додаткового навантаження на хребет і міжхребцеві диски, хронічного запалення, що впливає на м'які тканини та суглоби.

Біль у попереку як ознака травм і патологій хребта

Біль у попереку під час розгинання спини, нахилів і ходьби може бути пов'язаний із травмами та захворюваннями шийного, грудного, поперекового, крижового та куприкового відділів хребта. Патології спини, які можуть спричинити біль у попереку:

  • остеохондроз (дегенеративне захворювання хребта, за якого диски між хребцями втрачають пружність і гнучкість). Біль виникає через тиск на сумісні нерви та структури;
  • грижа міжхребцевого диска (патологія, що виникає через «видавлювання» внутрішньої речовини диска через його зовнішнє кільце). Біль має гострий характер, зазвичай локалізований у попереку, але може поширюватися на ноги;
  • спондильоз хребта (патологія, за якої порушується структура міжхребцевих дисків і поздовжньої зв'язки). Болісні відчуття виникають через нестабільність і зміни в структурі хребців;
  • сколіоз (викривлення хребта в бічному напрямку). Біль у попереку виникає через нерівномірний розподіл навантаження на хребет;
  • хвороба Бехтерева (хронічне захворювання, що призводить до запалення та з'єднання суглобів у хребті). Біль починається в нижній частині спини та поширюється вгору по хребту, має гнітючий характер, зазвичай посилюється вночі, вранці або в стані спокою.
  • стеноз (звуження) хребетного каналу. Біль виникає через звуження каналу, в якому розташовані нерви та спинний мозок, супроводжується онімінням нижньої частини спини та ніг;
  • сакроілеїт (запалення сакроіліакальних суглобів, які з'єднують крижі й таз). Біль локалізується в попереку та сідницях, посилюється під час руху та сидіння;
  • остеомієліт хребта (інфекційне захворювання, за якого бактерії, віруси або грибки атакують кістки та диски хребта). Біль виникає через запалення та руйнування тканин, локалізується в ділянці ураженого хребця або міжхребцевого диска, може бути гострим або пульсуючим;
  • артрити й артрози (запальні та дегенеративні захворювання суглобів). Обмежена рухливість і біль у нижній частині спини розвиваються через запалення та зношування суглобових поверхонь;
  • доброякісні (наприклад, остеома) та злоякісні пухлини хребта. Новоутворення тиснуть на сумісні тканини та нерви, ракові пухлини можуть проростати в кістки, спричиняючи виражений больовий синдром.

Ниючий біль у ногах і попереку виникає через запалення сідничного нерва, під час якого відбувається здавлювання та подразнення сумісних тканин. Залежно від причини запалення біль може відчуватися в сідницях, стегнах, литках, гомілках, стопах і пальцях.

Біль в тазу та попереку може бути спричинений травмами опорно-рухового апарату, які призводять до пошкодження кісток і м'яких тканин, порушення функцій хребта і нервів. Больовий синдром може бути пов'язаний із переломами та забоями хребта, розтягненнями та розривами зв'язок і м'язів.

На отримання травми, крім больового синдрому, можуть вказувати обмежена рухливість, підвищення локальної температури, набряклість і почервоніння шкіри. У разі підозри на травму хребта необхідна консультація травматолога.

Захворювання внутрішніх органів, що спричиняють біль у попереку

Біль у спині може бути спричинений патологіями травної системи через локалізацію органів і взаємозв'язків нервових структур. Захворювання органів шлунково-кишкового тракту, що спричиняють біль у попереку:

  • виразковий коліт або хвороба Крона;
  • дивертикуліт (супроводжується утворенням випинання в стінці товстої кишки);
  • холецистит (запалення жовчного міхура);
  • синдром подразненого кишечника;
  • гастрит і виразка шлунка;
  • жовчнокам'яна хвороба (камені в жовчному міхурі);
  • гепатит (запалення печінки).

До болю нижче попереку може призвести сечокам'яна хвороба, що спричиняє блокування та спазм сечовивідних шляхів, скупчення сечі та запалення сечоводів, подразнення тканин. Аневризма черевної аорти (розтягнення судини) може супроводжуватися болем у спині в разі стиснення або пошкодження нервових структур хребта.

Порушення роботи кишківника, спричинені хронічними закрепами, діареєю або інфекціями (наприклад, сальмонельозом, аскаридозом), можуть викликати біль у попереку через розташування кишківника біля хребта. Захворювання ануса та прямої кишки (геморой, нориця, пілонідальна кіста) можуть спричинити біль у куприку та попереку.

У деяких випадках захворювання легенів (пневмонія, плеврит) і серця (інфаркт) також можуть спричинити біль у попереку, що поширюється по нервових закінченнях від осередку болю до спини. До постійного тягнучого болю в попереку можуть призвести злоякісні новоутворення через руйнування тканин, ураження кісток, здавлювання нервів, зміщення хребетних дисків і поширення запального процесу.

Біль у попереку за гормональних змін

Біль внизу живота та попереку може бути викликаний коливаннями естрогену та прогестерону під час статевого дозрівання, овуляції, місячних, вагітності та грудного вигодовування. Наприклад, ниючий біль у попереку у жінок під час місячних може виникнути через запалення та стиснення м'язів у ділянці спини, спричинених гормональними змінами.

Під час менопаузи через зниження естрогену відбувається ослаблення кісток, що підвищує ризик остеопорозу. Гормональні препарати (наприклад, контрацептиви) можуть спричинити затримку води в організмі, набряклість і дискомфорт у попереку.

Біль у попереку за малорухливого способу життя

Відсутність фізичної активності та сидяча робота можуть призвести до дискомфорту в спині. Причини болю в попереку за малорухливого способу життя:

  • ослаблення м'язів спини та живота. За недостатньої активності м'язи слабшають і втрачають здатність підтримувати хребет у правильному положенні. У результаті відбувається нерівномірний розподіл навантаження на хребет;
  • зменшення кісткової маси. Малорухливий спосіб життя через недостатнє навантаження на хребці сприяє руйнуванню кісткової маси, роблячи кістки більш крихкими та схильними до травм;
  • додаткове навантаження на суглоби. За відсутності фізичної активності підвищується ризик ожиріння та надмірного навантаження на суглоби, що може призвести до зносу суглобових поверхонь і розвитку артриту.

Малорухливий спосіб життя може призвести до втрати гнучкості в суглобах і хребті. У результаті порушується здатність хребців до адаптації до різних рухів (нахилів, поворотів). Постійне сидіння сприяє структурним змінам у хребті (наприклад, викривленню в бік, утворенню грижі).

Біль у попереку, спричинений розтягненням м'язів спини

Розтягнення м'язів може бути спричинене інтенсивними фізичними навантаженнями, травмами (ударом або падінням), підняттям важких предметів, а також тривалим стоянням у неправильному положенні (наприклад, напівзігнутому). Причини болю в попереку через розтягнення м'язів спини:

  • мікророзриви в м'язах і зв'язках. Пошкодження в м'язових волокнах стимулюють чутливі нервові рецептори в тканинах, викликаючи біль;
  • запалення та набряк. Під час розтягування тканин може виникнути запальний процес, що супроводжується збільшенням проникності капілярів і виділенням запальних медіаторів у кров, що призводить до додаткового тиску на сумісні тканини та нервові закінчення;
  • спазм м'язів. У відповідь на розтягнення або травму м'язи скорочуються, що викликає біль і стиснення сумісних тканин.

Неконтрольоване розтягнення може тимчасово зменшувати кровопостачання в ділянці ушкодження, спричиняючи гіпоксію (нестачу кисню) в тканинах і біль. У разі розтягнення також виникають спазми й обмежена рухливість, біль посилюється під час тривалого стояння або сидіння, різких рухів.

Методи діагностики болю в попереку

Для визначення причини больового синдрому в спині лікар аналізує скарги, збирає особистий (наявність хронічних захворювань, перенесені травми та операції) та сімейний (виявлення спадкових мутацій) анамнези пацієнта. Діагностика болю в спині:

  • перевірка рефлексів. Під час обстеження лікар перевіряє колінні, ахіллові, біцепсові, трицепсові та абдомінальні рефлекси, порушення в яких може вказувати на пошкодження нервів, м'язів або спинного мозку;
  • рентгенографія. Застосовується для виявлення деформацій хребта, переломів, аномалій структури кісток і оцінки стану хребців;
  • магнітно-резонансна томографія (МРТ). Призначається для оцінки м'яких тканин з міжхребцевими дисками, м'язами і нервами, допомагає виявити грижі, запальні процеси, пухлини в хребті;
  • комп'ютерна томографія (КТ). Дозволяє оцінити стан кісток, міжхребцевих дисків, суглобів, використовується в разі підозри на травми, доброякісні та злоякісні пухлини.
  • ультразвукове дослідження (УЗД). Застосовується для оцінки м'яких тканин, м'язів і зв'язок, а також для виключення внутрішніх причин болю в попереку (наприклад, аневризми, сечокам'яної хвороби);
  • електрофізіологічні тести (електроміографія та нейрографія). Допомагають оцінити електричну активність м'язів і провідність нервів для виявлення порушень у нервовій системі (нейропатії, компресії, радикуліту).

У разі підозри на гормональні зміни або патології внутрішніх органів лікар може направити на лабораторні дослідження крові, сечі та калу. Курс терапії підбирається за результатами діагностики.

До якого лікаря звертатися, якщо болить поперек?

За болю в попереку можна звернутися до терапевта або сімейного лікаря, який проведе огляд і проаналізує скарги. У разі підозри на захворювання матки та яєчників лікар направить до гінеколога, нирок, сечового міхура або простати — до уролога, патології хребта — до невролога, а в разі травми — до травматолога.

Лікарі, які лікують біль у попереку

Лікарі, які лікують біль у попереку

Методи лікування болю в попереку

Лікування болю в попереку зазвичай має комплексний характер, може включати немедикаментозні, лікарські та хірургічні методи терапії.

Немедикаментозні способи лікування

Метод терапії

Принцип дії

Мануальний масаж

Спеціаліст масажує тканини в зоні спини, що сприяє розслабленню м'язів і поліпшенню кровообігу, зменшенню спазмів і м'язової напруги.

Ультразвукова терапія

Під час процедури використовують ультразвукові хвилі для створення тепла та мікровібрацій, що сприяє розслабленню м'язів, збільшенню кровотоку, поліпшенню обміну речовин, зниженню запалення, прискоренню проникнення лікарських препаратів у тканини.

Транскраніальна магнітна стимуляція

Метод лікування, при якому використовують магнітні поля для стимуляції нейронів у мозку. Допомагає зменшити біль шляхом зміни активності нейронів, зниження запалення, стимуляції вивільнення ендорфінів і підвищення адаптації мозку до болю, що сприяє зниженню больових відчуттів у разі неврологічних і психіатричних станів.

Електростимуляція

Під час процедури використовують електричні імпульси для стимуляції м'язів і нервів, що зменшує біль у спині шляхом поліпшення циркуляції крові, розслаблення м'язів і придушення больових сигналів.

Ультрафіолетова терапія

Метод фізіотерапії, який використовує ультрафіолетове випромінювання для поліпшення стану шкіри та зниження запалення, що може зменшити біль. Ультрафіолетова терапія особливо ефективна в разі больового синдрому, спричиненого захворюваннями шкіри (наприклад, псоріазом, оперізувальним лишаєм) або суглобів (артритом, артрозом).

Інфрачервона терапія

Під час процедури застосовується інфрачервоне випромінювання, яке проникає в тканини та допомагає розслабити м'язи, поліпшити кровообіг і знизити запалення, що сприяє зменшенню болю.

Лазерна терапія

Метод лікування використовує лазерне випромінювання для стимуляції загоєння тканин, зниження запалення та полегшення болю шляхом поліпшення обміну речовин у клітинах.

Гідротерапія

Під час терапії застосовують різні водні процедури (теплі ванни, душі та гідромасаж), які допомагають розслабити м'язи, знизити напругу та поліпшити кровообіг.

Інтерференційна терапія

Метод фізіотерапії передбачає використання високочастотних електричних імпульсів для зміцнення м'язів і прискорення кровообігу, що сприяє зменшенню больових відчуттів.

Від болю в спині призначають знеболювальні таблетки або нестероїдні протизапальні препарати. У разі вираженого больового синдрому, спричиненого травмами або патологіями хребта, травматолог або невролог може призначити ін'єкції стероїдів.

Як позбутися болю в попереку в домашніх умовах?

Лікування болю в спині вдома може проводитися за допомогою призначених лікарем препаратів. Методи зняття болю в попереку в домашніх умовах:

  • теплі компреси. Прикладання тепла до спини допоможе розслабити м'язи, поліпшити кровообіг і зменшити біль, корисне за м'язових спазмів і напруги;
  • холодні компреси. Холод має знеболювальну дію, тому може застосовуватися за гострого болю та запалень;
  • фізичні вправи. За больового синдрому можна виконувати вправи на розтяжку, зміцнення м'язів спини та сідниць.

Перед прикладанням компресів необхідно проконсультуватися з лікарем для виключення протипоказань (наприклад, наявності відкритих ран, запалень в активній фазі), визначення регулярності та тривалості процедур. За болю, спричиненого сидячим способом життя або розтягненням, потрібно використовувати матрац середньої жорсткості (для підтримання правильного положення тіла). Важливо дотримуватися правильної постави та не сутулиться під час стояння або сидіння.

Профілактика болю в попереку

Запобігти болю в спині, спричиненому захворюваннями внутрішніх органів, допоможуть профілактичні огляди в сімейного лікаря та щорічна здача аналізів крові та сечі (для раннього виявлення відхилень). Профілактика м'язового болю в попереку:

  • підтримання здорової ваги;
  • зміцнення м'язів живота та спини;
  • правильна постава;
  • регулярний відпочинок під час роботи за комп'ютером (наприклад, кожні півгодини);
  • фізична активність;
  • відмова від куріння та обмеження алкоголю;
  • вибір зручного матраца та ліжка (для підтримки спини).

Під час підняття важких предметів важливо утримувати їх близько до тіла, не скручувати тулуб під час підйому та відпускання предметів. Перед інтенсивними фізичними навантаженнями потрібно робити розминку, щоб запобігти травмам (наприклад, розтягненням).

Вправи від болю в попереку

За болю в попереку вправи можна виконувати тільки після консультації з лікарем для виключення протипоказань (наприклад, гострого інфекційного процесу, перелому хребця). Вправи від болю в попереку представлені нижче.

Вправа «місток» спрямована на покращення постави, зміцнення сідниць, підвищення стабільності хребців, прискорення метаболізму. Етапи виконання «містка»:

  1. Ляжте на спину на гімнастичний килимок, зігнувши коліна та розташувавши стопи на підлозі на ширині плечей.
  2. Руки витягніть вздовж тіла з долонями вниз.
  3. Почніть вправу з підняття стегон і сідниць від підлоги, торс і плечі мають залишатися нерухомими.
  4. Піднімайтеся, поки тіло не буде перебувати в прямій лінії від плечей до колін.
  5. Затримайтеся у верхній точці на кілька секунд, стиснувши м'язи сідниць і живота.
  6. Плавно опустіться у вихідне положення.

Виконувати вправу рекомендується по три-чотири підходи по 10-15 секунд. Під час виконання потрібно намагатися не вигинати спину, зберігати живіт напруженим.

Вправа «місток»

Вправа «місток»

Вправа «скручування» спрямована на зміцнення черевних і спинних м'язів, збільшення гнучкості, зняття напруги, підтримку травлення, розвиток рівноваги та координації. Етапи виконання «скручувань»:

  1. Ляжте на спину на гімнастичний килимок, зігніть коліна та розташуйте стопи на підлозі на ширині плечей.
  2. Руки витягніть вздовж тіла з долонями вниз.
  3. Почніть вправу з підняття голови та верхньої частини тіла, утримуйте вагу на лопатках і задійте черевні м'язи.
  4. Намагайтеся довести праве плече до лівого коліна, повертаючи тулуб уліво. Під час скручування ліве плече залишається на підлозі.
  5. Затримайтеся у верхній точці на кілька секунд, стиснувши черевні м'язи.
  6. Плавно поверніться у вихідне положення, опускаючи верхню частину тіла та голову на підлогу.
  7. Повторіть вправу, розвертаючись в інший бік.

Повторювати вправу рекомендується по 10-15 разів на кожен бік, виконувати два-три підходи. Робити вправу потрібно плавно, без різких рухів.

Вправа «скручування»

Вправа «скручування»

Вправа «пташиний собака» виконується для поліпшення гнучкості, нормалізації кровообігу, зміцнення м'язів і підвищення енергії. Етапи виконання «пташиного собаки»:

  1. Встаньте на карачки з підтримкою на долонях і колінах. Руки мають бути навпроти плечей, а коліна навпроти стегон.
  2. Відведіть одну ногу назад, прямо від суглоба стегна, тримаючи її паралельною підлозі. Переконайтеся, що нога не відхиляється в бік.
  3. Підніміть протилежну руку. Одночасно з підняттям ноги, витягніть вперед протилежну руку, так щоб вона була навпроти плеча, на яке ви спираєтеся.
  4. Утримуйте положення впродовж п'яти секунд, зосередившись на рівновазі та зміцненні м'язів спини та живота.
  5. Опустіть ногу та руку назад на підлогу, потім виконайте вправу, піднімаючи іншу ногу та протилежну руку.
  6. Повторіть вправу 8-12 разів з кожного боку, по черзі піднімаючи ногу та руку.

Спростити вправу можна за допомогою залишення рук на підлозі. Зробити вправу складнішою можна, збільшивши кут відведення та висоту підняття руки та ноги.

Вправа «пташиний собака»

Вправа «пташиний собака»

Вправа з тенісним м'ячем спрямована на зняття болю та м'язової напруги в спині, збільшення гнучкості. Етапи виконання вправи з тенісним м'ячем:

  1. Ляжте на тверду поверхню або гімнастичний килимок.
  2. Візьміть тенісний м'яч і покладіть його під нижню частину спини, в зону попереку.
  3. Розслабтеся та глибоко дихайте, повільно переміщайте м'яч по попереку.
  4. Виконуйте легкі рухи тазом і ногами, даючи змогу м'ячу розслабити й розігріти м'язи.
  5. Робіть вправу впродовж 5-10 хвилин.

Уникайте розміщення м'яча безпосередньо на кістках або хребті. Переміщайте тенісний м'яч по обидва боки від хребта та над стегнами.

Вправа з тенісним м'ячем

Вправа з тенісним м'ячем

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Біль у попереку: що робити? - Гапонова Ірина Василівна
Гапонова Ірина Василівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що швидко знімає біль у попереку?

Швидко позбутися болю в попереку допоможе фізична активність (пілатес, тай-чи, йога). Дослідження показують, що прогулянки та швидка (скандинавська) ходьба дають змогу полегшити больовий синдром за регулярних занять (кожні два дні по 30-60 хвилин).

Лікар може призначити мазь від болю в попереку з капсаїцином (для поліпшення локального кровотоку), хондропротектором (для відновлення хрящової тканини та зміцнення суглобів), камфорою (для зняття запалення). Також можуть використовуватися мазі з ментолом для охолодження, розслаблення та зняття болю.

2. Які уколи допоможуть за болю у попереку?

Від болю в попереку допоможуть уколи стероїдів (для зняття набряку та запалення тканин), анестетиків (для блокування больових сигналів у нервах), міорелаксантів (для розслаблення м'язів). Лікар також може призначити уколи з вітамінними коктейлями для поліпшення здоров'я нервових клітин і зменшення больового синдрому.

3. Що не можна робити за болю у попереку?

За дискомфорту в спині рекомендується тимчасово відмовитися від фізичних навантажень і різких рухів (поворотів, нахилів, скручувань). За болю в попереку не можна:

  • довго сидіти або стояти в одному положенні;
  • піднімати важкі предмети;
  • сидіти на зігнутих ногах.

Жінкам слід відмовитися від носіння взуття на високих підборах (змінює поставу та надає додаткове навантаження на спину). За болю в попереку потрібно віддавати перевагу зручному взуттю на низькому ходу.

4. Що спричиняє біль у попереку в жінки?

Біль у попереку під час вагітності спричинений тиском збільшеної в розмірах матки на сусідні структури та нерви, гормональними змінами, розслабленням зв'язок і здавлюванням кровоносних судин. Інші причини болю в попереку в жінок:

  • гормональні чинники. Жінки можуть відчувати поперековий біль під час менструації через спазми матки та здавлювання нервів;
  • ендометріоз (розростання тканини внутрішнього шару матки за її межами). Може призвести до утворення кіст, запалення та спайок у черевній порожнині, спричиняючи біль у попереку, який посилюється під час місячних (через відторгнення ендометрія);
  • міоми (доброякісні пухлини) матки. Пухлина, збільшуючись у розмірах, здавлює навколишні тканини та нерви, призводячи до больового синдрому;
  • кісти яєчників. Великі кісти можуть здавлювати спинний мозок і хребці, спричиняючи біль у ділянці яєчників і попереку;
  • загиб матки (ретрофлексія). Призводить до зміщення матки в бік прямої кишки та здавлювання нервових закінчень у поперековій ділянці.

Інфекції сечовивідних шляхів і венеричні захворювання також можуть призвести до болю в попереку. За появи болю в нижній частині спини, нерегулярних або рясних місячних необхідна консультація гінеколога.

5. Як визначити, що болить — нирки чи поперек?

Одним з основних симптомів патологій нирок є біль нижче попереку, який зазвичай буває гострим, локалізується з одного або двох боків. Захворювання нирок, що спричиняють біль у попереку:

  • камені в нирках (нефролітіаз). Можуть призводити до іррадіюючого (такого, що поширюється) болю у попереку, коли вони рухаються сечоводом і блокують нормальний відтік сечі;
  • пієлонефрит (запалення нирок). Гострий біль у попереку виникає через збільшення розмірів нирок і розтягнення їхніх капсул, підвищення тиску в ниркових тканинах;
  • полікістоз нирок. У разі полікістозу на нирках утворюються кісти, наповнені рідиною, які можуть здавлювати сумісні тканини та тиснути на нирки та наднирники;
  • гломерулонефрит (запалення ниркових клубочків, що фільтрують кров). Внаслідок запалення підвищується тиск у ниркових артеріях, відбувається порушення фільтрації, що призводить до набряку нирок і болю в попереку;
  • гіпертензивна нефропатія (підвищений тиск в артеріях нирок). Больовий синдром у попереку виникає через пошкодження ниркових судин і порушення кровотоку;
  • ниркова недостатність. Поступове погіршення функції нирок супроводжується болем у попереку, спричиненим запаленням і накопиченням токсинів в організмі (через порушення фільтраційної функції нирок).

Захворювання нирок, крім болю внизу спини, можуть супроводжуватись підвищеною температурою, утрудненим і частим сечовипусканням, домішками крові або гною в сечі. У разі підозри на патології сечовидільної системи (наприклад, нирок або сечового міхура) необхідна консультація уролога.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Біль у попереку: що робити?
Лікар загальної практики - сімейний лікар. Вища категорія.
Біль у попереку: що робити?
Стаття перевірена: Пугач Тетяна Олександрівна
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ніна 5 місяців тому
Доброго дня, болить низ живота та поперек, коричневі виділення, які виникають між місячними. Які гінекологічні захворювання можуть викликати біль у попереку?
Відповісти
Добрий день, біль у попереку та коричневі виділення між менструаціями можуть бути пов'язані з гінекологічними захворюваннями. Одним з можливих діагнозів є ендометріоз, коли тканина, подібна до внутрішнього шару матки, зростає за її межами, що спричиняє біль та аномальні виділення. Іншою причиною може бути запалення придатків або кісти яєчників. Коричневі виділення також можуть бути пов'язані з кровотечею з репродуктивних органів.
Ганна 5 місяців тому
Добрий день, у мене з'явилися дивні симптоми: тягне низ живота, болить поперек, часте сечовипускання. Чи можуть симптоми бути викликані гормональним збоєм або інфекцією? До якого лікаря мені йти?
Відповісти
Здрастуйте, тягнучий біль у нижній частині живота та попереку, часті позиви до сечовипускання можуть бути спричинені гормональним збоєм, синдромом полікістозних яєчників, венеричними захворюваннями, запаленням матки та її придатків. Для діагностики та підбору курсу терапії необхідно звернутися до гінеколога.
Віталій 5 місяців тому
Доброго дня, у мене болить поперек, боляче перевертатися з боку на бік. Симптоми посилюються за скручувань і різких рухів. Які патології або травми можуть проявлятися зазначеними ознаками?
Відповісти
Добрий день, зазначені симптоми можуть виникати в разі міжхребцевої грижі, міозиту (запалення м'язів), розтягнення, спондильозу. Біль під час перевертання та скручування зазвичай спричинений здавлюванням нервових корінців. Для діагностики та лікування необхідна консультація невролога.
Олена 5 місяців тому
Добрий вечір, у мене м'язовий спазм, біль в попереку, які віддають у ноги, а також поколювання в нижніх кінцівках. Яке захворювання може призвести до моїх симптомів?
Відповісти
Добрий вечір, описані симптоми можуть бути пов'язані з проблемами в хребті (наприклад, міжхребцевою грижею або спондильозом). Зазначені стани можуть здавлювати нерви, спричиняючи больові та поколюючі відчуття.
Павло 6 місяців тому
Доброго дня, у мене немає захворювань внутрішніх органів, які могли б спричинити біль у спині. Проте вже приблизно тиждень мені важко вставати з ліжка, починає боліти поперек. З чим може бути пов'язаний мій стан?
Відповісти
Вітаю, біль у попереку, особливо після тривалого сидіння або нічного сну, може бути пов'язаний з м'язовим навантаженням або напруженням. Нестача фізичної активності, неправильне положення уві сні або сидячий спосіб життя можуть призвести до болю в попереку під час зміни положення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!