Logo
0 800 30 11 77

Як знизити ацетон у дитини?

Як знизити ацетон у дитини?
Читати 8 хвилин | Створено: 8 лютого 2022 | Оновлено: 27 травня 2024 | 235290 235290
Поява солодкуватого фруктового запаху при диханні в дитини може свідчити про накопичення в організмі ацетону. За відсутності терапії ацетонемія здатна призвести до важкого отруєння та коми.

Що таке ацетон?

Ацетон — різновид кетонових тіл, які є продуктами розпаду жирів. З організму він виводиться разом з потом, повітрям, що видихається, та сечею. У нормі вміст кетонів у сечі та крові незначний, тому під час лабораторної діагностики в більшості випадків не виявляється.

Що таке ацетон у дітей?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Високий ацетон у дитини (ацетонемія) — фізіологічний стан, який виникає, коли організм використовує жири як основне джерело енергії. У дітей, у яких рівень ацетону підвищується часто, діагностують ацетонемічний синдром.

Як з'являється ацетон у сечі в дітей?

У нормі основним джерелом енергії, необхідної для підтримки життєдіяльності людини, є вуглеводи (зокрема, глюкоза). За недостатнього споживання вуглеводовмісних продуктів або внаслідок порушення обмінних процесів організм вимушено переходить на резервний шлях отримання енергії — з жирів.

Про механіку розвитку ацетонемічного синдрому розповість Тетяна Санжаревська, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Дитячий організм росте та розвивається, і не всі його функції вже повністю налагоджені. Тому можуть траплятися збої в обміні речовин. Якщо дитячому організму не вистачає глюкози, він починає інтенсивніше розщеплювати жири як альтернативне джерело енергії. Побічний ефект цього процесу — поява кетонових тіл у сечі. Вони є токсичними, тому можуть спричинити отруєння (інтоксикацію)».

Рівень ацетону в дитини безпосередньо залежить від кількості жирів, що розщеплюються. Підвищений ацетон у дітей — не захворювання, а ознака дефіциту глюкози в дитячому організмі або патологій внутрішніх органів.

Які причини підвищеного ацетону в дітей?

Ацетонемія буває первинною та вторинною. У першому випадку ацетон у дитини підвищений через незбалансоване харчування, коли в раціоні міститься занадто багато жирів і мало вуглеводів. Рівень ацетону в немовляти нерідко зростає після тривалого голодування: через несвоєчасне надходження поживних речовин організм починає використовувати жирові запаси для підтримки життєдіяльності.

За вторинної ацетонемії причинами високого ацетону в дітей є інфекційні, ендокринні, соматичні (не пов'язані з психікою) захворювання. Про те, які патологічні стани можуть викликати високий ацетон у дитини, розповість Христина Ковальчук, лікарка-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Найпоширенішою причиною вторинної кетонурії є ювенільний діабет. Брак інсуліну призводить до того, що організм не може зберігати або ефективно використовувати запаси глюкози. Виходить, що в дитячого організму не залишається іншого вибору, окрім як розщеплювати жири для отримання енергії, що супроводжується появою кетонових тіл у сечі».

Іноді збій в обмінних процесах відбувається внаслідок гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Інші патології, за яких зростає ризик підвищення ацетону в сечі в дитини:

  • гепатит (запальне ураження тканин печінки);
  • жировий гепатоз (накопичення надлишкового жиру в клітинах печінки);
  • тиреотоксикоз (підвищений вміст у крові гормонів щитоподібної залози);
  • холецистит (запальне захворювання жовчного міхура);
  • злоякісні новоутворення в тканинах органів шлунково-кишкового тракту;
  • дискінезія жовчного міхура (порушення відтоку жовчі);
  • гастроентерит (запалення слизової оболонки шлунка);
  • гострий апендицит (запалення апендикса — червоподібного відростка сліпої кишки);
  • жовчнокам'яна хвороба (утворення конкрементів у жовчовивідних шляхах);
  • панкреатит (запальне захворювання підшлункової залози).

Можливими причинами, від чого підвищується ацетон у дітей, можуть бути важкі фізичні та розумові навантаження, травми та хірургічні операції. Ацетонемія може розвинутись на фоні тривалого стресу.

Які симптоми ацетону в дітей?

Запідозрити ацетонемію можна за запахом ацетону з рота у дитини, оскільки одним зі шляхів виведення кетонів з організму є повітря, що видихається. Запах ацетону з рота у дітей віддалено нагадує солодкуватий яблучний аромат. Інші симптоми ацетону в дітей:

  • зниження апетиту;
  • загальна слабкість;
  • підвищення температури тіла до 38-39°С, яка не збивається жарознижувальними препаратами;
  • запах ацетону в сечі;
  • біль у животі;
  • присмак ацетону в роті з металевим і солодкуватим присмаком;
  • нудота та блювання;
  • рідкі випорожнення з запахом ацетону;
  • сухість у роті;
  • спрага;
  • збліднення шкірного покриву.

За підвищеного ацетону в дітей можливе рідкісне сечовипускання зі зменшеним об'ємом урини. Колір сечі при ацетоні стає більш насиченим (темно-жовтим).

Яка норма ацетону в сечі у дітей?

В ідеалі кетони в крові та сечі повинні бути відсутніми. Максимально допустимою нормою ацетону в сечі у дитини є показник 0,6 ммоль/л. Значення, що перевищують граничну норму ацетону в дітей, є приводом для звернення до педіатра.

Як перевірити ацетон у дитини?

Зрозуміти, що в дитини ацетон, можна за наявністю клінічних симптомів, а перевірити його рівень у сечі в домашніх умовах дають можливість експрес-тести. Для швидкого аналізу необхідно використовувати свіжозібрану урину. Спеціальну тест-смужку на ацетон для дітей опускають у сечу на кілька секунд, потім дістають і видаляють за допомогою серветки зайву рідину. Результат можна оцінювати через дві-три хвилини, коли відбудеться хімічна реакція, і смужка забарвиться в певний колір. Докладніше про результати розповість Наталя Овчаренко, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«На флаконі зі смужками або в інструкції до тесту ви знайдете колірну шкалу, де кожному кольору відповідає певна кількість плюсів. Норма ацетону в сечі у дітей становить до 0,6 ммоль/л. Результат 1 і 2 плюси вказують на легкий криз. У такому разі лікар, найімовірніше, порадить стежити за рівнем кетонів і розповість, як лікувати ацетон у дітей у домашніх умовах. Показник тесту на ацетон у дитини 3 або 4 плюси свідчить про високий рівень кетонів. За ацетонемії важкого ступеня ацетон у дитини піднімається до 10-15 ммоль/л, провокуючи отруєння організму. У цьому випадку лікарю потрібно з'ясувати причину та грамотно призначити терапію».

Як діагностують ацетон у дітей?

На первинній консультації педіатр вивчає анамнез, аналізує скарги пацієнта, проводить фізикальний огляд, а потім призначає дослідження, що дають змогу перевірити рівень ацетону в дітей. Лабораторна діагностика ацетонемії:

  • аналізи крові та сечі на кетони (ацетон, ацетооцтову та бета-оксимасляну кислоти), що надають можливість виміряти концентрацію ацетону в дитини;
  • тест на вміст цукру в крові, що дає змогу виявити дефіцит глюкози (гіпоглікемію);
  • загальні та біохімічні аналізи крові та сечі, що допомагають оцінити загальний стан організму і виявити ознаки захворювань внутрішніх органів, здатних викликати ацетонемію;
  • тести на рівень інсуліну та гормонів щитоподібної залози, спрямовані на ідентифікацію ендокринних порушень, що провокують зростання концентрації ацетону.

Визначити причини та наслідки підвищеного ацетону в дитини допомагає УЗД органів черевної порожнини. Дослідження показує патологічні зміни в тканинах шлунка, кишечника, печінки, підшлункової залози, жовчовивідних шляхів.

Методи лікування ацетону в дітей

Спеціальних лікарських препаратів, що знижують ацетон, не існує. Лікування ацетону в дітей спрямоване на усунення причини, що викликала його підвищення. За ацетонемії, спровокованої дефіцитом глюкози, потрібне збагачення раціону вуглеводневмісними продуктами та зниження споживання жирів. Якщо в дитини піднявся ацетон через інфекційне, ендокринне, соматичне захворювання, лікувати потрібно основну патологію.

Щоб зупинити блювання при ацетоні, потрібно давати дитині антиеметики (протиблювотні лікарські засоби). Відновити баланс рідини та електролітів в організмі допомагають пероральні регідратаційні розчини. У важких випадках зневоднення при ацетоні в дитини можна робити внутрішньовенні крапельниці з фізіологічним розчином.

Знизити ацетон дає змогу прийом препаратів глюкози. За підвищення рівня кетонів в організмі внаслідок цукрового діабету першого типу може знадобитися корекція дози інсуліну. Для зв'язування та виведення токсинів за ацетону в дітей показані ліки-сорбенти. 

Крім зниження рівня ацетону в дитини, часто доводиться лікувати наслідки інтоксикації. Поліпшити роботу печінки допомагають гепатопротектори, прискорити відтік жовчі — жовчогінні засоби, активізувати травлення — ферменти, відновити мікрофлору шлунка та кишечника — пробіотики.

Як збити ацетон у дитини в домашніх умовах?

За появи ознак ацетонемії слід записатися на прийом до педіатра для визначення її причини та підбору лікування, а за тяжкої інтоксикації -—викликати невідкладну допомогу. До прибуття лікарів можна короткочасно збити ацетон у дитини в домашніх умовах для полегшення стану. Про першу допомогу розповість Ірина Панасюк, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«За підвищеного ацетону важливо насамперед усунути причинний фактор. А оскільки стан спричинений нестачею глюкози, то найкращі ліки — це фрукти та інші продукти, здатні швидко поповнити запаси глюкози та відновити метаболічні процеси. Що стосується зняття інтоксикації, то ефективним народним методом лікування ацетону в дітей є відпоювання підсолодженими чаями, компотом, фруктовими соками. У гострій фазі кетоацидозу швидко підвищити рівень глюкози допоможе Coca-Cola за рахунок високого вмісту цукру в напої. Звісно, це не стосується дітей із діабетом: у їхньому випадку потрібні індивідуальні рекомендації лікаря».

Запобігти посиленню блювоти дасть змогу дозоване споживання рідини — по одній-дві ложки через кожні п'ять-десять хвилин. Солодке пиття можна чергувати з негазованою мінеральною водою. Напої, що використовуються як домашні засоби від ацетону, повинні мати кімнатну температуру.

Можливі ускладнення підвищеного ацетону в дітей

Тривала присутність ацетону в сечі (кетонурія) може призвести до пошкодження ниркових клубочків і канальців, спровокувавши ниркову недостатність — нездатність нирок повноцінно виконувати фільтраційну та видільну функції. Інші ускладнення ацетонемії:

  • порушення електролітного балансу;
  • ослаблення імунітету;
  • судоми;
  • гастрит;
  • виразка шлунка;
  • сечокам'яна хвороба (утворення конкрементів у нирках і сечовивідних шляхах);
  • тахікардія (порушення серцевого ритму);
  • метаболічний ацидоз (накопичення кислот у плазмі крові);
  • артеріальна гіпотензія (знижений артеріальний тиск);
  • езофагіт (запалення стравоходу).

Небезпечним для життя наслідком високого ацетону є ацетонемічна кома. Патологічний стан супроводжується дезорієнтацією в просторі, сплутаністю та втратою свідомості внаслідок інтоксикації головного мозку.

Чи можна запобігти підвищенню ацетону в дітей?

Уникнути підвищення рівня кетонів в організмі дасть змогу регулярна підтримуюча терапія за хронічних захворювань, здатних викликати ацетонемію. Інші способи профілактики високої концентрації ацетону в дітей:

  • раціональне харчування з достатнім вмістом вуглеводів, жирів і білків;
  • регулярні прийоми їжі невеликими порціями;
  • уникнення тривалого голодування і переїдання;
  • збалансований рівень фізичних і розумових навантажень.

Батькам, чиї діти входять до групи ризику розвитку ацетонемії, слід подбати про наявність удома експрес-тестів на ацетон. Домашню аптечку доцільно поповнити препаратами глюкози та пероральними регідратаційними розчинами для надання першої допомоги за рецидиву.

Дієта за ацетону в дітей

Харчування при ацетоні має бути дробовим — по п'ять-шість разів на день. Рекомендується суворо дотримуватися інтервалів між прийомами їжі для запобігання надмірному навантаженню на травну систему та забезпечення якісного засвоєння поживних речовин.

У рамках дієти за ацетону з раціону слід виключити жирні, смажені, гострі страви, фастфуд, чіпси. Також не рекомендується споживати концентровані м'ясні бульйони, жирні сорти м'яса та риби, копченості, ковбаси, субпродукти (печінка, серце, язик, нирки). Можна їсти за ацетону м'ясо кролика, індички та курки, яловичину і нежирну рибу. 

У меню мають переважати продукти, що містять корисні (повільні, складні) вуглеводи. Дитині за ацетону можна їсти вівсяну, гречану, кукурудзяну, пшоняну, рисову каші. Також за ацетону можна їсти солодкі фрукти і ягоди (виноград, кавуни, абрикоси, персики, груші, солодкі сорти яблук і слив). Від цитрусів, ківі, вишень, кислих яблук і слив краще відмовитися.

Для дітей з ацетонемією рекомендується готувати супи на овочевому бульйоні. За ацетону дитині можна їсти моркву, картоплю, огірки, білокачанну капусту, редиску, цибулю. До списку заборонених овочів входять баклажани, помідори, перець. З раціону слід виключити також боби (горох, квасолю, сочевицю) та зелень (петрушку, шпинат, щавель).

Дозволяючи дитині солодощі при ацетоні, можна погіршити її стан. У цукерках, тортах, тістечках, шоколадках, здобі містяться жири та шкідливі (швидкі) вуглеводи, що провокують різкі перепади рівня глюкози в крові. Допускається галетне печиво, сухарі, натуральні мармелад і пастила. Знежирені кисломолочні продукти їсти можна, а молоко, вершки та сири — не можна. Приблизна дієта за ацетону в дітей представлена в таблиці.

Тижневе меню за ацетону

День тижня

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Вівсяна каша на воді з яблуком та медом, зелений чай

Абрикоси

Овочевий суп з крупами, куряче філе на пару, рис, компот із сухофруктів

Печене яблуко солодких сортів

Тушкована морква з картоплею, відварена риба (хек), трав'яний чай

Вівторок

Гречана каша на воді з ягодами, трав'яний чай

Груша

Борщ без засмажки, парова індичка, гречка, компот

Несолодкий нежирний йогурт

Тушковані кабачки з рисом, запечена курка без шкіри, чай з медом

Середа

Рисова каша з гарбузом, зелений чай.

Яблуко солодких сортів

Овочеве рагу, відварене куряче філе, картопляне пюре, компот з сухофруктів

Горіхи та сухофрукти (родзинки, курага)

Парові котлети з філе індички, тушкована капуста, трав'яний чай

Четвер

Пшоняна каша з яблуком, трав'яний чай

Виноград

Курячий суп з вермишеллю з твердих сортів пшениці, парова нежирна риба, овочеве пюре, компот

Несолодкий нежирний йогурт

Овочеве соте, відварене м'ясо кролика, рис, чай з медом

П’ятниця

Кукурудзяна каша на воді з ягід, зелений чай

Груша

Суп гречаний на овочевому бульйоні, відварена курка, картопляне пюре, компот

Печене яблуко солодких сортів

Тушковані овочі, запечена нежирна риба, трав'яний чай

Субота

Вівсяна каша з медом та ягодами, трав'яний чай

Персик

Овочевий суп-пюре, парова індичка, гречка, компот з сухофруктів

Нежирний кефір

Тушкована капуста, відварене м'ясо кролика, рис, чай з медом

Неділя

Рисова каша з яблуком та медом, зелений чай

Яблуко солодких сортів

Курячий суп з овочами, парова нежирна риба, картопляне пюре, компот

Горіхи та сухофрукти (родзинки, курага)

Овочеве рагу, відварене куряче філе, гречка, чай з медом

Запобігти зневодненню організму допоможе стабільний питний режим. Дозволяються зелені, трав'яні чаї, компоти зі свіжих ягід і фруктів та сухофруктів. Газовану солодку воду, насичену шкідливими вуглеводами, пити не рекомендується.

Рецепти страв за ацетону

1

Гречаний суп на овочевому бульйоні

Як знизити ацетон у дитини?
Підготовка
15 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
96
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • картопля — 100 г;
  • морква — 1 шт;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • корінь селери — 1 шт;
  • гречка — 4 ст. л.;
  • олія рослинна — 2 ст. л.;
  • вода — 1 л;
  • сіль за смаком.
  1. Поставити каструлю з водою на вогонь.
  2. Очистити й помити картоплю, цибулю, моркву, корінь селери.
  3. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати в киплячу воду.
  4. Гречану крупу промити та висипати до картоплі.
  5. Суп посолити й залишити кипіти на повільному вогні 15 хвилин.
  6. Моркву нарізати маленькими кубиками, а корінь селери — кружечками, цибулю дрібно порубати.
  7. У сковорідку додати олію і розігріти. Потім викласти на неї овочі, додати дві-три столові ложки бульйону з каструлі й тушкувати п'ять хвилин. Овочева маса має стати м'якою, а не підсмажитися.
  8. Припущені овочі перекласти в суп і варити ще 10 хвилин.
2

Вівсяна каша з яблуком і медом

Як знизити ацетон у дитини?
Підготовка
5 хвилин
Приготування
7 хвилин
Загальний час
12 хвилин
Ккал на порцію
99
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — 1 ст.;
  • вода чи знежирене молоко — 2 склянки;
  • яблуко — 1 шт;
  • кориця — дрібка;
  • мед — 1 ст. л.
  1. Яблуко помити й нарізати дрібними кубиками.
  2. Воду (знежирене молоко) закип'ятити в каструлі.
  3. Додати вівсяні пластівці і варити на повільному вогні, помішуючи, п'ять-сім хвилин.
  4. Додати в готову кашу нарізані яблука, корицю, мед і перемішати.
3

Парові котлети з філе індички

Як знизити ацетон у дитини?
Підготовка
15 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
149
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • філе індички — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • хліб з цільнозернового борошна без кірки — 2 скибочки;
  • вода чи знежирене молоко — чверть склянки;
  • сіль — дрібка.
  1. Хліб замочити у воді (знежиреному молоці).
  2. Цибулю очистити від шкірки, помити, порізати і пропустити через м'ясорубку разом із філе.
  3. В отриману суміш додати розмочений хліб і дрібку солі.
  4. Фарш ретельно перемішати.
  5. Сформувати котлети і готувати на парі близько 20 хвилин.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Як знизити ацетон у дитини? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Скільки тримається температура при ацетоні?

Температура при ацетоні в дитини підвищується до 38-39°С і погано реагує на жарознижувальні препарати. Найчастіше лихоманка тримається від двох до семи днів, поки не знизиться рівень ацетону.

2. Як пити глюкозу дітям за ацетону?

За ацетону дітям можна пити глюкозу 40% в ампулах, призначену для внутрішньовенних ін'єкцій. Для зупинки блювання необхідно давати засіб маленькими порціями — по чайній ложці кожні п'ять-десять хвилин. Для перорального прийому за ацетону глюкозу слід попередньо розігріти до кімнатної температури. Холодна рідина засвоюватиметься повільніше та може викликати подразнення шлунка, спровокувавши новий напад блювання.

3. Які фрукти можна їсти за ацетону?

За ацетонемії можна їсти виноград, кавуни, абрикоси, персики, груші, солодкі сорти яблук і слив. Від цитрусів, ківі, вишень, кислих сортів яблук і слив рекомендується відмовитися.

4. Як збити ацетон у дитини «Кока-Колою»?

Збити ацетон у дитини «Кока-колою» можливо, оскільки напій містить велику кількість цукру. Давати дитині «Кока-колу» за ацетону слід невеликими порціями — по ковтку кожні п'ять-десять хвилин для запобігання посилення блювання. З напою слід попередньо випустити газ, щоб уникнути додаткового подразнення шлунка.

5. Від яких продуктів піднімається ацетон?

Ацетон піднімається за надмірного споживання смажених і жирних страв, фастфуду, ковбас і копченостей, майонезу, молока, вершків, сирів. Зростання концентрації кетонів в організмі можливе й за зловживання тортами, тістечками, солодкою випічкою, шоколадом, цукерками. У них містяться жири та швидкі (шкідливі) вуглеводи, що викликають різкі стрибки рівня цукру в крові.

6. Скільки днів тримається ацетон?

При легких формах ацетонемії та правильному лікуванні ацетон тримається два-три дні. У важких випадках, що вимагають госпіталізації, ацетон не падає впродовж п'яти-семи днів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Як знизити ацетон у дитини?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Як знизити ацетон у дитини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 1 тиждень тому
Здрастуйте! Які цукерки можна давати в разі ацетону дитині?
Відповісти
Добрий день. Дитині з високим ацетоном не рекомендується їсти солодощі (торти, цукерки, шоколад, тістечка, здобу). У них містяться жири, а також швидкі вуглеводи, що викликають різке підвищення, а потім раптове зниження рівня цукру в крові. У раціон можна включати сухарі, галетне печиво, натуральні мармелад і пастилу.
Ірина 3 тижні тому
Добрий день! Чому ацетон не падає два тижні навіть за дотримання дієти?
Відповісти
Здрастуйте! Ацетонемія у дитини може бути спровокована не дефіцитом вуглеводовмісних продуктів у раціоні, а розладами обмінних процесів, які ускладнюють нормальне використання організмом вуглеводів і жирів. Ацетон може підвищитися і на тлі інфекцій, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Рівень кетонів почне знижуватися тільки за умови лікування основного захворювання.
Валерія 1 місяць тому
Добрий вечір! Розкажіть, як розводити глюкозу за ацетону.
Відповісти
Доброго дня. Розбавляти водою глюкозу не потрібно. Розігрітий до кімнатної температури вміст ампули можна вилити в склянку і по одній-дві чайних ложки кожні п'ять-десять хвилин давати дитині до зупинки блювоти.
Інга 1 місяць тому
Добрий день! Підкажіть, будь ласка: у дитини ацетон 4 плюси — що робити? Дякую.
Відповісти
Доброго дня. За важкої форми ацетонемії рекомендується викликати швидку допомогу. До прибуття медиків слід зупинити блювання, давши дитині випити аптечний препарат глюкози. Необхідно розігріти ампулу до кімнатної температури і поїти дитину вмістом по одній-дві чайних ложки кожні п'ять-десять хвилин. Після зупинки блювоти для запобігання зневоднення організму можна відпоювати дитину теплим підсолодженим чаєм, чергуючи його з негазованою мінеральною водою.
Алла 6 місяців тому
Доброго дня, моїй доньці всього одинадцять місяців, вона поки що не вміє говорити. Я змогла розпізнати високий ацетон тільки через відсутність у неї апетиту і наявність дивного запаху з рота. Але я хочу знати, чи буває біль у животі за ацетону в дітей? Якщо так, то чому?
Відповісти
Вітаю, біль у животі можуть виникати за ацетонемічного синдрому у дітей. Це відбувається через зміни в балансі кислот і лугів в організмі, що може подразнювати слизову оболонку шлунка і викликати больові відчуття.
Вероніка 7 місяців тому
Доброго дня, а як діють сорбенти в разі ацетону в дітей? Навіщо їх призначає лікар? Розкажіть, як саме діють сорбенти на організм дитини. Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, сорбенти призначають у разі ацетонемічного синдрому у дітей для зв'язування і виведення з організму токсинів і продуктів метаболізму, які можуть спричиняти підвищення рівня ацетону. Вони діють як «поглиначі» шкідливих речовин. Сорбенти допоможуть поліпшити стан дитини, зменшити нудоту та блювання, прискорити процес нормалізації рівня ацетону.
Надія 7 місяців тому
Добрий день, коли у доньки посилився запах сечі, пропав апетит, виникла сухість у роті, сонливість і фруктовий запах з рота, я відразу зрозуміла, що причина в ацетоні. Ми вже практично нормалізували рівень ацетону в крові. Але я б хотіла уточнити: чи можна їсти сир за ацетону в дітей?
Відповісти
Вітаю, за високого ацетону в дітей рекомендується уникати жирних продуктів, включно з сиром. Жири можуть сприяти підвищенню ацетону. Слід надавати перевагу легким продуктам, багатим на вуглеводи (фрукти, каші та нежирні молочні продукти).
Тетяна 7 місяців тому
Доброго дня, у дитини з'явився дивний фруктовий запах із рота, який чимось нагадує стиглі фрукти. Я одразу звернулася з сином до педіатра, виявилося, що в дитини підвищений ацетон. Скажіть, як розводити глюкозу при ацетоні? І для чого потрібно давати дитині глюкозу, як вона допомагає?
Відповісти
Добрий день, рекомендується використовувати глюкозу у вигляді розчину, який можна отримати у лікаря або в аптеці. Глюкоза допоможе збільшити рівень цукру в крові, запобігти або полегшити ацетонемічний синдром у дітей. Вона слугує джерелом енергії для організму, який може бути недостатнім при ацетоні.
Аріна 7 місяців тому
Добрий день, чому розвивається ацетонемічний синдром у абсолютно здорових дітей? Чим небезпечний високий ацетон у крові, якщо своєчасно його не знизити?
Відповісти
Вітаю, ацетонемічний синдром може розвиватися у дітей через кілька чинників, включаючи великі перерви між прийомами їжі, інфекції, стрес. У дітей високий ацетон у крові може викликати нудоту, блювоту, зневоднення і порушення балансу електролітів, що є потенційно небезпечним.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн