Logo
0 800 30 11 77

Кому підійде перев'язка маткових труб як метод контрацепції?

Кому підійде перев'язка маткових труб як метод контрацепції?
Читати 12 хвилин | Створено: 28 червня 2024 | Оновлено: 28 червня 2024 | 144 144
Перев'язування маткових труб — процедура, під час якої фаллопієві труби блокуються, їхня прохідність порушується і вагітність не настає. Проводиться після пологів, кесаревого розтину або як окрема операція на черевній порожнині.

Що таке хірургічна контрацепція?

Перев'язка маткових труб або хірургічна контрацепція — процедура, основна мета якої — запобігання вагітності. Під час операції фаллопієві труби перев'язують спеціальною ниткою (шовним матеріалом), блокують або «запечатують» затискачем, кільцем або бандажем, внаслідок чого запліднення яйцеклітин не настає.

Інша назва перев'язки труб — трубна або жіноча стерилізація. Проводиться процедура після вагінальних пологів або кесаревого розтину, але може бути проведена і під час іншої операції на черевній порожнині або як окреме втручання. Скасувати перев'язку труб складно і не завжди можливо. Процедура перев'язки маткових труб не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Які бувають методи хірургічної контрацепції?

Хірургічна контрацепція (стерилізація) є постійним методом контрацепції. Скасувати стерилізацію не завжди вдається. Тому хірургічна контрацепція виконується тільки чоловікам і жінкам, які в майбутньому не планують мати дітей. Хірургічні методи контрацепції:

  • вазектомія. Спосіб стерилізації для чоловіків, який гарантує, що сперма не вийде зі статевого члена під час еякуляції. Чоловіча вазектомія проводиться хірургом-урологом під місцевою анестезією. Сім'явивідні протоки кожного яєчка перерізають, їхні кінці закривають. Після процедури чоловік може тимчасово відчувати біль, у місці втручання іноді з'являються синці. Вазектомія не впливає на еректильну функцію чоловіків;
  • перев'язка маткових труб. Виконується жінкам під анестезією (місцевою, загальною або регіонарною). Під час втручання фаллопієві труби затискають, перев'язують або розрізають. Триває процедура 10-45 хвилин. У результаті перекриття маткових труб яйцеклітина «не зустрічається» зі сперматозоїдом і не запліднюється — вагітність неможлива. Перев'язка не впливає на менструальний цикл або вироблення гормонів. Вагітність (позаматкова) після перев'язки труб настає в рідкісних випадках (менш, ніж у 2% жінок);
  • гістероскопічна стерилізація. Нехірургічна стерилізація, яка полягає у введенні через ендоскоп у фаллопієві труби металевих спіралей (довжиною чотири сантиметри). Після введення відбувається розростання тканин навколо спіралей і утворюється «пробка», що запобігає переміщенню яйцеклітини з яєчників у матку. Процедура триває близько 30 хвилин, проводиться під місцевою анестезією. Ефект настає через три місяці, до цього часу необхідно використовувати інші методи контрацепції.

З перев'язаними трубами завагітніти можуть менше 2% жінок. Ще один спосіб жіночої хірургічної стерилізації — гістеректомія (видалення матки і, можливо, яєчників). 

Перев'язка маткових труб: що це таке?

Перев'язка маткових труб — операція, після якої немає потреби в прийомі протизаплідних таблеток, використанні бар'єрних контрацептивів, щоб не завагітніти. Але перев'язка маткових труб, суть якої показана на фото нижче, не захищає від статевих інфекцій. Перед застосуванням хірургічної контрацепції необхідно записатися на консультацію гінеколога і пройти обстеження.

Як називається операція з перев'язки маткових труб?

Операція з перев'язки маткових труб називається хірургічною контрацепцією жінок. Також можна зустріти назву «лігування маткових труб». У перекладі з латині «лігування» означає «перев'язування».

Показання до перев'язки маткових труб

Стерилізація проводиться тільки дорослим жінкам за бажанням або медичними показаннями. Показання до перев'язки маткових труб:

  • постійна контрацепція. Процедура проводиться жінкам, які за особистими або медичними показаннями вирішили, що більше не хочуть мати дітей. Перев'язка маткових труб на 98-99% захищає від небажаної вагітності;
  • медичні причини. Перев'язку проводять у випадку, якщо вагітність може становити загрозу для здоров'я жінки. Також можливе проведення процедури, якщо у жінки або партнера є генетичні захворювання, які можуть бути передані дитині;
  • достатня кількість дітей. Якщо пара вже має дітей і більше нащадків не планує, може бути проведена перев'язка труб.

Якщо жінка не впевнена у своєму рішенні не вагітніти в майбутньому, перев'язку не проводять. Зворотна процедура складна, не завжди дає можливість зачаття.

Як підготуватися до перев'язки фаллопієвих труб?

Перед лапароскопічною стерилізацією проводять тест на вагітність. Також необхідно попередити лікаря про вживання лікарських препаратів. Можливо, прийом доведеться призупинити на деякий час або лікар змінить дозування ліків. Необхідно повідомити хірурга про можливі реакції на місцеву або загальну анестезію.

Якщо перев'язка маткових труб відбувається під загальною анестезією, з ночі перед втручанням необхідно утриматися від прийому їжі. Безпосередньо перед операцією може знадобитися очищення кишечника (клізмою або проносним).

Як роблять перев'язку маткових труб?

Маткові труби можуть бути перев'язані наступного дня після пологів через піхву, під час кесаревого розтину, після аборту або в будь-який час (поза вагітністю). Перед початком процедури пацієнтці ставлять внутрішньовенний катетер і вводять у медикаментозний сон. Також можливе проведення операції під місцевою або спінальною анестезією, при яких жінка залишається при свідомості, але болю не відчуває. 

Для перев'язки маткових труб методом лапароскопії лікарю потрібно до 45 хвилин. Під час операції хірург виконує надрізи біля пупка і на лобку (по лінії росту лобкового волосся). У черевну порожнину вводиться лапароскоп (медичний інструмент у вигляді тонкої трубки), закачується вуглекислий газ — живіт надувається, у хірурга покращується огляд органів. Під час операції труби розрізаються, зв'язуються, затискаються або герметизуються. Також може використовуватися метод електрокоагуляції (закриття фаллопієвих труб струмом). 

Після маніпуляцій лапароскоп видаляють, хірург закриває розрізи на шкірі. За необхідності виконується накладення одного-двох швів. Ділянка втручання закривається пов'язками.

Процедура стерилізації жінок також проводиться методом лапаротомії — відкритої операції на черевній порожнині. Порівняно з лапароскопією, маніпуляція масштабніша. Найчастіше застосовується під час перев'язки труб під час кесаревого розтину. Для перев'язки труб протягом 24 годин після природних (вагінальних) пологів використовують метод міні-лапаротомії.

Скільки часу займає процедура жіночої вазектомії?

У середньому процедура жіночої вазектомії лапароскопічним методом триває до 45 хвилин. Протягом кількох годин після операції за пацієнткою спостерігають. За відсутності ускладнень перебування жінки в лікарні закінчується.

Відновлення після жіночої стерилізації

У разі перев'язки маткових труб після пологів або кесаревого розтину більшість пацієнток повертаються до звичного способу життя протягом двох-чотирьох тижнів. При відчуттях болю або дискомфорту лікар порадить приймати знеболювальні препарати. Загальні рекомендації:

  • уникати важких фізичних навантажень, підняття важких предметів;
  • не приймати ванну протягом двох тижнів (можна тільки душ);
  • відмова від алкоголю і водіння в першу добу після операції.

Після процедури не потрібно використовувати протизаплідні засоби або презервативи для запобігання небажаній вагітності. Однак тільки бар'єрні види контрацептивів здатні захистити від венеричних захворювань і ВІЛ.

Чи є протипоказання до перев'язки труб у жінок?

Не всім підходить хірургічна контрацепція. Протипоказання до перев'язки маткових труб у жінок:

  • перенесені раніше операції на черевній порожнині;
  • непрохідність маткових труб;
  • запальні захворювання органів малого тазу (ендометрит, оофорит);
  • цукровий діабет;
  • захворювання легенів (туберкульоз, емфізема);
  • зайва вага.

При протипоказаннях збільшується ймовірність розвитку ускладнень після перев'язки маткових труб. Але наявність протипоказань не означає, що операція неможлива. 

Плюси жіночої стерилізації

Перев'язка маткових труб — альтернатива іншим методам контрацепції. Плюси жіночої стерилізації:

  • ефективність. Лігування — постійний і один з найдієвіших методів контрацепції, що запобігає вагітності на 98-99%;
  • незмінність гормонального фону. Процедура не викликає порушення менструального циклу, менопаузу, не порушує гормонального балансу організму;
  • зниження ризику виникнення раку яєчників. Згідно з дослідженнями, жінки з перев'язаними матковими трубами менше схильні до ризику розвитку онкологічного захворювання.

Після перев'язки труб немає необхідності використовувати контрацепцію для запобігання вагітності.

Мінуси перев'язки маткових труб

Маткові труби перев'язуються назавжди. У деяких випадках можливе відновлення прохідності маткових труб після перев'язки шляхом хірургічної операції, але, згідно з дослідженнями, вагітність після процедури настає тільки у половини жінок. Крім того, у разі скасування перев'язки підвищується ризик позаматкової вагітності. Інші мінуси перев'язки маткових труб:

  • можливість венеричних захворювань. Перев'язка маткових труб не захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом і ВІЛ аналогічно до бар'єрних методів контрацепції (презервативів);
  • вагітність. У рідкісних випадках можна завагітніти після стерилізації через невдало проведену процедуру, коли труби закриваються не повністю. Висока ймовірність позаматкової вагітності;
  • операційні ризики. Перев'язка маткових труб — хірургічна операція, пов'язана з ризиками. Проблеми (внутрішня кровотеча, пошкодження кишечника, сечового міхура) виникають рідко, але не виключені повністю.

Іноді може розвинутися синдром після перев'язки маткових труб, симптоми якого нагадують менопаузу (нічна пітливість, припливи, сухість піхви, перепади настрою). Також можлива поява важких і болісних менструацій.

Чим небезпечна стерилізація жінки?

Зазвичай стерилізація жінки є безпечною процедурою, після якої не виникає ускладнень. Можливі ризики включають:

  • тромбоз глибоких вен. Після операції ймовірне згущення крові та утворення тромбозу. У разі існування небезпеки утворення тромбів у жінки після стерилізації необхідно носити компресійні панчохи та приймати антикоагулянти;
  • інфікування. Є ймовірність інфікування рани після операції або розвитку інфекції сечовивідних шляхів. Як лікування призначають антибіотики;
  • пошкодження нерва, органу, артерії. Під час операції є небезпека пошкодження кишківника, сечового міхура, артерії або нерва. Хірург виправляє пошкодження під час операції.

Також існує можливість завагітніти з перев'язаними трубами природним шляхом, якщо процедура не подіяла або була проведена неправильно. Найчастіше настає позаматкова вагітність.

Які існують умови для стерилізації жінки?

Перев'язка маткових труб — добровільна процедура. В Україні робити перевязку маткових труб можна тільки за згодою повнолітньої жінки. Згідно із законодавством, у пацієнтки мають бути медичні показання до проведення стерилізації. До 2018 року була можлива стерилізація недієздатних осіб за згодою опікуна, сьогодні для проведення операції потрібне рішення суду, а примусова операція недієздатних осіб є негуманною.

В інших країнах умови для проведення стерилізації жінки можуть відрізнятися. Наприклад, у США немає певних обмежень або вікового цензу для операції, але можуть існувати обмеження щодо того, хто буде оплачувати процедуру, особливо за наявності медичної страхівки, що фінансується з державного бюджету. 

Чи можна завагітніти, якщо перев'язані труби?

Перев'язка маткових труб — один з ефективних методів контрацепції, але без 100% гарантії результату. Після перев'язки труб підвищується ризик позаматкової вагітності, при якій запліднена яйцеклітина замість матки імплантується у фаллопієвих трубах.

Чи можна розв'язати труби, щоб завагітніти?

Деякі види перев'язки маткових труб звротні. Зворотна операція (реканалізація маткових труб після перев'язки) є складною процедурою і не завжди дає позитивний результат.

Як розв'язати труби, щоб завагітніти?

Щоб розв'язати маткові труби для настання вагітності, звертаються до хірурга. Під час операції з розв'язування, труби знову з'єднуються або відкриваються — з'являється можливість зачаття природним способом або за допомогою ЕКЗ (екстракорпорального запліднення).

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гінекологія в ОН Клінік Біла Церква

Кому підійде перев'язка маткових труб як метод контрацепції? - Наумова Катерина Михайлівна
Наумова Катерина Михайлівна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Чи можна робити перев'язку маткових труб під час кесаревого розтину?

Перев'язку маткових труб можна робити під час кесаревого розтину або після природних пологів. Також хірургічна стерилізація може проводиться як окрема процедура або під час іншої операції в нижній частині черевної порожнини.

2. Чи шкідлива перев'язка маткових труб?

Процедура стерилізації жінок відбувається з мінімальними ризиками. Тому перев'язка труб безпечна для здоров'я більшості пацієнток, ускладнення трапляються рідко.

3. Чи можуть перев'язані труби розв'язатися самостійно?

Самостійно перев'язані труби розв'язатися не можуть. Під час операції орган не перев'язують у прямому розумінні, а блокують хірургічним шляхом (за допомогою затискача, бандажу, кільця).

4. Чи є менструація після перев'язки маткових труб?

Перев'язка труб не впливає на менструацію і не викликає порушення циклу. Місячні тривають у звичайному режимі. Якщо до операції були нерегулярні місячні, є ймовірність нормалізації циклу після процедури.

5. Як дізнатися чи перев'язані маткові труби?

Перев'язка маткових труб — хірургічна процедура. Переконатися, що вона пройшла вдало, можна, зробивши УЗД органів малого тазу, на якому буде видно стан фаллопієвих труб (відкриті або заблоковані).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Кому підійде перев'язка маткових труб як метод контрацепції?
Лікар-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики.
Кому підійде перев'язка маткових труб як метод контрацепції?
Стаття перевірена: Корчака Олег Леонтійович
Лікар ультразвукової діагностики. Вища категорія.

Консультація лікаря-гінеколога, узд по контрацепції

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн