Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Вакцина від ВПЛ: чи всім потрібна та коли її необхідно робити

Вакцина від ВПЛ: чи всім потрібна та коли її необхідно робити
Читати 9 хвилин | Створено: 10 вересня 2018 | Оновлено: 28 травня 2024 | 8567 8567
1. Що таке вірус папіломи людини? 2. Що таке вакцина від ВПЛ? 3. Навіщо робити вакцину від ВПЛ? 4. Які бувають вакцини від ВПЛ? 5. Кому слід робити щеплення від ВПЛ? 6. До якого віку можна робити вакцину від ВПЛ? 7. Кому не рекомендується робити щеплення від ВПЛ? 8. Як працює вакцина від ВПЛ? 9. Наскільки ефективна вакцина від ВПЛ? 10. Який графік вакцинації проти ВПЛ? 11. Чи потрібно робити вакцину від ВПЛ, якщо в мене вже є ВПЛ? 12. Чи потрібно робити ПАП-тести, якщо я зробив вакцину проти ВПЛ? 13. Скільки років діє вакцина проти ВПЛ? 14. Які побічні ефекти від вакцинації проти ВПЛ? 15. Чому люди відмовляються від вакцинації проти ВПЛ? 16. Які існують міфи про ВПЛ і вакцинацію проти ВПЛ? 17. Міф 1. Презерватив захистить від ВПЛ 18. Міф 2. Негативний тест на ЗПСШ означає відсутність ВПЛ 19. Міф 3. Видалення кондилом і папілом допомагає позбутися ВПЛ 20. Міф 4. Вагітна жінка не може передати ВПЛ дитині 21. Міф 5. Вакцини від ВПЛ неефективні 22. Міф 6. Вакцинація від ВПЛ має серйозні побічні ефекти 23. Міф 7. Вакцинація від ВПЛ може спричинити недостатність яєчників 24. Міф 8. Вакцина від ВПЛ викликає рак 25. Міф 9. Чоловіки не хворіють на рак шийки матки, тому їм не потрібна вакцина від ВПЛ 26. Міф 10. Дітям не потрібно робити вакцину проти ВПЛ
1

Що таке вірус папіломи людини?

Вірус папіломи людини — поширена інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ). Крім незахищеного сексу, вірус може передаватися під час безпосередніх контактів (шкіра до шкіри, через предмети, які використовуються спільно) та від матері дитині під час пологів.

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Горошко каже: 

«ВПЛ здатний вражати не тільки геніталії, а й шкіру, слизові оболонки носа та горла, голосові зв'язки, ниркові миски та навіть сечовий міхур. Прояв інфекції залежить від виду вірусу та місця його локалізації. Наприклад, ті ж папіломи можуть з'явитися в зоні обличчя та шиї. Заразитися можна через дотик або спільне використання предметів одягу».

Особливість ВПЛ полягає в тому, що він може ніяк себе не проявляти роками, та виявити його можна тільки за допомогою низки діагностичних процедур. Тому важливо проходити планові огляди у лікарів різних спеціалізацій (гінеколога, уролога, дерматолога), щоб своєчасно виявити вірус і вжити необхідних заходів.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Екатерина Андриенко зазначає: 

«Повністю вилікувати ВПЛ не можна, але можна боротися з його симптомами. Програма лікування має включати противірусні препарати та імуномодулятори (з метою підвищення імунітету). Найбільш щадним способом для видалення кондилом і папілом вважається радіохвильова хірургія. З її допомогою можна уникнути болю і появи шрамів».

Вакцина проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) була вперше схвалена в США 2006 року. Вакцинація посприяла зниженню кількості випадків онкології, викликаної ВПЛ, більш ніж на 80%.

2

Що таке вакцина від ВПЛ?

Вакцина проти ВПЛ (VPH vaccine) — це серія щеплень, що допомагають запобігти появі гострокінцевих кондилом і розвитку деяких видів раку, викликаних ВПЛ. Що раніше проведено вакцинацію (Vaccination papillomavirus), то нижчий ризик ускладнень інфікування.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Навіщо робити вакцину від ВПЛ?

Вірус може досить довго «жити» в організмі та проявлятися тільки під впливом зовнішніх і внутрішніх чинників, які нерідко діють спільно (наприклад, через погіршення екологічної ситуації, стрес або запалення в організмі). Деякі типи ВПЛ можуть призвести до утворення злоякісних пухлин, якщо впродовж тривалого часу вірус паразитує в організмі. Він проникає в клітину та спричиняє незворотні зміни, перетворюючи її на ракову.

До папіломавірусів високого онкогенного ризику належать ВПЛ типів 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 і 68. Наприклад, два типи ВПЛ (16 і 18) можуть викликати передракові патологічні стани та недоброякісні пухлини шийки матки. Вакцинація являє собою дієвий спосіб захисту від раку шийки матки, а також від онкології піхви, пеніса, ануса та ротової порожнини.

4

Які бувають вакцини від ВПЛ?

В Україні доступні дві вакцини від ВПЛ. Вакцину «Гардасил» (Gardasil) виробляє компанія Merck (США), а «Церварикс» (Cervarix) — фірма GlaxoSmithKline (Бельгія).

Вакцини від ВПЛ

Назва

Типи ВПЛ, на які діє вакцина

Мінімальний та максимальний вік вакцинації 

Вакцина «Церварікс»

Вакцина «Церварікс» захищає від ВПЛ 16 та 18 типів.

9-45 лет

Вакцина «Гардасіл»

Чотиривалентна вакцина «Гардасил 4» (Gardasil 4) — від ВПЛ 6, 11, 16 і 18 типів, дев'ятивалентна вакцина «Гардасил 9» (Gardasil 9) — від ВПЛ 6, 11, 16, 18, 34 та 58 типів

У багатьох країнах світу (зокрема США, Великій Британії, Австралії та Німеччині) також практикують вакцинацію 4-валентними та 9-валентними вакцинами від ВПЛ з дев'яти років, причому вона входить до календаря щеплень. Вакцинація «Гардасилом» і «Цервариксом» допомагає на 70-90% знизити ризик зараження вірусом.

5

Кому слід робити щеплення від ВПЛ?

Щеплення від ВПЛ необхідно робити представникам обох статей. Вакцинацію бажано пройти до першого статевого контакту через ризик зараження від партнерів. Вивчення ефектів від впливу вакцини від ВПЛ на організм дало змогу схвалити її використання та в дорослому віці (зокрема людям, які живуть активним статевим життям). Записатися на консультацію гінеколога та зробити вакцину від ВПЛ можна в будь-якому медичному центрі мережі «ОН Клінік».

6

До якого віку можна робити вакцину від ВПЛ?

Вакцина може забезпечити захист тільки від штамів ВПЛ, зараження якими ще не відбулося. Вік пацієнтів, яким показана вакцина від ВПЛ:

  • діти від дев'яти років;
  • пацієнти до 26 років, які почали вакцинацію в більш ранньому віці, але не завершили її;
  • дорослі до 45 років.

У віці 27-45 років необхідна попередня консультація уролога або гінеколога. На основі анамнезу та результатів діагностики лікар видасть висновок про доцільність проведення вакцинації.

7

Кому не рекомендується робити щеплення від ВПЛ?

Щеплення від ВПЛ не роблять до дев'яти років і після 45 років. Інші протипоказання до вакцинації від ВПЛ включають:

  • алергію на компоненти щеплення;
  • вагітність;
  • грудне вигодовування;
  • симптоми інфекційних захворювань або запалень (наприклад, температуру вище 38,5 градуса).

За погодженням із лікарем допускається вакцинація дітей із субфебрильною температурою (до 38,5 градуса). Якщо ризики ускладнень перевищують користь від щеплення, його відкладають до зникнення симптомів. Повний перелік протипоказань вказано в інструкції до препаратів «Церварикс» і «Гардасил».

8

Як працює вакцина від ВПЛ?

Вакцина містить вірусоподібні частинки (VLP), які утворюються поверхневими компонентами ВПЛ. VLP не заразні, оскільки в них відсутня ДНК вірусу, проте вони дуже схожі на справжній вірус.

Вірусоподібні частинки мають високу імуногенність, тобто під час потрапляння в організм вони активізують вироблення антитіл до ВПЛ. Якщо вакцинована людина піддається впливу штамів вірусу, антитіла нейтралізують його.

Особливість вакцин від вірусу папіломи людини полягає в тому, що вони не запобігають іншим захворюванням, що передаються статевим шляхом. Також вакцини не лікують хвороби, спричинені вірусом.

9

Наскільки ефективна вакцина від ВПЛ?

Вакцина від ВПЛ допомагає запобігти онкології, спричиненій вірусом папіломи людини. Наприклад, серед дівчаток-підлітків кількість випадків зараження штамами, які спричиняють більшість випадків раку і гострих кондилом, після щеплення від ВПЛ знизилася на 88%. Серед молодих дорослих жінок частота інфекцій, що спричиняють більшість випадків раку та гострих кондилом, знизилася на 81%, а частота виникнення передракових захворювань шийки матки, спричинених ВПЛ, — на 40%.

10

Який графік вакцинації проти ВПЛ?

Разова доза вакцини проти ВПЛ становить 0,5 мл внутрішньом'язово. Схеми вакцинації препаратами «Церварикс» і «Гардасил» залежать від віку пацієнта та дотримання інтервалів між щепленнями. Графіки вакцинації проти ВПЛ: 

  • діти до 12 років отримують дві дози вакцини з інтервалом 6-12 місяців;
  • дітям віком до 14 років, які отримали дві дози вакцини проти ВПЛ з інтервалом менше ніж п'ять місяців, потрібна третя доза;
  • якщо першу дозу було отримано до 15 років, достатньо двох доз;
  • якщо першу дозу було отримано у віці від 15 до 26 років, необхідні три дози. Мінімальні інтервали становлять чотири тижні між першою і другою дозами, 12 тижнів між другою і третьою дозами і п'ять місяців між першою і третьою дозами. Якщо друга або третя доза введені занадто рано, щеплення слід повторити;
  • пацієнтам віком 9-26 років з ослабленою імунною системою також потрібні три дози;
  • деякі дорослі віком 27-45 років можуть завершити серію з двох доз (якщо її розпочато у віці 9-14 років) або серію з трьох доз (якщо її розпочато після 15 років).

Вакцинація проти ВПЛ з 27 до 45 років не завжди несе користь, оскільки більшість людей у цьому віці вже зазнали впливу ВПЛ. Дорослим можна отримати вакцину «Церварикс» або «Гардасил» після обговорення переваг і ризиків зі своїм лікарем.

11

Чи потрібно робити вакцину від ВПЛ, якщо в мене вже є ВПЛ?

Щеплення від ВПЛ у віці 9-26 років рекомендоване, навіть якщо в організмі вже є вірус папіломи людини, оскільки вакцина може захистити організм від ВПЛ тих типів, якими пацієнт ще не заразився. Якщо діагностика підтверджує, що пацієнт уже заражений певними штамами вірусу, вакцина не допоможе позбутися цих типів ВПЛ.

12

Чи потрібно робити ПАП-тести, якщо я зробив вакцину проти ВПЛ?

Робити ПАП-тести слід незалежно від статусу вакцинації. Вакцини забезпечують надійний захист від більшості інфекцій, пов'язаних із ВПЛ, але жодне зі щеплень не захищає від усіх штамів вірусу папіломи людини. Якщо регулярно здавати аналізи на ВПЛ і проходити онкологічний скринінг, можна виявити ракові захворювання на ранніх стадіях, які добре піддаються лікуванню.

13

Скільки років діє вакцина проти ВПЛ?

Щеплення від папіломавірусу є дієвим методом профілактики ускладнень інфікування ВПЛ. Згідно з дослідженнями, під час яких спостерігали за щепленими пацієнтами, виявилося, що вакцина забезпечує захист від папіломавірусу навіть через 12 років після введення в організм.

14

Які побічні ефекти від вакцинації проти ВПЛ?

Вакцина є безпечним способом профілактики ВПЛ. Короткострокові наслідки від щеплення проти ВПЛ можуть включати:

  • болісні відчуття, набряк або почервоніння в місці ін'єкції;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • занепад сил;
  • біль в суглобах або м'язах;
  • високу температуру;
  • нудоту;
  • непритомність (уникнути втрати свідомості можна за рахунок перебування в сидячому положенні протягом 15 хвилин після уколу).

Ризик важких алергічних реакцій від щеплень мінімальний. Довгострокових побічних ефектів не зафіксовано.

15

Чому люди відмовляються від вакцинації проти ВПЛ?

Люди можуть відмовлятися від щеплення, побоюючись алергії на інгредієнти вакцини, проте здебільшого вона ефективна та безпечна. Ще однією причиною відмови від вакцинації є недостатньо ретельне вивчення її переваг і механізму дії.

Батьки можуть не давати згоду на вакцинацію своїх дітей, посилаючись на те, що це сприяє більш ранньому початку їхнього статевого життя. Однак жодне дослідження не підтверджує припущення про те, що вакцина спонукає людей почати займатися сексом у більш ранньому віці.

16

Які існують міфи про ВПЛ і вакцинацію проти ВПЛ?

Більшість міфів про вірус папіломи людини та вакцинацію проти ВПЛ пов'язані з недостатньою поінформованістю пацієнтів про побічні ефекти вірусної інфекції та дію вакцин на організм. Дані, отримані під час наукових досліджень, дають змогу спростувати поширені міфи і помилкові уявлення про вакцинацію і препарати від вірусу папіломи людини.

17

Міф 1. Презерватив захистить від ВПЛ

Факт: за правильного використання презервативи демонструють високу ефективність проти інфекцій, що передаються статевим шляхом і через біологічні рідини (наприклад, ВІЛ або гонореї). Однак презервативи не можуть забезпечити захист від захворювань, які передаються під час прямих контактів (наприклад, ВПЛ або герпесу). Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Денис Бондаренко зазначає: 

«Використання презерватива лише знижує ймовірність зараження, але не виключає її. Це пояснюється тим, що ВПЛ може вражати і ту ділянку, яка не захищена презервативом».

18

Міф 2. Негативний тест на ЗПСШ означає відсутність ВПЛ

Факт: тестування на ЗПСШ здебільшого включає аналізи на ВІЛ, сифіліс, гонорею, хламідіоз, герпес, а також гепатити B і С, які не дають змоги отримати точної інформації про наявність або відсутність ВПЛ.

Навіть більше, негативний результат тесту на ВПЛ не дає стовідсоткової гарантії, що пацієнт не був інфікований. Можливо, на момент забору біоматеріалу вірус був присутній в організмі в невеликих кількостях, які не мають клінічного значення. У міру розмноження ВПЛ-тест може показати позитивний результат.

19

Міф 3. Видалення кондилом і папілом допомагає позбутися ВПЛ

Факт: видалення кондилом і папілом — це всього лише усунення симптомів ВПЛ. Процедура покращує якість життя пацієнта, проте не означає, що людина здорова, а ризик передачі вірусу оточуючим відсутній.

20

Міф 4. Вагітна жінка не може передати ВПЛ дитині

Факт: існують дослідження, які як спростовують, так і доводять факт передачі ВПЛ від матері до дитини під час вагітності. У більшості випадків потрапляння вірусу в організм вагітної жінки не впливає на розвиток дитини, але може стати однією з причин викидня або передчасних пологів. Також існує ризик зараження дитини вірусом безпосередньо під час пологів.

21

Міф 5. Вакцини від ВПЛ неефективні

Факт: клінічні випробування показали, що щеплення демонструють ефективність у короткостроковій і в довгостроковій перспективі. Найбільша ефективність вакцин спостерігається за вакцинації, проведеної до вступу в статеве життя. Щеплення від ВПЛ знижують ризик виникнення інфекції не тільки в статевих органах, але також в анусі та порожнині рота.

22

Міф 6. Вакцинація від ВПЛ має серйозні побічні ефекти

Факт: безпека вакцин проти ВПЛ підтверджена науковими дослідженнями та клінічними випробуваннями. У більшості випадків побічні ефекти проявляються в легкій формі й обмежуються болем, набряком або почервонінням шкіри в місці ін'єкції.

23

Міф 7. Вакцинація від ВПЛ може спричинити недостатність яєчників

Факт: жодного зв'язку між щепленням від ВПЛ, недостатністю яєчників, а також безпліддям не виявлено. Висновок ґрунтується на спостереженні за мільйоном жінок.

24

Міф 8. Вакцина від ВПЛ викликає рак

Факт: виникнення онкологічних захворювань як побічних ефектів щеплень від папіломавірусу не підтверджено науковими дослідженнями. Відповідно, висновок про те, що вакцина від ВПЛ викликає рак, є безпідставною гіпотезою.

25

Міф 9. Чоловіки не хворіють на рак шийки матки, тому їм не потрібна вакцина від ВПЛ

Факт: ВПЛ пов'язаний щонайменше з п'ятьма злоякісними новоутвореннями. Крім захисту від раку шийки матки, щеплення допомагає запобігти онкологічним пухлинам зовнішніх статевих органів, піхви, анального каналу, статевого члена і ротоглотки. У зв'язку з цим, вакцинація необхідна всім людям, незалежно від статевої приналежності.

26

Міф 10. Дітям не потрібно робити вакцину проти ВПЛ

Факт: що раніше зроблено щеплення від ВПЛ хлопчикам і дівчаткам, то кращою є імунна відповідь організму й тим вищою ефективність профілактики ускладнень папіломавірусу. Крім цього, рання вакцинація вимагає введення меншої кількості доз.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Вакцина від ВПЛ: чи всім потрібна та коли її необхідно робити - Смирна Ірина Григорівна
Смирна Ірина Григорівна
ОН Клінік Кропивницький
бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Вакцина від ВПЛ: чи всім потрібна та коли її необхідно робити
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Вакцина від ВПЛ: чи всім потрібна та коли її необхідно робити
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Консультація лікаря-гінеколога по вакцинації від ВПЛ

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 1 тиждень тому
Добрий день. Для аналізу на ВПЛ потрібно здавати кров або мазок?
Відповісти
Добрий день. Під час обстеження на ВПЛ проводиться забір урогенітального мазка. Тест на ВПЛ вимагає попередньої підготовки, особливості якої можна уточнити за телефоном або на сайті медичного центру «ОН Клінік».
Ірина 3 тижні тому
Доброго дня. Чи можна зробити щеплення від ВПЛ безкоштовно?
Відповісти
Добрий день. Зробити вакцину від ВПЛ безкоштовно можна після підписання декларації з терапевтом медичного центру «ОН Клінік». При цьому пацієнт оплачує тільки вартість вакцини.
Валерія 1 місяць тому
Добрий вечір. Чи може щеплення від ВПЛ викликати підвищення температури до 37-37,5 градусів?
Відповісти
Добрий день. Незначне підвищення температури є одним із поширених симптомів, що супроводжують вакцинацію. Якщо температура не нормалізується через кілька днів після щеплення, необхідно звернутися до лікаря.
Інга 1 місяць тому
Добрий день. Яка ціна вакцини від ВПЛ?
Відповісти
Добрий день. Ціни на вакцини «Гардасил» і «Церварикс», а також вартість послуги вакцинації можна уточнити в медичному центрі «ОН Клінік Кропивницький». Консультації проводяться через форму зворотного зв'язку на сайті або в телефонному режимі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн