Перебіг коронавірусної інфекції, зокрема швидкість відновлення нюху, залежить від індивідуальних особливостей імунітету людини, його генетичних особливостей і наявності супутніх захворювань.
У зв'язку з наростаючими масштабами пандемії COVID-19 важливо знати, що робити в разі зараження і як боротися з його симптомами. Зокрема тут ми розповімо, чому пропадає нюх під час захворювання на коронавірус і скільки часу необхідно на його відновлення.
Які смаки здатна розрізнити здорова людина?
Під час їжі збуджуються рецептори язика, які дозволяють оцінити смак різних страв і продуктів. Насамперед сприйняття смаку виконує захисну функцію, оскільки з його допомогою під час споживання їжі можна визначити зіпсовані та небезпечні продукти. Крім того, завдяки почуттю смаку людина може отримувати задоволення від прийому їжі.
Здорова людина здатна розрізнити чотири смаки:
- солодкий;
- гіркий;
- солоний;
- кислий.
Різні речовини можуть мати як чистий, так і змішаний смак. Наприклад, чистий солодкий смак має глюкоза, сахароза та фруктоза. Єдиним речовиною з чистим солоним смаком є кухонна сіль. Усі інші солоні речовини мають кислий або гіркий присмак.
Чому відбувається втрата нюху за коронавірусу?
Поставте своє питання Інфекціоністу «ОН Клінік»
Вірус COVID-19 осідає в тій ділянці порожнини носа, в якій знаходиться нюхова зона, і викликає в ній запальний набряк, що призводить до втрати нюху і смаку. Інфекція пошкоджує смакові рецептори на язиці та нерви в носі. Крім того, коронавірус діє на нервові клітини, які відповідають за сприйняття смаку і запаху. Через нюхові рецептори носа інфекція потрапляє в центральну нервову систему, що також призводить до аносмії та агевзії.
Чи відрізняється втрата нюху за коронавірусу від звичайної застуди?
Втрата нюху за коронавірусу істотно відрізняється від звичайної застуди. Нюх у людини, яка захворіла на COVID-19, зникає миттєво і практично повністю. Водночас симптоми ГРВІ (забитий ніс, сильний нежить) відсутні. У більшості випадків дихання за коронавірусу не утруднене (виключаючи хвороби з ускладненнями на бронхи та легені).
Що робити, якщо не відчуваєш смаку і запаху?
За появи аносмії та агевзії слід ізолюватися від оточення і здати тест на наявність коронавірусу. При цьому важливо пам'ятати, що втрата нюху і смаку можуть бути викликані різними захворюваннями, своєчасні діагностика та початок лікування яких допоможуть уникнути ускладнень для організму. Тому, якщо у людини пропали нюх або смак, а зараження коронавірусом не підтвердилося, їй необхідно звернутися до лікаря і пройти повне обстеження організму, яке встановить причину цих симптомів. Залежно від причини втрати нюху лікар призначить хворому індивідуальну схему лікування.
Поряд з коронавірусною інфекцією, причинами втрати чутливості до смаків і запахів можуть бути:
- гайморит (у період загострення);
- гострі респіраторні захворювання;
- цукровий діабет;
- хвороба Альцгеймера;
- гормональний дисбаланс;
- травми голови;
- ускладнення операцій на головному мозку;
- алергія на лікарські препарати.
Як пов'язані симптоми з тяжкістю хвороби?
У більшості хворих на коронавірус хвороба протікає в легкій (40%) і середньо важкій (40%) формах. Приблизно для 15% хворих характерний тяжкий перебіг хвороби коронавірусу з необхідністю кисневої підтримки, а близько 5% хворих страждають на хворобу у вкрай важкій (критичній) формі. Інкубаційний період COVID-19, як правило, становить 5-6 днів, але іноді доходить до 2 тижнів. До факторів ризику розвитку серйозних ускладнень за коронавірусу належать похилий вік, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, рак, хронічні хвороби легенів і цереброваскулярні порушення.
Симптоми коронавірусу можуть бути різними. У більшості випадків спостерігаються:
- підвищення температури тіла;
- загальна слабкість;
- кашель;
- втрата апетиту;
- біль у м'язах;
- задишка.
Рідше виникають закладеність носа, біль у горлі, головний біль, нудота, блювота і діарея. У ряді випадків першою ознакою коронавірусу стає втрата нюху і смаку. Як правило, аносмія і агевзія передують появі респіраторних симптомів. Симптоми коронавірусу без температури не відрізняються від ознак хвороби з температурою, але найчастіше виражені в легкій формі.
До симптомів легкої форми коронавірусу належить лихоманка, сухий кашель і стомлюваність. Важка форма COVID-19, як правило, супроводжується задишкою, втратою апетиту, підвищеною температурою тіла, сплутаністю свідомості і відчуттям здавленості грудної клітини.
За появи ознак коронавірусу в легкій формі необхідно перейти на самоізоляцію і зателефонувати сімейному лікарю, який дасть рекомендації щодо лікування. За погіршення стану (температурі понад 38°С, яку не вдається збити, і утруднене дихання) слід негайно викликати швидку допомогу.
Як довго буде відновлюватися нюх і смак у людини, що перехворіла на коронавірус?
У більшості випадків (близько 90%) нюх і смак у людини, яка перехворіла на коронавірус, відновлюються протягом місяця. Приблизно до чверті тих, хто перехворів, нюх повертається протягом 2 тижнів. Але існують і випадки більш тривалої аносмії та агевзії (приблизно 10% випадків). Якщо після перенесеного коронавірусу нюх і смак не відновилися, необхідно звернутися до лікаря на реабілітацію після COVID-19.
Особливості протікання коронавірусу не досліджені наукою в повній мірі. Це пов'язано, серед іншого, з "молодим" віком вірусу. На даний момент, вчені з різних країн активно проводять дослідження, спрямовані на те, щоб зрозуміти механізми лікування COVID-19, зокрема відновлення нюху і смаку.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.