Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Що таке сексуальна орієнтація та яка вона буває?

Що таке сексуальна орієнтація та яка вона буває?
Читати 9 хвилин | Створено: 20 лютого 2024 | Оновлено: 20 лютого 2024 | 2857 2857
1

Що таке сексуальна орієнтація?

Сексуальна орієнтація — це термін, який використовується для позначення романтичного, емоційного та сексуального потягу людини до інших людей. Гетеросексуальністю називають потяг до людей протилежної статі. Гомосексуальність проявляється потягом до людей тієї самої статі. Бісексуальність характеризується потягом до людей обох статей.

Сексуальна орієнтація формується внаслідок генетичних, гормональних, культурних і соціальних чинників. Також існують люди, які не відчувають статевого потягу до жодної статі (асексуали). Асексуальність характеризується повною відсутністю інтересу до сексу.

Сексуальна орієнтація впливає на самовідчуття, взаємовідносини та соціальні зв'язки людини. Досі достеменно невідомо, що визначає сексуальну орієнтацію. Деякі дослідження показують, що сексуальна орієнтація частково спричинена біологічними факторами, які починають проявлятися ще до народження, та може змінюватися впродовж життя.

2

Чим сексуальна орієнтація відрізняється від статі та гендерної ідентичності?

Сексуальна орієнтація відрізняється від статі та гендерної ідентичності за біологічними та соціальними ознаками. Значення термінів:

  • біологічна стать — дається під час народження за фізіологічними ознаками та визначається набором хромосом. Може бути чоловічою чи жіночою;
  • гендер (соціальна стать) — сукупність ознак (соціальних, правових, культурних), що визначають приналежність до чоловіків або жінок;
  • гендерна ідентичність — самовідчуття та вираження своєї статі через поведінку, зовнішній вигляд та одяг.

Гендер може збігатися з біологічною статтю чи відрізнятися від неї. Трансгендери відчувають свою приналежність до статі, яка відрізняється від біологічної. Також люди можуть відчувати приналежність до обох гендерів або не відносити себе до жодної статі (агендерність). Гендерна ідентичність ширша за сексуальну орієнтацію, оскільки включає не лише емоційний і сексуальний потяг, а регулює модель поведінки в усіх сферах життя (культурній, соціальній, духовній).

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

3

Яка буває сексуальна орієнтація?

Вид сексуальної орієнтації зазвичай залежить від потягу до своєї, протилежної статі чи до обох статей. Види сексуальної орієнтації:

  • гетеросексуальність — сексуальний потяг до представників протилежної статі;
  • гомосексуальність — сексуальний потяг до своєї статі (геї та лесбійки);
  • бісексуальність — потяг одночасно до двох статей (і жіночої, і чоловічої);
  • пансексуальність — здатність відчувати сексуальний потяг до людей, незалежно від їх статі чи гендерної ідентичності;
  • андросексуальність — характерна для людей, які відчувають сексуальне бажання до мужніх партнерів. Анросексуалів можуть приваблювати мужні риси як чоловіків, так і жінок;
  • сапіосексуальність — потяг не до зовнішності та гендеру партнера, а до інтелектуальних здібностей. Сапіосексуали також можуть відчувати потяг як до жінок, так і до чоловіків;
  • омнісексуальність (полісексуальність) — потяг до всіх статей і гендерів. Вибір романтичних стосунків залежить від особистісних якостей, а не від гендеру людини;
  • гіносексуальність — характерна для людей, які відчувають потяг до партнерів з яскраво вираженими фемінними рисами.

Також існують люди, які не визначилися у своїх сексуальних бажаннях і гендерній ідентичності. Говорячи з кимось про його (її) сексуальну орієнтацію, рекомендується використовувати терміни, які використовує людина. Бажано запитувати в людей, яким терміном для позначення своєї сексуальної орієнтації вони надають перевагу.

4

Хто такі інтерсекс-люди?

Інтерсексуали — люди, у яких вроджені анатомічні, хромосомні та гормональні особливості не відповідають загальноприйнятим медичним визначенням чоловічої чи жіночої статі. За даними ООН, у світі народжується близько 0,05-1,7% людей, які мають нетипові статеві ознаки (як жіночі, так і чоловічі).

У більшості випадків, коли народжується інтерсексуальна дитина, лікарі та батьки обирають стать (чоловічу чи жіночу). Можуть проводитися операції на статевих органах і призначатися гормональна терапія. У дорослому житті інтерсекс-люди можуть бути будь-якої сексуальної орієнтації (гетеросексуали, гомосексуали, бісексуали тощо).

5

Хто такий квір (queer)?

Квір (queer) — термін, що використовується для позначення людини, чия гендерна ідентичність або сексуальна орієнтація відрізняється від загальноприйнятої. Поняття «квір» може охоплювати все розмаїття сексуальних ідентичностей: геїв, лесбіянок, бісексуалів, пансексуалів, трансгендерів, асексуалів, інтерсексуалів.

Деякі ЛГБТ-спільноти не визнають термін «квір», оскільки вважають його образливим. Під час спілкування з представниками сексуальних меншин слід з обережністю використовувати терміни, щоб не образити людину.

6

Що таке ЛГБТ?

ЛГБТ — абревіатура, яку використовують для опису людей з негетересексуальною та нецисгендерною ідентичністю (розбіжність гендерної ідентичності з біологічною статтю). ЛГБТ розшифровується як лесбійки, геї, бісексуали та трансгендери. ЛГБТ-спільнота виступає за визнання прав і свобод людей, незалежно від їх сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Іноді використовується термін «ЛГБТ+», який включає людей з додатковими ідентичностями: асексуалів, інтерсексуалів, небінарних людей, пансексуалів. ЛГБТ-спільнота використовує прапор у вигляді веселки, за винятком блакитного кольору. Веселковий прапор ЛГБТ означає єдність і різноманітність, красу і радість. Також ЛГБТ прапори використовують для позначення гордості та відкритості.

Прапор ЛГБТ

Прапор ЛГБТ

Знаки та символи ЛГБТ-спільноти використовуються для проведення гейпарадів, маршів рівності. Також люди з числа ЛГБТ застосовують свою символіку для мітингів і зборів на підтримку рівних прав і визнання одностатевих шлюбів.

7

Що визначає сексуальну орієнтацію?

За статистикою, потяг до людей своєї статі трапляється у двох-шести відсотків чоловіків і в одного-трьох відсотків жінок. Також жінки часто можуть відчувати потяг до двох статей (бісексуальність). Точних причин, які визначають сексуальну орієнтацію, не встановлено. Фактори, які можуть впливати на гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію:

  • біологічні чинники;
  • культурні та соціальні норми;
  • психологічні причини;
  • релігійні норми;
  • рівень гормонів матері під час вагітності.

Існує гіпотеза, що потяг до своєї статі виникає внаслідок змін у Х-хромосомі й сексуальна орієнтація визначається під час народження. Але ця гіпотеза потребує подальшого вивчення і підтвердження, оскільки люди протягом життя можуть змінювати сексуальну орієнтацію.

8

Як зрозуміти свою сексуальну орієнтацію?

Деяким людям складно визначити свою сексуальну орієнтацію. Люди можуть взагалі не відчувати сексуального потягу чи відчувати його як до чоловіків, так і до жінок. Розуміння своєї орієнтації може зайняти місяці й роки, також уподобання можуть змінюватися з віком. Способи, що допомагають визначити свою сексуальну орієнтацію:

  • дослідження своїх почуттів. Необхідно звертати увагу на емоції, сексуальні фантазії та думки про людей різної статі;
  • спілкування з різними людьми. Розмови з людьми, які відчувають подібні почуття, можуть допомогти краще розібратися в собі;
  • дослідження своєї сексуальності. Не обов'язково проводити експерименти з різними партнерами, щоб зрозуміти свої вподобання. Можна досліджувати свої почуття та емоції щодо людей однієї чи протилежної статі;
  • прийняття себе. Якщо ваша сексуальна орієнтація відмінна від гетеросексуальної, не варто себе звинувачувати, абсолютно нормально відчувати бажання, що відрізняються від уподобань більшості.

Щоб краще зрозуміти свою сексуальну орієнтацію, можна поспілкуватися з представниками ЛГБТ-спільноти. Спілкування з людьми різних сексуальних орієнтацій може допомогти краще відчути свої вподобання.

9

Чи існує тест на визначення сексуальної орієнтації?

Головне у виборі своїх сексуальних уподобань та самоідентифікації — не результати тестування, а власні самовідчуття та почуття. Людям, які не визначилися зі своєю сексуальною орієнтацією, можуть допомогти тести. Існують такі тести на орієнтацію:

  • шкала Кінсі — тест, що дає змогу визначити приналежність до гомо-, гетеро- чи бісексуалів;
  • тест IDR-SOT — онлайн-тестування, що допомагає зрозуміти свої сексуальні вподобання;
  • тест Стормса — містить запитання, що дають змогу оцінити сексуальні фантазії, бажання та реакції.

Тести на визначення вашої сексуальної орієнтації доступні безкоштовно, їх може пройти онлайн кожна людина. Але результати можуть бути суб'єктивними та не визначають на 100% гендерну ідентичність та сексуальну орієнтацію. Також допомогти розібратися у своїх почуттях і вподобаннях може психолог або психотерапевт.

10

Що робити, якщо я не впевнений у своїй сексуальній орієнтації?

Багато людей не можуть визначитися та мають сумніви щодо своєї сексуальній орієнтації. Дехто боїться зізнатися в негетеросексуальній орієнтації через страх громадського осуду. Допомогти розібратися в сексуальних уподобаннях може бесіда з психологом або близьким другом, які не засудять і зрозуміють ваші почуття. Також можна пройти тест на сексуальну орієнтацію, щоб краще зрозуміти потяг до своєї чи протилежної статі.

11

Чи можуть інші люди сказати, яка моя сексуальна орієнтація?

Інші люди не можуть сказати, яка у вас сексуальна орієнтація. Люди можуть використовувати стереотипи щодо поведінки та зовнішнього вигляду геїв, лесбійок і бісексуалів та «навішувати ярлики». Але, наприклад, люди з гомосексуальною орієнтацією можуть не відрізнятися за зовнішніми ознаками від гетеросексуалів, тому не можна визначити приналежність людини до ЛГБТ за її зовнішністю. Зрозуміти та визначити сексуальну орієнтацію можна тільки самостійно, ґрунтуючись на внутрішніх почуттях та емоціях.

12

Чи можна змінити сексуальну орієнтацію?

Сексуальна орієнтація найчастіше формується в дитинстві та в підлітковому віці. Людина може змінювати свою орієнтацію з віком і життєвим досвідом.

Спроби змінити сексуальну орієнтацію за допомогою лікування, застосування психотропних засобів можуть завдати фізіологічної та психологічної шкоди людині. У 1973 році Американська психіатрична асоціація виключила гомосексуалізм з переліку хвороб. Нині гомосексуалізм вважається нормою та не потребує лікування чи примусової зміни сексуальної орієнтації.

13

Що робити, якщо я не хочу давати визначення своїй сексуальній орієнтації?

Необов'язково давати визначення своїй сексуальній орієнтації чи «навішувати на себе ярлики». Сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність можуть змінюватися, деякі люди взагалі можуть не відчувати потяг до будь-якої статі. Також не обов'язково афішувати свою приналежність до ЛГБТ-спільноти. Вибір партнера та сексуальні вподобання — особиста справа кожної людини, яка не потребує визначення.

14

Що таке камінг-аут (coming out)?

Камінг-аут (coming out) — це процес відкритого та добровільного визнання приналежності до сексуальних меншин. Зазвичай камінг-аут означає визнання себе геєм, лесбійкою, трансгендером, бісексуалом або асексуалом.

Камінг-аут може відбуватися перед сім'єю, друзями чи широкою громадськістю. Рішення відкрито заявити про свою орієнтацію має бути добровільним та усвідомленим. Часто представники ЛГБТ-спільноти стикаються з критикою та відкритою ненавистю до їх сексуальної орієнтації, тому варто враховувати ризики відвертого зізнання.

15

Що таке аутинг (outing)?

Аутинг (outing) — це процес розголошення інформації про сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність людини без її згоди. Аутинг є порушенням особистої конфіденційності людини та може мати негативні наслідки. Розголошення інформації про сексуальні уподобання людини може призвести до проблем у сім'ї, на роботі, нерозуміння з боку друзів. Аутинг є етично неприйнятним, оскільки не можна розголошувати інформацію про людей без їх згоди на це.

16

Що таке прайд (pride)?

Прайд (pride) — це рух представників ЛГБТ-спільнот, які виступають за дотримання та захист прав і рівності сексуальних меншин. Гей-прайди можуть проводитися у вигляді маршів, парадів, маніфестацій, фестивалів. Цілі прайду:

  • демонстрація відкритості;
  • боротьба за права людей на самовизначення;
  • захист рівності перед законом людей різної сексуальної орієнтації;
  • самовираження;
  • боротьба з дискримінацією.

ЛГБТ-спільноти в усьому світі борються за визнання прав на одностатеві шлюби, усиновлення дітей, право отримувати спадщину після смерті партнера. У деяких країнах одностатеві шлюби визнані на законодавчому рівні. У багатьох мусульманських країнах гомосексуальність не визнається законами, суспільними та релігійними нормами.

17

Що таке гомофобія та дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації?

Гомофобія — страх, ненависть і недовіра до людей, сексуальна орієнтація яких не є гетеросексуальною. Гомофобія може охоплювати негативне ставлення та упередження щодо геїв, лесбіянок, бісексуалів і трансгендерів. Крайня форма гомофобії може проявлятися у вигляді образ або застосування насильства до людей з числа ЛГБТ.

Дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації є порушенням прав людини через її приналежність до ЛГБТ-спільноти. Дискримінація може проявлятися в сім'ї, на роботі, серед друзів і колег. Гомофобія та сексуальная дискримінація можуть призводити до стресу, соціальної ізоляції та депресії людини. Боротьба з гомофобією має включати просвітництво, освіту та правовий захист, спрямовані на визнання прав і свобод усіх без винятку людей.

18

Де в Україні представники ЛГБТ можуть отримати підтримку?

У 2023 році в Україні Верховна Рада продовжила ухвалення серії законів про ЛГБТ, які забороняють дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. В Україні діє багато організацій, які допомагають представникам ЛГБТ відстоювати свої права. Люди з числа ЛГБТ можуть отримати підтримку в таких організаціях і спільнотах:

  • організація Gender Stream — створила першу в Україні мапу ЛГБТ-організацій. Вона покликана допомагати людям з ЛГБТ-спільноти шукати допомогу за своїм запитом в Україні та за кордоном;
  • «Альянс. Глобал» — надають юридичну та медичну допомогу. Проводять просвітництво з приводу захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), гепатиту та ВІЛ;
  • організація «Інсайт» — надають психологічну та юридичну допомогу геям, лесбійкам і трансгендерам у семи містах України;
  • організація «Військові ЛГБТІК+ України» — спеціалізується на роботі з українськими військовими  з числа ЛГБТ та бореться з гомофобією в армії.

В Україні досі існує упереджене ставлення до представників ЛГБТ. Важливо вести просвітницьку діяльність щодо людей з числа ЛГБТ, прав і свобод людини на самовираження.

Також необхідно вести освітні, інформаційні та тематичні заходи в ком'юніті-центрах для представників ЛГБТ. Підтримка ЛГБТ-спільнот має бути спрямована на фізичне здоров'я (просвітництво та можливість без осуду та своєчасно відвідувати консультації гінеколога, уролога) та психологічне благополуччя (відсутність страху самовираження, дотримання прав і свобод) людей з числа ЛГБТ.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке сексуальна орієнтація та яка вона буває? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке сексуальна орієнтація та яка вона буває?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Що таке сексуальна орієнтація та яка вона буває?
Лікар-уролог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Надія 1 тиждень тому
Добрий вечір. Дайте, будь ласка, визначення, хто такі гетеросексуали?
Відповісти
Добрий вечір. Гетеросексуали — люди, які відчувають сексуальний потяг до осіб протилежної статі. Гетеросексуальність є традиційною орієнтацією, оскільки до неї належить більшість людей.
Надія 1 місяць тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, хто такий аромантик?
Відповісти
Добрий день. Аромантик — це людина, яка не відчуває романтичних почуттів. Аромантики можуть займатися сексом і створювати сім'ї, але в них немає потреби у закоханості та романтичних проявах стосунків.
Віталіна 1 місяць тому
Доброго дня. Підкажіть, що це за орієнтація, коли ніхто не подобається?
Відповісти
Доброго дня. Орієнтація, коли ніхто не подобається, називається асексуальність. Ця орієнтація проявляється повною відсутністю статевого потягу і до жінок, і до чоловіків. Асексуали можуть займатися сексом для задоволення партнера або продовження роду, але не відчувають потреби в постійних статевих актах.
Христина 2 місяці тому
Добрий вечір. Цікавить таке питання: як називається орієнтація, коли нікого не любиш?
Відповісти
Орієнтація, коли нікого не любиш, називається асексуальність. Асексуали не відчувають сексуального тяжіння до жодної статі.
Інна 2 місяці тому
Добрий день. Розкажіть, хто такі пансексуали?
Відповісти
Пансексуали — люди, які відчувають сексуальний потяг до людей, незалежно від їхньої статі та гендерної ідентифікації. Партнера обирають за особистими якостями та співпадаючим світоглядом. Пансексуалами можуть бути як чоловіки, так і жінки.
Олександра 2 місяці тому
Доброго дня. Поясніть, будь ласка, хто такі бісексуали?
Відповісти
Доброго дня. Бісексуали — люди, які відчувають сексуальний потяг і до жінок, і до чоловіків. Бісексуалами можуть бути жінки і чоловіки, трансгендерні люди. Уподобання у виборі партнерів у бісексуалів може змінюватися протягом життя, вони можуть створювати гетеросексуальні сім'ї або жити з партнером однієї з ними статі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!