Холецистектомія — операція з видалення жовчного міхура, яка може бути показана за жовчнокам'яної хвороби (холелітіазу) або інших патологій органу.
Показання для видалення жовчного міхура
Причинами холелітіазу є застій жовчі у жовчному міхурі, підвищена концентрація холестерину, білірубінатів та солей кальцію через порушення обміну речовин. Гастроентеролог проводить первинну діагностику жовчного міхура, звертаючи увагу на такі симптоми: гострий біль у правому підребер'ї, гіркоту в роті, печію, відрижку або блювання, здуття живота, порушення випорожнень. У разі виявлення каменів гастроентеролог може направити на консультацію хірурга. На третій та четвертій стадії може бути рекомендоване хірургічне лікування жовчнокам'яної хвороби. Інші показання до видалення жовчного міхура:
- гострий холецистит;
- закупорювання жовчних проток;
- конкременти (щільні відкладення) у вивідних шляхах;
- розрив жовчного міхура;
- холестеринові поліпи;
- холестероз — відкладення холестерину на стінках органу.
Лапароскопічне видалення жовчного міхура має низку переваг у порівнянні з порожнинною операцією. Після лапароскопічної операції ризики ускладнень мінімальні, загоєння та відновлення відбувається досить швидко.
Холецистектомія проводиться через 3-4 проколи діаметром до двох сантиметрів, завдяки чому на шкірі не залишається помітних рубців і шрамів.
Лапароскопічна холецистолітотомія також дозволяє видалити окремі камені з жовчного міхура зі збереженням функціональності органу, якщо, на думку хірурга, це можливо.
Як проходить операція з видалення жовчного міхура
Поставте своє питання Проктологу «ОН Клінік»
Лапароскопічна операція видалення жовчного міхура зазвичай триває від 30 хвилин до двох годин. Етапи лапароскопії:
- Анестезія. Лапароскопічну операцію проводять під наркозом.
- Підготовка черевної порожнини. Хірург робить проколи, через які вводить лапароскоп, троакар (трубку для подачі вуглекислого газу, що розширює черевну порожнину для операції), відеокамеру для спостереження та інструменти.
- Операція. Хірург виконує видалення жовчного міхура або окремих каменів з нього. Додатково беруть тканини на біопсію. Спостереження здійснюється через спеціальний монітор.
- Завершення операції та накладання швів. Хірург витягує інструменти, видаляє газ із черевної порожнини та накладає шви.
Протягом двох годин після операції з видалення жовчного міхура людина знаходиться в палаті приватної хірургії та приходить до тями після наркозу. За нормального самопочуття виписка відбувається того ж дня. Якщо після операції підвищилася температура, здутий живіт чи є інші показання, людину залишають у стаціонарі під наглядом до нормалізації стану.
Відновлення після видалення жовчного міхура
Протягом перших п'яти днів потрібно обробляти шви антисептиком. Зазвичай шви роблять із ниток, які розсмоктуються самі, або хірург їх знімає за тиждень.
Як правило, через один-два тижні після лапароскопічної холецистектомії людина може займатися більшістю повсякденних справ: гуляти, працювати за комп'ютером.
Протягом кількох тижнів після операції випорожнення можуть бути рідкими, що пов'язано з перебудовою ферментативного апарату шлунково-кишкового тракту.
Період повного відновлення зазвичай займає від півтора до трьох місяців. У цей час потрібно уникати фізичних навантажень, підняття важких предметів, активної праці та подбати про спокійну обстановку.
Після видалення жовчного міхура необхідно дотримуватися рекомендацій гастроентеролога і спеціальної дієти. Гастроентеролог подбає про те, як лікувати печінку та підтримувати травну систему для профілактики постхолецистектомічного синдрому. Цей синдром характеризується серйозними порушеннями процесів травлення та потребує спеціального медикаментозного лікування.
Проблеми після видалення жовчного міхура
Наслідки видалення жовчного міхура можуть включати післяопераційні болі в області проколів та всередині живота, слабкість та сонливість, які є нормальним наслідком операції. У деяких людей після видалення жовчного міхура може боліти печінка або підшлункова залоза, що пов'язано зі зростанням навантаження на ці органи. Про будь-які прояви поганого самопочуття треба повідомляти хірурга та гастроентеролога.
Після проведення хірургічного втручання можливі такі ускладнення:
- кровотеча в місці проколів;
- запальні реакції в місці швів;
- повітряна емболія (випадкове попадання повітря в кровоносні судини);
- травмування кишківника (під час введення троакара);
- спайки, які пов'язані з особливостями сполучної тканини та призводять до склеювання органів черевної порожнини.
Це стандартні ризики, пов'язані з будь-яким оперативним втручанням. У разі сильних болів після видалення жовчного міхура необхідно терміново звернутися до хірурга.
Дієта після видалення жовчного міхура
Гастроентеролог складе меню та призначить режим харчування після видалення жовчного міхура. Більшість людей можуть почати їсти ввечері після операції або наступного дня.
Після видалення жовчного міхура необхідно їсти невеликими порціями по п'ять-шість разів на день. Продукти, які можна їсти після холецистектомії:
- нежирне м'ясо та рибу у вигляді парових котлет, тефтелів;
- тофу;
- пластівці;
- фрукти, овочі, зокрема яблука, картопля, буряк, морква, кабачки, гарбуз. У перші 3-4 тижні їх можна їсти у вареному та протертому вигляді, надалі можна перейти на запечені та тушковані;
- овочеві супи та супи-пюре;
- яйця у вигляді парового омлету або добавки до інших страв;
- кисломолочні продукти та нежирний сир.
Після цього, дотримуючись рекомендацій лікаря, можна поступово вводити в раціон сирі фрукти та овочі, зелень.
У період відновлення після видалення жовчного міхура категорично не можна вживати алкоголь, міцні та солодкі напої, жирну важку їжу, продукти, що сприяють підвищеному газоутворенню (наприклад, бобові), смажене, копчене та гостре. Після повного відновлення, тобто через 1,5-3 місяці, потрібно повертатися до фізично активного способу життя, оскільки від цього залежатиме функціональність травної системи. Надалі потрібно 1-2 рази на рік спостерігатися у гастроентеролога і дотримуватися помірної дієти: не можна зловживати жирною їжею, алкоголем, потрібно обмежити каву, газовані напої та інші продукти, які важко засвоюються.
Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська
Популярні питання
Відразу ж після операції та у період відновлення слід утримуватися від вживання кави та інших напоїв, що містять кофеїн. Неміцну каву в невеликих кількостях можна пити не раніше, ніж через 2 тижні після операції, розбавляючи нежирним молоком.
Щоб нормалізувати випорожнення після холецистектомії, необхідно вживати їжу невеликими порціями 5-6 разів на добу. Фізична пасивність небажана. Через тиждень після операції потрібно виходити на невеликі прогулянки, поступово збільшуючи їх тривалість. Можна робити легку гімнастику та ходити до басейну. Помірна фізична активність корисна для перистальтики кишківника і допомагає уникнути закрепів. Для відновлення травлення лікар може виписати медикаменти.
Наступного дня після операції можна їсти відварені овочі, попередньо перетерті за допомогою блендера або терки. Поступово можна вводити в раціон тушковані овочі та рагу. Не рекомендується їсти бобові, які активізують газоутворення.
Зазвичай після операції спостерігається зниження маси тіла людини у зв'язку з коротким періодом голоду, зміною раціону та режиму харчування. Надалі вага має відновитися. Люди, які мало рухаються і не дотримуються дієти, можуть набрати масу. У таких ситуаціях переходити до різкого схуднення не можна, тому що в період відновлення після операції організм особливо вразливий до фізіологічних стресів та інших змін.
Зазвичай шви після лапароскопічної холецистектомії гояться протягом 5-7 днів. Найчастіше для швів використовується матеріал, який розсмоктується сам собою. Якщо шви не саморозсмоктуються, їх знімають на 7-8 добу після операції. Це безболісна процедура, яку проводить хірург чи медсестра.
Жовч виробляється печінкою, жовчний міхур виконує функцію її резервуару. За його відсутності жовч надходить у дванадцятипалу кишку. Оскільки жовч після холецистектомії вже не така концентрована, потрібно їсти частіше і малими порціями, щоб жовчної речовини вистачало на розщеплення жирів з їжі. Цей тип харчування називається дробним.