Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Похмілля: чому виникає та як його позбутися?

Похмілля: чому виникає та як його позбутися?
Читати 9 хвилин | Створено: 25 жовтня 2023 | Оновлено: 1 січня 2024 | 9842 9842
1

Що таке похмільний синдром?

Похмілля — один із поширених наслідків зловживання алкоголем. Для відновлення організму та усунення проявів похмільного синдрому може знадобитися кілька десятків годин.

Похмілля включає симптоми, що виникають після кількох годин з моменту вживання надмірних порцій алкоголю. Спирт і продукти його розпаду викликають отруєння організму та погіршення самопочуття. Похмільний синдром може проявлятися слабкістю, спрагою, головним болем, болем у м'язах, животі, нудотою, запамороченням, підвищеною чутливістю до світла та звуку, занепокоєнням, дратівливістю, пітливістю та підвищенням тиску.

2

Чому виникає похмілля?

Причиною похмілля є вживання напоїв, що містять спирт. Фактори, що зумовлюють розвиток похмільного синдрому:

  • зниження рівня вазопресину — гормону, що підтримує баланс гідратації (наслідки — збільшення кількості сечі, порушення електролітного балансу та зневоднення організму);
  • утворення ацетальдегіду — продукту розпаду спиртовмісних сполук, який може викликати нудоту;
  • подразнення слизової оболонки шлунка (через активне вироблення шлункової кислоти сповільнюється спорожнення шлунка та порушується апетит);
  • зниження концентрації глюкози в крові (призводить до підвищеної стомлюваності);
  • підвищення тривожності та дратівливості (результат перевантаження нервової системи, що змінює короткочасну ейфорію);
  • звуження судин (порушення мозкового кровообігу викликає головний біль);
  • різке підвищення вмісту спирту в крові (при вживанні алкоголю на голодний шлунок);
  • недосипання (сприяє перевтомі);
  • активізація запальних процесів (алкоголь дестабілізує роботу імунної системи, що спричиняє запалення та нездужання).

Симптоматика похмілля посилюється, коли організм не може засвоїти напої, що вживаються зі швидкістю більше, ніж одна порція на годину. Порція приблизно відповідає одній банці пива (концентрація алкоголю — 5%), 250 мл газованого слабоалкогольного напою (7%), 140 мл столового вина (12%) або 40 мл горілки (40%).

Сімейний анамнез, ослаблення імунітету та психоемоційні розлади можуть підвищувати ризик виникнення похмілля, а куріння — посилювати симптоматику. Крім спирту, похмільний синдром може посилюватися через вживання напоїв, до складу яких входять конгенери, що утворюються під час бродіння інгредієнтів (наприклад, бренді або бурбона). Ще однією категорією речовин, що посилюють прояви похмілля, є сульфіти — консерванти, які додають до вина.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

3

Які бувають ступені похмілля?

Ключовим критерієм, за яким визначається стадія похмілля, є зміна самопочуття. Для оцінки ступеня тяжкості похмільного синдрому застосовується кілька шкал.

Ступені похмілля

Позначення шкали

Симптоми, за якими визначається ступінь похмілля

Діапазон оцінок (балів)

HSS

Спрага, втома (слабкість), головний біль, нудота, блювання, зниження концентрації уваги, підвищена чутливість до звуку та світла, зміни апетиту, порушення сну, тривожність, депресія, тремор кінцівок з похмілля

Від нуля (відсутність симптомів) до 10 (максимальний ступінь тяжкості)

AHS

Запаморочення, втрата апетиту, спрага, втома, головний біль, нудота, біль у животі, прискорене серцебиття

Від нуля (безсимптомний перебіг) до семи (страшне похмілля)

AHSS

Сплутаність свідомості, стомлюваність, запаморочення, пітливість, апатія, тремор, спрага, нудота, прискорене серцебиття, біль у животі, погіршення координації руху та зниження концентрації уваги

Від нуля (відсутність симптомів) до 10 (найважча форма похмільного синдрому)

Спрощена шкала передбачає комплексну самодіагностику стану з оцінкою від одного до 10. При цьому враховуються всі симптоми, а не кожен окремо.

4

Які симптоми похмільного синдрому?

Для похмільного синдрому характерні головний та м'язовий біль (при похміллі також може ламати тіло). Інші симптоми похмільного синдрому:

  • занепад сил;
  • спрага, сухість у ротовій порожнині;
  • інтенсивне потовиділення;
  • біль у животі;
  • безсоння;
  • почервоніння очей;
  • звукова та світлова гіперчутливість;
  • нудота та блювання;
  • тремор кінцівок;
  • запаморочення;
  • порушення пам'яті;
  • зниження концентрації уваги;
  • погіршення координації руху;
  • тривожність, дратівливість, депресія;
  • тахікардія, гіпертензія.

Для діагностики та лікування похмільного синдрому потрібно звернутися до сімейного лікаря. У разі сильного блювання або непритомності необхідна швидка медична допомога.

5

Скільки триває похмілля?

Симптоми похмілля, що загострюється в міру зниження концентрації алкоголю в крові, можуть проявлятися впродовж доби після припинення вживання спиртного або довше. Кількість прийнятих ампул або таблеток від похмілля не має істотного впливу на інтенсивність і тривалість похмільного синдрому. Вирішальне значення мають індивідуальні особливості організму (зокрема, вага тіла), а також склад, міцність та об'єм спожитих алкогольних напоїв.

6

Чи потрібно «похмелятися»?

Вживання спиртовмісного напою не допомагає позбутися ранкового похмілля, лише незначно полегшуючи симптоматику на короткий проміжок часу. У результаті концентрація алкоголю в організмі зростає, а тривалість похмілля збільшується, тому «похмелятися» не рекомендується. Крім цього, звичка випивати порцію спиртного як засіб від ранкового похмілля може в довгостроковій перспективі завдати шкоди здоров'ю та призвести до цирозу печінки. Коли в організм, що перебуває в стані отруєння, надходить додатковий алкоголь, створюються передумови для розвитку алкоголізму.

7

Чи допомагають кава та холодний душ від похмілля?

Кава дає змогу відчути себе енергійно завдяки блокуванню рецепторів втоми, але спричиняє звуження судин, підвищення тиску, головний біль і зневоднення. Водні процедури (наприклад, прохолодний душ) приносять короткочасне полегшення, але також не допомагають позбутися симптомів похмілля — запаморочення, головного болю, тахікардії, нудоти, спраги, підвищеного потовиділення, втоми та депресії.

Для нормалізації самопочуття потрібно щонайменше кілька годин, протягом яких організм має переробити спожитий алкоголь. Відновлювальний період неможливо скоротити за рахунок зовнішніх чинників.

8

Як швидко зняти похмілля та головний біль?

Для полегшення похмільного синдрому необхідно збільшити об'єм споживання чистої негазованої води, виспатися в прохолодному приміщенні та прогулятися на свіжому повітрі. З метою прискорення відновлення водного балансу можна з'їсти порцію курячого бульйону, кавун, виноград, банани, груші чи апельсини, випити томатний сік, неміцний солодкий чай або огірковий розсіл. 

Важливо виключити будь-які навантаження, уникати різких рухів і поворотів голови, які можуть посилити нудоту та запаморочення. У разі сильного головного болю можна використовувати нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

Деякі медикаменти здатні посилити нудоту та викликати побічні ефекти, тому необхідна попередня консультація терапевта. Для позбавлення від наслідків сп'яніння та похмілля не рекомендується вживати засоби на основі парацетамолу, який у комбінації зі спиртом може пошкодити клітини печінки.

9

Які ліки допомагають від похмілля?

Універсальних медикаментів, здатних гарантовано усунути похмільний синдром, не існує. Деякі компоненти ліків від похмілля (наприклад, нестероїдні протизапальні препарати) можуть частково полегшити симптоматику, яка виникає через кілька годин після припинення споживання алкоголю.

10

Що робити в разі сильного похмілля?

Щоб підібрати засоби, які допомагають прибрати прояви тяжких форм похмілля, бажано порадитися із сімейним лікарем. Основу терапії становить рясне пиття, що сприяє регідратації організму. За необхідності можна приймати антациди (нормалізують кислотність шлункового соку) та препарати від похмілля зі знеболювальним і спазмолітичним ефектами.

11

Як позбутися похмілля в домашніх умовах?

Щоб позбутися похмілля в домашніх умовах, слід виключити розумові та фізичні навантаження, а також збільшити обсяг споживаної води. У разі занепаду сил необхідно дотримуватися постільного режиму. Одним із дієвих способів, що допомагають полегшити похмілля, є сон.

12

Яка їжа допомагає впоратися з похміллям?

Раціон у разі постпохмільного синдрому складається з продуктів, які знижують ризик зневоднення організму та не перевантажують травну систему. Крім води (кімнатної температури), можна вживати:

  • напої з електролітами (магнієм, калієм, натрієм);
  • свіжі фрукти (наприклад, банани, груші, апельсини, виноград);
  • продукти, що містять вітаміни групи B і жирні кислоти омега-3 (наприклад, лосось);
  • їжу, багату на вуглеводи (тости, яблучне пюре, рис);
  • імбир або імбирний чай (включається в раціон у разі нудоти).

Рекомендується утримуватися від важкої для перетравлення їжі (зокрема, фастфуду) та кави (чинить сечогінну дію та подразнює слизову шлунка). Для складання меню в разі похмілля можна проконсультуватися із сімейним лікарем.

13

Які вітаміни пити під час похмілля?

Вітаміни B3, B6 і B12, що входять до складу засобів від похмілля, прискорюють метаболізм (розщеплення) спирту, завдяки чому може знизитися ступінь тяжкості похмільного синдрому. Крім вітамінів групи B, з метою поліпшення переносимості похмілля можна приймати цинк і L-цистеїн.

14

Що не можна робити за похмілля?

За похмілля необхідно утримуватися від занять, що супроводжуються підвищеними фізичними та психоемоційними навантаженнями. Також за похмільного синдрому не можна:

  • приймати гелі та інші засоби від похмілля без узгодження з терапевтом (через ризик побічних ефектів);
  • пропускати прийоми їжі (тривале голодування призводить до зниження рівня глюкози в крові);
  • пити каву (прискорює виведення рідини з організму) та енергетичні напої (виснажують нервову систему);
  • вживати порошки та інші препарати від похмілля на основі парацетамолу (підвищують ризик виникнення захворювань печінки);
  • ставити крапельниці з електролітами (наслідки внутрішньовенного введення електролітів у разі похмільного синдрому до кінця не вивчені);
  • «похмелятися» (спиртні напої, що вживаються як засоби від похмілля, після тимчасового полегшення симптомів посилюють інтоксикацію організму);
  • включати в раціон жирну їжу, яка важко перетравлюється.

При похмільному синдромі не слід керувати механізмами та транспортними засобами. До списку протипоказань також входять куріння та відвідування сауни.

15

Які можуть бути ускладнення похмільного синдрому?

Ускладнення похмільного синдрому включають блювоту, судоми, сплутаність свідомості, непритомність, зниження температури тіла (до 35 градусів), посиніння або збліднення шкірних покривів і нерегулярне дихання (перерва між вдихами понад 10 секунд). Також похмілля є причиною часткової або повної втрати працездатності, інфаркту, інсульту, паралічу або повної зупинки серця.

16

У чому різниця між похміллям та абстинентним синдромом?

Похмілля виникає внаслідок споживання надмірної кількості алкоголю та нерідко минає впродовж доби. Абстинентний синдром є реакцією організму на відмову від спиртних напоїв (після тривалого періоду зловживання алкоголем). Прояви абстинентного синдрому (найбільш виражені в перший тиждень після припинення вживання спиртовмісних напоїв):

  • тривожність;
  • дратівливість;
  • депресія;
  • перепади настрою;
  • підвищене потовиділення;
  • розширені зіниці;
  • головний біль;
  • безсоння;
  • втрата апетиту, нудота, блювання;
  • липкість, збліднення шкіри;
  • прискорене серцебиття.

Ускладненням абстинентного синдрому є біла гарячка, що супроводжується збудженістю, прискореним диханням, аномальними рухами очей, сплутаністю свідомості, галюцинаціями, судомами, тремором рук або всього тіла (нападами). Для профілактики негативних наслідків абстинентного синдрому необхідно спостерігатися у сімейного лікаря, вживати седативні засоби та утримуватися від вживання алкоголю.

17

Як запобігти похміллю?

Основа профілактики похмілля — відмова від спиртних напоїв. Інші способи зниження ризику виникнення похмільного синдрому:

  • помірне вживання алкоголю (розмір відносно безпечних порцій є індивідуальним для кожного організму);
  • прийом їжі до та під час вживання спиртного;
  • чергування порцій алкоголю з негазованою водою (вуглекислота прискорює всмоктування спирту в організм).

На ніч перед очікуваним похміллям рекомендується випити дві-три склянки води. Також можна пити воду в разі нічних пробуджень.

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

Похмілля: чому виникає та як його позбутися? - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Похмілля: чому виникає та як його позбутися?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Похмілля: чому виникає та як його позбутися?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 5 місяців тому
Добрий день. Можете порадити шипучі таблетки від похмілля?
Відповісти
Добрий день. За відсутності протипоказань у разі похмілля можна пити шипучі таблетки на основі аспірину. Попередньо слід проконсультуватися з сімейним лікарем.
Павло 5 місяців тому
Доброго ранку. Як вилікувати похмілля за одну годину?
Відповісти
Добрий день. Не існує медичних і народних засобів від похмілля моментальної дії. Організму потрібно від кількох годин до кількох десятків годин, щоб відновитися після надмірного споживання спиртних напоїв, тому препарати від похмілля, представлені в аптеках, є малоефективними.
Віталій 5 місяців тому
Добрий вечір. Скажіть, бурштинова кислота при похміллі допомагає чи ні?
Відповісти
Добрий день. Ефективність застосування бурштинової кислоти при похмільному синдромі не доведена науковими дослідженнями. Рекомендується відвідати терапевта та підібрати інші препарати, що допомагають у разі алкогольної інтоксикації.
Каріна 6 місяців тому
Добрий день. Чи дозволяється приймати аспірин у разі похмілля?
Відповісти
Добрий день. Можна приймати таблетки аспірину від похмілля за умови відсутності побічних ефектів (наприклад, болю в шлунку чи нудоти). Дозування аспірину необхідно підбирати спільно з терапевтом.
Володимир 6 місяців тому
Доброго дня. Якщо після алкоголю погано вже три дні — з чим це може бути пов'язано?
Відповісти
Добрий день. Тривалий перебіг симптомів, характерних для похмілля, може вказувати на розвиток абстинентного синдрому або інтоксикацію організму. Для уточнення діагнозу необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!