Logo
0 800 30 11 77
Читати 11 хвилин

Чи сумісний алкоголь з антибіотиками та іншими ліками?

Чи сумісний алкоголь з антибіотиками та іншими ліками?
Читати 11 хвилин | Створено: 26 грудня 2023 | Оновлено: 26 грудня 2023 | 17278 17278
1. Як алкоголь впливає на організм? 2. Як антибіотики та інші види ліків впливають на організм? 3. Як алкоголь взаємодіє з ліками? 4. Чи зменшує алкоголь медичну дію лікарських препаратів? 5. Чи впливає кількість випитого алкоголю на взаємодію з ліками? 6. Чи можна пити алкоголь під час прийому антибіотиків? 7. Чи можна випити трохи алкоголю під час прийому антибіотиків? 8. Які можливі побічні ефекти від вживання алкоголю з антибіотиками? 9. Коли можна вживати алкоголь після антибіотиків? 10. Чи можна пити алкоголь зі знеболювальними та протизапальними засобами? 11. Чи можна пити алкоголь з седативними та снодійними препаратами? 12. Чи можна пити алкоголь з антидепресантами? 13. Чи можна пити алкоголь з протидіабетичними препаратами? 14. Чи можна вживати алкоголь з препаратами від алергії? 15. Чи можна пити алкоголь з препаратами для лікування захворювань ШКТ? 16. Чи можна вживати алкоголь з лікарськими травами? 17. Чи можна вживати алкоголь з пробіотиками? 18. Чи можна пити алкоголь з протизаплідними? 19. Які ліки суворо заборонено приймати разом з алкоголем? 20. Що робити, якщо випив алкоголь з антибіотиками чи іншими ліками? 21. Чи можна пити алкоголь під час місячних? 22. Чи можна пити алкоголь за температури? 23. Чи можна пити алкоголь перед здачею крові?
1

Як алкоголь впливає на організм?

Алкоголь — це потужна хімічна речовина, яка може чинити широкий спектр побічних ефектів практично на кожну частину тіла, включно з мозком, кістками та серцем. Вживання спиртних напоїв може мати як короткострокові, так і довгострокові наслідки. За помірного вживання алкоголю в організм надходить не більше 140 мл чистого спирту на тиждень (понад 140 мл на тиждень є зловживанням). Надмірним вважається одиничне споживання алкоголю еквівалентом 40-50 мл спирту.

Більшість досліджень, що оцінюють взаємодію алкоголю та ліків, зосереджені на наслідках хронічного зловживання алкоголем. Однак є відносно обмежена інформація про взаємодію ліків за помірного вживання алкоголю. Можливий негативний вплив алкоголю на організм:

  • судоми, порушення мовлення, пам'яті та розумових процесів;
  • перепади настрою, депресія, тривожність;
  • зниження самоконтролю, агресивна чи ризикована поведінка (наприклад, протиправні дії чи незахищений секс);
  • погіршення координації рухів, уповільнення реакції, зниження концентрації уваги (наслідки — травми, аварії та нещасні випадки);
  • підвищення частоти серцевих скорочень і кров'яного тиску, кардіоміопатія, порушення периферичного та мозкового кровообігу;
  • дисульфірамоподібна реакція (нудота, блювання, діарея, запаморочення, слабкість, біль у животі); 
  • головний біль (наслідок зневоднення);
  • порушення дихання;
  • ослаблення імунної системи.

Одночасне вживання алкоголю, антибіотиків та інших ліків може призвести до непередбачуваних наслідків. Щоб уникнути ускладнень, необхідно виконувати вимоги анотацій до медпрепаратів.

Вживання спиртних напоїв у період вагітності може призвести до викидня, передчасних пологів або затримки розвитку плода. У довгостроковій перспективі (за багаторічного алкоголізму) збільшується ризик розвитку онкологічних хвороб, атеросклерозу, інсульту, захворювань печінки (наприклад, гепатиту, цирозу, фіброзу, жирової хвороби печінки) та панкреатиту (запалення підшлункової залози). Шкода алкоголю для чоловіків і жінок також може проявлятися сексуальною дисфункцією та безпліддям.

Побічні ефекти можуть спостерігатися й після припинення вживання спиртних напоїв. Перебудова організму після відмови від алкоголю займає кілька тижнів або місяців.

2

Як антибіотики та інші види ліків впливають на організм?

Антибіотики призначають для лікування бактеріальних інфекцій. Антибіотичні препарати знищують бактерії чи зупиняють їх ріст і розмноження. Інші види ліків також мають спрямовану дію, наприклад, зупинка запальних процесів, зниження згортання крові чи прискорення виведення рідини з клітин і тканин.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Як алкоголь взаємодіє з ліками?

Взаємодії алкоголю та ліків можуть бути фармакокінетичними та фармакодинамічними. При фармакокінетичних взаємодіях алкоголь порушує нормальний метаболізм препаратів, зокрема, уповільнює розщеплення та виведення діючих речовин ліків. Фармакодинамічні взаємодії алкоголю та медикаментів найчастіше відбуваються на рівні серця, судин, травного тракту та центральної нервової системи. Поява тих чи інших симптомів залежать від кількості спирту, що надійшов в організм. Можливі наслідки взаємодії алкоголю з ліками:

  • прискорення всмоктування алкоголю в тонкому кишківнику (швидке сп'яніння);
  • утворення токсинів у печінці через підвищений метаболізм медпрепаратів;
  • розпад діючих речовин протисудомних засобів;
  • посилення впливу седативних препаратів на центральну нервову систему (сонливість, сплутаність свідомості, дезорієнтація у просторі, зниження рухових функцій);
  • підвищення ймовірності шлунково-кишкових кровотеч при використанні нестероїдних протизапальних препаратів;
  • уповільнення метаболізму антикоагулянтів (застосовуються для профілактики тромбозів);
  • гіпоглікемія (різке зниження рівня глюкози в крові при вживанні протидіабетичних засобів);
  • збільшення метаболізму анестетиків;
  • підвищення ризику пошкодження печінки при прийомі імуномодуляторів;
  • гіпотонія після вживання антидепресантів.

Ризик побічних ефектів збільшується за перевищення рекомендованих дозувань, недотримання схем прийому медпрепаратів, ігнорування протипоказань або одночасного використання кількох ліків. Щоб уникнути ускладнень, слід приймати медикаменти тільки за схемами, узгодженими з лікарем.

4

Чи зменшує алкоголь медичну дію лікарських препаратів?

Алкоголь може послаблювати дію деяких ліків. Наприклад, збільшення метаболізму препаратів, що розріджують кров, на фоні надмірного вживання спиртних напоїв призводить до підвищеного ризику утворення тромбів. Одночасне вживання алкоголю зі знеболювальними препаратами також може призводити до прискорення метаболізму (послаблення дії) ліків.

Одним з чинників, що впливають на зменшення дії медикаментів, є активність цитохромів (мембранних білків), які беруть участь в окисно-відновних реакціях. За підвищеної активності цитохромів швидкість виведення ліків з організму збільшується, що призводить до послаблення ефекту від їх використання.

5

Чи впливає кількість випитого алкоголю на взаємодію з ліками?

Наслідки одночасного вживання алкоголю та ліків безпосередньо залежать від спожитої кількості. Ризики побічних ефектів зростають зі збільшенням дозування медикаментів, об'єму та міцності вживаних спиртних напоїв. Наприклад, при вживанні однакової кількості пива, вина та горілки з антибіотиками ефект буде різним. Для точної оцінки наслідків взаємодії алкоголю та ліків необхідно враховувати індивідуальні особливості організму (наприклад, швидкість обміну речовин).

6

Чи можна пити алкоголь під час прийому антибіотиків?

Рекомендується уникати вживання алкоголю під час прийому ліків. Малоймовірно, що помірне вживання алкоголю призведе до проблем, якщо приймати найпоширеніші антибіотики. Однак деякі антибіотики можуть мати побічні ефекти, які посилюються на фоні вживання алкоголю.

Для деяких антибіотиків (наприклад, тих, що належать до групи пеніцилінів, діамінопіримідинів і фторхінолонів) допускається паралельне вживання спиртного в помірних кількостях. 

В інших випадках приймати чи колоти антибіотики й одночасно пити алкоголь не рекомендується. Обов'язковою умовою сумісного вживання антибіотиків та алкоголю є відсутність лікарських протипоказань, які вказуються в анотаціях до препаратів.

7

Чи можна випити трохи алкоголю під час прийому антибіотиків?

Якщо в інструкції виробника антибіотика присутні протипоказання та застереження щодо несумісності діючих речовин препарату з алкоголем, не можна вживати спиртні напої до завершення курсу прийому медикаментів. Поєднання антибіотиків та алкоголю може призводити до уповільнення розщеплення діючих речовин препаратів, підвищення їхньої токсичності та руйнування внутрішніх органів.

8

Які можливі побічні ефекти від вживання алкоголю з антибіотиками?

При прийомі антибіотика з алкоголем може спостерігатися уповільнення чи прискорення дії медпрепарату. Також не виключаються побічні ефекти у вигляді зміни самопочуття та порушення роботи внутрішніх органів.

Таблиця взаємодії алкоголю й антибіотиків

Медпрепарати

Можливі побічні ефекти від прийому антибіотиків

Метронідазол, тинідазол, цефотетан

Дисульфірамоподібна реакція (метронідазол, тинідазол і цефотетан несумісні з алкоголем)

Сульфаметоксазол

Прискорене серцебиття, відчуття поколювання, тепла чи почервоніння під шкірою, нудота та блювання

Лінезолід

Гіпертонічний криз (сильне підвищення артеріального тиску)

Доксициклін

Послаблення дії препарату через посилене виведення його з організму

Рифампін

Збільшення ризику токсичності для печінки

Бензнидазол

Спазми в животі, нудота, блювання, головний біль, припливи, утруднене дихання, пітливість, спрага, біль у грудях, прискорене серцебиття, низький кров'яний тиск, запаморочення, нечіткість зору та сплутаність свідомості

Ізоніазид

Підвищений ризик токсичності для печінки

Циклосерин

Токсичне ураження нервової системи (запаморочення, сонливість, депресія, тривога, психози, порушення пам'яті, сплутаність свідомості, судоми)

Еритроміцин

Затримка всмоктування антибіотика в кровотік і зниження антибактеріального ефекту

Етіонамід

Підвищений ризик інтоксикації центральної нервової системи (психоз, галюцинації, порушення розумової діяльності)

Кетоконазол

Токсичне ураження печінки, дисульфірамоподібні реакції

Піразинамід

Ускладнення захворювань печінки

Талідомід

Седація, сонливість, сплутаність свідомості (не рекомендується керувати автомобілем та іншими механізмами)

Ніфуртимокс

Припливи крові до обличчя, головний біль, утруднене дихання, нудота, блювання, пітливість, спрага, біль у грудях, прискорене серцебиття, низький кров'яний тиск, запаморочення, затуманення зору та сплутаність свідомості

Неможливо точно спрогнозувати ефекти, які можуть виникнути під час взаємодії алкоголю з антибіотиками. Факторами, що впливають на симптоматику, є концентрації спирту та діючих речовин препаратів в організмі, а також наявність супутніх захворювань і вікових патологій.

9

Коли можна вживати алкоголь після антибіотиків?

Діючі речовини антибіотиків можуть залишатися в організмі впродовж кількох годин або днів після припинення прийому препаратів. Залежно від рекомендації виробника часовий інтервал між завершенням антибіотичного курсу та початком вживання спиртних напоїв може становити 24-72 години. Більш точна інформація про прийом алкоголю після антибіотиків викладена в анотаціях до медикаментів.

10

Чи можна пити алкоголь зі знеболювальними та протизапальними засобами?

Зазвичай безпечно вживати помірну кількість алкоголю (у перерахунку на чистий спирт — не більш за 140 мл на тиждень) за прийому знеболювального, яке можна купити без рецепта. Однак перед вживанням рекомендується проконсультуватися з лікарем. Знеболювальні та протизапальні препарати, що відпускаються за рецептом, несумісні зі спиртними напоями. Наслідки одночасного вживання алкоголю з протизапальними та знеболювальними засобами:

  • травні розлади, кровотечі та виразки шлунково-кишкового тракту;
  • зневоднення;
  • утруднення фільтрації токсинів нирками;
  • підвищений або знижений артеріальний тиск;
  • захворювання печінки;
  • запаморочення, сонливість, сплутаність свідомості, уповільнення реакції.

Імовірність виникнення побічних ефектів підвищується за наявності супутніх захворювань внутрішніх органів. Додатковими факторами ризику ускладнень є гіпертензія та серцева недостатність.

11

Чи можна пити алкоголь з седативними та снодійними препаратами?

Снодійні та заспокійливі засоби в сукупності зі спиртними напоями можуть чинити пригнічувальну дію на нервову систему. Наслідки одночасного вживання алкоголю з седативними та снодійними препаратами:

  • порушення сну (безсоння чи сонливість);
  • запаморочення;
  • зниження тиску;
  • порушення пам'яті;
  • депресія;
  • галюцинації;
  • зниження чутливості в кінцівках.

Додатковими симптомами є сплутаність свідомості, дезорієнтація в просторі та погіршення концентрації уваги. Одним з небезпечних наслідків прийому спиртного зі снодійними та седативними препаратами є суїцидальна поведінка.

12

Чи можна пити алкоголь з антидепресантами?

Алкогольні напої, що вживаються одночасно з антидепресантами, можуть посилювати симптоми депресії та занепокоєння, тому необхідно утримуватися від спиртного. Наслідки вживання алкоголю та антидепресантів включають пригніченість, тривожність, перепади артеріального тиску, порушення координації рухів, сонливість, запаморочення, судоми та хвороби печінки.

13

Чи можна пити алкоголь з протидіабетичними препаратами?

Невеликі порції спиртного можуть не змінювати рівень глюкози в крові за відсутності загострення цукрового діабету. У міру збільшення дозування алкоголь може впливати на засвоєння глюкози організмом і знижувати ефективність дії ліків від діабету.

При паралельному прийомі протидіабетичних препаратів і спиртних напоїв можуть спостерігатися неконтрольовані перепади глюкозних показників. Вуглеводи, отримані з алкоголю, зберігаються в печінці у вигляді жиру. При ожирінні печінки знижується сприйнятливість організму до інсуліну, що в перспективі може призвести до підвищення рівня цукру в крові.

Якщо печінка, яка переробляє алкоголь, знижує обсяг вироблення глюкози, її концентрація в крові може знизитися до небезпечних значень (гіпоглікемії). Тривалі перерви між прийомами їжі можуть посилити симптоми, які включають тахікардію, сонливість, сплутаність свідомості, запаморочення, головний біль, занепокоєння та непритомність. Ризик гіпоглікемії зберігається впродовж кількох годин після вживання останньої порції спиртного напою.

14

Чи можна вживати алкоголь з препаратами від алергії?

Препарати від алергії належать до числа ліків, під час прийому яких протипоказані спиртні напої. Антигістамінні засоби в поєднанні з алкоголем можуть призводити до сонливості, запаморочення та труднощів з концентрацією уваги.

15

Чи можна пити алкоголь з препаратами для лікування захворювань ШКТ?

Одночасне вживання алкоголю та медикаментів, що призначаються при хворобах шлунково-кишкового тракту, може викликати подразнення слизових оболонок травної системи. Діючі речовини препаратів можуть посилити симптоми панкреатиту, виразки шлунка, спровокувати запаморочення, сонливість, сплутаність свідомості, зниження концентрації, біль у животі, діарею, нудоту та блювання. За виявлення ознак шлунково-кишкових порушень слід записатися на консультацію гастроентеролога.

16

Чи можна вживати алкоголь з лікарськими травами?

Препарати на основі лікарських трав при взаємодії з алкоголем можуть спричиняти сонливість (ромашка, ехінацея, валеріана). Деякі екстракти рослин (валеріана, клопогон гроновидний) також можуть мати негативний вплив на функціонування печінки. Раувольфія зміїна та алкоголь можуть впливати на зниження кров'яного тиску (гіпотонію). Побічні ефекти можуть включати головний біль, запаморочення, непритомність або серцеву аритмію. Одним з факторів ризику виникнення побічних ефектів є недостатня кількість наукових досліджень, спрямованих на вивчення взаємодії лікарських трав, фітопрепаратів зі спиртними напоями.

17

Чи можна вживати алкоголь з пробіотиками?

Алкоголь може послаблювати дію пробіотиків, нейтралізуючи діючі речовини препаратів у шлунково-кишковому тракті. Застосування пробіотичних засобів припустиме під час вживання спиртних напоїв за узгодженням з лікарем. Зазвичай через взаємодію алкоголю та пробіотиків не утворюються токсичні речовини, що завдають шкоди організму.

18

Чи можна пити алкоголь з протизаплідними?

Вживання алкоголю не знижує ефективність гормональних методів контрацепції. Винятки становлять випадки, коли діючі речовини протизаплідних таблеток не повністю всмоктуються в кров через порушення в роботі травної системи, спричинені зловживанням спиртними напоями.

Ефективність протизаплідних препаратів також може знижуватися, якщо змішувати їх з антибіотиком і алкоголем. Під час проходження курсу лікування антибіотичними препаратами слід користуватися додатковими засобами контрацепції, наприклад, презервативами. Щоб переконатися в безпеці вживання алкоголю під час використання протизаплідних засобів, необхідно проконсультуватися з лікарем.

19

Які ліки суворо заборонено приймати разом з алкоголем?

Основними джерелами інформації про шкоду паралельного вживання алкоголю та медикаментів є анотації до препаратів. Ліки, які не рекомендується приймати разом з алкоголем:

  • гіпотензивні препарати;
  • седативні та снодійні засоби;
  • анальгетики;
  • м'язові релаксанти;
  • імуномодулятори;
  • протидіабетичні препарати;
  • медикаменти, які призначають за високого рівня холестерину;
  • антигістамінні засоби;
  • психотропні препарати;
  • антидепресанти;
  • нейролептики;
  • протисудомні засоби;
  • протизапальні препарати;
  • антибіотики;
  • антикоагулянти.

У групі підвищеного ризику ускладнень перебувають літні пацієнти через уповільнений метаболізм алкоголю та медикаментів, а також наявність хронічних захворювань. Імовірність побічних ефектів пропорційна дозуванням ліків і спиртних напоїв.

20

Що робити, якщо випив алкоголь з антибіотиками чи іншими ліками?

Поєднання алкоголю та діючих речовин антибіотиків може призвести до непередбачуваних наслідків. Якщо в інструкції до антибіотика є застереження щодо відсутності сумісності з алкоголем, слід записатися на консультацію терапевта для отримання рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнень.

21

Чи можна пити алкоголь під час місячних?

Помірне вживання алкоголю під час місячних допустиме та може не супроводжуватися вираженими побічними ефектами при доповненні прийомом медикаментів (за відсутності лікарських протипоказань). Реакція жіночого організму на алкоголь є індивідуальною: може спостерігатися як полегшення, так і посилення симптомів, що супроводжують менструальний період. Тривале зловживання алкоголем може призвести до нерегулярних або болісних менструацій.

22

Чи можна пити алкоголь за температури?

Алкоголь може сприяти зневодненню й ослабленню імунної системи, що призводить до погіршення самопочуття (занепаду сил) і підвищення опірності інфекціям. При підвищеній температурі рекомендується утримуватися від вживання спиртного (особливо, за прийому медпрепаратів).

23

Чи можна пити алкоголь перед здачею крові?

Вживання спиртних напоїв перед здачею крові є неприпустимим. Алкоголь може спричинити погіршення самопочуття, зневоднення організму та порушення в роботі серцево-судинної системи.

Терапія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)

Чи сумісний алкоголь з антибіотиками та іншими ліками? - Назаров Владислав Віталійович
Назаров Владислав Віталійович
ОН Клінік Одеса (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи сумісний алкоголь з антибіотиками та іншими ліками?
Лікар-терапевт.
Чи сумісний алкоголь з антибіотиками та іншими ліками?
Лікар-терапевт. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Сергій 2 місяці тому
Добрий день. Можна уточнити інформацію про вплив алкоголю на шлунок?
Відповісти
Добрий день. Алкоголь може чинити руйнівну дію на слизову оболонку і функціонування шлунка. Наслідки вживання спиртних напоїв можуть включати дискомфорт і болі в животі, гастрит, виразкову хворобу і кровотечі.
Оксана 3 місяці тому
Добрий день. Чи можна пити алкоголь після збільшення губ?
Відповісти
Добрий день. Необхідно утримуватися від вживання алкоголю щонайменше впродовж доби після збільшення губ. Вживання спиртного після процедури може сприяти розрідженню крові, появі синців і набряків на губах.
Антон 3 місяці тому
Добрий ранок. Чим корисний алкоголь?
Відповісти
Добрий день. Несистематичне вживання спиртних напоїв у малих дозах за умови відсутності протипоказань може знижувати ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця. Згідно з науковими дослідженнями, ризик негативних наслідків вживання алкоголю перевищує його потенційну користь. Ознаки погіршення здоров'я можуть спостерігатися протягом тривалого часу після відмови від алкоголю.
Світлана 3 місяці тому
Добрий день. Чи можна пити таблетки від тиску після алкоголю?
Відповісти
Добрий день. Прийом препаратів, що знижують тиск, після спиртних напоїв є небажаним. Потенційні ризики включають гіпотензію, запаморочення, сонливість, непритомність і аритмію.
Андрій 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, що буде, якщо пити алкоголь щодня?
Відповісти
Добрий день. Зловживання алкоголем впродовж тривалого періоду може призвести до загострення хронічних захворювань, хвороб серця, судин, печінки, травного тракту, ослаблення імунної системи. Алкоголь також є одним з чинників виникнення порушень пам'яті, депресії та неврологічних захворювань.
Валерій 4 місяці тому
Добрий вечір. Як алкоголь впливає на мозок?
Відповісти
Добрий день. Руйнівний вплив алкоголю на мозок проявляється проблемами з пам'яттю, мовленням, логічним мисленням і координацією рухів, а також непритомністю. Пошкодження судин і нейронних структур мозку за багаторічного алкоголізму можуть мати незворотний характер.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!