Logo
0 800 30 11 77

Що таке мозоль і як його позбутися?

Що таке мозоль і як його позбутися?
Читати 7 хвилин | Створено: 22 листопада 2021 | Оновлено: 22 листопада 2021 | 275975 275975
Мозоль є локалізованим ущільненням епідермісу, що виникає внаслідок тривалого тертя або тиску на шкіру.

Утворюючи мозоль, організм людини намагається захиститися від несприятливого впливу.

Що таке мозоль

Мозоль — конічне потовщення шкіри, яке виникає в місцях постійного тертя чи тиску. Найчастіше мозолі з'являються на стопах (п'ята, великий палець, бічна поверхня стопи) та на руках. У чоловіків мозоль може з'являтися на члені через часте носіння занадто тісної білизни.

Основним симптомом появи мозолистих утворень є формування горбків огрубілої шкіри. Залежно від особливостей розташування та зовнішнього вигляду, виділяють кілька видів мозолів:

  • сухі;
  • мокрі;
  • кісткові.

Сухий мозоль є невеликою ділянкою потовщеної, омертвілої шкіри жовтуватого кольору. Мокрий мозоль має більш тонку поверхню і часто наповнений лімфатичною рідиною. Кістковий мозоль виникає в процесі регенерації кістки після переломів. Окремо також виділяють кривавий, стрижневий мозоль, омозолілість.

Стрижневий (кореневий) мозоль є різновидом сухого і відрізняється наявністю потовщеного кератинового стрижня. Зовнішній прояв кореневого мозоля подібний до прояву підошовної бородавки, тому точний діагноз може поставити дерматолог після проведення дерматоскопії.

Омозолілості (натоптиші) — широке, плоске потовщення шкіри, яке не має твердого центру. Натоптиші на ногах та руках рідко викликають біль під час натискання.

Мозоль з кров'ю — різновид мокрого мозоля, наповненого не тільки лімфою, а й кров'ю. Кривава мозоль виникає, якщо кровоносні судини надто близько розташовані до поверхні шкіри, яка зазнала тертя.

Причини появи мозолі

У відповідь на постійне тертя та тиск клітини починають синтезувати збільшену кількість кератину — захисного білка шкіри. За мозолю кератин може утворювати в глибоких шарах шкіри корок. Основними причинами утворення мозолів на ногах і руках є:

  • носіння взуття неправильного розміру;
  • деформація стоп (молоткоподібні пальці, бурсит, кісткова шпора);
  • натирання шкіри через професійну діяльність (музиканти, важкоатлети, ремісники).

У тісному взутті шкіра стопи сильно здавлюється, а в надто вільному — ковзає і натирається, внаслідок чого можуть розвинутися внутрішні (стрижневі) мозолі. Мозолі на стопі за деформації пальців виникають через неправильний розподіл ваги. Внаслідок частого тертя шкіри рук професійними інструментами (струни, бруси) виникають мозолі на руках.

Сухі та мокрі мозолі

Сухі мозолі — ороговілі ділянки шкіри, які утворюються в місцях, де кістка тисне на шкіру ніг (верхні частини пальців). За частого носіння тісного взуття може утворитися сухий піднігтьовий мозоль.

Мокрі (водяні) мозолі мають білувато-сірий колір і м'якшу структуру, оскільки утворюються в місцях підвищеного потовиділення на ногах і руках. Водяний мозоль часто формується між пальцями рук та ніг. За пошкодження мокрого мозоля на нозі в рану може потрапити інфекція, тому важливо обробляти пошкоджену ділянку шкіри антисептичними засобами.

Стрижневий мозоль

Відмінною рисою мозолю зі стрижнем є наявність заглиблення у центрі. Приклад стрижневого мозоля можна побачити на фото.

Стрижневий мозоль

Стрижневий мозоль на стопі.

Стрижневий мозоль може формуватися на стопі, в зоні між пальцями ніг. Цей вид мозоля може бути ускладненням сухого, коли надлишок кератину наростає не назовні, а всередину. Без лікування мозоль зі стрижнем може тріскатись, що призводить до зараження.

Кістковий мозоль

Утворення кісткового мозоля є важливим етапом у процесі відновлення кісткової тканини після травми, оскільки вона допомагає з'єднати частини пошкодженої кістки. Після перелому кістковий мозоль збагачується кальцієм і поступово перетворюється на нормальну кісткову тканину.

Через недостатню іммобілізацію або порушення кровообігу в місці перелому кістковий мозоль може утворюватися занадто повільно (уповільнена консолідація перелому). Його повільне формування може призвести до того, що кістка неправильно зростається та викликає хворобливі відчуття.

Як позбутися мозолю?

Щоб позбутися мозолів, досить тимчасово виключити активність, яка провокує натирання шкіри. Прибрати сухий мозоль можна вручну: необхідно розпарити шкіру рук і прибрати огрубілі ділянки за допомогою пемзи. Крім того, хірург може рекомендувати використання кератолітичних засобів, які розм'якшують шкіру. Самостійно видаляти мозолі за допомогою кератолітиків не можна за діабету та патологій імунної системи, оскільки після видалення може утворитися рана, через яку в організм може потрапити інфекція.

Слід звернутися до лікаря, якщо на мозоль боляче наступати або торкатися до нього, оскільки подібний симптом може свідчити про наявність шпори п'яти — кальцифікованого наросту на поверхні кістки. Видалення стрижневого мозоля проводить лікар, тому що видалення стрижня в домашніх умовах є неефективним і небезпечним.

Щоб швидко вилікувати водяний мозоль і уникнути його пошкодження, необхідно зменшити контакт запаленої шкіри зі взуттям: між пальцями можна покласти поролонову вставку або ватяну кульку. Якщо водяний мозоль лопнув, то лікар призначає використання ранозагоювальних засобів з антисептичним ефектом.

Видалення стрижневого мозоля проводиться хірургічним шляхом із використанням місцевої анестезії. Спочатку хірург зрізає кератиновий наріст на шкірі, а потім витягує стрижень. Щоб прискорити процес загоєння і запобігти зараженню рани, протягом кількох днів після процедури видалення мозолі рекомендується носити стерильну пов'язку. Хірург також призначає місцеве застосування антисептичних засобів протягом двох-трьох тижнів після видалення стрижневого мозоля.

Стрижневий мозоль чи бородавка?

Бородавка — невеликий наріст, який викликається вірусом папіломи людини (ВПЛ). Стрижневі мозолі та бородавки можуть бути схожі зовні. Відрізнити бородавку можна за більш зернистою структурою та локалізацією (бородавки можуть з'являтися на будь-якій ділянці тіла). Щоб точно поставити діагноз (стрижневий мозоль або бородавка) та підібрати лікування, хірург може провести дерматоскопічне обстеження та додатково призначити тест на вірус папіломи людини (ВПЛ).

Стрижневий мозоль чи шипиця?

Шипиця (підошовна бородавка) — різновид звичайної бородавки, що розвивається на стопах. Через постійний тиск підошовна бородавка наростає не назовні, а всередину, тому зовні вона нагадує стрижневий мозоль. На відміну від мозоля, бородавка швидше формується і не завжди розташовується на кісткових виступах. Щоб визначити стрижневий мозоль або шипицю, необхідно звернутися до хірурга.

Проктологія в ОН Клінік Кропивницький

Що таке мозоль і як його позбутися? - Потеряйко Валентин Васильович
Потеряйко Валентин Васильович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна лопати мозоль?

За проколювання мозоля на шкірі утворюється відкрита рана, через яку в організм можуть потрапити патогенні мікроорганізми. До того ж, на місці мокрого мозоля, що лопнув, через час може утворитися сухий, тому лопати мозоль небезпечно і неефективно.

2. Як лікувати здертий мозоль?

Якщо від ушкодження мозоля утворилася відкрита рана, важливо обробляти пошкоджене місце антисептичними засобами, щоб уникнути зараження. Запалення мозоля може свідчити про попадання в рану інфекції, тому за виникнення болючих відчуттів і почервоніння шкіри слід звернутися до лікаря.

3. Як витягнути стрижень з мозоля?

Витягнути стрижень з мозоля самому важко, оскільки він знаходиться у глибоких шарах шкіри. Самостійне видалення стрижня є небезпечним, оскільки в шкіру можна занести інфекцію. Тому для видалення стрижневого мозоля слід звернутися до лікаря.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Що таке мозоль і як його позбутися?
Лікар-проктолог. Перша категорія.
Що таке мозоль і як його позбутися?
Стаття перевірена: Пархоменко Сергій Іванович
Лікар-проктолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Богдан 2 роки тому
Добрий день! Наскільки небезпечні мокрі мозолі між пальцями ніг? Чому вони часто мають вигляд пухирців?
Відповісти
Мокрі мозолі між пальцями ніг небезпечні тоді, коли вони ушкоджуються, оскільки у відкриту рану може потрапити інфекція (особливо, за грибка ніг). У такому разі водяні мозолі набувають вигляду пухирців, заповнених лімфатичною рідиною (імунна відповідь організму). Для попередження ускладнень, пов'язаних із пошкодженням мозолі, рекомендується звернутися за консультацією до лікаря.
Іван 2 роки тому
Добрий день! У мене часто на п'яті утворюються мозолі. Чи потрібно звертатися до лікаря, чи мозолі на стопах можуть минути самі собою?
Відповісти
Постійне утворення мозолів на ногах може свідчити про патології опорно-рухового апарату. У цьому разі необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити причину виникнення мозолів.
Анна 2 роки тому
Здрастуйте! Нещодавно на пальці ноги з'явилася шишка, схожа на мозоль. Вона не приносить болю, не свербить. Скажіть, ця шишка може свідчити про деформацію пальця?
Відповісти
Мозоль на пальці ноги може виникати через низку зовнішніх і внутрішніх чинників. Поява мозолі є відповіддю організму на фактор, який провокує тертя шкіри. Якщо нарости утворюються нечасто і на тлі зовнішніх чинників (розношування нового взуття, занадто тривала ходьба), це не вважається патологією. Для того, щоб виявити причину виникнення мозолеподібної шишки, слід звернутися до лікаря.
Ірина 2 роки тому
Здрастуйте! Підкажіть, мозоль на мізинці утворюватися тільки через носіння тісного взуття чи є інші причини? Чи може утворитися мозоль на мізинці на руці?
Відповісти
Найчастіше мозоль на мізинці виникає через тісне взуття або стоячу роботу. Однак у разі деформації стоп неправильно розподіляється навантаження на стопи, внаслідок чого також підвищується ризик виникнення мозолів. Нарости на пальцях руки (зокрема й на мізинці) частіше пов'язані з професійною діяльністю. Якщо під час роботи часто натирається шкіра мізинця на руці, то на ньому теж може утворитися мозоль.
Руслан 2 роки тому
Доброго дня! Днями на пальці ноги з'явилася мозоль, яка болить. Підкажіть, чому виникає біль у мозолі і чи варто йти до лікаря з подібним симптомом?
Відповісти
Стрижнева мозоль на пальці ноги в центрі містить твердий кератиновий стрижень. Під час ходьби на стопу чиниться тиск, і стрижень підшкірної мозолі може зачіпати нерв, через що можуть виникати болісні відчуття. Якщо мозоль на пальці ноги болить і завдає незручностей під час ходьби, слід звернутися до лікаря для консультації.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!