Logo
0 800 30 11 77

Чому зникає нюх за захворювання на COVID-19?

Чому зникає нюх за захворювання на COVID-19?
Читати 6 хвилин | Створено: 24 листопада 2020 | Оновлено: 24 листопада 2020 | 35559 35559
Одним із характерних симптомів коронавірусу є втрата нюху (аносмія), яка супроводжується втратою смаку (агевзія).

Перебіг коронавірусної інфекції, зокрема швидкість відновлення нюху, залежить від індивідуальних особливостей імунітету людини, його генетичних особливостей і наявності супутніх захворювань.

У зв'язку з наростаючими масштабами пандемії COVID-19 важливо знати, що робити в разі зараження і як боротися з його симптомами. Зокрема тут ми розповімо, чому пропадає нюх під час захворювання на  коронавірус і скільки часу необхідно на його відновлення.

Які смаки здатна розрізнити здорова людина?

Під час їжі збуджуються рецептори язика, які дозволяють оцінити смак різних страв і продуктів. Насамперед сприйняття смаку виконує захисну функцію, оскільки з його допомогою під час споживання їжі можна визначити зіпсовані та небезпечні продукти. Крім того, завдяки почуттю смаку людина може отримувати задоволення від прийому їжі.

Здорова людина здатна розрізнити чотири смаки:

  • солодкий;
  • гіркий;
  • солоний;
  • кислий.

Різні речовини можуть мати як чистий, так і змішаний смак. Наприклад, чистий солодкий смак має глюкоза, сахароза та фруктоза. Єдиним речовиною з чистим солоним смаком є ​​кухонна сіль. Усі інші солоні речовини мають кислий або гіркий присмак.

Чому відбувається втрата нюху за коронавірусу?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Вірус COVID-19 осідає в тій ділянці порожнини носа, в якій знаходиться нюхова зона, і викликає в ній запальний набряк, що призводить до втрати нюху і смаку. Інфекція пошкоджує смакові рецептори на язиці та нерви в носі. Крім того, коронавірус діє на нервові клітини, які відповідають за сприйняття смаку і запаху. Через нюхові рецептори носа інфекція потрапляє в центральну нервову систему, що також призводить до аносмії та агевзії.

Чи відрізняється втрата нюху за коронавірусу від звичайної застуди?

Втрата нюху за коронавірусу істотно відрізняється від звичайної застуди. Нюх у людини, яка захворіла на COVID-19, зникає миттєво і практично повністю. Водночас симптоми ГРВІ (забитий ніс, сильний нежить) відсутні. У більшості випадків дихання за коронавірусу не утруднене (виключаючи хвороби з ускладненнями на бронхи та легені).

Що робити, якщо не відчуваєш смаку і запаху?

За появи аносмії та агевзії слід ізолюватися від оточення і здати тест на наявність коронавірусу. При цьому важливо пам'ятати, що втрата нюху і смаку можуть бути викликані різними захворюваннями, своєчасні діагностика та початок лікування яких допоможуть уникнути ускладнень для організму. Тому, якщо у людини пропали нюх або смак, а зараження коронавірусом не підтвердилося, їй необхідно звернутися до лікаря і пройти повне обстеження організму, яке встановить причину цих симптомів. Залежно від причини втрати нюху лікар призначить хворому індивідуальну схему лікування.

Поряд з коронавірусною інфекцією, причинами втрати чутливості до смаків і запахів можуть бути:

  • гайморит (у період загострення);
  • гострі респіраторні захворювання;
  • цукровий діабет;
  • хвороба Альцгеймера;
  • гормональний дисбаланс;
  • травми голови;
  • ускладнення операцій на головному мозку;
  • алергія на лікарські препарати.

Як пов'язані симптоми з тяжкістю хвороби?

У більшості хворих на коронавірус хвороба протікає в легкій (40%) і середньо важкій (40%) формах. Приблизно для 15% хворих характерний тяжкий перебіг хвороби коронавірусу з необхідністю кисневої підтримки, а близько 5% хворих страждають на хворобу у вкрай важкій (критичній) формі. Інкубаційний період COVID-19, як правило, становить 5-6 днів, але іноді доходить до 2 тижнів. До факторів ризику розвитку серйозних ускладнень за коронавірусу належать похилий вік, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, рак, хронічні хвороби легенів і цереброваскулярні порушення.

Симптоми коронавірусу можуть бути різними. У більшості випадків спостерігаються:

  • підвищення температури тіла;
  • загальна слабкість;
  • кашель;
  • втрата апетиту;
  • біль у м'язах;
  • задишка.

Рідше виникають закладеність носа, біль у горлі, головний біль, нудота, блювота і діарея. У ряді випадків першою ознакою коронавірусу стає втрата нюху і смаку. Як правило, аносмія і агевзія передують появі респіраторних симптомів. Симптоми коронавірусу без температури не відрізняються від ознак хвороби з температурою, але найчастіше виражені в легкій формі.

До симптомів легкої форми коронавірусу належить лихоманка, сухий кашель і стомлюваність. Важка форма COVID-19, як правило, супроводжується задишкою, втратою апетиту, підвищеною температурою тіла, сплутаністю свідомості і відчуттям здавленості грудної клітини.

За появи ознак коронавірусу в легкій формі необхідно перейти на самоізоляцію і зателефонувати сімейному лікарю, який дасть рекомендації щодо лікування. За погіршення стану (температурі понад 38°С, яку не вдається збити, і утруднене дихання) слід негайно викликати швидку допомогу.

Як довго буде відновлюватися нюх і смак у людини, що перехворіла на коронавірус?

У більшості випадків (близько 90%) нюх і смак у людини, яка перехворіла на коронавірус, відновлюються протягом місяця. Приблизно до чверті тих, хто перехворів, нюх повертається протягом 2 тижнів. Але існують і випадки більш тривалої аносмії та агевзії (приблизно 10% випадків). Якщо після перенесеного коронавірусу нюх і смак не відновилися, необхідно звернутися до лікаря на реабілітацію після COVID-19.

Особливості протікання коронавірусу не досліджені наукою в повній мірі. Це пов'язано, серед іншого, з "молодим" віком вірусу. На даний момент, вчені з різних країн активно проводять дослідження, спрямовані на те, щоб зрозуміти механізми лікування COVID-19, зокрема відновлення нюху і смаку.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Чому зникає нюх за захворювання на COVID-19? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чому зникає нюх за захворювання на COVID-19?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Чому зникає нюх за захворювання на COVID-19?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн