Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо у вас ковід, а лікар не приходить і швидка не їде?

Що робити, якщо у вас ковід, а лікар не приходить і швидка не їде?
Читати 6 хвилин | Створено: 22 лютого 2021 | Оновлено: 22 лютого 2021 | 6377 6377
Коронавірус COVID-19 є інфекційною хворобою з високим рівнем заразності. Попри всі зусилля медичних працівників може трапитися ситуація, коли у людини з’явилися симптоми хвороби, але “швидка” не їде, а сімейний лікар з тих чи інших причин недоступний.

У такому випадку деякі кроки для поліпшення свого стану хворий може зробити і сам.

Що робити, якщо з’явились симптоми COVID-19?

Основним набором симптомів, які дозволяють запідозрити в себе ковід, є:

  • сильна слабкість, яка може супроводжуватися субфебрильною температурою від 37,2 і до 38;
  • сухий кашель;
  • втрата нюху та смаку.

Варто зауважити, що навіть за наявності поєднання всіх цих симптомів все одно необхідно здати тест на коронавірус. Тільки тест підтверджує або спростовує захворювання на COVID-19. Адже втрата смаку і нюху зустрічається також, наприклад, за гострого гаймориту. А слабкість і сухий кашель є симптомами цілої низки інфекційних хвороб. Також хворий може відчувати біль у горлі (причина плутанини ковіду та застуди), м’язах, шиї, головний біль. Іноді трапляється діарея та кон'юнктивіт.

Якщо в людини є підозра на ковід, їй варто самоізолюватися, щоб не заразити оточуючих, а також подзвонити (або написати) сімейному лікарю для консультації. У випадку появи серйозних симптомів (які симптоми вважати серйозними – нижче) варто негайно викликати швидку допомогу. Однак у більшості випадків хвороба лікується в домашніх умовах.

Коли точно потрібно в лікарню

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Головна небезпека COVID-19 – ризик розвитку пневмонії та ураження легенів. Серйозними симптомами, які говорять про складний перебіг хвороби, є:

  • сильна задишка, яка ускладнює виконання звичайних побутових дій;
  • рівень кисню в крові впав нижче за 90%;
  • змінений стан свідомості.

Також у лікарню потрібно, якщо є сильний біль у грудях та інші тривожні ознаки на кшталт зміни кольору шкіри.

Як виміряти рівень кисню в крові

Для вимірювання рівню кисню в крові є спеціальний пристрій, який називається пульсоксиметр. Він виглядає як прищепка, яка надягається на палець. Ніяких проколів шкіри та забору крові не потрібно. Достатньо тримати на пальці прилад впродовж 30-60 секунд, і він покаже рівень кисню в крові. Однак такий прилад досить дорогий. Натомість, у великій кількості медичних закладів він є в наявності.

Є ще якісь причини для госпіталізації?

Є кілька факторів ризику, наявність яких збільшує ймовірність більш складного перебігу коронавірусу:

  • вагітність;
  • цукровий діабет 2-го типу;
  • паління;
  • онкологічні хвороби;
  • імунодефіцит, який спостерігається після трансплантації органів;
  • хронічні хвороби нирок;
  • серповидноклітинна анемія;
  • хронічні хвороби легенів;
  • ожиріння.

Наявність навіть одного з цих факторів є причиною для госпіталізації, навіть якщо на початкових етапах перебіг хвороби був легкий.

Що робити, якщо швидка точно потрібна, але вона не їде?

Якщо за коронавірусу стан погіршується, головна небезпека – ускладнення дихання через обширне ураження легенів. У домашніх умовах допомогти в цій ситуації може лише кисневий концентратор, але по-перше, він дорогий, а по-друге, хоча різні суспільні організації займаються налагодженням їхнього постачання, знайти якісний концентратор не так вже й просто. Тому варто звертатися до лікарні, щойно стан починає погіршуватися, до появи ускладненого дихання.

Що, зовсім ніяк собі не допомогти?

Покращити стан під час задишки можна наступним чином:

  • підтримувати прохолоду в кімнаті та постійно її провітрювати;
  • зайняти положення тіла, яке може покращити стан. Один із варіантів – лягти на живіт. Інший – у сидячому положенні опустити плечі та спробувати максимально розслабитися.

Також варто практикувати дихальні вправи. Приклад: вдихати носом, після чого видихати повільно впродовж 4-6 секунд через рот, склавши губи літерою “О”. Ефект від таких вправ буде лише в разі практики кілька разів на день.

Якщо я лікуюсь вдома, і ситуація простіша, які препарати мені приймати?

Щодо симптоматичної терапії, то використовуються ті ж препарати, що й за ГРВІ, як от знеболювальні в разі болю в горлі та голові тощо. Іноді хворому прописують антикоагулянти, але без рекомендації сімейного лікаря самостійно їх приймати небажано.

Що до антибіотиків, то COVID-19 – це вірус. Антибіотики діють лише на бактеріальних інфекцій. Вживання цих препаратів ніяк не допоможе від коронавірусу і може лише послабити імунітет. Але якщо на тлі COVID-19 виникла пневмонія, лікар може призначити антибіотики вже для її лікування.

Чим лікується коронавірус

Специфічної терапії від ковіду не існує. Якщо перебіг хвороби легкий, необхідно дати організму змогу ефективно боротися з вірусом самотужки. Спокій, здоровий сон, повноцінне харчування та помірні фізичні навантаження сприяють покращенню захисних здібностей організму.

Як ліки для покращення симптомів можна використовувати нестероїдні протизапальні, наприклад, “Парацетамол” – у випадку, якщо температура підвищується до 37,5 та вище. Проте важливо, що у випадку, коли спостерігається субфебрильна температура, але самопочуття нормальне, намагатися збити її до 36,6 не потрібно. Крім того, тільки лікар може призначати прийом ліків.

Що робити, якщо мені раптово стане погано?

Якщо немає факторів ризику або супутніх хронічних хвороб, стан за коронавірусу якщо і погіршується, то поступово. Якщо на тлі легких симптомів раптом з’явилася задишка та біль у грудях, це причина подзвонити сімейному лікарю та проконсультуватися з ним щодо потреби у госпіталізації.

Коли вже можна безпечно спілкуватися з іншими людьми після коронавірусу?

Вважається, що хвора на коронавірус людина безпечна для оточення вже на 10-й день після появи перших симптомів. Нагадуємо, що в медичному центрі “ОН Клінік” можна викликати додому медсестру для здачі аналізів на COVID-19. Це дасть змогу впевнитись у безпеці для оточення, не виходячи з дому і не порушуючи правил самоізоляції.

Терапія в ОН Клінік Полтава

Що робити, якщо у вас ковід, а лікар не приходить і швидка не їде? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Через скільки беруть повторний мазок на ковід?

Відповідно до рекомендації ВООЗ, повторний мазок на COVID-19 після хвороби робити необов'язково. Через 14 днів з моменту появи перших симптомів і до повного одужання (відсутності ознак COVID-19) можна припиняти самоізоляцію. За бажанням можна здати імуноферментні дослідження крові для виявлення антитіл (IgМ, IgG), щоб оцінити імунну відповідь організму протягом хвороби.

2. Куди дзвонити, якщо підозрюю ковід?

При підозрі на COVID-19 необхідно самоізолюватися та зателефонувати до сімейного лікаря. Сімейний лікар призначить тест на ковід або направить додому мобільну бригаду для забору аналізів та виявлення коронавірусної інфекції.
Якщо з якоїсь причини не вдалося зв'язатися із сімейним лікарем, можна зателефонувати за телефонами регіональної гарячої лінії COVID-19, вказаними на сайті COVID-19.gov.ua. За наявності високої температури тіла та утрудненого дихання необхідно викликати приватну медичну допомогу.

3. Скільки заразна людина з ковідом?

Інкубаційний період COVID-19 становить 1-14 днів, у цей час людина є заразною для оточуючих. Тому необхідно дотримуватися самоізоляції протягом 14 днів з моменту появи перших симптомів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Що робити, якщо у вас ковід, а лікар не приходить і швидка не їде?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Що робити, якщо у вас ковід, а лікар не приходить і швидка не їде?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 1 місяць тому
Добрий день, а чи може бути безсимптомний ковід? Якщо немає жодних симптомів, то як можна зрозуміти, що в мене коронавірус? І чи можу я в такому разі бути носієм інфекції та передати її близьким і друзям під час спілкування?
Відповісти
Вітаю, ковід може проявлятися в безсимптомній формі, проте людина все одно є носієм вірусу. Для виявлення інфекції рекомендується регулярно проходити тести на COVID-19, особливо після контакту з потенційними джерелами інфекції. Важливо дотримуватися запобіжних заходів, оскільки навіть без симптомів інфікована людина може передавати вірус близьким і друзям. Використання масок і соціальне дистанціювання допоможуть знизити ризик поширення.
Алла 2 місяці тому
Доброго дня, я підозрюю, що в мене коронавірус, який проявляється кашлем, закладеністю носа, загальною слабкістю, втратою нюху. Хотіла зробити тест, але в поліклініці немає безкоштовних тестів. Скільки коштує тест на ковід? І як він називається?
Відповісти
Добрий день, вартість тесту на коронавірус відрізняється залежно від виробника, точну ціну можна уточнити в аптеці або Інтернеті. Назва тесту також може варіюватися, проте зазвичай містить фразу «експрес-тест для виявлення антигену коронавірусу».
Сергій 2 місяці тому
Доброго дня, я довго думав, вакцинуватися чи ні, бо переживав, що вакцина призведе до розвитку ускладнень. Однак, коли прочитав дослідження, то прийняв рішення про вакцинацію Підкажіть, назви щеплень від ковіду. Яке краще обрати?
Відповісти
Доброго дня, наразі існує кілька сертифікованих вакцин від COVID-19, серед яких Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm і Sinovac. Усі вони пройшли необхідні клінічні випробування та визнані ефективними для запобігання важким формам захворювання. Рішення про вибір вакцини зазвичай залежить від доступності та рекомендацій медичних органів у місті та країні.
Ольга 2 місяці тому
Вітаю, навколо вакцинації від коронавірусу ходить багато чуток домислів: хтось каже, що щеплення не потрібні зовсім, а інші роблять по п'ять-шість доз вакцини. Скажіть, з якою періодичністю потрібно вакцинуватися від ковіду? Яким категоріям можуть бути рекомендовані частіші щеплення?
Відповісти
Добрий день, рекомендації щодо періодичності вакцинації від COVID-19 можуть змінюватися залежно від регіональних стратегій охорони здоров'я. Зазвичай проводять первинну вакцинацію, що включає дві дози, а потім бустерні щеплення через певні інтервали (зазвичай через пів року) для зміцнення імунітету. Частіші щеплення рекомендують людям з ослабленим імунітетом і літнім для поліпшення захисту від інфекції.
Ірина 2 місяці тому
Добрий день, я чула про новий штам коронавірусу «Кракен». Можете розповісти про нього докладніше? Які симптоми викликає ковід «Кракен»? Чи правда, що він із більшою ймовірністю протікатиме складніше, довше і викличе ускладнення?
Відповісти
Доброго дня, добрий день, штам «Кракен» являє собою об'єднання двох різновидів штаму «Омікрон». Характеризується високою заразністю і швидким поширенням, спричиняючи раптовий і швидкий розвиток хвороби. Симптоми включають підвищення температури, загальну слабкість, головні та м'язові болі, нежить, проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Також відзначається здатність обходу імунітету після перенесеного ковіду.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!