Logo
0 800 30 11 77

Новий рік з дитиною: як святкувати та чим годувати

Новий рік з дитиною: як святкувати та чим годувати
Читати 9 хвилин | Створено: 24 грудня 2021 | Оновлено: 24 грудня 2021 | 5338 5338
Зимові свята — казковий період, коли навіть дорослі вірять у диво і на якийсь час повертаються в дитинство. Але святкування Нового року з дітьми — ще те завдання із зірочкою, над яким батькам доведеться помізкувати.

Чи можна дозволяти дитині не спати до бою курантів? Чим годувати малюка на святкових гуляннях? Розібратись у всіх нюансах допоможуть лікарі дитячих відділень медичних центрів «ОН Клінік».

Дитячий режим сну у новорічні свята

Сон дитини — мабуть, головне питання, яке непокоїть батьків напередодні Нового року. Причому воно стає актуальним ближче до 3-4 років, коли дитина цілком може помітити приготування до свята.

Докладніше про режим сну дитини в новорічну ніч розповість Аліна Борисюк, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Дозволяти дитині не спати до півночі чи ні, багато в чому залежить від самої дитини та її звичайного часу сну та неспання. У немовлят є свій особливий режим, який краще не порушувати. Дітям у віці 3-5 років теж, швидше за все, не піде на користь нічне неспання. Це може порушити їх режим, оскільки діти у цьому віці мають спати близько 11-14 годин, а їхні біоритми налаштовані раннє пробудження. У 6-13 років тривалість сну скорочується до 9-11 годин, але все ще важливо дотримуватися режиму. І лише у 13-14 років графік відпочинку дитини стає досить гнучким, щоб одна ніч неспання не порушила звичний режим дня».

Тим не менш, багато батьків воліють зустрічати Новий рік з малюком, дозволяючи йому не спати вже у 4-5 років. Такий підхід справді може порушити режим, але є випадки, у яких варто зробити поблажку. Про такі винятки розповість Оксана Колодочкіна, дитячий психолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Якщо ви готуєтеся до новорічної ночі, ці приготування однозначно не залишаться поза увагою дитини, яка у 4-5 років уже усвідомлює те, що відбувається. І в такому разі вона може захотіти приєднатися до свята. Намагайтеся не відмовляти: це може завдати дитині емоційної травми. До того ж не виключений варіант, що дитині важлива сама можливість зустріти Новий рік з вами, але з його наближенням вона таки засне у звичний час».

Якщо ваша дитина з вами чекатиме бою курантів, рекомендуємо дотриматися кількох правил, які допоможуть простіше пережити свято:

  1. Забезпечте дітям 2-3 години додаткового відпочинку вдень, щоб нічне святкування не було для них тягарем.
  2. Якщо ви бачите, що дитина поступово засинає, створіть умови для повноцінного відпочинку. Врахуйте, що Новий рік вдома з дитиною передбачає відсутність гучної музики та яскравого світла.
  3. Заздалегідь підготуйте дитину до того, що з вулиці можуть лунати гучні вибухи салютів і петард. Щоб світло від них не проникало в кімнату, не забудьте зашторити вікна.
  4. Вранці дайте дитині поспати довше на 1-2 години. Але якщо ви бачите, що сон затягується, краще розбудити малюка: це допоможе уникнути остаточного зсуву режиму.

Чому дитина стає надто активною у свята?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Окрім порушеного (чи ні) денного розпорядку, під час та після новорічних свят багато батьків стикаються з іншою не менш неприємною проблемою — дитина ніби злітає з «котушок»: перестає слухатися, стає примхливою, плаксивою, відмовляється виконувати звичні дії.

Така поведінка може бути ознакою перезбудження нервової системи. Чому так відбувається, розповість Аріадна Михайленко, дитячий лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Занадто сильний шум, нові люди та нове середовище можуть призвести до підвищеної стимуляції нервової системи у дитини. Її ознаками може бути плаксивість, дратівливість, напади гніву, бажання постійно перебувати поруч із батьками чи, навпаки, спроби залишитися наодинці. Також про перезбудження у дитини може свідчити мимовільне стискання кулаків, скрегіт зубами та напружена міміка. Така ситуація відбувається, коли малюк стикається з великою кількістю зовнішніх подразників. А якщо при цьому ще й порушується режим, то нервовій системі набагато складніше повернутись до нормальної роботи».

На жаль, в умовах свята виключити вплив гучного середовища та великої компанії буває дуже складно. Однак якщо ви бачите, що ваш малюк стає занадто активним і не слухається, постарайтеся ізолювати дитину від перерахованих подразників, відволікти її читанням або іншим спокійним заняттям.

Якщо ви помічаєте, що малюк вас не чує або не реагує на ваші слова, у жодному разі не варто підвищувати голос — це може лише погіршити ситуацію. Краще говорити короткими фразами, спокійно і впевнено, щоб дитина відчувала ваш настрій.

Якщо за свята ваш малюк сильно перезбудився, важливо якнайшвидше повернути його у звичний режим дня. Звичайно, це може бути не просто, тому запасіться терпінням.

Харчування дитини у новорічні свята

Організація харчування — окрема тема для обговорення. На святковому столі стільки спокус, але чи можна все давати дитині?

Більшість лікарів сходяться на тому, що здоровій дитині не зашкодить незвичайна їжа. Але місія батьків — стежити, щоби все було в міру і, звичайно, щоб усі продукти були свіжими. Переїдання, велика кількість мандарин та шоколаду можуть призвести не лише до болю в животі, а й до харчової алергії.

Що робити, якщо у дитини болить живіт після святкового столу, розповість Лідія Гаркавенко, дитячий лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Якщо після застілля дитина скаржиться на біль в області шлунка чи кишечника, ймовірно, їжа виявилася надто важкою для її ШКТ. У такому разі можна дати дитині ферментовмісний препарат. Якщо дискомфорт супроводжується нудотою, полегшити стан допоможе сорбент і питний режим. Однак давати дитині будь-які препарати без консультації з лікарем не варто, адже тільки вона може підібрати правильні ліки, виходячи із симптоматики та віку малюка».

Дитяче меню на Новий рік

Якщо ваша дитина здорова, вона не має алергії на конкретні продукти та їй не потрібно дотримуватися медичної дієти, зовсім не обов'язково готувати для неї окремі страви. Але якщо ви все-таки хочете нагодувати дитину легшою їжею, пропонуємо кілька простих рецептів для дитячого новорічного столу.

«Совушка» з м'ясних кульок і пюре

Для початку готуємо м'ясні кульки. Вам знадобиться (на 3 порції):

  • 500 г філе індички;
  • 1 солодкий перець;
  • 0,5 цибулини;
  • 0,5 моркви;
  • свіжий кріп;
  • 1 ст. ложка рослинної олії;
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Філе подрібнюємо в м'ясорубці або блендері, перець і цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву тремо на тертку. Кріп миємо, просушуємо і подрібнюємо. Змішуємо овочі, зелень та філе, додаємо спеції та олію. Вологими руками формуємо невеликі кульки та готуємо на парі.

Для подачі викладаємо пюре на тарілку, формуючи тіло сови. Робимо голову птаха із двох м'ясних кульок. Для прикрашання використовуємо овочі. Наприклад, з кілець огірка чи половинок маслин можна зробити очі, з перцю вирізати ніс, а крила зробити із листя салату.

М'ясні кульки з пюре

Салат «Ялинка»

Це дуже проста і водночас смачна страва. Для неї потрібно відварити картоплю, яйця та куряче філе. Яйця розділяємо на білки та жовтки, натираємо на великій тертці окремо. Також натираємо сир і картоплю, філе, помідори та огірки нарізаємо дрібними кубиками.

Викладаємо інгредієнти у формі ялинки шарами так: картопля, жовтки, огірок, курка, помідор, сир, білки. Між шарами додавайте трохи домашнього майонезу (можна замінити сметаною) та спеції.

Тепер прикрашаємо салат. Для цього густо викладаємо кріп, формуючи з нього ялинкові гілки. Для «іграшок» використовуємо оливки, кільця помідорів чері, кубики сиру.

Салат у вигляді ялинки

Бутерброди «Сонечко»

Для цієї закуски вам потрібні такі інгредієнти:

  • французький багет;
  • вершкове масло;
  • червона риба;
  • помідори (невеликі);
  • маслини без кісточок;
  • петрушка.

Багет нарізаємо скибочками, червону рибу — слайсами. Розріжте помідори вздовж, а на кожній половинці зробіть ще розріз від нижнього краю до центру, щоб вийшли крильця сонечка. Маслини розріжте впоперек на дві частини, помийте петрушку, промокніть і розберіть на невеликі гілочки.

Коли підготовчий етап закінчено, розпочинаємо формування бутербродів. Скибочки багету змащуємо вершковим маслом, зверху кладемо слайс риби. Потім кладемо гілочку петрушки та «садимо» на неї сонечко: викладаємо крильця сонечка з половинки помідора і голову з половини оливки.

Бутерброди для дітей з червоною рибою

Сирно-бананові «Сніговики»

І яке ж свято без десерту? Для приготування «сніговиків» вам знадобиться (на 5 шт):

  • 250 г сиру;
  • 85 г чищеного банана;
  • 120 г кокосової стружки;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 40 г меду;
  • курага, родзинки, цукати (для прикрашання).

У глибоку миску викладаємо сир, нарізаний невеликими шматочками банан, мед і подрібнюємо до однорідної консистенції за допомогою занурювального блендера. Відправляємо масу на годину в холодильник, щоб вона загусла. Потім поступово додаємо кокосову стружку, перемішуємо.

З отриманої маси формуємо 10 однакових кульок, всередину кожної з них кладемо шматочком волоського горіха. Знову відправляємо в холодильник на 30-60 хвилин, щоб кульки схопилися. У цей час готуємо декор: промиваємо та просушуємо сухофрукти, з кураги та цукатів вирізаємо усмішку сніговика, ґудзики, ніс.

Готуємо десерт до подачі: з'єднуємо дві кульки так, щоб вийшов сніговик. Викладаємо декор, робимо очі із родзинок. «Сніговики» готові!

Сніговики

Сніговики

Сподіваємося, наші поради та рецепти розвіять усі сумніви та полегшать підготовку до свята. Бажаємо вам та вашій родині щастя та здоров'я в Новому році!

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Новий рік з дитиною: як святкувати та чим годувати - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Новий рік з дитиною: як святкувати та чим годувати
Лікар педіатр. Вища категорія.
Новий рік з дитиною: як святкувати та чим годувати
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!