Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться операція на апендицит?

Як проводиться операція на апендицит?
Читати 8 хвилин | Створено: 15 грудня 2021 | Оновлено: 15 грудня 2021 | 121570 121570
Апендицит є серйозним захворюванням, яке потребує виклику швидкої допомоги та негайного оперативного втручання.

Викликати платну швидку допомогу в Харкові можна в медичному центрі «ОН Клінік Харків». Швидка допомога виїжджає у будь-який час і прибуває в максимально короткий термін.

Що таке апендицит?

Апендицит — це запалення червоподібного відростка сліпої кишки (апендикса) різного ступеня вираженості. До ускладнень апендициту належать абсцеси (локальні скупчення гною) у черевній порожнині, перитоніт (запалення очеревини) і сепсис (зараження крові). Апендицит може розвиватися як у дорослих, так і у дітей. Виділяють гострий і хронічний види апендициту.

Де знаходиться апендикс і навіщо він потрібний?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Апендикс знаходиться в нижній частині живота, приблизно посередині між пупком і правою здухвинною кісткою. Локалізація апендикса може змінюватись: червоподібний відросток може бути піднятий до правого підребер'я або опущений в нижню частину таза. Апендикс має трубчасту форму, його довжина становить від 4 до 15 см, а діаметр — до 10 мм.

Апендикс потрібен для формування імунітету та кишкового біоценозу, а також для регулювання рівня біфідобактерій і лактобактерій у кишечнику. Крім того, орган виконує секреторну та захисну функції. Завдяки потужному лімфатичному апарату червоподібний відросток регулює відтік лімфи у кишечнику.

Ознаки апендициту

Первинною ознакою апендициту є сильний біль у животі та блювання, що не припиняється. Інші симптоми апендициту:

  • напруження м'язів живота;
  • озноб;
  • підвищення температури до 38°C;
  • втрата апетиту;
  • слабкість;
  • сухість у роті;
  • тахікардія (підвищений ритм серця).

Апендицит у дітей проявляється діареєю, іноді зі слизом у калі. За апендициту у чоловіків спостерігається мимовільне підтягування правого яєчка та дискомфорт за відтягування мошонки.

Як болить апендицит?

Спочатку апендицит болить в області пупка. Якщо злегка натиснути на больове вогнище, а потім прибрати руку, біль посилюється, що свідчить про запалення апендикса. Потім больові відчуття переходять у праву здухвинну область (праворуч внизу живота). Протягом 12-18 годин інтенсивність болю в області апендикса посилюється.

Хронічний апендицит

Хронічний апендицит розвивається за відсутності лікування гострого апендициту. Симптоми хронічного апендициту слабко виражені, для захворювання характерні періоди загострень.

Гострий апендицит

Гострий апендицит розвивається швидко та має яскраво виражені симптоми. Виділяють чотири форми гострого апендициту:

  • гангренозний апендицит (запальний процес поширюється на черевну область, відбувається омертвіння апендикса);
  • катаральний апендицит (запалення локалізується лише у слизовій оболонці апендикса);
  • перфоративний апендицит (руйнується стінка червоподібного відростка, його вміст потрапляє в черевну порожнину);
  • флегмонозний апендицит (запальний процес поширюється на стінку червоподібного відростка).

Гострий апендицит може ускладнюватися перфорацією відростка та гнійним процесом. Гнійний апендицит смертельно небезпечний, оскільки внаслідок скупчення гною може статися розрив відростка. Вміст апендициту, що лопнув, потрапляє в черевну порожнину, що призводить до сепсису (зараження крові).

Як визначають апендицит?

Діагностику апендициту може провести лише лікар. За перших симптомів запалення червоподібного відростка необхідно негайно звернутися до лікаря. Консультація хірурга включає огляд та збирання анамнезу. Апендицит визначається шляхом вивчення симптомів і комплексної діагностики.

Визначити апендицит можна самостійно, прийнявши позу ембріона (лежачи на правому боці та підтягнувши ноги до тулуба). Зниження больових відчуттів у такому положенні свідчить про запалення апендикса.

Як проводиться видалення апендициту?

Видалення апендициту (апендектомія) проводиться шляхом відкритої хірургічної операції або за допомогою малоінвазивного втручання — лапароскопічної апендектомії. За відкритої операції апендицит вирізають через невеликий надріз у нижній правій частині живота. Втручання проводиться під інтубаційним (ендотрахеальним) наркозом: пацієнт занурюється в стан глибокого медикаментозного сну з розслабленням мускулатури. Тривалість операції складає до однієї години.

За лапароскопічної операції апендикс видаляють через прокол області пупка. До переваг лапароскопічної апендектомії належить мала травматичність і швидка реабілітація. Шрам від видалення апендициту після малоінвазивної операції практично непомітний. Лапароскопія зводить до мінімуму можливі післяопераційні ускладнення. Після лапароскопічної апендектомії набагато нижче ризик появи спайок після апендициту, які можуть призводити до злипання внутрішніх органів.

Лапароскопічна апендектомія

Лапароскопія проводиться за неускладненого запалення червоподібного відростка. Малоінвазивна операція на апендицит проходить під інтубаційним (ендотрахеальним) наркозом.

Увечері напередодні апендектомії та в день операції не можна їсти, а за дві години до втручання — пити. Перед проведенням лапароскопічної апендектомії хірург направить на первинну консультацію терапевта і призначить лабораторні дослідження.

Аналіз крові за апендициту необхідний для визначення загальної кількості лейкоцитів, збільшення якої вказує на нагноєння червоподібного відростка. УЗД органів черевної порожнини за апендициту показує положення червоподібного відростка відносно інших органів, а також збільшення або потовщення стінок апендикса.

До інших аналізів перед лапароскопічною апендектомією належить:

  • аналіз ІФА IgM на Covid-19;
  • аналіз на антитіла до ВІЛ;
  • аналіз на групу крові та резус-фактор;
  • аналіз на сумарні антитіла до сифілісу;
  • аналізи на віруси гепатиту В і С;
  • клінічний аналіз сечі;
  • коагулограма;
  • електрокардіограма.

У процесі лапароскопічної апендектомії хірург робить прокол в області пупка, вводить газ, камеру та інструменти, оглядає черевну порожнину. Лікар видаляє апендикс через пупковий порт і кладе його в контейнер, потім накладає шви. Після операції апендикс відправляють на аналіз на ракові клітини.

Відновлення після апендициту

Перші один-два дні після лапароскопічної апендектомії пацієнт перебуває у стаціонарі під наглядом лікаря. Через два-три дні після втручання лікар знімає шви та дає індивідуальні рекомендації на відновлювальний період. У перші 12 годин після апендектомії не можна їсти, дозволяється тільки пити. Потім протягом двох тижнів необхідно дотримуватися спеціальної дієти.

Апендицит після операції може боліти протягом п'яти-десяти днів. У середньому відновлення після апендициту триває до двох тижнів.

Дієта після апендициту

Дієта після видалення апендициту передбачає дробне харчування (їжу можна вживати невеликими порціями п'ять-шість разів на день). Через 12 годин після апендектомії дозволяється випити трохи нежирного курячого бульйону або солодкого фруктового киселю. На другу добу після операції до раціону можна включати також картопляне пюре, відварений рис на воді, варене та протерте куряче м'ясо, а також натуральний йогурт.

Через чотири дні після апендициту можна їсти м'ясні та рибні парові котлети, напіврідкі каші з невеликою кількістю вершкового масла, протерті супи з круп на нежирному м'ясному бульйоні або на воді, яйця, зварені некруто, і паровий омлет.

Дієти після видалення червоподібного відростка необхідно дотримуватися впродовж двох тижнів. Рекомендації щодо подальшого харчування призначить лікар.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться операція на апендицит? - Кутєпова Катерина Володимирівна
Кутєпова Катерина Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. З якого боку знаходиться апендикс?

Апендикс знаходиться з правого боку живота внизу, приблизно між пупком і правою тазовою кісткою.

2. Скільки триває операція з видалення апендициту?

Лапароскопічна операція з видалення апендициту триває, в середньому, близько години. У процесі втручання апендицит видаляють через точкові проколи на передній черевній стінці.

3. Що не можна їсти після апендициту?

Після апендициту слід виключити з раціону продукти з високим вмістом клітковини та жирів. До заборонених після апендициту продуктів належать також бобові, гриби, капуста, жирні, копчені та смажені страви, кондитерські вироби, майонез, соуси, оцет, горіхи, пельмені, фаст-фуд і шоколад. Крім того, дієта після апендициту передбачає відмову від споживання алкогольних і газованих напоїв, кави та міцного чорного чаю.

4. З чим можна сплутати апендицит?

Якщо апендикс опущений в нижню частину таза, апендицит у жінок можна сплутати з аднекситом (запаленням придатків) або кістою яєчника, а у чоловіків із запаленням сечового міхура. Якщо апендикс розташований під печінкою, біль локалізується у правому підребер'ї, внаслідок чого апендицит можна сплутати з гострим холециститом.

Симптоми, схожі з апендицитом, проявляються за інших захворювань. Апендицит можна сплутати з мезаденітом (запальним захворюванням лімфатичних вузлів тонкого кишечника), нирковими та печінковими кольками, за яких також виникає біль у животі, нудота та блювання.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Як проводиться операція на апендицит?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проводиться операція на апендицит?
Лікар-проктолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 2 роки тому
Чи завжди апендицит супроводжується підвищеною температурою?
Відповісти
Здрастуйте, Ірино! Апендицит не завжди супроводжується підвищеною температурою. У кожному індивідуальному випадку симптоми можуть проявлятися по-різному.
Анна 2 роки тому
Здрастуйте! Учора ввечері в моєї доньки (їй п'ять років) почалася сильна діарея. А сьогодні вона скаржиться на біль у животі, але не може пояснити, де саме болить. Це може свідчити про апендицит?
Відповісти
Здрастуйте, Анно! Діарея є відмінною особливістю апендициту в дітей. Що стосується локалізації болю, то за апендициту больові відчуття можуть виникати в різних частинах живота. Розпізнати апендицит може тільки лікар, тому Вам необхідно терміново викликати швидку допомогу!
Олег 2 роки тому
Чи можна померти від апендициту?
Відповісти
Здрастуйте, Олеже! Від апендициту можна померти. Якщо операцію з видалення апендикса не було проведено своєчасно, може статися його розрив. Після розриву червоподібного відростка його вміст виходить у черевну порожнину і провокує розвиток сепсису, який може призвести до смерті.
Андрій 2 роки тому
Здрастуйте! Я багато разів чув, що вживання м'яса у великих кількостях збільшує ризик розвитку апендициту. Чи так це?
Відповісти
Здрастуйте, Андрію! Надмірне споживання м'яса може призводити до посилення процесів гниття і бродіння в кишечнику, що, своєю чергою, є фактором ризику розвитку апендициту. Але це не означає, що потрібно повністю відмовитися від м'яса. Адже м'ясо — одне з джерел білка та мінеральних речовин. Перевагу бажано віддавати відвареному м'ясу та м'ясу, приготованому на пару.
Аліна 2 роки тому
Добрий день! У мене немає запалення апендициту, але я хочу видалити червоподібний відросток, щоб уникнути розвитку запального процесу. Чи можна це зробити?
Відповісти
Добрий день, Аліно! Апендикс не видаляють у профілактичних цілях. Щоб запобігти захворюванню, Вам потрібно правильно і збалансовано харчуватися, стежити за станом свого здоров'я і вести здоровий спосіб життя.
Анастасія 2 роки тому
У мене сильно болить живіт праворуч, але температури немає. Чи може бути апендицит без температури?
Відповісти
Добрий день, Анастасіє! Апендицит може бути і без температури. У разі гострого болю Вам необхідно негайно викликати швидку допомогу.
Анатолій 2 роки тому
У мене вже тиждень болить живіт у нижній частині справа. Але біль не сильний. Чи може це бути апендицит?
Відповісти
Здрастуйте, Сергію! Як правило, біль при апендициті має гострий характер. Але в деяких випадках, наприклад, за хронічного апендициту, симптоми можуть бути слабко вираженими. У будь-якому разі, у разі больових відчуттів необхідно звернутися до лікаря, який проведе діагностику і призначить Вам індивідуальний курс лікування.
Олена 2 роки тому
Здрастуйте! В обох моїх батьків і в дідуся з бабусею видаляли апендицит. Чи передається ця хвороба у спадок? І як можна їй запобігти?
Відповісти
Здрастуйте, Олено! Апендицит не передається у спадок, але ризик його розвитку є у кожної людини. З метою профілактики апендициту необхідно вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, а також своєчасно лікувати виникаючі патології шлунково-кишкового тракту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!