Logo
0 800 30 11 77

ВПЛ... а чи боїшся ти?

ВПЛ... а чи боїшся ти?
Читати 6 хвилин | Створено: 10 вересня 2018 | Оновлено: 10 вересня 2018 | 6715 6715
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, існує понад 100 різновидів вірусу, які заведено позначати за кодами та онкологічними ризиками (низький, середній і високий).

Деякі види ВПЛ можуть не завдавати жодних проблем своєму власникові і не несуть великої небезпеки для здоров'я. А деякі можуть стати причиною розвитку онкологічних процесів. Наприклад, у жінок ВПЛ здатний викликати рак шийки матки, у чоловіків — пухлину статевого члена. Певні типи ВПЛ можуть спричинити рак голови, шиї, легенів тощо.

Підступність цього вірусу в тому, що він може ніяк себе не проявляти роками, і виявити його можна тільки за допомогою низки діагностичних процедур (спеціальних досліджень на ВПЛ).  Тому так важливо проходити планові огляди у лікарів різних спеціалізацій (гінеколога, уролога, дерматолога), щоб своєчасно виявити вірус і вжити заходів.

За статистикою, більшість людей можуть заразитися вірусом незабаром після того, як починають жити статевим життям, особливо ризик зростає у разі збільшення кількості сексуальних партнерів.

Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Сергій Демиденко зазначає:

ВПЛ — підступний вірус і найчастіше від нього страждають люди з ослабленим імунітетом. Довгий час вірус може «жити» в організмі, а людина навіть не здогадується про його існування, заражаючи інших. Щоб мінімізувати ризик зараження, потрібно не тільки дотримуватися особистої та статевої гігієни, проходити планові огляди в лікаря, а й стежити за імунітетом, здавати аналізи на ВПЛ, а за схвалення лікаря пройти вакцинацію.

Міфи про ВПЛ

«Презерватив захистить від ВПЛ». Це не зовсім так, він лише знижує ймовірність зараження, але не виключає її. Це пояснюється тим, що ВПЛ може вражати і ту ділянку, яка не захищена кондомом.

«Вагітна жінка не може передати ВПЛ дитині». Це не доведено. Існує багато досліджень, які як спростовують, так і доводять цей факт. У більшості випадків, потрапляння вірусу в організм вагітної жінки не впливає на розвиток дитини, але може стати однією з причин викидня, передчасних пологів. Також існує ризик зараження малюка вірусом безпосередньо під час пологів.

«Видалення кондилом або папілом допомагає позбутися вірусу». Видалення кондилом і папілом — всього лише усунення симптомів ВПЛ. Ця процедура покращує якість життя пацієнта, проте зовсім не означає, що людина здорова і відсутній ризик передачі вірусу оточуючим. Щоб цього не сталося, необхідно пройти комплексне лікування, підібране лікарем.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Галина Шумляєва каже:

Повністю вилікувати ВПЛ не можна, але можна боротися з його симптомами. Програма лікування обов'язково має включати противірусні препарати та імуномодулятори (з метою підвищення імунітету).  Найбільш щадним способом для видалення кондилом і папілом вважається радіохвильова хірургія. З її допомогою можна уникнути болю і появи шрамів у місці обробки.

Як свідчать дані американського Центру з контролю і профілактики захворювань, кожен, хто займається сексом, може бути заражений ВПЛ, якщо не зробить щеплення.

«У мене виявили ВПЛ, але я сплю тільки з одним партнером, отже, він мені зраджує». Це не завжди саме так. Адже ВПЛ можна підхопити не тільки під час сексуального контакту, а й під час тісного спілкування із зараженим (через поцілунок, використання його особистих речей).

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Лілія Фролова каже:

ВПЛ здатний вражати не тільки геніталії, а й шкіру, слизові носа і горла, голосові зв'язки, ниркові миски і навіть сечовий міхур. Прояв інфекції залежить від виду вірусу і місця його локалізації. Наприклад, ті самі папіломи можуть з'явитися в ділянці обличчя та шиї. Заразитися можна через дотики або носіння одягу зараженого.

«Якщо у мене ВПЛ, значить, він у мене недавно». Це не так. Адже тривалий час вірус може «жити» в організмі та проявитися тільки під дією зовнішніх і внутрішніх чинників, які нерідко діють спільно (наприклад, через погіршення екологічної ситуації, під дією стресу або запалення в організмі).

«ВПЛ викликає рак». Правильніше буде сказати — провокує ріст пухлин.  Деякі типи ВПЛ можуть призвести до утворення злоякісних пухлин, якщо протягом тривалого часу вірус паразитує в організмі. Він проникає в клітину і викликає незворотні зміни, перетворюючи її на ракову. Головним важелем, за словами вчених, виступає онкопротеїн ВПЛ, який являє собою білок із вірусним геном. Він швидко порушує роботу білка р53, що міститься в клітинах людини і функція якого полягає в придушенні утворення ракових клітин.

До папілома-вірусів високого онкогенного ризику належать ВПЛ типів 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 і 68. Наприклад, два типи ВПЛ (16 і 18) спричиняють 70% усіх випадків раку шийки матки та передракових патологічних станів шийки матки.

У багатьох країнах світу (США, Велика Британія, Австралія та Німеччина) практикують вакцинацію від деяких типів ВПЛ: її можна проводити вже з 9 років, і вона входить до календаря щеплень. Вона допомагає значно знизити ризики зараження вірусом.

У червні 2017 року вчені вперше застосували технологію генного редагування CRISPR, яка, як сподіваються вчені, допоможе боротися з ВПЛ. Суть технології полягає в тому, щоб «кодувати» ДНК і не давати клітинам вірусу рости. Дослідження було спрямоване на видалення ВПЛ у 60 жінок шляхом застосування гелю, що містить необхідне кодування ДНК для шийки матки.

Результати дослідження поки що невідомі, але вчені вірять, що такий метод дасть змогу знайти новий спосіб лікування від ВПЛ і допомогти багатьом людям запобігти онкології.

А поки що найефективнішими методами профілактики ВПЛ є: дотримання правил особистої гігієни, контрацепція і вакцинація від вірусу. І, пам'ятайте, будь-які новоутворення на тілі є приводом відвідати лікаря.

А ви перевірялися на ВПЛ?

Дерматологія в ОН Клінік Кропивницький

ВПЛ... а чи боїшся ти? - Обіход Людмила Валентинівна
Обіход Людмила Валентинівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
ВПЛ... а чи боїшся ти?
Лікар-дерматолог. Перша категорія.
ВПЛ... а чи боїшся ти?
Стаття перевірена: Віцинська Олена Ігорівна
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!