Logo
0 800 30 11 77

Що таке компульсивне переїдання та як його позбутися?

Що таке компульсивне переїдання та як його позбутися?
Читати 9 хвилин | Створено: 29 січня 2024 | Оновлено: 29 січня 2024 | 2944 2944
Компульсивне переїдання характеризується вживанням великої кількості їжі, після якого людина відчуває фізичний і психологічний дискомфорт. Щоб позбутися переїдання, необхідно звернутися до психотерапевта.

Що таке переїдання?

Переїдання — це прийом їжі, що перевищує точку насичення. Під час переїдання людина може продовжувати їсти, хоча не відчуває голоду. Переїдання можуть спричиняти тривожність, стрес, гормональний дисбаланс, тривалі обмежувальні дієти чи сильне відчуття голоду. До симптомів переїдання належать:

Переїдання може призвести до збільшення ваги та розвитку розладу харчової поведінки. Імпульсивне переїдання може виникати періодично та не загрожує здоров'ю людини. Компульсивне переїдання, що з'являється на регулярній основі, є небезпечним для здоров'я та потребує обов'язкового лікування.

Що таке компульсивне переїдання?

Поставте своє питання Дитячому психіатру
«ОН Клінік»

Компульсивне (емоційне) переїдання — розлад харчової поведінки (РХП), що характеризується регулярним вживанням великої кількості їжі та відчуттям втрати контролю над собою, після якого людина відчуває психологічний дискомфорт. Харчові розлади найчастіше трапляються у жінок і підлітків. Критеріями компульсивного переїдання є:

  • вживання більшої кількості їжі, ніж потрібно для насичення впродовж обмеженого періоду часу (від однієї до двох годин);
  • відчуття відсутності контролю споживання їжі;
  • відчуття занепокоєння чи провини через переїдання.

За компульсивної поведінки епізоди переїдання з'являються щонайменше раз на тиждень і тривають впродовж кількох місяців. Людині важко контролювати напади обжерливості, і вона не може самостійно їх позбутися.

Причини компульсивного переїдання

Компульсивне переїдання може виникати на нервовому ґрунті через незадоволеність своїм життям, низьку самооцінку, стреси. Психогенне переїдання може розвиватися за тривожного розладу та депресії. Інші причини компульсивного переїдання:

  • патології гіпоталамуса (органу вегетативної нервової системи, що контролює апетит);
  • жорсткі дієти й обмеження в їжі;
  • спадкова схильність;
  • побічні явища лікарських препаратів (антидепресантів і психотропних засобів).

Емоційне переїдання виникає за потреби заспокоїти негативні емоції. Під час прийому їжі виробляються гормони задоволення (дофамін і серотонін), тому люди за допомогою їжі намагаються компенсувати незадоволені чи нереалізовані потреби та бажання.

Наявність у сімейному анамнезі родичів з розладами харчової поведінки збільшує ризик виникнення компульсивного переїдання. Інші фактори ризику, пов'язані з переїданням:

  • психологічні травми та жорстоке поводження;
  • синдром дефіциту уваги;
  • вживання психоактивних речовин;
  • дисморфічний розлад тіла (надмірна заклопотаність своєю зовнішністю);
  • виконавча дисфункція (нездатність керувати думками та емоціями).

Компульсивне переїдання може виникнути під тиском з боку суспільства, що призводить до негативного ставлення до свого тіла. Розлади харчової поведінки можуть з'явитися у спортсменів, артистів, моделей через постійну необхідність контролювати свій зовнішній вигляд і вагу.

Як зрозуміти, що в мене компульсивне переїдання?

Ознакою переїдання є споживання великої кількості їжі за відсутності відчуття голоду. Інші симптоми компульсивного переїдання:

  • швидке вживання їжі без ретельного пережовування;
  • вживання їжі у відповідь на стрес або емоційне переживання;
  • вживання їжі на самоті, щоб приховати переїдання від інших;
  • почуття провини, сорому й відрази після переїдання;
  • нав'язливі думки про їжу;
  • надмірна вага;
  • постійне накопичення та зберігання їжі про запас;
  • відсутність контролю над кількістю споживаної їжі.

Гіперфагія (надмірне споживання їжі) може супроводжуватися частими дієтами та спробами знизити вагу. Також до симптомів РХП (розладів харчової поведінки) належать розлади травлення: підвищене газоутворення, нудота, здуття живота, закреп або діарея.

Симптоми компульсивного переїдання

Симптоми компульсивного переїдання

Як діагностують компульсивне переїдання?

На прийомі психотерапевт вислухає скарги та збере анамнез. Діагностика компульсивного переїдання включає:

  • опитування про особливості харчування, думки та почуття;
  • оцінку симптомів переїдання (відсутність самоконтролю, почуття провини від вживання їжі);
  • оцінку наявності чи відсутності психоемоційних розладів (тривоги, депресії).

Діагноз «компульсивне переїдання» ставиться, якщо епізоди надмірного вживання їжі трапляються щонайменше раз на тиждень впродовж трьох місяців. За необхідності психотерапевт може направити на прийом до дієтолога, щоб скорегувати раціон харчування.

Чи існує тест на компульсивне переїдання?

Спеціального тесту на визначення компульсивного переїдання не існує. Для діагностики психотерапевт використовує критерії DSM-5 (діагностичного та статистичного керівництва з психічних захворювань). Також лікар може ставити додаткові запитання, не зазначені в DSM-5. За результатами відповідей психотерапевт може визначити компульсивне переїдання чи супутні йому розлади (депресію, тривожний розлад).

Чи потрібен мені діагноз, щоб почати лікування від компульсивного переїдання?

Щоб почати лікування за постійного переїдання, не обов'язково потрібен діагноз «компульсивне переїдання». Користь від лікування можна отримати, навіть якщо симптоми є субклінічними (не відповідають точним критеріям діагнозу). Психотерапевт підбере лікування, яке відповідає причинам і симптомам переїдання, незалежно від поставленого діагнозу.

Деяким пацієнтам важливо встановити діагноз «компульсивне переїдання», щоб переконати їх пройти лікування. Також встановлення діагнозу дітям з проблемами переїдання сприяє більшій увазі з боку батьків за раціоном дитини.

Методи лікування компульсивного переїдання

На консультації психотерапевт визначить причину переїдання та підбере терапію. Лікування компульсивного переїдання може включати медикаментозні препарати (антидепресанти, засоби, що пригнічують апетит), лікувальну дієту чи психотерапію. Психологічні методи лікування переїдання:

  • когнітивно-поведінкова терапія — коригує думки та почуття, дає змогу змінити модель поведінки;
  • міжособистісна психотерапія — допомагає усунути міжособистісні конфлікти та чинники стресу, що спричиняють переїдання;
  • діалектична поведінкова терапія — знижує емоційні реакції на стрес і коригує поведінку;
  • психодинамічна терапія — допомагає справлятися з емоціями, контролювати почуття та думки.

Вибір методу психотерапії залежить від тривалості компульсивного переїдання та індивідуальних особливостей пацієнта. Впоратися з переїданням можна за допомогою групової чи індивідуальної психотерапії. Також боротися з переїданням можна за допомогою комбінованої терапії (прийому ліків і сеансів психотерапії).

Як позбутися компульсивного переїдання в домашніх умовах?

Щоб позбутися компульсивного переїдання, необхідно контролювати харчові звички та навчитися відрізняти справжнє відчуття голоду від спонукання до переїдання. Рекомендації для людей, які страждають на переїдання:

  • практикувати усвідомлене харчування. Необхідно звертати увагу на свої думки та тілесні відчуття, не заміщати негативні емоції вживанням їжі;
  • навчитися розпізнавати голод. Симптомами голоду можуть бути спазми та бурчання в шлунку, слабкість, втома. За відсутності відчуття голоду необхідно відмовитися від їжі;
  • вчасно припиняти прийом їжі. Почуття ситості приходить не відразу, необхідно перестати їсти до того моменту, коли відбувається насичення;
  • вести щоденник харчування. Ведення щоденника допомагає контролювати кількість вживаних продуктів і систематизувати раціон харчування;
  • уникати ситуацій, що провокують переїдання (стресів, негативних емоцій).

Щоб позбутися РХП, необхідно не тримати вдома великий запас продуктів, що провокують переїдання. Рекомендується дотримуватися принципів правильного харчування: їсти невеликими дрібними порціями чотири-п'ять разів на день, ретельно пережовувати їжу, уникати страв з великим вмістом жиру та цукру. У раціоні має бути достатньо свіжих овочів і фруктів, злакових, молочних продуктів. Також потрібно дотримуватися питного режиму (вживати не менше за півтора-два літрів води на день).

Можливі ускладнення компульсивного переїдання

Переїдання може завдавати шкоди здоров'ю: спровокувати підвищення артеріального тиску, рівня цукру в крові. Також переїдання чинить негативний вплив на травлення, може спричиняти нудоту, блювання, печію, важкість у шлунку. Інші можливі ускладнення компульсивного переїдання:

Також звичка переїдати може спричинити порушення сну (безсоння, часті пробудження). Рекомендується уникати вживання їжі щонайменше за три години до сну.

Профілактика компульсивного переїдання

Щоб уникнути переїдання, необхідно не допускати вживання їжі в якості заспокоєння, винагороди чи покарання. Профілактика компульсивного переїдання включає:

  • дотримання принципів правильного харчування з достатнім вмістом вітамінів і мінералів;
  • уникнення дієт з суворим обмеженням харчових продуктів;
  • помірне фізичне навантаження;
  • уникнення стресів;
  • підтримання соціальної активності (для поліпшення емоційного стану та зменшення почуття ізоляції).

Для профілактики переїдання корисні методи релаксації (йога та медитація), які зменшують стрес і дають змогу контролювати компульсивну поведінку. Робота з дієтологом і дотримання раціону здорового харчування також допомагають запобігти нападам переїдання.

Дитяча психіатрія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке компульсивне переїдання та як його позбутися? - Ямпольська Олена Володимирівна
Ямпольська Олена Володимирівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що робити за переїдання?

Після переїдання не можна робити спроб позбутися надлишків їжі (за допомогою блювання чи очищувальних клізм). Прискорити травлення після переїдання допоможуть продукти, що містять корисні ферменти, які поліпшують розщеплення білків, жирів і вуглеводів (мед, манго, авокадо, квашена капуста). Медичні препарати для поліпшення травлення рекомендується приймати тільки за призначенням лікаря. Також після переїдання необхідно пити достатню кількість води (не менше ніж півтора літра). За сильного болю в животі та розладу шлунка через переїдання необхідно звернутися до гастроентеролога.

2. До якого лікаря звертатися за компульсивного переїдання?

За появи симптомів компульсивного переїдання необхідно звернутися до психотерапевта, який підбере методи лікування, що коригують поведінку. Також за переїдання може допомогти дієтолог, який складе правильний раціон харчування.

3. У чому різниця між нервовою булімією та компульсивним переїданням?

Компульсивне переїдання та булімія належать до розладів харчової поведінки. При компульсивному переїданні люди не намагаються позбутися надлишків їжі, що вживається. За нервової булімії виникають постійні спроби позбутися їжі шляхом викликання блювання штучним шляхом та очищення кишківника за допомогою клізм.

4. Чи можна повністю позбутися розладів харчової поведінки?

Розлади харчової поведінки належать до хронічних патологій. За стресових ситуацій і сильних негативних емоцій можуть траплятися рецидиви та напади переїдання. Для збереження стійкої ремісії необхідно працювати з психотерапевтом і дотримуватися принципів здорового харчування.

5. Що таке недоїдання?

Недоїдання — стан дефіциту енергії та поживних речовин, спричинений недостатнім вживанням їжі. Недоїдання може призвести до порушення кровообігу, травлення, слабкості та занепаду сил, тому необхідно стежити за кількістю вживаної їжі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке компульсивне переїдання та як його позбутися?
Лікар-психіатр, дитячий психіатр. Вища категорія.
Що таке компульсивне переїдання та як його позбутися?
Лікар-психіатр. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 місяць тому
Добрий день. Порадьте, будь ласка, що робити за переїдання на ніч?
Відповісти
Добрий день. Після переїдання на ніч не рекомендується відразу лягати спати. Корисно буде вирушити на прогулянку на свіжому повітрі, дотримуватися питного режиму (пити не менше ніж півтора літра рідини на добу). Наступного дня рекомендується влаштувати розвантажувальний день, виключити жирну, солодку, гостру і солону їжу з раціону.
Наталя 2 місяці тому
Доброго дня. Цікавить питання: як зрозуміти, що в мене РХП?
Відповісти
Доброго дня. До ознак, які можуть вказувати на розлад харчової поведінки, відносяться різка втрата ваги, відмова від спільних з іншими людьми прийомів їжі, часті, тривалі та інтенсивні тренування (наприклад, по дві-три години двічі на день), вираження незадоволення своїм зовнішнім виглядом. Також за РХП пацієнт може різати їжу на дрібні шматочки чи їсти дуже повільно, щоб уникнути споживання великої кількості їжі, або, навпаки, їсть багато та швидко. Також симптомами РХП є відсутність контролю за кількістю вживаних продуктів, почуття провини і сорому після переїдання, нав'язливі думки про їжу.
Ганна 2 місяці тому
Добрий вечір. Чи правда, що переїдання належить до психосоматичних захворювань?
Відповісти
Добрий вечір. Компульсивне переїдання має психогенну природу і може виникати в разі погіршення психоемоційного стану. Переїдання можуть спровокувати стреси, підвищена тривожність, негативні події, депресія.
Ніна 2 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, які таблетки допомагають від переїдання та здуття живота?
Відповісти
Добрий день. Від переїдання та здуття живота допомагають ферментні й антацидні препарати, що прискорюють травлення і нейтралізують соляну кислоту в шлунку. Але приймати таблетки потрібно тільки після призначення терапевта або гастроентеролога.
Каріна 2 місяці тому
Доброго дня. Чи можна приймати таблетки від переїдання та тяжкості в шлунку без рецепта лікаря?
Відповісти
Вітаю. Таблетки від переїдання та здуття живота рекомендується приймати тільки за призначенням лікаря. Безконтрольне приймання препаратів може погіршити стан здоров'я, спричинити побічні явища у вигляді нудоти, діареї або запору.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!