Logo
0 800 30 11 77
Читати 1 хвилину

Міфи про контрацепцію: що потрібно знати, щоб не завагітніти

Міфи про контрацепцію: що потрібно знати, щоб не завагітніти
Читати 1 хвилину | Створено: 26 лютого 2024 | Оновлено: 26 лютого 2024 | 3706 3706
1. Як відбувається процес зачаття? 2. Що таке контрацепція? 3. Які існують методи контрацепції? 4. Які існують народні методи контрацепції? 5. Чи можна завагітніти, якщо після статевого акту сходити в туалет? 6. Чи можна завагітніти, якщо займатися сексом стоячи? 7. Чи можна завагітніти від предеякуляту? 8. Чи є методи нейтралізувати сперму після сексу? 9. Чи допоможе спринцювання лимонним соком після статевого акту не завагітніти? 10. Чи можна підмиватися борною кислотою, щоб не завагітніти? 11. Чи можна підмиватися сечею, щоб не завагітніти? 12. Чи існують безпечні дні для сексу? 13. Наскільки ефективним є календарний метод контрацепції? 14. Чи можна вимити сперму з піхви? 15. Чи можна завагітніти після першого сексу, не використовуючи контрацептиви? 16. Чи можна завагітніти, якщо після акту відразу встати? 17. Чи можна завагітніти при перерваному статевому акті? 18. Чи можна завагітніти під час менструації без контрацепції? 19. Чи можна завагітніти під час годування грудьми? 20. Як гінеколог підбирає контрацепцію?
1

Як відбувається процес зачаття?

Зачаття - це процес поєднання чоловічої статевої клітини (сперматозоїда) з жіночою (яйцеклітиною) для створення ембріона. Етапи зачаття:

  1. Овуляція. Щомісяця (приблизно в середині менструального циклу) під впливом статевих гормонів дозріває та виходить із яєчників яйцеклітина.

  2. Формування сперматозоїда. Чоловіча репродуктивна система постійно виробляє сперматозоїди, які до еякуляції перебувають у яєчках.

  3. Зустріч сперматозоїда та яйцеклітини. Під час еякуляції у чоловіка виділяється до 300 млн сперматозоїдів, 200 з яких досягають фалопієвих труб жінки. Сперматозоїди можуть залишатися життєздатними протягом п'яти днів.

  4. Об'єднання сперматозоїда та яйцеклітини. Імовірність зачаття найвища протягом, так званого «фертильного  вікна»: п'ять днів до овуляції, день овуляції та день після. Яйцеклітина життєздатна протягом 12-24 годин після овуляції.

  5. Створення зиготи. Зигота - це перша стадія нової клітини, що містить повний набір генетичної інформації від обох батьків. Зигота утворюється після з'єднання сперматозоїда та яйцеклітини.

  6. Клітинний поділ. Зигота формує бластомери, які діляться на дрібніші клітини, утворюючи багатоклітинний організм, який називається морулою. Потім морула перетворюється на бластоцисту.

  7. Імплантація. Бластоциста переміщається всередину матки та прикріплюється до її стінки.

Після успішної імплантації розпочинається розвиток плода. Бластоциста перетворюється на ембріон, який продовжує поступово розвиватися протягом вагітності.

2

Що таке контрацепція?

Контрацепція – це сукупність методів, основна мета яких є захист від небажаної вагітності. Бар'єрні методи контрацепції (наприклад, чоловічі та жіночі презервативи) також допомагають запобігти інфікуванню захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Навколо теми контрацепції існує безліч міфів, через віру в які збільшується ймовірність настання вагітності та інфікування венеричними захворюваннями. На лікуванні ІПСШ у жінок спеціалізується гінеколог.
 

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Які існують методи контрацепції?

Сучасну контрацепцію класифікують залежно від принципу на репродуктивну систему. Методи контрацепції:

  • бар'єрна контрацепція (презервативи, цервікальний ковпачок, піхвова діафрагма). Створюють фізичний бар'єр між спермою та яйцеклітиною, перешкоджаючи зачаттю;

  • гормональна контрацепція (міні-пілі, КОК). Впливає на цервікальний слиз і слизову оболонку матки, а також пригнічують овуляцію;

  • Хімічна контрацепція (креми, гелі, свічки). Ускладнюють пересування або знищують сперматозоїди;

  • природна контрацепція (симптотермальний метод та лактаційна аменорея). Передбачає оцінку фізичного стану (наприклад, базальної температури) та менструального циклу для відстеження овуляції, є ненадійним методом.

Також виділяють жіночу та чоловічу стерилізацію, які відносяться до хірургічних методів контрацепції. Чоловіча стерилізація передбачає перев'язування або перетинання сперміальних проток, які переносять чоловічі статеві клітини з яєчок у сім'явивідні протоки. Жіноча стерилізація полягає в перекритті, припіканні, резекції, надрізанні, накладанні кліпс на фалопієві труби для блокування шляху сперматозоїдів до яйцеклітини.

4

Які існують народні методи контрацепції?

Нетрадиційні методи контрацепції включають спринцювання содою, марганцівкою, трав'яними відварами та газованими напоями, введення тампона у піхву до статевого акту. Однак усі зазначені народні методи є небезпечними для здоров'я та неефективними для захисту від небажаної вагітності.

5

Чи можна завагітніти, якщо після статевого акту сходити в туалет?

Існує міф, що якщо попісяти, то не завагітнієш . Якщо сходити до туалету після зачаття, це також не вплине на імплантацію ембріона. Причини неефективності сечовипускання після статевого акту:

  • Анатомія. Сеча виходить з тіла через уретру, яка знаходиться вище піхви. Сперматозоїди потрапляють у піхву і рухаються вгору по шийці матки у пошуках яйцеклітини. Уретра та піхва – це два окремих отвори, сеча не поєднується зі спермою в процесі сечовипускання або статевого акту;

  • Показники сперми. Сперматозоїди, випущені під час еякуляції, мають високу швидкість. За даними Американського товариства репродуктивної медицини, сперма може досягти фалопієвих труб через дві хвилини після еякуляції.

Однак дослідження показують, що через анатомію (коротшу уретру) 40% жінок стикаються з інфекціями сечовивідних шляхів (ІМП). Якщо після статевого акту сходити в туалет, це знизить ризик інфікування ІМП, появи циститу та розвитку венеричних захворювань.

6

Чи можна завагітніти, якщо займатися сексом стоячи?

При вагінальному сексі з проникненням можливість завагітніти не знижується залежно від пози. Завдяки наявності хвостів сперматозоїди можуть пливти нагору незважаючи на гравітацію (силу тяжіння).

7

Чи можна завагітніти від предеякуляту?

Предеакулят – це прозора рідина, що має липку слизову оболонку, яка виділяється з статевого члена перед еякуляцією. Переднасіннєва рідина виробляється Куперовими залозами, які знаходяться позаду статевого члена.

Кількість предеякулянта під час статевого акту може становити від кількох крапель до п'яти мл. Функції предеякулянта:

  • змазка сечівника. Завдяки наявності у складі предеякулянта глікопротеїнів, він виступає як змазка, покращуючи прохідність уретри та забезпечуючи легкість проходження сперми;

  • нормалізація кислотності уретри. Переднасіннєва рідина містить лужні речовини, які зменшують кислотність уретри, через яку сперматозоїди можуть загинути або стати менш рухливими;

  • очищення уретри. Предеякулят видаляє сечову кислоту та сечовину, створюючи більш сприятливі умови для сперматозоїдів.

Завагітніти від предеякулята можна. Дослідження показують, що у 40% чоловіків у предеякуляті міститься сперма, що робить зачаття можливим.

8

Чи є методи нейтралізувати сперму після сексу?

Не існує ефективного та безпечного для здоров'я способу нейтралізації сперми після сексу. Відразу після еякуляції сперматозоїди потрапляють у піхву, досягаючи матки за кілька хвилин. Використання народних методів (наприклад, яблучного оцту, ананасового соку або алое віра) є неефективним і небезпечним, оскільки може призвести до болю, дискомфорту та печіння (через подразнення та пошкодження слизової геніталій).

9

Чи допоможе спринцювання лимонним соком після статевого акту не завагітніти?

Кисле середовище може знищувати сперматозоїди, а також знижувати їх рухливість, проте її створення штучним шляхом (наприклад, за допомогою спринцювання лимонним соком ) не допоможе проти вагітності. Лимонна кислота не допоможе захиститися від небажаної вагітності, проте може призвести до подразнення та пошкодження тканин піхви.

10

Чи можна підмиватися борною кислотою, щоб не завагітніти?

Борна кислота – це хімічна речовина, яка має антисептичний та протигрибковий ефект. Часто є компонентом піхвових свічок, які застосовуються для лікування дріжджових інфекцій та нормалізації кислотності піхви.

Підмивання борною кислотою може призвести до знищення невеликої кількості сперматозоїдів, проте використовувати хімічну речовину як контрацептив не можна. Попадання розчину борної кислоти на слизову оболонку піхви може призвести до алергічної реакції, почервоніння, подразнення та опіків.

11

Чи можна підмиватися сечею, щоб не завагітніти?

Дослідження показують, що азотисті компоненти сечі (аміак, сечовина, креатинін та сечова кислота), впливають на рухливість чоловічих статевих клітин. При змішуванні сперми із сечею рухливість сперматозоїдів помітно знижувалася через 30 хвилин.

Однак рекомендації підмитися сечею, щоб не завагітніти, не доведено науково. Підмивання сечею після сексу може призвести до інфікування статевих шляхів, але не здатне зупинити просування всіх сперматозоїдів до фалопієвих труб.

12

Чи існують безпечні дні для сексу?

Цілком безпечних днів для сексу не існує, особливо при нерегулярному менструальному циклі. Однак ризик настання вагітності найменший за кілька днів до, під час та відразу після місячних (при 28-денному менструальному циклі).

13

Наскільки ефективним є календарний метод контрацепції?

Календарний метод контрацепції відноситься до природних методів запобігання, полягає у відстеженні циклу місячних та відмові від незахищених статевих актів під час "фертильного вікна". Основні методи відстеження овуляції:

  • визначення фази менструального циклу. При регулярному менструальному циклі 28 днів овуляція зазвичай настає на 14 день;

  • вимір базальної температури. Передбачає вимірювання температури у прямій кишці вранці відразу після пробудження, в день овуляції відбувається підвищення на один градус;

  • оцінка кольору та консистенції цервікального слизу. Напередодні та в день овуляції слиз стає еластичним та прозорим;

  • контроль стану шийки матки. За два-три дні до овуляції шийка матка має вищу позицію, м'яку текстуру і більше розкриття;

  • Фізичні симптоми. Деякі жінки в день овуляції можуть відчувати тупий біль у животі (зазвичай з одного боку), підвищену чутливість молочних залоз, здуття живота, підвищений лібідо (сексуальний потяг), а також загострені смак, зір та нюх.

Визначити овуляцію можна також за допомогою теста, який можна придбати в аптеці. Принцип дії тесту полягає у вимірі рівня лютеїнізуючого гормону в сечі, що підвищується перед виходом яйцеклітини з яєчника. Однак спосіб неефективний за наявності у жінки синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ), за якого рівень гормону підвищений завжди.

Ефективність методу контрацепції оцінюється за індексом Перля, який показує кількість вагітностей на 100 жінок протягом 12 місяців під час використання конкретного контрацептиву. Надійними вважаються контрацептиви, індекс Перля яких не перевищує 5. Календарний метод запобігання вважається неефективним, оскільки його показник становить 9.

14

Чи можна вимити сперму з піхви?

Вимити сперму з піхви під час підмивання не можна. Душ, як засіб контрацепції, вважається неефективним, оскільки вода не здатна нейтралізувати сперматозоїди, що потрапили в піхву. Гінекологи стверджують, що прийняття душу або підмивання після незахищеного акту може проштовхнути сперму через шийку матки, збільшуючи ймовірність зачаття.

15

Чи можна завагітніти після першого сексу, не використовуючи контрацептиви?

Ймовірність настання вагітності при незахищеному сексі не залежить від кількості статевих актів. Лікарі підтверджують, що настання вагітності можливе до перших місячних, оскільки овуляція завжди передує кров'янистим виділенням.

16

Чи можна завагітніти, якщо після акту відразу встати?

Зміна пози після статевого акту не знижує ризик зачаття. Рекомендації встати, нахилитися або пострибати, щоб не завагітніти є міфом. Сперматозоїди здатні пересуватися в будь-якому напрямку за допомогою хвоста, поступово проходячи піхву, шийку матки, матку та зупиняючись у фалопієвих трубах в очікуванні виходу яйцеклітини.

17

Чи можна завагітніти при перерваному статевому акті?

Переривання статевого акту, як метод контрацепції, передбачає вилучення статевого члена до настання еякуляції для запобігання потраплянню сперми у піхву. Переривання сексу вважається неефективним методом контрацепції, оскільки сперматозоїди можуть знаходитися у предеякуляті, який виділяється зі статевого члена до оргазму. За статистикою, при використанні методу перерваного статевого акту вагітність настає у 20% випадків.

18

Чи можна завагітніти під час менструації без контрацепції?

Ризик вагітності при незахищеному статевому акті під час місячних невисокий, але зачаття можливе. Випадки, при яких можна завагітніти під час сексу під час місячних:

  • кровотеча під час овуляції. У деяких жінок овуляція супроводжується незначними кров'янистими виділеннями, які можна переплутати із місячними;

  • короткий менструальний цикл (21-24 дні). Через скорочений менструальний цикл овуляція може наступити через три-чотири дні після місячних. Оскільки сперматозоїди можуть залишатися життєздатними протягом п'яти днів, запліднення можливе;

  • тривалі місячні (більше семи днів). Настання овуляції можливе в останні дні місячних.

Для запобігання вагітності рекомендується використовувати контрацептиви протягом менструального циклу. Для зниження ризику зачаття можна комбінувати методи контрацепції (наприклад, використовувати КОК та презерватив).

19

Чи можна завагітніти під час годування грудьми?

Метод лактаційної аменореї – спосіб контрацепції, що ґрунтується на дії гормонів, які організм виробляє під час лактації (грудного вигодовування). При годівлі дитини організм виробляє велику кількість гормону пролактину, який посилає сигнал яєчникам про необхідність придушення овуляції. Умови, що підвищують ефективність методу лактаційної аменореї:

  • вік дитини не перевищує шести місяців;

  • немовля знаходиться на постійному грудному вигодовуванні;

  • графік харчування включає годування кожні чотири години (вдень) та кожні шість годин (вночі);

  • у жінки відсутні місячні.

Завагітніти при годуванні грудьми протягом перших шести місяців після пологів можна у 2% випадків. Іноді овуляція можлива через один-два місяці після пологів, що робить можливим зачаття навіть до появи перших місячних.

20

Як гінеколог підбирає контрацепцію?

Гінеколог підбирає метод контрацепції з урахуванням його надійності (за індексом Перля), віком пацієнтки, частотою статевих актів. Лікарем також враховуються наявність захворювань внутрішніх органів (зокрема матки, яєчників, щитовидної залози), наявність алергічних реакцій (наприклад, латекс).

При підборі контрацептиву важливими є репродуктивні плани пацієнтки (наприклад, за бажання мати дітей у майбутньому жінці не рекомендуватимуть ВМС або стерилізацію). Лікар також уточнює інформацію про кількість статевих партнерів (якщо партнер один, то захист від ІПСШ зазвичай не потрібен). Для вибору відповідного методу контрацепції рекомендується записатися на консультацію до гінеколога.

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Міфи про контрацепцію: що потрібно знати, щоб не завагітніти - Кравченко Вікторія Анатоліївна
Кравченко Вікторія Анатоліївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Міфи про контрацепцію: що потрібно знати, щоб не завагітніти
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Міфи про контрацепцію: що потрібно знати, щоб не завагітніти
Стаття перевірена: Ліщінська Тетяна Вілховна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 4 тижні тому
Здрастуйте, а підкажіть, чому не діє рекомендація пострибати після сексу, щоб не завагітніти ? Хіба сперматозоїди не можуть просто випасти з піхви під впливом сили тяжіння?
Відповісти
Доброго дня, зазначена рекомендація не має наукового обґрунтування. Сперматозоїди здатні швидко переміщатися всередині жіночого репродуктивного тракту завдяки наявності невеликого хвостика, гравітаційні сили не мають значного впливу на їхнє пересування.
Анастасія 1 місяць тому
Доброго дня, мені 24 роки, я планую мати дітей за кілька років. З огляду на мої репродуктивні плани гінеколог порекомендувала мені КОК. Підкажіть, чи товстіють від оральних контрацептивів, чи це є міфом?
Відповісти
Доброго дня, деякі жінки можуть стикатися зі збільшенням ваги на один-два кг через набряки, викликані затримкою води на фоні прийому комбінованих оральних контрацептивів. Однак ефект тимчасовий і не пов'язаний із набором жирової маси.
Валентина 1 місяць тому
Доброго вечора, мені 23 роки, у мене ще не було сексу. Однак нещодавно я почала зустрічатися з хлопцем, тому вирішила вирішити заздалегідь питання з контрацепцією. Яка контрацепція найнадійніша ?
Відповісти
Доброго вечора, надійність контрацепції визначається за індексом Перля. Найбільш надійними є комбіновані оральні контрацептиви, гормональні імпланти, ін'єкції та пластирі, внутрішньоматкова спіраль, чоловіча та жіноча стерилізації, презервативи. Підбирати метод контрацепції повинен гінеколог, щоб уникнути побічних ефектів та негативного впливу на майбутню вагітність.
Ольга 1 місяць тому
Здрастуйте, мені 17 років, у мене є дівчина. Я розумію, чому потрібно оберігатися, тож хотів би уточнити один момент. Чи можу я купити презервативи, якщо мені менше 18 років ? Чи потрібно шукати дорослого друга?
Відповісти
Доброго дня, презервативи запобігають контакту між спермою та піхвою, захищаючи від вагітності та передачі статевих інфекцій. На відміну від купівлі алкогольних напоїв, бар'єрні засоби контрацепції не поширюються вікові обмеження.
Марія 1 місяць тому
Доброго дня, мені 49 років, і я більше не планую мати дітей. Який засіб контрацепції вибрати ? Лікар рекомендується підшкірний імплант чи гормональну внутрішньоматкову спіраль. Я багато хороших відгуків чула про ВМС, але чи можете розповісти, як вона працює?
Відповісти
Доброго дня, внутрішньоматкова спіраль - це метод контрацепції, при якому гормони вивільняються безпосередньо в матку. ВМС запобігає овуляції, потовщує слизову оболонку шийки матки і робить слиз шийки матки менш проникною для сперми. Також ВМС може змінювати рух яйцеклітини та зменшувати активність сперматозоїдів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!