Logo
0 800 30 11 77

Що таке синдром Туретта?

Що таке синдром Туретта?
Читати 7 хвилин | Створено: 22 травня 2024 | Оновлено: 22 травня 2024 | 698 698
Синдром Туретта — захворюванням нервової системи. Ознаки синдрому Туретта включають моторні та голосові тики, наприклад, посмикування шиї та рук, мимовільне кректання або хрюкання.

Що таке синдром Туретта?

Синдром Туретта — це неврологічний розлад, який характеризується повторюваними рухами тіла та мимовільним видаванням звуків. Хвороба Туретта проявляється в ранньому дитинстві, симптоми можуть зменшитися і стати контрольованими до кінця підліткового або до початку 20-річного віку.

Які причини синдрому Туретта?

Поставте своє питання Психіатру
«ОН Клінік»

Причинами синдрому Туретта можуть бути проблеми в деяких ділянках мозку, зокрема з хімічними речовинами (дофаміном, серотоніном і норадреналіном), які допомагають нервовим клітинам здійснювати і контролювати довільні рухи. Точні причини синдрому Туретта невідомі. Фактором ризику розвитку захворювання є генетична схильність. 

Синдром Туретта часто виникає разом із супутніми розладами. Захворювання може з'явитися на тлі депресії. Через появу нав'язливих думок і виконання повторюваних дій на тлі синдрому Туретта може виникнути обсесивно-компульсивний розлад. Також захворювання може проявитися під час ментальних розладів у дітей (криза шести-восьми років, підліткова криза). Розлади можуть стати як причиною, так і ускладненням синдрому Туретта.

Які ознаки синдрому Туретта?

Синдром Туретта проявляється тиками — раптовими і переривчастими рухами або звуками. За характером прояву тики можуть бути моторними та вокальними. Симптоми синдрому Туретта:

  • свербіж, поколювання та напруження в кінцівках;
  • мимовільні звуки з горла (кректання, гавкіт, прочищення горла, кашель);
  • смикання головою і шиєю;
  • потискання плечима;
  • часте кліпання;
  • мимовільні рухи ротом або носом;
  • повторення власних або чужих слів і фраз (палілалія та ехолалія);
  • мимовільне використання нецензурних слів (копролалія).

Тики можуть бути простими і складними. Прості характеризуються раптовістю і стислістю, вони зачіпають обмежену кількість груп м'язів. Складні тики — це чіткі та скоординовані рухи, що задіюють різні групи м'язів.

Прояв симптомів синдрому Туретта посилюється на тлі стресу, тривожності або втоми. Також ознаки можуть виникати під час сну, змінюватися з плином часу.

Які бувають стадії синдрому Туретта?

Точні стадії синдрому Туретта не визначені. Як правило, на початковій стадії синдрому Туретта виникають прості моторні тики. Далі до них можуть приєднатися вокальні та складні тики, що задіюють безліч груп м'язів.

Що відчувають люди із синдромом Туретта?

Більшість людей із синдромом Туретта мають передчуття тику, які полегшуються після здійснення руху або вокального тику. Людина може мати печіння очей перед кліпанням, сухість горла перед рохканням або м'язовий свербіж перед посмикуванням.

Деякі люди можуть на короткий час контролювати тики в певних соціальних ситуаціях, наприклад, у школі. Контроль тиків потребує концентрації та практики. Раптове виникнення тиків може бути пов'язане з їх контролем протягом дня, наприклад, після повернення додому зі школи. Тики можуть бути менш помітними під час діяльності, що вимагає високого рівня концентрації, наприклад, читання книги або занять спортом.

Чим небезпечний синдром Туретта?

Синдром Туретта не є небезпечним для організму. Люди з розладом можуть вести звичний спосіб життя. Синдром Туретта може супроводжуватися іншими неврологічними порушеннями і бути причиною поведінкових проблем. Із захворюванням пов'язані розлади аутичного спектра, тривожність і порушення сну, складність із контролем емоцій. Також люди можуть відчувати пов'язані з тиками болі, наприклад, голови, шиї, щелепи.

Як діагностують хворобу Туретта?

Діагностика синдрому Туретта здійснюється у віці до 18 років. Лікар може визначити синдром Туретта за моторними та голосовими тиками, які є в пацієнта понад один рік.

Не існує медичного тесту на синдром Туретта. На консультації невролог збирає анамнез і вивчає симптоматику пацієнта. Під час діагностики синдрому Туретта лікар аналізує частоту тиків і характер їхнього прояву.

Які методи лікування синдрому Туретта?

Лікування синдрому Туретта спрямоване на контроль тиків, які спричиняють біль і травмування, стрес, а також асоціальну поведінку. Методи лікування синдрому Туретта:

  • поведінкова терапія. Метод лікування здатен зменшити кількість тиків, їхню тяжкість і вплив на соціальну активність;
  • медикаментозне лікування. Можуть призначатися стимулятори, антидепресанти або альфа-адренергічні агоністи. Також призначаються нейролептики, що обмежують активність дофаміну в головному мозку, який може посилювати тики;
  • комплексне поведінкове втручання при тиках. Лікар вивчає типи тиків і ситуації, в яких вони проявляються. У процесі лікування пацієнт опановує методи релаксації та контролю тиків. Наприклад, при тику, який супроводжується тертям голови, людина може схрещувати руки на колінах. 

Синдром Туретта також лікується шляхом зміни звичок. Вироблення нової звички передбачає опрацювання почуттів, що викликають тики. Наступним етапом є пошук альтернативного, менш помітного способу зняти потяг до тику. Також психотерапевт використовує метод впливу із попередженням реакції. Спосіб терапії дає змогу пацієнту контролювати бажання здійснювати тики. Для зняття болю від постійних тиків лікар може призначити масаж голови та шиї.

Як позбутися синдрому Туретта дорослому?

Розлад може минути в ранньому дорослому віці. Лікування синдрому Туретта у дорослих проводиться за наявності сильних тиків. Лікар може призначити пацієнтові поведінкову терапію і лікування супутніх неврологічних розладів.

Як лікується синдром Туретта у дітей?

Синдром Туретта у дитини часто має яскраву симптоматику, яка проходить після підліткового віку. Терапія розладу включає прийом препаратів для лікування тиків у дітей (нейролептиків, стимуляторів, альфа-адренергічних агоністів). Також лікування синдрому Туретта у дітей передбачає застосування поведінкової терапії.

Важливо провести ретельну діагностику синдрому Туретта у дитини перед призначенням лікування. Тики і заїкання у дитини можуть свідчити про стрес або тривожність.

Чи можна вилікувати синдром Туретта назавжди?

Вилікувати синдром Туретта назавжди неможливо. Правильно підібрана терапія дає змогу лише приглушити симптоматику. У деяких випадках, по досягненню раннього дорослого віку, тики проходять самостійно.

Які фізичні вправи можна робити за синдрому Туретта?

Вправи при синдромі Туретта дають змогу зменшити вираженість тиків, а також подолати стрес, що їх викликає. Підвищити стресостійкість допомагають дихальні вправи.

Як контролювати розвиток хвороби Туретта?

При наявності рухових або голосових тиків протягом одного року і довше варто звернутися до невролога. Контролювати розвиток синдрому Туретта можна відстежуючи симптоматику.

Як відрізнити нервовий тик від синдрому Туретта?

Щоб відрізнити тик від синдрому Туретта, необхідно звернутися до невролога. Тики, що тривають понад один рік, можуть бути симптомом хвороби Туретта. Також тики при розладі відрізняються від нервових тиків тяжкістю перебігу, залученістю різних груп м'язів, больовими відчуттями і неможливістю контролювати емоції.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Психіатрія в ОН Клінік Біла Церква

Що таке синдром Туретта? - Зарецька Анастасія Олексіївна
Зарецька Анастасія Олексіївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Чи можна масаж при синдромі Туретта?

Масаж при синдромі Туретта призначається для зняття напруги з ділянок тіла, схильних до нервових тиків, наприклад, шиї, голови, плечей. Найчастіше пацієнту призначають розслабляючий масаж голови та шиї. Також ефективним є точковий масаж, який дає змогу позбутися стресу, що провокує тики.

2. Яка група інвалідності присвоюється при синдромі Туретта?

Група інвалідності при синдромі Туретта присвоюється залежно від тяжкості симптомів. У разі складних тиків, які погіршують повсякденне життя, може бути присвоєна II або III група інвалідності.

3. Який лікар лікує синдром Туретта?

В Україні лікуванням синдрому Туретта займаються невролог і психіатр. Лікарі призначають медикаментозні засоби та поведінкову терапію, яку проводить психолог.

4. Чи можна водити автомобіль за наявності хвороби Туретта?

Водіння автомобіля людиною зі складними тиками при синдромі Туретта створює небезпеку на дорозі. Мимовільне знизування плечима, закочування очей, ляскання по голові, виворіт правої стопи, згинання шиї можуть знизити концентрацію і спровокувати зіткнення.

5. З якого віку проявляється синдром Туретта?

Прояви синдрому Туретта спостерігаються у віці п'ять-десять років. Перші ознаки синдрому Туретта включають моторні тики, що виникають у ділянці голови та шиї. Типи тиків і частота їх виникнення з часом змінюються.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке синдром Туретта?
Лікар-психіатр.
Що таке синдром Туретта?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 1 тиждень тому
Добрий день! З чим може бути пов'язаний нервовий тик голови?
Відповісти
Добрий день! Нервовий тик голови може свідчити про хронічний стрес, тремор, синдром Туретта. Для встановлення точного діагнозу варто звернутися до невролога.
Ірина 1 тиждень тому
Добрий день! У мене смикається тіло від нервів. Про що може свідчити симптом?
Відповісти
Добрий день! Тики, що зачіпають різні групи м'язів, можуть свідчити про розвиток синдрому Туретта. Проте нервові тики можуть бути ознакою хронічного стресу та емоційних потрясінь. Для точної постановки діагнозу варто звернутися до невролога.
Володимир 2 тижні тому
Добрий день! Чи є мимовільне рохкання симптомом синдрому Туретта?
Відповісти
Добрий день! Мимовільне рохкання може бути голосовим нервовим тиком при синдромі Туретта. Для точної діагностики рекомендується звернутися до невролога.
Катя 3 тижні тому
Добрий день! Чи лікується синдром Туретта?
Відповісти
Добрий день! Повністю позбутися синдрому Туретта неможливо. Лікування спрямоване на зменшення та контроль симптоматики. Лікар може призначити лікарські засоби та поведінкову терапію.
Тамара 3 тижні тому
Доброго дня! Як зрозуміти, що в мене синдром Туретта?
Відповісти
Добрий день! Ознаками хвороби Туретта є рухові та голосові тики, наприклад, закидання голови, плескання руками по різних частинах тіла, часте моргання, рохкання, прочищення горла. Для точної діагностики розладу варто звернутися до невролога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн