Logo
0 800 30 11 77

Причини неприємного запаху з рота

Причини неприємного запаху з рота
Читати 14 хвилин | Створено: 13 березня 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 288710 288710
Неприємний запах із рота — поширена проблема, з якою стикається приблизно кожна третя людина. Існує медичний термін для позначення несвіжого дихання — галітоз.

Поява неприємного запаху може бути сигналом про проблеми зі здоров'ям. У 90% випадків галітоз — це наслідок поганої гігієни або інфекцій порожнини рота. Несвіже дихання викликає занепокоєння і збентеження, труднощі у спілкуванні з оточенням, але його можна позбутися, якщо з'ясувати та усунути причину його виникнення.

Причини поганого запаху з рота

Основна причина неприємного запаху з рота — надмірне розмноження хвороботворних бактерій у ротовій порожнині, що виділяють у процесі життєдіяльності леткі гази з характерним неприємним запахом: сірководень і метилмеркаптан. Наліт на язику, шматочки їжі, що застрягли між зубами або в кишенях з ясен, — це наслідок поганої гігієни і живильне середовище для мікроорганізмів, що поширюють смердючий запах. У більшості випадків позбутися галітозу допомагає лікування у стоматолога. До інших причин утворення неприємного запаху з рота відносять:

  • їжу зі стійким різким запахом (часник, цибуля, деякі спеції). У процесі перетравлення часнику утворюються леткі сполуки сірки, які потрапляють у кров і розносяться з нею по всьому організму, потрапляючи у легені, гортань та рот. Вони і спричиняють неприємне «часникове дихання», яке зникає повністю лише через 72 години;
  • куріння. Тютюновий дим сам по собі має стійкий смердючий запах, крім цього він здатний провокувати хвороби ясен, що є поширеною причиною розвитку галітозу;
  • сухість у роті. Слина потрібна для природного очищення ротової порожнини. Вона змиває частинки їжі, перешкоджаючи їх гниттю, і містить антимікробні речовини, що пригнічують зростання патогенної мікрофлори. За ксеростомії (патологічного стану, що характеризується зменшенням виділення чи відсутністю слини) кількість бактерій у роті значно зростає, що сприяє розвитку карієсу та галітозу. Ксеростомію може викликати прийом деяких лікарських препаратів (гіпотензиві, хіміотерапевтичні, антипаркінсонічні та ін.), а також неконтрольований цукровий діабет. Виділення слини природно зменшується також під час сну. Це призводить до збільшення чисельності бактерій у роті (переважно на поверхні та задній частині язика) та появи несвіжого дихання зранку. Вживання алкогольних напоїв, кави та куріння — ще одна причина неприємного запаху з рота внаслідок сухості слизової ротової порожнини;
  • захворювання горла та носоглотки. Неприємний запах із рота можуть викликати гнійні пробки в мигдаликах за тонзиліту, бактеріальні або вірусні інфекції придаткових пазух носа (гайморит), хронічний бронхіт та інші хвороби верхньої чи нижньої дихальної системи;
  • хвороби органів травлення (гастрит, рефлюкс), печінки, нирок, цукровий діабет;
  • голодування та низьковуглеводні дієти. Вони призводять до того, що організм, відчуваючи нестачу енергії, що отримується з їжі, починає спалювати накопичені запаси жиру. За розщеплення жирів відбувається утворення кетонових тіл. Це побічні продукти метаболізму жирів, які виводяться з організму легенями та мають запах ацетону.

Від чого виникає кислий запах із рота?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Найчастішою причиною появи кислого запаху з рота є кислотний рефлюкс. Це патологія шлунково-кишкового тракту, що супроводжується печією, болем у нижній частині живота, рідше відрижкою. Симптоми кислотного рефлюксу, що проявляються частіше, ніж два рази на тиждень, вже характеризуються як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), яку необхідно лікувати. Основною причиною розвитку рефлюксу є ослаблення сфінктера нижнього відділу стравоходу — клапаноподібного м'яза, що утворює бар'єр між стравоходом та шлунком. У нормі сфінктер відкривається під час ковтання їжі, потім щільно закривається. За рефлюксу він залишається відкритим, дозволяючи шлунковому соку упереміш із жовчю і шматочками неперетравленої їжі потрапляти назад у стравохід. Це викликає печію, гіркий або кислий присмак у роті та смердюче дихання, що посилюється за відрижки.

У деяких випадках хворий на ГЕРХ може відчувати власне несвіже дихання, навіть не відкриваючи рота. Різкий сірчано-кислий запах жовчі зі стравоходу може долинати навіть через ніс. Рідше кислий запах з рота може бути симптомом виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, що супроводжується підвищеною кислотністю шлункового соку.

Запах з рота за захворювань ШКТ

Неприємний запах із рота в деяких випадках може бути наслідком гастроентерологічних захворювань. Найчастіше галітоз провокує гастроезофагеальний рефлюкс (патологічний стан, за якого шлунковий вміст потрапляє в стравохід), а також інфікування слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки бактерією гелікобактер пілорі (Helicobacter Рylori). Вона здатна викликати гастрит, виразку та рак шлунка. Крім того, бактерія може бути присутньою і на слизовій ротової порожнини, що теж є причиною галітозу. Ознак хвороб ШКТ при цьому може і не бути.

У дослідженні, опублікованому в журналі «Медичні принципи та практика», брали участь 18 пацієнтів з галітозом та підтвердженою інфекцією H. Рylori. Через 4-6 тижнів після курсу антибактеріального лікування неприємний запах із рота зник у 16 ​​осіб. Це дослідження підтвердило взаємозв'язок між Helicobacter pylori та галітозом.

Набагато рідше галітоз виникає через непрохідність кишечника. Це небезпечний для здоров'я стан, коли їжа не може пересуватися травним трактом через закупорку в тонкій або товстій кишці. Симптоми патології: здуття живота, закреп, спазми в животі, нудота, блювання та запах фекалій із рота. За наявності перелічених ознак слід одразу звернутися до лікаря.

Як усунути запах із рота за рефлюксу?

Запобігти появі кислого запаху з рота за ГЕРХ допоможе медикаментозне лікування, а також внесення деяких змін у звичний спосіб життя. Насамперед необхідно відмовитися від куріння. Нікотин викликає ослаблення м'язів сфінктера нижнього відділу стравоходу, що є основною причиною закидання кислоти зі шлунка назад у стравохід. Крім того, куріння саме по собі є причиною неприємного запаху з рота та збільшує ризик розвитку раку горла, стравоходу, шлунка, підшлункової залози, печінки та товстої кишки. Як запобігти появі запаху з рота за рефлюксу:

  • не лягайте відразу ж після їди — у горизонтальному положенні шлунковий сік витікає в стравохід, і чим довше він там знаходиться, тим більше подразнюється його слизова оболонка. Необхідно почекати щонайменше 2–3 години;
  • кладіть під голову спеціальну подушку у формі клину, щоб підняти верхню частину тулуба під час сну. Таким чином стравохід буде перебувати вище шлунка і шлунковий сік не витікатиме назад і не подразнюватиме його стінки;
  • їжте невеликими порціями протягом дня;
  • підтримуйте нормальну вагу, щоб уникнути тиску на шлунок. Ожиріння збільшує ризик виникнення грижі стравоходу, що може посилювати симптоми ГЕРХ;
  • використовуйте жувальну гумку, щоб освіжити дихання і знизити ймовірність печії.

Зміна раціону харчування також може полегшити симптоми ГЕРХ та запобігти появі запаху з рота. Багато продуктів здатні знижувати тонус м'язів сфінктера нижнього відділу стравоходу та підвищувати кислотність шлункового соку, тим самим ускладнюючи проблему. Продукти та напої, від яких потрібно відмовитися за ГЕРХ:

  • алкоголь;
  • кава та чай, що містять кофеїн;
  • цибуля та часник;
  • цитрусові та соки з них;
  • газовані напої;
  • томатний сік;
  • м'ята;
  • гостра їжа;
  • шоколад;
  • жирна та смажена їжа.

Включіть у свій раціон більше продуктів, багатих на клітковину. Це груші, яблука, авокадо, артишоки, сочевиця, квасоля, броколі, банани, морква та буряк. Вони допомагають налагодити травлення та уникнути галітозу. Вживайте натуральний йогурт на заквасці без наповнювачів та молоко, пийте достатньо води. Медикаментозна терапія ГЕРХ передбачає використання декількох типів препаратів, що знижують вироблення соляної кислоти або нейтралізують її:

  • блокатори гістаміну;
  • інгібітори протонної помпи;
  • карбонат кальцію, гідроксид алюмінію чи магнію.

Призначати медикаменти може лише лікар. Самолікування здатне завдати шкоди здоров'ю.

Як усунути неприємний запах зі шлунка?

Першим кроком у боротьбі з неприємним запахом, спричиненим проблемами зі шлунком, має бути визначення його справжньої причини. Для цього потрібно записатися на прийом до лікаря-гастроентеролога, оскільки спроби самолікування можуть нашкодити здоров'ю. Після обстеження шлунково-кишкового тракту лікар призначить схему лікування, яка допоможе вирішити проблему неприємного запаху з рота. Прийом пробіотиків (корисних мікробних культур, що покращують роботу травної системи) також допомагає нормалізувати кислотний баланс шлунка та зменшити кількість хвороботворних бактерій.

Як усунути запах ацетону з рота?

Запах ацетону з рота зазвичай виникає, коли організм переключається в режим спалювання накопиченого жиру через брак вуглеводів, що надходять з їжею, для забезпечення всіх процесів життєдіяльності. Це частий побічний ефект низьковуглеводної або кетодієти, але він не завдає шкоди здоров'ю. Дихання із запахом ацетону або гнилих яблук самостійно зникає через кілька тижнів або місяць після початку дієти, коли організм повністю адаптується до переходу на нове джерело енергії.

Солодкуватий фруктовий запах із рота в інших випадках може бути ознакою гострого ускладнення діабету першого типу — кетоацидозу. Цей небезпечний для здоров'я стан спричинений високим рівнем кетонових тіл у крові через брак інсуліну. Симптоми кетоацидозу:

  • сильна спрага;
  • часте сечовипускання;
  • утруднене дихання;
  • болі в животі;
  • нудота, блювота;
  • сплутаність свідомості.

За наявності перелічених ознак потрібно терміново викликати швидку допомогу, оскільки без своєчасного лікування хворий може впасти в діабетичну кому і померти. Надалі запобігти розвитку кетоацидозу допоможе регулярний контроль рівня цукру в крові.

Наступні поради допоможуть мінімізувати «кетодихання» під час дієти:

  • збільште споживання води. Кетони виводяться не лише легенями, а й із сечею. Зневоднення збільшує їхню концентрацію в організмі та посилює неприємний запах;
  • їжте менше білка. Під час його розщеплення утворюються сполуки аміаку — ще одного побічного продукту обміну речовин з різким неприємним запахом, що виводиться через легені та сечу;
  • дотримуйтесь гігієни порожнини рота: чистіть зуби двічі на день, використовуйте зубну нитку та ополіскувач;
  • м'ятні льодяники без цукру або жувальна гумка допоможуть освіжити дихання і збільшити вироблення слини, яка має протимікробний ефект і нейтралізує поганий запах;
  • збільште денну норму споживання вуглеводів.

Що робити, якщо смердить з рота?

Починати боротьбу з несвіжим диханням слід з візиту до стоматолога, оскільки найчастіше галітоз є наслідком поганої гігієни ротової порожнини та викликаних нею хвороб ясен і зубів. Якщо лікар не виявить жодних проблем, то, ймовірно, причина криється у хворобах ШКТ, і потрібно відвідати гастроентеролога. Дотримання цих рекомендацій допоможе позбутися галітозу:

  • ретельно чистіть зуби не рідше, ніж два рази на день (особливо після їжі), використовуючи пасту, яка містить фтор, оскільки він допомагає зміцнити емаль. Використання пасти або ополіскувача з антибактеріальними компонентами вбиває бактерії в роті, що є причиною неприємного запаху;
  • користуйтеся зубною ниткою (флосом) хоча б раз на день, щоб видалити частинки їжі, що застрягли між зубами;
  • щодня очищайте поверхню язика спеціальним скребком або зубною щіткою, щоб видалити наліт, що є живильним середовищем для хвороботворних бактерій;
  • регулярно (не менше, ніж раз на день або за вказівкою стоматолога) очищайте зубні протези, що знімаються;
  • уникайте сухості в роті — пийте більше чистої води, жуйте жувальну гумку без цукру, щоб стимулювати виділення слини;
  • уникайте вживання часнику, цибулі, гострих спецій, алкоголю та кави. Обмежте вживання цукру — він сприяє зростанню чисельності мікробів, які перетворюють його на кислоту, що руйнує зубну емаль;
  • змінюйте зубну щітку кожні три місяці;
  • раз на півроку проходьте профілактичний огляд у стоматолога.

Неприємний запах з рота — народні засоби допоможуть

Позбутися поганого запаху з рота також допоможуть прості продукти, які можна знайти на кожній кухні. До списку найпопулярніших і найефективніших домашніх засобів від галітозу входять:

  • петрушка. Завдяки високому вмісту хлорофілу і наявності ефірних олій, що надають їй свіжий аромат, ця рослина має гарний дезодоруючий ефект. Петрушка ефективно бореться з леткими сполуками сірки. Якщо пожувати її після вживання цибулі чи часнику, неприємний запах зникне чи помітно ослабне;
  • ананасовий сік, а краще шматочок свіжого фрукта. У ньому міститься ензим бромелайн, що розщеплює бактеріальний наліт на зубах. Потрібно пожувати свіжий ананас протягом 1-2 хвилин або випити склянку соку (не нектар, оскільки містить багато цукру);
  • йогурт. Він містить корисні лактобактерії, які допомагають відновлювати кишкову мікрофлору. Згідно з результатами дослідження, після шести тижнів вживання йогурту у 80% учасників відзначалося зменшення неприємного запаху з рота. Рекомендується щодня вживати 1 чашку нежирного йогурту без цукру та ароматизаторів;
  • молоко, випите після вживання часнику, допомагає запобігти появі неприємного запаху;
  • насіння фенхелю (аптечного кропу) чи анісу. Ці спеції використовуються як освіжувачі дихання з давніх-давен до наших часів. Вони мають приємний солодкий присмак і містять ароматичні олії, що нейтралізують неприємний запах;
  • апельсини. Кислий смак фрукта та вміст вітаміну С стимулює виділення слини. Достатньо пожувати часточку апельсина після їжі, щоб запобігти галітозу;
  • зелений чай має дезінфікуючі та дезодоруючі властивості, які можуть тимчасово освіжити дихання. М'ята має схожий ефект, тому чашка зеленого м'ятного чаю — це ідеальний освіжувач для порожнини рота;
  • яблука. Згідно з результатами дослідження деякі речовини, що містяться в м'якоті фруктів, здатні усувати неприємний запах часнику. Вони впливають безпосередньо на причину його утворення — сполуки сірки у крові, а чи не просто маскують запах.

Найчастіше причини поганого запаху з рота криються в ротовій порожнині. Позбутися його можна завдяки лікуванню у стоматолога, корекції раціону харчування, відмови від шкідливих звичок та застосування народних засобів. Якщо перелічені у статті поради не допомогли усунути галітоз, ймовірно, він спричинений порушенням роботи внутрішніх органів. У такому разі слід звернутися до лікаря, який з'ясує його причину та призначить лікування.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Причини неприємного запаху з рота - Селіванова Лариса Ігорівна
Селіванова Лариса Ігорівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як позбутися неприємного запаху з рота та носа?

Неприємний запах з рота та носа можуть бути спричинені бактеріальними інфекціями, гінгівітом, перенесеними захворюваннями (грипом чи застудою). Щоб позбутися запаху з рота та носа необхідно вилікувати хворобу, яка стала причиною його появи.

2. Що робити при неприємному запаху з рота та кровоточивості ясен?

Запах із рота та кровоточивість ясен можуть бути викликані недостатньою гігієною порожнини рота (наприклад, неправильним чищенням зубів), захворюваннями ясен (гінгівітом та пародонтитом), карієсом. Позбутися галітозу та кровоточивості ясен допоможуть чищення зубів та застосування зубної нитки двічі на день. Також важливо регулярно відвідувати стоматолога для огляду зубів та ясен та призначення лікування за потреби.

3. Який нормальний запах із рота?

Нормальний запах з рота може бути легким і злегка солодкуватим або зовсім відсутнім. Галітоз може бути наслідком вживання продуктів харчування, куріння, алкоголю, прийому медикаментів та захворювань органів шлунково-кишкового тракту або ясен.

4. Чому при відрижці з'являється запах тухлих яєць з рота?

При відрижці запах тухлих яєць з рота може бути викликаний накопиченням сірководню в шлунку чи кишечнику. Сірководень утворюється при розпаді білкових продуктів у кишечнику, і може накопичуватися в кишечнику при порушенні його рухової функції або дисбактеріозі.

5. Який запах із рота при нирковій недостатності?

При нирковій недостатності може виникати характерний запах з рота, який обумовлений накопиченням продуктів обміну речовин у крові (сечовини та креатиніну). Зазвичай речовини виводяться з організму через нирки, але за їх порушеної функції можуть накопичуватися в крові та викликати запах з рота, що нагадує запах аміаку чи риби. Галітоз може бути помітнішим після прийому білкової їжі, так як білки розщеплюються на продукти обміну речовин, у тому числі, на сечовину.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 16 оцінок
Причини неприємного запаху з рота
Лікар гастроентеролог, терапевт. Вища категорія.
Причини неприємного запаху з рота
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!