Logo
0 800 30 11 77

Як проходить видалення (резекція) щитоподібної залози?

Як проходить видалення (резекція) щитоподібної залози?
Читати 10 хвилин | Створено: 22 грудня 2023 | Оновлено: 22 грудня 2023 | 9383 9383
Гормони щитоподібної залози регулюють основні обмінні процеси в організмі та відповідають за розвиток і функціонування внутрішніх органів. Порушення в роботі залози призводять до комплексних розладів усіх систем.

Поширені захворювання щитоподібної залози

Патології щитоподібної залози виникають через нестачу йода в організмі, за генетичної схильності та психоемоційної нестабільності. Захворювання щитоподібної залози:

  • вузли (розростання клітин щитоподібної залози). Вузли можуть бути доброякісними та злоякісними. Клітини, що розрослися, можуть виробляти надлишок гормону щитоподібної залози;
  • зоб (збільшення щитоподібної залози). Може проявлятися утворенням вузлів. Захворювання чинить тиск на трахею чи стравохід, ускладнюючи дихання та ковтання;
  • гіпертиреоз (гіперактивність щитоподібної залози). Вироблення та виділення щитоподібною залозою великої кількості гормонів;
  • гіпотиреоз (дефіцит гормонів щитоподібної залози);
  • аутоімунний тиреоїдит. Запальне захворювання характеризується пошкодженням і руйнуванням фолікулярних клітин щитоподібної залози.

Оцінити стан органу та підібрати схему лікування щитоподібної залози дасть змогу консультація ендокринолога. До терапії необхідно приступати негайно, оскільки прогресування захворювання може спричиняти гіпертонію (високий артеріальний тиск), гормональні збої, здавлення стравоходу та трахеї.

Коли медикаментозне лікування захворювань щитоподібної залози неефективне?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Симптоми захворювань щитоподібної залози на ранніх стадіях неспецифічні: пацієнт часто плутає їх з авітамінозом або загальною втомою. За підозри на захворювання щитоподібної залози необхідно записатися на прийом до ендокринолога. Лікар збере скарги, проведе огляд і призначить УЗД і необхідні аналізи. Ознаки захворювань щитоподібної залози:

  • занепокоєння, дратівливість і нервозність;
  • порушення сну;
  • зміна ваги;
  • збільшення щитоподібної залози;
  • м'язова слабкість і тремор;
  • нерегулярні менструальні цикли;
  • проблеми з зором або подразнення очей;
  • відчуття втоми;
  • сухість і жорсткість волосся;
  • захриплість голосу;
  • непереносимість низьких температур.

Регулярний профілактичний огляд у ендокринолога дасть змогу своєчасно виявити захворювання щитоподібної залози та запобігти можливим ускладненням. Однак медикаментозне лікування захворювань щитоподібної залози неефективне за деформації шиї та здавлювання дотичних тканин через збільшення органу. Стійкість до консервативної терапії демонструє тиреотоксикоз (надлишок гормонів щитоподібної залози) та рак щитоподібної залози.

Що таке резекція щитоподібної залози?

Резекція щитоподібної залози (тиреоїдектомія) — це операція з часткового чи повного видалення щитоподібної залози. Вибір процедури залежить від характеру патології та стадії, на якій захворювання було виявлено. Висічення органу відбувається під загальним наркозом, хірург робить надріз на нижній передній частині шиї.

Видалення щитоподібної залози

Видалення щитоподібної залози

Коли призначають часткове видалення щитоподібної залози?

Гемітиреоїдектомія — це видалення однієї половини щитоподібної залози, яка уражена патологією. Показання до часткової резекції щитоподібної залози:

  • доброякісні вузли;
  • вузли, які виділяють велику кількість гормонів;
  • кіста щитоподібної залози;
  • односторонній зоб;
  • вузли з мутацією низького ризику.

Часткове видалення щитоподібної залози проводять за неефективності медикаментозного лікування. За видалення однієї частини щитоподібної залози частина, що залишилася, може перебрати на себе функцію всього органу. Наслідки видалення частки залози можуть включати кровотечу, тимчасову відсутність голосу та погіршення рухливості щік.

Коли призначають повне видалення щитоподібної залози?

Повне видалення щитоподібної залози називається тотальною тиреоїдектомією. Процедура показана за всіх форм раку щитоподібної залози, включно з високодиференційованими карциномами (форми патології, за яких визначити тканинну приналежність пухлини практично неможливо). Інші показання до повного видалення щитоподібної залози:

  • здавлення органів шиї новоутвореннями великих розмірів;
  • багатовузловий зоб (токсичний і нетоксичний);
  • тиреотоксикоз (надлишок гормонів);
  • фолікулярні новоутворення (доброякісні пухлини).

Операція на щитовидній залозі за наявності злоякісної пухлини може поєднуватися з видаленням прилеглих лімфатичних вузлів. Повне видалення органу також здійснюється за аутоімунних форм зоба (Ріделя, Хашимото), медикаментозне лікування яких неефективне.

Як підготуватися до резекції щитоподібної залози?

Перед проведенням операції з часткового чи повного видалення щитоподібної залози необхідна консультація хірурга для діагностики стадії патології та визначення виду хірургічного втручання. Лікар може призначити медикаменти, що пригнічують гормони щитоподібної залози.

Також перед операцією з видалення щитоподібної залози необхідно припинити вживання препаратів, що розріджують кров, і відмовитися від куріння. За наявності гіпертиреозу лікар може призначити йод і калій для контролю функції щитоподібної залози та зниження ризику кровотечі після процедури. Останній прийом їжі та води має відбутися за вісім годин до оперативного втручання.

Які аналізи потрібно здати перед видаленням щитоподібної залози?

Перед тиреоїдектомією лікар може призначити низку аналізів та обстежень. Необхідні аналізи та обстеження перед видаленням щитоподібної залози: 

  • УЗД щитоподібної залози;
  • загальний аналіз крові та сечі;
  • аналіз крові на рівні тиреоїдних гормонів.

Перед оперативним втручанням ендокринолог може призначити голкову біопсію для визначення характеру новоутворення. Одним з обов'язкових досліджень перед операцією є рентгенографія грудної клітки.

Етапи резекції щитоподібної залози

Хірургічне лікування щитоподібної залози здійснюється під загальною анестезією. Етапи проведення операції:

  1. Після дезінфекції шкіри хірург здійснює горизонтальний розріз у нижній передній частині шиї.
  2. Врач зупиняє кровотечу з дрібних підшкірних судин, визначає розташування щитоподібної залози, а також прилеглих нервів і великих судин.
  3. Через розріз хірург видаляє всю залозу чи її частину, перев'язуючи судини, що живлять орган.
  4. Лікар накладає косметичні шви на рану (їх практично не видно на поверхні шкіри після загоєння).

Після видалення щитоподібної залози лікар відправляє частину органу на детальний аналіз тканин. Госпіталізація після процедури триває один-два дні.

Скільки триває операція на щитоподібній залозі?

Тотальна тиреоїдектомія може зайняти до чотирьох годин. Часткове видалення щитоподібної залози може тривати біля однієї години. Після операції пацієнт перебуває під наглядом лікаря в медичному центрі впродовж одного-двох днів.

Як проходить відновлення після часткового видалення щитоподібної залози?

Відновлення після гемітиреоїдектомії триває впродовж двох тижнів. Відновлювальний період може супроводжуватися болем у горлі та зоні шиї, який не потребують додаткового лікування.

Як проходить реабілітація після повного видалення щитоподібної залози?

Реабілітація після повного видалення щитоподібної залози триває від чотирьох до шести тижнів. Після тотальної тиреоїдектомії лікар перевіряє рівень кальцію в крові, щоб запобігти гіпокальціємії (зниженню рівня кальцію). Також ендокринолог призначає знеболювальні засоби.

Що не можна робити після видалення щитоподібної залози?

Після видалення щитоподібної залози лікар порекомендує пацієнту обмежити інтенсивні фізичні навантаження на період до двох тижнів, щоб знизити ризик утворення гематоми шиї та розриву швів. Після оперативного втручання не слід допускати потрапляння води на рану чи носити речі з тісною горловиною. Шрам після видалення щитоподібної залози стає непомітним за рік після операції. 

Які гормони потрібно пити після видалення щитоподібної залози?

Рівень ТТГ (тиреотропного гормону) після видалення частки щитоподібної залози може залишатися в нормі, оскільки частина органу, що залишився, перебирає на себе функцію всього органу. За повної тиреоїдектомії організм перестає отримувати необхідні гормони, тому пацієнту призначається синтетичний аналог гормону щитоподібної залози (левотироксин). Також необхідно стежити за нормою тиреоглобуліну після видалення органу.

Дієта після видалення щитоподібної залози

У перші дні після оперативного втручання пацієнту рекомендується вживати рідку їжу (пудинги, желе, картопляне пюре, яблучне пюре, йогурти, крем-супи) через можливий біль під час ковтання. Суворо заборонених продуктів після видалення щитоподібної залози немає. Знеболювальні препарати можуть викликати закреп, тому слід вживати в їжу продукти з високим вмістом клітковини (фрукти, овочі, цільні злаки, крупи). Пити алкоголь після видалення щитоподібної залози не рекомендується, оскільки спиртні напої впливають на рівень гормонів у крові.

Можливі ускладнення часткового та повного видалення щитоподібної залози

Після видалення щитоподібної залози може спостерігатися загальна слабкість. Інші наслідки видалення щитоподібної залози:

  • кровотеча, яка може блокувати дихальні шляхи;
  • пошкодження паращитоподібних залоз, які контролюють рівень кальцію в крові, виділяючи паратиреоїдний гормон;
  • ушкодження поворотного гортанного нерва, яке може спричинити тимчасову чи постійну охриплість голосу.

Погане самопочуття після видалення щитоподібної залози також може проявлятися запамороченням, тремором рук і підвищеною нервовою збудливістю. Також можливий набряк над швом після видалення щитоподібної залози, в якому накопичується тканинна рідина. За появи набряку необхідно звернутися до лікаря.

Після видалення щитоподібної залози можливий незначний набір ваги, оскільки метаболізм в організмі сповільнюється. Збільшення ваги відбувається впродовж перших двох років після операції. Найбільш значний набір ваги спостерігається у пацієнтів, які перенесли тиреоїдектомію з приводу гіпертиреозу чи відміни гормонів щитоподібної залози для лікування раку.

Чи можна повноцінно жити без щитоподібної залози?

Повноцінне життя після видалення щитоподібної залози можливе, проте тиреоїдектомія потребує постійного прийому гормональних засобів (синтетичних аналогів гормону, що виробляється щитоподібною залозою). Пацієнти після оперативного втручання не мають жодних обмежень: вони можуть займатися спортом, подорожувати, вести активний спосіб життя та народжувати дітей.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проходить видалення (резекція) щитоподібної залози? - Сазонов Максим Євгенович
Сазонов Максим Євгенович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна займатися спортом після видалення щитоподібної залози?

Після видалення щитоподібної залози фізичні навантаження заборонені впродовж двох тижнів. Далі пацієнт може безперешкодно вести активний спосіб життя.

2. Як довго пити кальцій після видалення щитоподібної залози?

За зниженого рівня кальцію в крові лікар призначає кальцієву добавку. Препарат необхідно приймати впродовж кількох тижнів, поки паращитоподібні залози не працюватимуть стабільно.

3. Як довго відновлюється голос після видалення щитоподібної залози?

За пошкодження гортанного нерва змінюється тон і звучність голосу. Зазвичай відновлення відбувається впродовж півроку та може тривати до одного року.

4. Як довго болить горло після видалення щитоподібної залози?

Пацієнт може відчувати клубок у горлі та больові відчуття після повного чи часткового видалення щитоподібної залози. Симптоми не потребують лікування та самостійно минають впродовж місяця.

5. Скільки днів необхідно лежати в лікарні після операції з видалення щитоподібної залози?

Після операції з видалення щитоподібної залози пацієнт залишається в лікарні на одну-дві доби залежно від стану та самопочуття після процедури.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 5 оцінок
Як проходить видалення (резекція) щитоподібної залози?
Лікар-хірург, ендокринолог. Перша категорія.
Як проходить видалення (резекція) щитоподібної залози?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ксенія 3 місяці тому
Добрий день! Почалися судоми після видалення щитоподібної залози. Чи варто бити на сполох?
Відповісти
Добрий день! Судоми м'язів обличчя та кінцівок можуть бути ознакою ушкодження прищитоподібних залоз через що в крові встановлюється низький рівень іонізованого кальцію. За наявності цього симптому необхідно звернутися до ендокринолога для підбору медикаментозної терапії.
Артем 3 місяці тому
Доброго дня! Скільки живуть люди без щитоподібної залози, чи можливе повноцінне життя без органа?
Відповісти
Добрий день! За правильно виконаної тиреоїдектомії та постійного прийому необхідних гормонів (за повного видалення щитоподібної залози) пацієнт не відчуває дискомфорту та може жити повноцінним життям.
Юлія 4 місяці тому
Добрий день! За гормональної терапії почала сильно набирати вагу. Як скинути вагу після видалення щитоподібної залози?
Відповісти
Добрий день! Після нормалізації рівня гормонів скинути вагу допоможе правильне харчування, насичене нежирними білками, клітковиною та складними вуглеводами. Також рекомендується вводити фізичні вправи в режим дня.
Ганна 4 місяці тому
Добрий день! Призначили операцію з видалення щитоподібної залози. Які існують побічні ефекти після видалення щитоподібної залози?
Відповісти
Добрий день! Видалення щитоподібної залози може спричиняти нервову збудливість, запаморочення, слабкість, зміну ваги. Подібні наслідки часткового чи повного видалення щитоподібної залози мають тимчасовий характер і коригуються прийомом гормональних препаратів.
Ірина 4 місяці тому
Добрий день! Підкажіть, будь ласка, яка норма ТТГ після видалення щитоподібної залози з приводу раку?
Відповісти
Нормальний рівень тиреотропного гормону (ТТГ) з приводу раку коливається від 0,1 до 2 мЕд/л залежно від типу захворювання та ризику його рецидиву. Точну норму ТТГ встановлює ендокринолог, який знає клінічну картину пацієнта.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!