Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Гастроскопія: що показує та як до неї підготуватися?

Гастроскопія - це боляче? Як підготуватися до гастроскопії?
Читати 10 хвилин | Створено: 20 листопада 2023 | Оновлено: 20 листопада 2023 | 16121
1

Що таке гастроскопія?

Гастроскопія (фіброгастроскопія, гастродуоденоскопія) — діагностична процедура, що дає змогу обстежити стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку та виявити травні захворювання на ранній стадії. Обстеження проводять за допомогою гастроскопа (ендоскопічного приладу). Гастроскоп являє собою довгу та тонку трубку (шланг) з камерою та джерелом світла. Під час гастроскопії шланг (зонд) вводять через рот у стравохід і з камери передають зображення на екран, що дає змогу оцінити стан органів. Види гастроскопії:

  • фіброгастродуоденоскопія (ФГДС) — дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (ШКТ) за допомогою фіброволоконного ендоскопа;
  • езофагогастродуоденоскопія (ЕГДС) — діагностика слизових оболонок стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки за допомогою відеогастроскопа.

Для зменшення неприємних відчуттів під час обстеження ШКТ лікар може призначити гастроскопію під наркозом, яка проводиться під седацією (медикаментозним сном). Також може використовуватися трансназальна гастроскопія — метод дослідження травного тракту шляхом введення тонкої трубки гастроскопа через ніс.

2

Коли призначають гастроскопію?

Гастроскопію призначають за підозри на наявність захворювань верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (гастриту, виразок шлунка та дванадцятипалої кишки, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби). Показання до фіброгастроскопії (ФГС):

  • біль у зоні шлунка;
  • утруднення ковтання (дисфагія);
  • нудота та блювання;
  • печія;
  • порушення випорожнення (закреп або діарея);
  • важкість у шлунку після їди;
  • здуття живота;
  • відсутність апетиту;
  • різка зміна ваги (набір або втрата);
  • підозра на шлунково-кишкову кровотечу (за наявності кривавої блювоти та темного калу).

Показання до гастроскопії

Показання до гастроскопії

Пройти гастроскопію необхідно за анемії (зниження еритроцитів і гемоглобіну в крові). Обстеження шлунка, стравоходу та дванадцятипалої кишки також проводять для контролю лікування травних захворювань.

Поставте своє питання Ендоскопісту
«ОН Клінік»

3

Скільки триває гастроскопія?

При підготовленому стані шлунка (відсутності залишків їжі) та спокійному психологічному стані пацієнта гастроскопія може проводитися за одну хвилину. Якщо ендоскопіст виявляє патології (виразки, поліпи, пухлини), пошкоджені ділянки збільшують і розглядають. За наявності патологічних змін верхніх відділів ШКТ гастроскопія триває впродовж п'яти хвилин. Якщо проводиться біопсія (взяття матеріалу для цитологічного дослідження), час процедури може збільшитися до 10 хвилин.

4

Що бачить лікар під час гастроскопії?

Під час гастроскопії лікар може побачити анатомічні особливості будови шлунка, дванадцятипалої кишки та стравоходу, виявити патології органів на ранній стадії. Гастроскопія показує:

  • наявність поліпів, ерозій, виразок, доброякісних і злоякісних новоутворень;
  • ділянки запалень слизової оболонки;
  • складку поломки судинного малюнка;
  • сторонні предмети, що застрягли в стравоході чи шлунку;
  • розміри та глибину виразок і ерозій;
  • стан клапана між стравоходом і шлунком;
  • ризик можливих кровотеч.

Гастроскоп дає змогу за великого збільшення розглянути стан слизової оболонки органів ШКТ, оцінити її колір, текстуру та цілісність. ФГС дає можливість взяти матеріал для додаткових аналізів (біопсії новоутворень, аналізу на хелікобактер). Також ендоскопіст може побачити розширення вен і стеноз (звуження) стравоходу.

5

Як підготуватися до гастроскопії?

Перед проведенням гастродуоденоскопії необхідна підготовка, що включає відмову від їжі впродовж восьми-дванадцяти годин до процедури. Останній прийом їжі під час підготовки до гастроскопії, запланованої в ранковий час, має бути не пізніше, ніж сьома години вечора. За виразки їжа може затримуватися в шлунку та заважати проведенню огляду. Також під залишками їжі можуть бути дрібні поліпи, й огляд не дасть повної інформації. Підготовка до гастроскопії включає:

  • відмову від вживання їжі за 12 годин (для обстеження під наркозом);
  • відмову від їжі впродовж восьми годин (якщо ФГС проводять увечері);
  • утримання від куріння за день до процедури;
  • виключення жирної, гострої, солоної, смаженої їжі, алкоголю за два дні до ФГС.

Перед проведенням гастроскопії необхідно зняти окуляри та зубні протези, щоб вони не заважали введенню зонда в стравохід. Також може знадобитися тимчасове скасування вживання лікарських препаратів (за погодженням з лікарем). Якщо гастроскопію проводять у другій половині дня, вранці дозволяється легкий сніданок (нежирне відварне м'ясо, пюре на воді, вівсяна чи гречана каша). Дієта перед гастроскопією також передбачає відмову від вживання продуктів, що викликають газоутворення (бобових, свіжих овочів і фруктів, кисломолочної продукції, випічки).

6

Чи можна чистити зуби перед гастроскопією?

Перед гастроскопією не рекомендується чистити зуби. Зубна паста може потрапити в шлунок і викликати виділення шлункового соку, що спотворить результати дослідження. Деякі пасти містять барвники, та їх проникнення в стравохід і шлунок може забарвити слизову оболонку. Також не можна користуватися ополіскувачами для рота та жувати жуйку для освіження дихання.

7

Чи можна пити воду перед гастроскопією?

Підготовка до фіброгастродуоденоскопії (ФГДС) передбачає відмову від вживання їжі, чаю, кави, соків (мінімум за вісім годин до дослідження). Дозволяється перед гастроскопією за дві-три години випити кілька ковтків очищеної негазованої води. Наявність рідини в шлунку може викликати блювотний рефлекс і ускладнити проведення обстеження.

8

Гастроскопія — це боляче?

Гастроскопія викликає страх у пацієнтів через можливий біль, незнання та виявлення небезпечних захворювань. Але дослідження проходить швидко та безболісно. На консультації ендоскопіст пояснює, як проходитиме маніпуляція. Лікар попереджає, що можуть бути неприємні відчуття під час введення зонда. Індивідуальний підхід до пацієнта та психологічний настрій допомагають подолати страх больових відчуттів.

9

Як зменшити неприємні відчуття під час гастроскопії?

Для зменшення неприємних відчуттів перед гастроскопією ендоскопіст анестезує горло. Перед обстеженням потрібно повідомити лікаря, якщо є алергія на анестезуючі препарати.

За сильного страху чи блювотного рефлексу гастроскопію роблять з внутрішньовенною анестезією. Пацієнт вводиться в медикаментозний сон на час проведення обстеження. Тривалість седації короткочасна та діє до закінчення маніпуляцій.

10

Як побороти блювотні позиви під час гастроскопії?

Для зменшення блювотних позивів під час гастроскопії шлунка використовують анестезуючі препарати, які наносяться на корінь язика та полегшують введення зонда. Також необхідно розслабитися та зосередитися на диханні. Не можна затримувати дихання під час ковтання трубки. Потрібно дихати через ніс, робити повільні та глибокі вдихи.

11

Чи можуть мене чимось заразити під час гастроскопії?

Гастроскопія — безпечна процедура дослідження та за дотримання умов дезінфекції медичних інструментів заразитися під час її проведення неможливо. Гастроскоп після кожного прийому обробляється спеціальними розчинами, які знищують бактерії, туберкульозну паличку, біоматеріали (кров, жовч, слиз). Для гастроскопічного обстеження застосовують апаратуру, оброблену антисептичними препаратами. Лікар і медсестри використовують рукавички під час проведення маніпуляцій.

12

Скільки чекати результатів гастроскопії?

Результат фіброгастродуоденоскопії (ФГДС) ендоскопіст видає після закінчення дослідження. Результати біопсії, яка проводиться під час гастроскопії, можуть бути готові впродовж одного-двох тижнів. Для розшифровки ФГДС і встановлення діагнозу необхідно звернутися до гастроентеролога.

13

Чому після гастроскопії боляче ковтати?

Після гастроскопії може боліти горло та виникають неприємні відчуття під час ковтання. Біль у горлі може з'являтися через механічний вплив гастроскопа на гортань і стравохід. Больові відчуття після гастроскопії можуть зберігатися впродовж двох-трьох днів і зникають без додаткового лікування.

14

Чи може боліти шлунок після гастроскопії?

Після гастроскопії кілька днів може боліти шлунок, оскільки зонд ендоскопа залишає мікротравми на слизовій оболонці досліджуваних органів. Якщо біль у шлунку не припиняється впродовж трьох-чотирьох днів, необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити появу ускладнень. До можливих ускладнень після гастроскопії належать:

  • алергічна реакція на анестезуючі препарати;
  • біль в грудях і горлі;
  • нудота та блювання;
  • перфорація (порушення цілісності) шлунка;
  • кровотечі (проявляються у вигляді кривавого блювання та потемніння калу);
  • порушення серцевого ритму.

Ускладнення за гастроскопії з'являються рідко та можуть бути пов'язані з наявністю супутніх захворювань (серцевої та дихальної недостатності, аортального стенозу). Ризик розвитку ускладнень збільшується після перенесених операцій на органах ШКТ і в літньому віці.

15

Що можна робити після гастроскопії?

Після гастроскопії можна їсти за появи ковтального рефлексу та після зникнення оніміння горла. Їжа має бути м'якою та кімнатної температури. Після обстеження рекомендується відпочинок і дотримання питного режиму (випивати не менше, ніж півтора літри води на добу). Дозволені продукти після гастроскопії:

  • рідкі каші;
  • варені чи приготовані на пару овочі;
  • нежирні сорти м'яса (курка, індичка);
  • супи-пюре;
  • несолодкий трав'яний чай.

Рекомендується харчуватися дрібними порціями чотири-п'ять разів на день. Перші порції їжі після гастроскопії мають бути невеликими (близько 200 грамів).

16

Що не можна робити після гастроскопії?

Після проведення гастроскопії з анестезією не можна того ж дня керувати автомобілем через зниження швидкості реакцій. Рекомендується скасувати важкі фізичні навантаження та не вживати тверду їжу. Після ФГС не можна їсти впродовж однієї-двох годин. Піід час проведення біопсії необхідно утриматися від прийому їжі протягом двох-трьох годин, щоб не подразнювати слизову оболонку шлунка. Заборонені продукти після гастроскопії:

  • алкоголь;
  • кава;
  • газовані напої, соки;
  • спеції;
  • соуси;
  • маринади;
  • гострі страви;
  • жирні сорти м'яса (свинина, м’ясо качки);
  • випічка.

Відразу після гастроскопії не можна приймати лікарські препарати. Якщо ви потребуєте постійного прийому медикаментів, уточніть у лікаря, коли можна почати лікування.

17

Чи можна вагітним робити гастроскопію?

Гастроскопія є безпечним методом дослідження та може проводитися під час вагітності. Протипоказанням є гастроскопія під наркозом для виключення шкоди для плода.

Рішення про проведення гастроскопії вагітним має ухвалювати лікар. Якщо немає гострих симптомів захворювань шлунково-кишкового тракту (блювання з кров'ю, сильного болю в шлунку), гастроскопію призначають на другий триместр вагітності.

18

Чи можна дітям робити гастроскопію?

Гастроскопію можна робити дітям, оскільки вона не завдає шкоди здоров'ю. Гастроскопію дитині можуть призначити за підозри на гастрит, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, кровотечі ШКТ. Дітям, молодшим за три роки, складно ковтати зонд, тому їм проводять гастроскопію під седацією (медикаментозним сном).

Підготовка дитини до гастроскопії передбачає відмову від прийому їжі впродовж восьми-десяти годин і вживання води за дві-три години до дослідження. Після процедури рекомендується обмежити фізичну активність дитини (біг, стрибки, активні ігри).

19

Кому протипоказана гастроскопія?

Гастроскопію призначають, якщо користь від її проведення перевищує можливі ризики для здоров'я. Рішення про проведення дослідження має ухвалювати лікар. Протипоказання до гастроскопії:

  • серцево-судинні захворювання (аневризма аорти, інфаркт міокарда);
  • порушення згортання крові;
  • захворювання дихальної системи (хронічна обструктивна хвороба легень, астма);
  • розлади психіки;
  • епілепсія.

Гастродуоденоскопію не проводять за загострення хронічних захворювань. Обстеження також слід відкласти за наявності в пацієнта симптомів вірусних захворювань (грипу, ГРВІ).

20

Чи можна перевірити шлунок без гастроскопії?

Перевірити роботу органів травної системи можна без проведення гастроскопії. Гастроентеролог може призначити здати аналізи крові та калу, пройти інструментальні дослідження. Методи діагностики захворювань ШКТ:

Перераховані методи досліджень дають змогу оцінити розміри та структуру органів ШКТ, виявити наявність патологій і новоутворень. Але гастроскопія є найбільш інформативним способом обстеження верхніх відділів травної системи, оскільки дає змогу детально розглянути слизову оболонку органів.

Ендоскопія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Гастроскопія: що показує та як до неї підготуватися? - Коротких Ольга Сергіївна
Коротких Ольга Сергіївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Гастроскопія: що показує та як до неї підготуватися?
Лікар-ендоскопіст. Вища категорія.
Гастроскопія: що показує та як до неї підготуватися?
Лікар-ендоскопіст. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Андрій 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна курити перед гастроскопією?
Відповісти
Добрий день. Перед проведенням гастроскопії необхідно утриматися від куріння за день до дослідження. Нікотин подразнює слизову оболонку стравоходу та посилює секреторну функцію ШКТ, що може спотворити результати діагностики.
Віра 4 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, як підготуватися до колоноскопії та гастроскопії під наркозом?
Відповісти
Доброго дня. Перед проведенням колоноскопії та гастроскопії під наркозом необхідно відмовитися від прийому їжі за 8-12 годин до процедури. Також необхідно виключити за два-три дні до обстеження гострі, жирні, смажені, копчені страви, відмовитися від вживання кави та алкоголю. Перед колоноскопією потрібно очистити кишківник за допомогою клізми чи проносних препаратів.
Ангеліна 5 місяців тому
Добрий вечір. Цікавить питання — чи небезпечно робити гастроскопію під наркозом?
Відповісти
Добрий вечір. Гастроскопія під наркозом — безпечний і безболісний метод дослідження. Пацієнт вводиться в короткочасний медикаментозний сон, який триває тільки в період проведення обстеження.
Сергій 5 місяців тому
Добрий день. Чи можна пройти гастроскопію шлунка без ковтання зонда?
Відповісти
Можна пройти гастроскопію шлунка без ковтання зонда. Капсульна гастроскопія дає змогу досліджувати шлунок і тонкий кишківник за допомогою ковтання капсули з відеокамерою, яка передає зображення на монітор. Також можна зробити трансназальну гастроскопію, що передбачає введення зонда через ніс.
Антон 5 місяців тому
Доброго дня. Скажіть, будь ласка, яка ціна гастроскопії?
Відповісти
Доброго дня. Вартість гастроскопії можна уточнити в медичному центрі «ОН Клінік». У вартість входять консультація ендоскопіста, проведення дослідження та анестезуючі препарати.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!