Logo
0 800 30 11 77

Запалення сечового міхура: симптоми та лікування

Запалення сечового міхура: симптоми та лікування
Читати 4 хвилини | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 74563 74563
Запалення сечового міхура (цистит) ― урологічне захворювання, що характеризується патологією слизової оболонки сечовивідного органу. За появи ознак порушення сечовипускання необхідно записатися на консультацію до уролога.

Причини запалення сечового міхура

Цистит розвивається через проникнення в сечовивідні шляхи бактеріальної інфекції (кишкової палички, стрептококів, стафілококів). Інші причини запалення сечового міхура:

  • порушення відтоку сечі через тривалу затримку сечовипускання;
  • венеричні захворювання (трихомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз);
  • гормональні зміни під час вагітності;
  • цукровий діабет;
  • опущення сечового міхура;
  • ослаблення імунітету;
  • камені в нирках;
  • променева терапія;
  • пієлонефрит;
  • алергічна реакція на засоби для інтимної гігієни.

Спровокувати цистит можуть часті переохолодження організму. Недотримання правил особистої гігієни також може сприяти проникненню інфекції в сечовивідні органи. 

Симптоми запалення сечового міхура

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Основною ознакою циститу є часте сечовипускання.

Симптоми циститу

Симптоми циститу

Інші симптоми запалення сечового міхура:

  • біль і печіння під час сечовипускання;
  • нетримання сечі;
  • біль у попереку;
  • відчуття неповного спорожнення сечового міхура;
  • біль внизу живота;
  • підвищення температури тіла до 37,5 градусів.

У разі запалення сечового міхура урина може набувати каламутного кольору або містити домішки крові. Характерною ознакою циститу також є відчуття тиску на сечовий міхур.

Запалення сечового міхура в чоловіків

Запалення сечового міхура в чоловіків зустрічається рідше, ніж у жінок, через довшу уретру (бактеріям складніше проникнути в сечовивідні шляхи). Цистит у чоловіків може розвиватися при захворюваннях передміхурової залози (аденомі простати, простатиті), статевих інфекціях (хламідіозі, гонореї). Якщо в чоловіка болить сечовий міхур, з'являються печіння і свербіж після сечовипускання, необхідно звернутися за консультацією до уролога. 

Запалення сечового міхура у жінок

Запалення сечового міхура у жінок може виникнути внаслідок проникнення бактерій у сечостатеві органи під час статевого акту (посткоїтальний цистит). Також сечовий міхур може боліти перед менструацією через збільшення прогестерону. Цистит найчастіше з'являється в період менопаузи, оскільки відбувається зміна гормонального фону і стоншується слизова оболонка уретри. 

Чим лікувати запалення сечового міхура?

Для діагностики циститу уролог проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика запалення сечового міхура включає:

За результатами обстеження лікар призначить лікування сечового міхура, яке може включати прийом болезаспокійливих, антибактеріальних, спазмолітичних препаратів. Від запалення сечового міхура також допомагають блокатори м-холінорецепторів (зменшують частоту позивів до сечовипускання). 

Як проходить інстиляція сечового міхура?

Інстиляція сечового міхура ― введення лікарських препаратів безпосередньо в порожнину хворого органу. Інстиляція проходить у положенні лежачи на спині. Уролог вводить в отвір уретри катетер і просуває його до сечового міхура. Потім за допомогою шприца вводяться лікарські препарати (антисептики, антибіотики, протизапальні засоби).

Після процедури інстиляції необхідно полежати близько півгодини і утриматися від сечовипускання протягом однієї-трьох годин. Кількість процедур інстиляції сечового міхура та обсяг введених ліків має призначати уролог після обстеження. 

Запалення сечового міхура: лікування вдома

Не можна займатися лікуванням запалення сечового міхура вдома за допомогою народних засобів. Самолікування може спричинити ускладнення у вигляді поширення інфекції на інші органи сечовидільної системи (нирки, наднирники). Лікувати запалення сечового міхура можна антибіотиками та спазмолітиками, які призначив уролог. 

Для зменшення симптомів захворювання в домашніх умовах можна прикладати гарячу грілку до низу живота та приймати теплу ванну. Також слід пити багато води або трав'яних чаїв, щоб уникнути зневоднення організму. 

Урологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Запалення сечового міхура: симптоми та лікування - Репринцев Владислав Леонідович
Репринцев Владислав Леонідович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Які аналізи здають у разі запалення сечового міхура?

У разі запалення сечового міхура уролог призначає такі аналізи: загальний аналіз сечі, мікробіологічне дослідження сечі на флору і чутливість до антибіотиків, аналіз сечі за Нечипоренко. Також лікар може призначити УЗД сечового міхура для уточнення діагнозу.

2. Що пити в разі запалення сечового міхура?

У разі запалення сечового міхура потрібно пити багато води без газу і теплих трав'яних настоїв, щоб уникнути зневоднення організму і прискорити вихід інфекції. Також уролог призначає спазмолітики, антибактеріальні та протигрибкові препарати.

3. Як зняти запалення сечового міхура?

Зняти запалення сечового міхура допомагають урологічні препарати, що впливають безпосередньо на поліпшення роботи сечовивідної системи. Полегшити біль допомагають прикладання грілки до низу живота і прийняття теплої ванни.

4. Як позбутися болю в сечовому міхурі?

Позбутися болю в сечовому міхурі можна за допомогою антибактеріальних препаратів і засобів, що знімають спазм мускулатури сечового міхура. Також зменшити біль допомагають прикладання грілки до нижньої частини живота і прийняття теплої ванни.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Запалення сечового міхура: симптоми та лікування
Лікар-уролог. Перша категорія.
Запалення сечового міхура: симптоми та лікування
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, як лікують запалення сечового міхура під час вагітності?
Відповісти
Добрий день. Під час вагітності не можна використовувати сильнодіючі антибіотики для лікування запалення сечового міхура. Уролог підбирає більш щадні препарати для лікування циститу, щоб не завдати шкоди матері та плоду.
Марія 1 рік тому
Доброго дня. Мене турбують незрозумілі болі в сечовому міхурі. Підкажіть, що це може бути за діагноз?
Відповісти
Здрастуйте. Болі в сечовому міхурі можуть свідчити про його запалення, наявність статевих або гінекологічних інфекцій. Також біль внизу живота може вказувати на патології шлунково-кишкового тракту. Необхідно здати аналіз сечі, щоб виявити збудника інфекції.
Катерина 1 рік тому
Добрий день. Цікавить питання, як лікувати запалення сечового міхура народними засобами?
Відповісти
Добрий день. Лікування запалення сечового міхура народними засобами може викликати ускладнення (пієлонефрит, уретрит). Препарати для лікування циститу повинен призначати уролог після обстеження, аналізу сечі та УЗД сечового міхура.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня. Підкажіть, як лікувати запалення сечового міхура в дітей?
Відповісти
Доброго дня. Лікуванням запалення сечового міхура має займатися дитячий уролог. Самостійно давати дитині спазмолітики й антибактеріальні препарати категорично заборонено, їх має призначити тільки лікар після обстеження.
Ольга 1 рік тому
Добрий день. Які ознаки можуть вказувати на те, що я застудила сечовий міхур?
Відповісти
Добрий день. У разі запалення і застуди сечового міхура з'являються часте сечовипускання, болі в нижній частині живота, домішки в урині. Також можливе підвищення температури тіла до 37,5 градусів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!