Logo
0 800 30 11 77

Чому людина хропить?

Чому людина хропить?
Читати 8 хвилин | Створено: 29 листопада 2019 | Оновлено: 26 жовтня 2023 | 79871 79871
Чому виникає хропіння, як з ним боротися і до якого лікаря йти по допомогу — розповімо в цій статті.

Чи є хропіння хворобою?

Регулярне хропіння трапляється у 30% дорослих та у 14% дітей. На перший погляд може здатися, що хропіння — невинне звукове явище. Але це не так: хропіння є сприятливим фактором до серйозної патології — синдрому обструктивного апное сну, що характеризується періодичними зупинками дихання. Хропіння — це вібрація м'яких тканин гортані та глотки, через яку виникає специфічний басовий і деренчливий звук. Хропіння — це не хвороба, а симптом деяких захворювань.

Причини хропіння

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Хропіння у чоловіків і жінок розвивається з багатьох причин. Воно виникає через порушення прохідності верхніх дихальних шляхів: вроджених анатомічних аномалій, травм порожнини носа, порушення тонусу глоткових м'язів і звуження носоглотки. На виникнення хропіння впливають і причини, не пов'язані з дихальною системою: ожиріння, патології ендокринних залоз, нервові порушення, прийом медикаментів та вживання алкоголю. Розглянемо причини хропіння докладніше.

Викривлення носової перегородки

За викривлення носової перегородки сила повітряного потоку через ліву та праву ніздрі відрізняється. Це призводить до різного тиску на піднебінний язичок і викликає його гіпертрофію — язичок збільшується в розмірі і під час вдиху і видиху вібрує, викликаючи специфічне деренчання, тобто хропіння.

Вроджені аномалії носоглотки

Наступна причина хропіння — аномалія будови носоглотки: слабке м'яке піднебіння, великий язик, ослаблені м'язи язика, широкі або вузькі отвори слухової труби.

Хропіння через нежить

Нежить чи риніт змушує людину дихати ротом. Відсутність носового дихання призводить до патологічного збільшення (гіпертрофії) піднебінних мигдаликів — це є причиною, що провокує хропіння. Тому для боротьби з хропінням необхідно приділити увагу лікуванню риніту.

Як зайва вага впливає на хропіння

Ожиріння — один з основних провокаторів хропіння та синдрому обструктивного апное сну. За надмірної ваги жирова тканина відкладається у просвіті глотки, м'якому піднебінні, піднебінному язичку та бічних дужках. Відкладення здавлюють бічні стінки глотки та викликають хропіння.

Запалення мигдаликів

За запалення мигдаликів (тонзиліту) у лімфатичній тканині утворюється набряк — гланди збільшуються у розмірі, перекривають просвіт дихальних шляхів і провокують хропіння. Також запалення призводить до короткочасних затримок дихання уві сні — апное. Такий самий механізм розвитку хропіння за аденоїдів — патологічного збільшення носоглоткової мигдалини. Найчастіше лікування тонзиліту дозволяє позбутися хропіння.

Поліпи в носі та хропіння

Носові поліпи — це об'ємні утворення, що розростаються на слизовій оболонці носа. Часто поліпи в носі комбінуються з алергічним ринітом. Поліпи можуть формуватися з одного або обох боків носа. Об'ємні утворення під час вдиху та видиху вібрують, що створює хропіння.

Гормональні порушення та хропіння

Порушення гормонального балансу призводить до багатьох патологій в організмі. У розвитку хропіння грає роль патологія двох залоз: щитоподібної та гіпофіза.

Гіпотиреоз — захворювання, яке характеризується недостатністю вироблення гормонів щитоподібної залози. Гіпотиреоз призводить до системних порушень в організмі: набору маси тіла, зниження м'язового тонусу та набряку тканин. Усі ці фактори призводять до порушення дихання та хропіння.

За порушення роботи гіпофіза виробляється надмірна кількість соматотропного гормону. Це призводить до захворювання — акромегалії. Патологія характеризується непропорційним зростанням окремих частин тіла, зокрема язика. Збільшений язик частково перекриває просвіт глотки — це призводить до хропіння.

Хропіння у людей похилого віку

У людей похилого віку знижується тонус м'язів, зокрема тих, які підтримують відкритий просвіт дихальних шляхів під час сну. Також знижується тонус м'якого піднебіння та язичка. Ці фактори збільшують ризик спадання стінок глотки та призводять до хропіння.

Чи впливає алкоголь на хропіння

Алкоголь впливає на хропіння. Спиртні напої, незалежно від їхньої міцності, є міорелаксантами — речовинами, що знижують тонус м'язів. Розслаблюються м'язи м'якого піднебіння та язичка, через що виникає низькочастотне деренчання.

Не варто забувати і про ліки: седативні засоби також знижують тонус мускулатури глотки. Пам'ятайте, що одночасний прийом алкоголю та седативних препаратів може призвести до серйозних наслідків, аж до зупинки дихання та смерті.

Чому хропуть на спині?

Під час сну розслаблений язик може западати до задньої стінки глотки, що частково перекриває просвіт дихальних шляхів. Під час вдиху та видиху повітряний потік «струшує» язик і виникає хропіння.

Чи може людина хропіти від втоми?

Частою причиною хропіння є втома. Що сильніше втомлюється людина, то глибша фаза повільного сну, під час якої розслабляється мускулатура носоглотки. Розслаблені м'язи глотки призводять до хропіння.

Чим небезпечне хропіння?

Хропіння призводить до наслідків. Насамперед воно є фактором ризику синдрому обструктивного апное сну. Ця патологія характеризується частими зупинками дихання уві сні, під час яких на кілька секунд організм не отримує повітря. Через синдром обструктивного апное сну вдень виникають головні болі та сонливість.

Через нестачу кисню в крові страждає мозок. Це призводить до неврологічних і психічних порушень. У хворого знижується пам'ять, погіршується концентрація уваги, упродовж дня часто змінюється настрій, виникає апатія. У тяжких випадках та за супутніх серцево-судинних захворювань ушкоджується нервова тканина мозку, що призводить до інтелектуальних порушень.

Через низький вміст кисню в крові активуються механізми, які підвищують артеріальний тиск. Це означає, що хронічне хропіння може призвести до артеріальної гіпертонії.

Синдром обструктивного апное уві сні пов'язаний із порушенням серцевого ритму, ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Ці патології можуть призвести до смертельних ускладнень, зокрема інфаркту міокарда.

Як перестати хропіти?

Щоб перестати хропіти, потрібно, по-перше, звернутися до лікаря. Він проведе діагностику та призначить лікування основної причини, що викликає хропіння. По-друге, дотримуватись рекомендацій:

  • спати на боці. Дихання ускладнюється, коли людина спить на спині. Це відбувається через западання язика. Щоб відучитися спати на спині, потрібно зробити наступне: на нічній піжамі між лопаток пришити кишеню, в яку кладеться тенісний м'ячик. Щоразу, коли захочеться лягти на спину, тенісний м'ячик заважатиме, і доведеться повернутись на бік. За допомогою такого методу звичка спати на боці формується за 3-4 тижні;
  • підняти положення голови під час сну. Цей метод також не дасть язику западати. Підняти голову можна двома способами: підставити під ніжки головного кінця ліжка дерев'яні бруківки або використовувати високі подушки;
  • не приймати седативних засобів без призначення лікаря. Заспокійливі ліки провокують хропіння, тому не рекомендується застосовувати їх без конкретних показань;
  • зменшити дозу алкоголю чи зовсім не вживати спиртне;
  • зменшити масу тіла;
  • не курити чи максимально обмежити куріння;
  • позбутися нежитю, наприклад, перед сном використовувати спрей для зняття набряку в носі.

Який лікар лікує хропіння?

Якщо ви або ваша близька людина хропите, зверніться по допомогу до лікаря-отоларинголога. ЛОР огляне ніс та глотку, призначить обстеження та виявить причину хропіння. Залежно від причини та результатів досліджень лікар призначить лікування.

Отоларингологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Чому людина хропить? - Капленко Андрій Віталійович
Капленко Андрій Віталійович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 16 оцінок
Чому людина хропить?
Лікар-отоларинголог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чому людина хропить?
Стаття перевірена: Погребняк Олена Іванівна
Лікар-отоларинголог. Друга категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!