Що таке кабачки?
Кабачок — це овоч подовженої (іноді — злегка вигнутої) форми зі світлою м'якоттю і жовтою, білуватою, світло-зеленою або темно-зеленою шкіркою, яка може бути смугастою або однотонною. Кабачки належать до родини гарбузових.
Чим корисні кабачки?
Кабачки можуть допомогти заповнити дефіцит поживних речовин, зміцнити імунну систему, нормалізувати травлення, запобігти анемії та порушенням зору, а також прискорити схуднення за рахунок зменшення кількості споживаних калорій. Кабачки можна включати в раціон практично в будь-якому віці.
Користь кабачків
Користь кабачків для жінок
Кабачки можуть бути корисні для жінок через вміст марганцю (сприяє профілактиці остеопорозу), заліза (втрачається під час менструації), вітаміну В2 (знижує ризик анемії) і фолієвої кислоти (підтримує здоровий ріст і розвиток плода в період вагітності). Однак для більш детального вивчення впливу поживних речовин, що містяться в кабачках, на жіноче здоров'я, необхідні додаткові наукові дослідження.
Користь кабачків для чоловіків
Кабачки містять каротиноїди (лютеїн і зеаксантин) з антиоксидантною і протизапальною дією, тому можуть бути корисні для чоловіків як продукт для профілактики раку простати. Однак механізми протипухлинної дії кабачків ще не до кінця вивчені.
Користь кабачків при схудненні
Користь кабачків при схудненні пов'язана з низькою калорійністю продукту, високим вмістом води та вмістом клітковини, що сприяє тривалому підтриманню відчуття ситості. Наприклад, страви з кабачків можна періодично вживати замість макаронних виробів.
Користь кабачків для травлення
Кабачки можуть бути корисні для травлення через вміст клітковини, яка сприяє підтримці нормальної перистальтики, профілактиці закрепів і здуття живота. За рахунок низької кислотності та м'якої текстури кабачки не подразнюють слизові оболонки шлунка та кишківника. Виняток можуть становити кислі та гострі страви (наприклад, мариновані кабачки або кабачки по-корейськи).
Користь кабачків для серцево-судинної системи
Завдяки вмісту калію кабачки можуть позитивно впливати на артеріальний тиск, підвищення якого збільшує ризик серцевого нападу, інсульту, захворювань периферичних артерій і серцевої недостатності. Споживання калію, що міститься в кабачках, особливо важливе при надлишку натрію в організмі, який є одним з факторів ризику гіпертензії.
Користь кабачків для очей
Лютеїн і зеаксантин у складі кабачків можуть запобігти захворюванням очей (наприклад, віковій макулярній дегенерації). При патології уражається центральна область очної сітківки, що може призвести до різкого погіршення та втрати зору.
Користь кабачків у профілактиці раку
Кабачок потенційно може демонструвати протиракову активність, яка проявляється цитотоксичною (знищення клітин пухлини) і антиоксидантною дією. Подальші дослідження дозволять більш детально вивчити користь вживання кабачка для профілактики раку.
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Які вітаміни містяться в кабачках?
У середньому кабачку міститься 35 мг вітаміну С, 0,32 мг вітаміну В6, 0,184 мг рибофлавіну і 47 мкг фолієвої кислоти, які несуть користь здоров'ю внутрішніх органів і систем. Щоб не зменшувати поживну цінність продукту, можна вживати кабачок зі шкіркою, в складі якої, як і в м'якоті, присутні вітаміни В6 і С.
Скільки калорій у кабачках?
У 100 грамах свіжого кабачка — 17 ккал. Калорійність середнього кабачка — близько 34 ккал, великого — приблизно 55 ккал.
Скільки калорій у смажених кабачках?
Калорійність 100 грамів смажених кабачків становить близько 130 ккал. Точна кількість калорій у смажених кабачках залежить від виду і кількості олії (жиру), що використовується для смаження.
Яке БЖУ кабачків?
БЖУ в 100 грамах свіжих кабачків: білки — 1,21 г, жири — 0,32 г, вуглеводи — 3,11 г. У смажених кабачках вміст жирів може бути в кілька десятків разів вищим у порівнянні з сирим продуктом, тому вони можуть нести певну шкоду для людей із захворюваннями органів травлення.
Скільки клітковини в кабачках?
У 100 грамах кабачків — близько одного грама клітковини. В ході термічної обробки продукту вміст клітковини не збільшується.
Який глікемічний індекс кабачків?
Глікемічний індекс (ГІ) кабачків — 15, а глікемічне навантаження (ГН) — 0,5. Низькі показники ГІ і ГН означають, що вживання кабачків допускається при цукровому діабеті (за погодженням з лікарем).
Чим шкідливі кабачки?
Кабачки в більшості випадків корисні для здоров'я і можуть нести шкоду при індивідуальній непереносимості (через алергію), переїданні (одна з причин порушення травлення), високому вмісті жиру (збільшується при обсмажуванні) і нітратів. Для перевірки рівня нітратів в кабачках можна скористатися спеціальним тестером.
Скільки кабачків можна їсти на день?
Рекомендований рівень споживання кабачків для дорослих становить до 400 грамів на добу (якщо в раціоні присутні інші овочі, кількість кабачків можна зменшити). Винятки становлять медичні протипоказання (наприклад, при захворюваннях нирок уролог може порекомендувати обмежити споживання кабачків, які є джерелом калію, оскільки надлишок мікроелемента підвищує ризик ускладнень).
Чи можна їсти сирі кабачки?
Сирі кабачки можна їсти в помірній кількості, якщо вони ретельно вимиті і не викликають розладів травлення. У сирому вигляді кабачок може не тільки приносити користь своїм вітамінним складом, але і створювати більш високе навантаження на шлунково-кишковий тракт в порівнянні з термічно обробленим продуктом, тому його не рекомендується давати дітям. Незважаючи на потенційну користь сирих кабачків і свіжовичавленого кабачкового соку, необхідно утримуватися від їх вживання при нирковій недостатності та захворюваннях органів травлення.
Що приготувати з кабачків?
З кабачків можна приготувати сотні страв на основі різноманітних рецептів. Під час приготування не обов'язково витягувати з кабачків насіння, яке несе користь завдяки багатому мінерально-вітамінному складу. Приклади страв з кабачків:
- оладки, млинці з кабачків;
- супи, салати, рагу з кабачками;
- кекси, торти з кабачків;
- рулети з кабачків та часнику;
- деруни з кабачків;
- фрикадельки, котлети, запіканки з кабачків;
- кабачковий хліб, піца;
- ікра з кабачків;
- кабачкова локшина.
Кабачки можна фарширувати, обсмажувати, варити, готувати на пару, запікати і тушкувати. Якщо до тушкованих кабачків додати інші овочі, користь страви може збільшитися.
Також можна заготовити консервовані кабачки на зиму або помістити свіжий продукт (наприклад, нарізаний кубиками) в морозилку. Заморожені кабачки можуть принести більше користі для здоров'я, ніж при консервації, через відсутність у складі додаткових інгредієнтів (наприклад, солі або оцту).
Що можна приготувати з кабачків швидко?
Страви швидкого приготування можуть включати кабачки, обсмажені кружечками або кубиками, тушковані кабачки, омлет з кабачками, кабачки на грилі або салат зі свіжих кабачків. Також можна швидко приготувати кабачковий сік. Однак незважаючи на користь і натуральний склад, перед вживанням соку з кабачка рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Як смажити кабачки?
Кабачки, нарізані кружечками, скибочками або кубиками, можна смажити на сковороді, у фритюрі або на грилі. Крім олії та солі, рецепти можуть включати борошно, яйця, спеції, панірування або овочі. Рекомендації, як смажити кабачки на сковороді:
- чим тонші кружечки — тим менше час приготування;
- для смаження краще використовувати олію з високою температурою димлення (наприклад, рафіновану оливкову олію);
- важливо контролювати кількість олії (при підвищеній жирності смажені кабачки приносять менше користі);
- для прискорення обсмажування рекомендується використовувати сковороду з товстим дном (наприклад, з чавуну, який добре тримає тепло) і контролювати, щоб температура була не нижче 180 °С (при наявності термометра);
- викладання кружечків або скибочок в один шар спрощує та прискорює їх рівномірне обсмажування (як правило, достатньо трьох-чотирьох хвилин смаження з кожного боку).
Смажені кабачки бажано подавати відразу після приготування. У міру охолодження страва може ставати менш хрусткою і більш водянистою.
Рецепти страв з кабачків
Кабачки на грилі

Інгредієнти
- невеликі кабачки — 2 шт.;
- оливкова олія — 2 ч.л.;
- сіль — 1 щіпка (або за смаком);
- суміш італійських трав — 1 ч.л. (або за смаком);
- часниковий порошок — 1/2 ч.л. (або за смаком).
- Розрізати кожен кабачок уздовж на чотири частини.
- Розігріти гриль на середньому або слабкому вогні і змастити решітку невеликою кількістю олії.
- Кабачки змастити олією, посипати приправами, часниковим порошком і сіллю.
- Смажити кабачки на попередньо розігрітому грилі до золотисто-коричневого кольору (приблизно по три-чотири хвилини з кожного боку).
- Подавати відразу після приготування.
Кабачкові оладки

Інгредієнти
- кабачки — 2 шт.;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 1/2 склянки;
- тертий твердий сир — 50 грам;
- нарізана зелена цибуля — 2 ст.л.;
- сіль — 1/2 ч.л. (або за смаком);
- сметана для подачі — за бажанням.
- Натерти кабачки на тертці і промокнути паперовими рушниками, щоб видалити вологу.
- Змішати кабачки, яйця і зелену цибулю у великій мисці.
- В окремій мисці змішати борошно, сир і сіль, додати в суміш з кабачками.
- Розігріти олію у великій сковороді на середньому-сильному вогні, сформувати з тіста оладки і викласти на сковороду.
- Обсмажувати до золотистого кольору (приблизно по дві-три хвилини з кожного боку).
- Викласти оладки з кабачків на тарілку, застелену паперовим рушником, подавати теплими (можна зі сметаною).
Кабачки з кукурудзою

Інгредієнти
- невеликі кабачки — 3 шт.;
- кукурудза — варена (3 качани) або консервована (1 банка);
- оливкова олія — 1/4 склянки;
- невелика цибулина — 1 шт.;
- сіль і мелений чорний перець — за смаком.
- Нарізати кабачки кубиками, подрібнити цибулю.
- Нагріти олію у великій сковороді на середньому вогні і обсмажити цибулю, помішуючи, близько п'яти хвилин.
- Зрізати зерна з качанів кукурудзи (або відкрити банку з консервованими зернами), додати кукурудзу і кабачки до цибулі у сковороді.
- Готувати, помішуючи, поки кабачки не стануть м'якими (близько восьми хвилин).
- Перед подачею приправити сіллю і перцем.
Локшина з кабачків

Інгредієнти
- кабачки — 6 шт.;
- оливкова олія — 3 ст.л.;
- тертий твердий сир — 50 грам;
- сіль — 2 ч.л. (або за смаком);
- часник — 1 зубчик (за бажанням);
- чорний перець — за смаком.
- Нарізати кабачки тонкими смужками, формуючи локшину.
- Додати сіль і помістити смужки в друшляк, щоб стекла вода.
- Розігріти олію у великій сковороді на середньому вогні, додати кабачки і подрібнений часник.
- Готувати, помішуючи, поки кабачки не стануть м'якими (близько п'яти хвилин).
- Перед подачею приправити за смаком сіллю, перцем і посипати сиром.
Гуакамоле з кабачків

Інгредієнти
- кабачок — 250 г;
- сіль — ½ ч.л.;
- цукор — 1 ч.л.;
- яблучний оцет — 1 ст.л.;
- олія — 1 ст.л.;
- часник — 3 зубчики;
- кріп — 5 гілочок;
- насіння соняшника — 50 г;
- хліб — для подачі.
- Кабачок помити, витерти паперовим рушником і нарізати дрібним кубиком.
- Перекласти в миску, додати сіль, цукор, яблучний оцет, олію, подрібнений кріп і часник.
- Добре перемішати і залишити на 1 годину, щоб кабачок пустив сік.
- Після цього відцідити зайву рідину.
- Викласти суміш на підсмажений шматочок хліба, посипати подрібненим насінням соняшника та подавати.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Кропивницький


Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Кабачки можуть бути протипоказані при індивідуальній непереносимості (харчовій алергії), загостреннях захворювань нирок і шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастриту) в разі отримання відповідних лікарських рекомендацій. Також, щоб уникнути побічних ефектів (наприклад, порушень травлення), рекомендується не допускати зловживання кабачками (переїдання).
Через низький глікемічний індекс кабачки практично не підвищують рівень цукру в крові і можуть включатися в раціон при діабеті (якщо немає лікарських протипоказань). Страви на основі кабачків, що допомагають довго підтримувати відчуття ситості, можна вживати як альтернативу продуктам з високим вмістом вуглеводів, які можуть підвищувати концентрацію глюкози в крові.
Цукіні — трав'яниста рослина родини гарбузових з довгастими плодами довжиною від 15 до 100 сантиметрів (частіше — зеленими, рідше — жовтими або помаранчевими), яку з точки зору ботаніки можна назвати «близьким родичем кабачка» через схожість зовнішнього вигляду і смакових характеристик. Цукіні і кабачки є популярними овочами в кухнях різних країн, які можуть приносити користь організму за рахунок високого вмісту поживних речовин.
Різниця між цукіні та кабачками полягає в більш м'якому смаку, яскравих відтінках і тривалому терміні зберігання цукіні в порівнянні з кабачками. У рецептах західної кухні і кабачки, і цукіні можуть називатися однаково — «zucchini».
У 100 грамах кабачків міститься 3,11 грама вуглеводів (у тому числі 1,07 грама глюкози і 1,38 грама фруктози). Також в кабачках присутня незначна кількість сахарози — близько 0,05 грама на 100 грам продукту.
Один з простих рецептів тушкованих кабачків включає обсмажування цибулі з морквою на олії протягом декількох хвилин з подальшим додаванням кабачкових кубиків і декількох столових ложок води. Через 10-15 хвилин, коли кабачки стануть м'якими, можна додати за смаком сіль, перець, часник і зелень. Більш складні рецепти на основі тушкованих кабачків можуть включати кабачкові рагу з помідорами, картоплею, м'ясом, рисом, сметаною або томатною пастою.
Щоб запекти кабачки, необхідно розігріти духовку до 180-200 °C, розрізати овочі на кружечки, скласти їх у миску, додати трохи олії, сіль, спеції за смаком і викласти в один шар на деко, покрите пергаментом. Час запікання кабачків у духовці — приблизно 20-25 хвилин (до золотистої скоринки). За бажанням за п'ять хвилин до готовності можна посипати кабачки тертим сиром.