Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являються білі плями на тілі після засмаги?

Чому з'являються білі плями на тілі після засмаги?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 308667 308667
Іноді після засмаги можна помітити появу білих плям на шкірі. Більшість людей не здогадується про те, що це є симптомом захворювання шкіри.

Спочатку людину турбує свербіж, лущення невеликих ділянок шкіри, а вже після тривалого перебування на сонці — з’являються білі плями на руках, ногах або грудній клітині. Найчастіше білі плями на шкірі — це прояв того, що в організмі є грибкова інфекція. Так проявляє себе висівковий лишай, його ще називають кольоровим. 

Під сонячним впливом в здорових клітинах шкіри виробляється меланін, при цьому уражені клітини залишаються світлими, тому що вони не пропускають сонячне світло. Самостійно лишай не зникає. При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря-дерматолога

Що таке висівковий лишай? 

Висівкоподібний лишай - поверхневе захворювання шкіри, викликане дріжджоподібними грибами. Переважно зустрічається у дорослих, на ділянках шкіри грудної клітини з'являються блідо-рожеві та брудно-жовті плями, які схильні до росту і злиття. Поверхневий шар плям лущиться, а під дією УФ-опромінення на їх місці залишаються білі ділянки (псевдолейкодерма). 

Які існують причини появи висівкового лишаю?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Збудником висівкового лишаю є умовно патогенні різновиди дріжджів, які постійно присутні на шкірі людини та є частиною її природної мікрофлори. 

Розвиток кольорового лишаю відбувається лише за сприятливих умов: 

  • генетична схильність;
  • підвищена пітливість і зміни в хімічному складі поту;
  • часте користування антибактеріальними гелями;
  • тривале лікування стероїдними гормонами;
  • підвищений рівень цукру в крові;
  • послаблення імунітету;
  • радіація сонця (надмірна засмага);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози;
  • порушення бар’єрних функцій шкіри.

Найчастіше висівковий лишай проявляється у молодих людей, як в чоловіків, так і в жінок, але у дітей зі слабким імунітетом, діабетом, вегетоневрозом також зустрічається. Окрема група ризику — це підлітки, у яких в пубертатний період підвищена пітливість. Вірогідність розвитку різнобарвного лишаю збільшують і сонячна радіація, важкі метали, одяг з синтетичних матеріалів.

Чи заразний кольоровий лишай?

Не у всіх інфікованих людей виникають клінічні ознаки кольорового лишаю, тому його і відносять до групи умовно-заразних захворювань. Лишай передається через: одяг, рушники, постільну білизну. Висівковий лишай не загрожує життю людини, але при перших його проявах потрібно звернутися до лікаря-дерматолога. Якщо не придати значення симптомам і проявам хвороби та не почати лікування, то плями на шкірі залишаться надовго. 

Під час лікування не варто відвідувати пляжі, басейни та лазні. Реабілітація передбачає загальні та індивідуальні заходи для лікування та профілактики висівкового лишаю, які передбачені для хворих, та людей, які можуть з ними контактувати.

Загальні заходи профілактики кольорового лишаю:

  • проведення дезінфекції хлоровмісними речовинами у громадських місцях (басейнах, банях, саунах, спортивних закладах, промислових підприємствах тощо).
  • санітарно-просвітницька робота.

Індивідуальні заходи лікування та профілактики кольорового лишаю:

  • гігієнічний догляд за шкірою;
  • кип’ятіння білизни, рушників та їх прасування;
  • лікування хронічних хвороб, що можуть спричинити прояв кольорового лишаю;
  • індивідуальний рецепт медикаментозного лікування, який призначає лікар-дерматолог.

Чому не слід лікувати висівковий лишай народними методами?

Займатися самолікуванням небезпечно для здоров'я, не варто самому собі призначати ліки або використовувати народні методи лікування - це може погіршити стан шкіри. Лише лікар-дерматолог може встановити точний вид інфекції та її характер, допоможе підібрати лікування для усунення симптомів.

Якщо відчуваєте дискомфорт в області рук, ніг чи грудної клітини - необхідно звернутися до дерматолога. При чіткому дотриманні вказівок ви переконаєтесь, що грибок на шкірі піддається лікуванню. 

Якщо вилікувати різнобарвний лишай, то він більше не з'явиться?

Висівковий лишай виліковний, але зустрічаються і часті рецидиви хвороби, які трапляються декілька разів на рік. Зараження може відбутися через нерегулярну санобробку житла та засобів особливої гігієни. 

Крім призначеного курсу лікування, потрібно прокип’ятити постільну білизну, одяг і рушники, які використовував хворий. Також речі рекомендовано попрасувати з двох сторін. Предмети гігієни, які можливо замінити на нові — необхідно знищити, інші — дезінфікувати, провести вологе прибирання, провітрювання, ретельно вимити підлогу. Комплексний підхід у боротьбі з кольоровим лишаєм допоможе уникнути рецидиву. 

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Чому з'являються білі плями на тілі після засмаги? - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Як відрізнити висівкоподібний лишай від псоріазу?

За псоріазу може з'являтися висип, що має відтінки від фіолетового до сірого на коричневій або чорній шкірі та рожевого або червоного кольору зі сріблястими лусочками на білій шкірі. Також псоріаз супроводжується утворенням сухих потрісканих ділянок шкіри, які можуть кровоточити. Крім того, псоріаз може вражати тулуб, нижні та верхні кінцівки, складки паху, сідниць і грудей, а також нігті, тоді як висівкоподібний лишай зазвичай виникає на грудях, верхній частині спини, плечах, шиї або животі. При появі плям і висипань на шкірі необхідна консультація дерматолога.

2. Як гоїться різнобарвний лишай?

Під час загоєння різнобарвного лишаю плями поступово освітлюються, зникають лущення та свербіж шкіри. Висип минає протягом шести-дев'яти тижнів за дотримання всіх рекомендацій дерматолога, проте ледь помітні сліди можуть залишатися на шкірі протягом кількох тижнів після завершення лікування.

3. Чим відрізняється рожевий лишай від різнобарвного?

За рожевого лишаю з'являються бляшки і папули рожевого або жовтувато-коричневого кольору, а висип має підняті, лускаті краї. Різнобарвний лишай характеризується круглими і плоскими плямами блідо-коричневого, червоного і рожевого кольору. Відрізнити рожевий лишай від різнобарвного і підібрати курс терапії зможе дерматолог після збору анамнезу та огляду уражених покривів шкіри.

4. Які зміни характерні для різнобарвного лишаю?

За різнобарвного лишаю з'являються плями рожевого, червоного або блідо-коричневого кольору, які зазвичай локалізуються на грудях, верхній частині спини, плечах, шиї або животі. Плями є плоскими та круглими, можуть з'єднуватися, утворюючи великі ділянки. Уражені ділянки тіла можуть виглядати лускатими та свербіти.

5. Чи можна засмагати в солярії при висівкоподібному лишаї?

За висівкоподібного лишаю засмагати не рекомендується, оскільки плями стають більш вираженими на темній після засмаги шкірі. У разі виявлення білих плям на спині необхідно проконсультуватися з дерматологом.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Чому з'являються білі плями на тілі після засмаги?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Чому з'являються білі плями на тілі після засмаги?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 1 рік тому
Добрий день, а можете сказати, якими травами лікувати різнобарвний лишай? Я готова як робити різні примочки, компреси, ванночки, так і приймати настоянки орально, якщо це допоможе. Дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, трави за висівкоподібного лишаю можна використовувати тільки в тому разі, якщо їх призначить дерматолог. Курс терапії за кольорового лишаю має містити протигрибкові препарати, оскільки захворювання спричинене грибком.
Євген 1 рік тому
Добрий вечір, що робити, якщо різнобарвний лишай не минає? Я не хотів пити ліки, оскільки вважаю, що організм сам може впоратися з будь-якою проблемою. Але лишай не проходить. Чи потрібно мені йти до лікаря?
Відповісти
Здрастуйте, різнобарвний лишай є грибковою інфекцією, тому самостійно, без лікування, він пройти не може. Необхідно звернутися до дерматолога для підбору курсу терапії, що включає протигрибкові препарати.
Олена 1 рік тому
добрий день. Лікар призначив мені протигрибкові препарати для лікування висівкоподібного лишаю. Я роблю все, що сказав дерматолог, уже три дні, але висип не меншає, а плями й не збираються сходити. Підкажіть, через скільки минає кольоровий лишай?
Відповісти
Добрий день, курс терапії при кольоровому лишаї зазвичай розрахований на два-три тижні. Якщо плями не сходять після завершення курсу лікування, необхідно пройти повторне обстеження у дерматолога.
Віктор 1 рік тому
Добрий вечір, я виявив на грудях жовтуваті плями, які спочатку були маленькими, а потім об'єдналися в одну велику пляму. Я б хотів вилікувати це захворювання без допомоги лікаря, якщо це можливо. Порадьте, чим протирати кольоровий лишай, щоб плями зійшли якомога швидше?
Відповісти
Здрастуйте, протирати кольоровий лишай можна протигрибковими лосьйонами, які призначив дерматолог. Використовувати трави або інші народні засоби не слід, оскільки це не є ефективним і може призвести до посилення симптомів.
Олеся 1 рік тому
Здрастуйте, у мене жахливі плями на спині через висівкоподібний лишай. Можете поділитися секретом, як прибрати плями від кольорового лишаю? Яке лікування зазвичай використовують у цьому випадку? Дякую.
Відповісти
Добрий день, прибрати плями від кольорового лишаю можна за допомогою протигрибкових препаратів, які можуть випускатися у формі мазей, кремів, лосьйонів і шампунів. У важких випадках лікар може рекомендувати приймання препаратів один-два рази на місяць для запобігання рецидивам.
Тімур 1 рік тому
Добрий вечір, коли виявив висип на каву, але наступного дня записався до дерматолога. Виявилося, що в мене висівкоподібний лишай. Чи можна митися за висівкоподібного лишаю чи краще просто протирати висипання вологою серветкою?
Відповісти
Добрий день, за висівкоподібного лишаю купатися можна, проте слід відмовитися від тривалих водних процедур, прийняття ванни, відвідування сауни та лазні. Після купання рекомендується акуратно промокнути уражені ділянки тіла, терти рушником або серветками не потрібно.
Павло 1 рік тому
Здрастуйте. Я борюся з різнобарвним лишаєм уже понад чотири місяці. Іноді висип минає, але потім несподівано починається знову, хоча курс лікування я вже закінчив. Скажіть, що провокує різнобарвний лишай? Як ви думаєте, чи потрібно мені знову записуватися до дерматолога?
Відповісти
Добрий день, спровокувати кольоровий лишай можуть волога і спекотна погода, підвищена жирність шкіри, гормональні зміни (наприклад, перед місячними, під час вагітності та грудного вигодовування, менопаузи), ослаблена імунна система. Якщо лишай не минає після завершення курсу терапії і плями виникають через кілька тижнів, то необхідно ще раз проконсультуватися з дерматологом.
Ігор 1 рік тому
Добрий день, у мене дивні висипання на шкірі, і я хочу зрозуміти, яка може бути причина. Можете розповісти, який вигляд має кольоровий лишай на шкірі? І чи потрібно мені йти до дерматолога чи можна почекати і висип мине самостійно?
Відповісти
Здрастуйте, за різнобарвного лишаю з'являються рожеві, червоні або блідо-коричневі плями, що мають плоску і круглу форму, які зазвичай локалізуються на грудях, верхній частині спини, плечах, шиї або животі. Лишай самостійно не мине, тому за появи висипу необхідно звернутися до дерматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!