Logo
0 800 30 11 77

Що таке блакитний невус та чи потрібно його видаляти?

Що таке блакитний невус та чи потрібно його видаляти?
Читати 9 хвилин | Створено: 1 липня 2024 | Оновлено: 1 липня 2024 | 160 160
Блакитний невус (синій невус Ядассона-Тіче) — пігментне доброякісне новоутворення на шкірі. Причинами появи невуса можуть бути гормональні порушення і травми шкіри.

Що таке невус?

Невус (родимка, родима пляма) — новоутворення шкірного покриву, яке може бути вродженим або набутим. Пігментні невуси з'являються внаслыдок розростання меланоцитів (пігментів, що надають шкірі кольору). Блакитний невус шкіри зазвичай буває одинарним, але трапляються і множинні новоутворення.

Більшість родимок синього є доброякісними новоутвореннями і не потребують видалення. Внаслідок травмування шкіри або впливу на неї ультрафіолетового випромінювання ймовірна трансформація невуса в меланому (рак шкіри). 

Фото блактиного невуса

Фото блактиного невуса

Які бувають невуси?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Невуси бувають одинарними й множинними, плоскими й такими, що піднімаються над шкірою. Види невусів:

  • меланоцитарний невус — пігментне доброякісне новоутворення невеликого розміру з рівними краями. Меланоцитарні родимки можуть мати коричневе, сіре або рожеве забарвлення;
  • бородавчастий невус — має нерівну поверхню і піднімається над шкірою;
  • блакитний невус — родимка блакитного кольору з гладкою поверхнею;
  • судинні невуси (червоні родимки) — шкірні новоутворення, що складаються з клітин капілярів;
  • диспластичний (атиповий) невус — родимка з асиметричними краями або великого розміру.

Атиповий невус може перетворитися в меланому, тому потребує постійного контролю лікаря-дерматолога. Меланоформний невус — це не обов'язково рак шкіри, але новоутворення має високий ризик переродитися в злоякісну пухлину.

Що таке блакитний невус?

Блакитний (синій) невус — набуте пігментне новоутворення блакитного або темно-синього забарвлення. Найчастіше має вигляд невеликої (до одного сантиметра) гладкої синьої або блакитної родимки. 

Невус блакитного кольору належить до меланоманебезпечних новоутворень. Існує ймовірність переродження блакитної родимки в меланому, тому за наявності утворення на шкірі необхідно записатися на консультацію дерматолога.

Чому невус синій?

Невус (родимка) має блакитний або синій колір через скупчення великої кількості меланіну в глибоких шарах шкіри. Щоглибше розташовані меланоцити, то темніший колір невуса. Синя родима пляма може бути овальної або круглої форми, щільної або еластичної консистенції. Синя родимка зазвичай не піднімається над шкірою і схожа на невеликий вузлик. При появі синіх родимок на тілі необхідно записатися на консультацію дерматолога.

Які причини появи невуса синього кольору?

Сині цятки на шкірі найчастіше з'являються в період статевого дозрівання через гормональні порушення в організмі. Блакитний невус у дитини може виникнути внаслідок порушень під час ембріонального розвитку (затримки меланоцитів у глибоких шарах шкіри). Інші причини появи синього невуса:

  • несприятливе навколишнє середовище;
  • вплив на шкіру ультрафіолетового випромінювання;
  • вірусні інфекції (ГРВІ, грип);
  • гормональні порушення;
  • генетична схильність.

Також синя родимка може з'явитися внаслідок травмування шкіри. Визначити більш точну причину виникнення блакитного невуса може дерматолог після обстеження.

Види блакитного невуса

Блакитні родимки (невуси) класифікують залежно від форми і зовнішнього вигляду. Види блакитного невуса:

  • простий синій невус — новоутворення розміром до одного сантиметра, яке має гладку поверхню і невеликий вузлик у середині. Родимка розташовується у верхніх шарах шкіри;
  • клітинний блакитний невус — має темне забарвлення і шорстку поверхню, може досягати розмірів до трьох сантиметрів. Новоутворення розташовується в глибоких шарах дерми;
  • комбінований невус — може мати ознаки і простого, і комбінованого синього невуса. Ймовірна локалізація новоутворення і у верхніх, і в глибоких шарах шкіри.

Клітинний і комбінований блакитний невуси частіше, ніж прості, можуть перероджуватися в злоякісні новоутворення. Для визначення виду блакитного невуса необхідно зробити дерматоскопію (дослідження шкіри під мікроскопом).

Де на тілі може бути синя родимка?

Синя родимка може розташовуватися на будь-якій частині тіла. Найпоширеніші місця локалізації блакитного невуса:

  • кінцівки. Синя шишка (точка, пляма) може з'являтися на руці або нозі;
  • обличчя. Блакитний невус може локалізуватися на щоках, лобі, в ділянці очей;
  • спина і сідниці. Невуси здатні розростатися до трьох сантиметрів.

Рідше блакитні невуси виникають на шиї та грудях. Також синя родимка може з'явитися на губі або в ділянці геніталій. Якщо невус змінює колір, форму або росте, необхідно обстежитися у дерматолога, щоб виключити ризик переродження родимки в злоякісне новоутворення. 

Блакитний невус небезпечний?

Блакитний невус належить до доброякісних новоутворень, але існує небезпека переродження родимки в злоякісне утворення. Синій невус може бути небезпечним за наявності таких симптомів:

  • зміна форми та кольору новоутворення;
  • кровотеча і болючість шкіри біля невуса;
  • свербіж у ділянці родимки.

Іншими ознаками небезпеки родимок є швидкий ріст і зміна структури новоутворення. Також про ризик розвитку меланоми може свідчити виникнення нових вузликів у центрі невуса.

Що робити, якщо з'явилася синя родимка?

При появі синьої родимки на шкірі необхідно записатися на прийом до лікаря-дерматолога і пройти обстеження. Лікар збере анамнез і зробить дерматоскопію, щоб виключити ризик злоякісного утворення. Якщо синя родимка доброякісна, необхідно спостерігати за її змінами і проходити профілактичний огляд у дерматолога не рідше ніж один раз на рік. Також необхідно уникати потрапляння на синій невус ультрафіолетових променів.

Чи може невус блакитного кольору рости?

Блакитний невус, як і інші види родимок, може рости, особливо в дитинстві та юнацтві (під час збільшення розміру тіла). Занепокоєння мають викликати швидке зростання новоутворення, зміна його форми та текстури. При збільшенні блакитного невуса в розмірі необхідно звернутися до дерматолога.

Чому синій невус змінив колір?

Синій невус може змінити відтінок, стати темнішим або світлішим. Причини зміни кольору синього невуса:

  • вікові зміни (новоутворення здатне потемніти через природне старіння шкіри);
  • гормональні зміни;
  • травми;
  • запалення шкіри.

Блакитний невус може змінити відтінок у разі впливу на нього прямих сонячних променів. Також зміна кольору синьої родимки може свідчити про її переродження в злоякісне утворення.

Як відрізнити блакитний невус від меланоми?

Блакитний невус відрізняється від меланоми формою і розмірами. За наявності меланоми новоутворення має нерівні краї, шорстку поверхню, може запалюватися і кровоточити. Також блакитний невус можна cплутати з дерматофібромою, яка має схожу форму, але відрізняється кольором (бура, темно-коричнева). Визначити вид новоутворення на шкірі може дерматолог після обстеження.

Блакитний невус: дерматоскопія та лікування

Діагностика блакитного невуса включає візуальний огляд і дерматоскопію. За допомогою збільшувального приладу можна оцінити межі новоутворення, розподіл меланіну і глибину розташування родимки. При підозрі на злоякісний характер новоутворення дерматолог призначить обстеження організму, зокрема лабораторні аналізи на онкомаркери та гістологію (дослідження тканин під мікроскопом) блакитного невуса.

Лікування блакитного невуса може включати регулярне спостереження за новоутворенням або його видалення. Якщо синя родимка доброякісна, хірургічне видалення зазвичай не призначається.

Коли потрібно видаляти блакитний невус?

За відсутності змін синього невуса його можна не видаляти. Причини для видалення блакитного невуса:

  • зміна розміру і форми родимки;
  • часте травмування невуса;
  • запалення шкіри навколо блакитної родимки;
  • ризик переродження в злоякісну пухлину.

Видалення синього невуса також проводиться, якщо він розміщений на відкритих ділянках шкіри та спричиняє косметичний дискомфорт. Рішення про доцільність видалення блакитної родимки приймає дерматолог після обстеження.

Видалення блакитного невуса: методи

Видалення блакитного невуса проводиться за допомогою скальпеля і малоінвазивних хірургічних інструментів. Методи видалення новоутворення на шкірі:

  • хірургічне висічення — родимка видаляється разом із прилеглими шарами шкіри;
  • лазерне видалення — висікаються тільки патологічні тканини за допомогою впливу лазерних променів;
  • електрокоагуляція — видалення синього невуса за допомогою електричного струму. Метод безболісний і не залишає рубців;
  • кріодеструкція — заморожування патологічного новоутворення за допомогою рідкого азоту.

Найбезпечнішими і малотравматичними є лазерне видалення та електрокоагуляція. Найбільш відповідний спосіб видалення новоутворення визначає дерматолог.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке блакитний невус та чи потрібно його видаляти? - Мельнікова Фаїна Миколаївна
Мельнікова Фаїна Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як видалити невус вдома?

Видаляти невус вдома не можна, оскільки є ймовірність травмування навколишніх тканини та інфікування рані. Видалення родимки повинен здійснювати тільки лікар-дерматолог.

2. Чи може бути рецидив синього невуса?

Рецидив синього невуса ймовірний при неповному висіченні його клітин. При повторній появі синьої родимки необхідно пройти обстеження у дерматолога і вибрати подальше лікування.

3. Чи може блакитна родимка зникнути?

Блакитна родимка зазвичай не зникає, але може змінити колір або форму під час вікових і гормональних змін в організмі. Для видалення блакитної родимки використовуються хірургічні малоінвазивні методи.

4. Блакитна родимка — це рак?

Блакитна родимка — це не рак, а доброякісне новоутворення. Але існує ризик переродження блакитного невуса на злоякісну пухлину внаслідок травмування шкіри та впливу ультрафіолетового випромінювання.

5. Чим відрізняється невус від родимки?

Невус не відрізняється від родимки, оскільки це одне й те саме поняття. Невуси (родимки) — новоутворення шкіри, які з'являються внаслідок розростання меланоцитів. 

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке блакитний невус та чи потрібно його видаляти?
Сімейний лікар. Дерматолог.
Що таке блакитний невус та чи потрібно його видаляти?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олег 2 дні тому
Добрий день. Цікавить таке запитання: чи небезпечна родима пляма синього кольору на нозі?
Відповісти
Добрий день. Родимі плями синього кольору зазвичай є доброякісними утвореннями. Але в разі збільшення родимки в розмірі та її запалення необхідно пройти обстеження у дерматолога, оскільки ці симптоми можуть свідчити про розвиток злоякісної пухлини.
Марта 2 дні тому
Доброго дня. Підкажіть, як відрізнити блакитний невус від схожого на нього новоутворення?
Відповісти
Доброго дня. Блакитний невус може нагадувати за зовнішнім виглядом інші новоутворення (судинний, бородавчастий невус). Але, на відміну від інших родимок, блакитний невус має характерний синій відтінок.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн