Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Лабіопластика (пластика статевих губ) — що це і як проводиться?

Лабіопластика (пластика статевих губ) — що це і як проводиться?
Читати 6 хвилин | Створено: 17 березня 2023 | Оновлено: 17 березня 2023 | 14625 14625
1

Що таке лабіопластика?

Естетична гінекологія — це напрям хірургії, який спеціалізується на зміні зовнішнього вигляду жіночих статевих органів. Однією з операцій пластичної гінекології є лабіопластика.

Лабіопластика — це пластична операція на статевих губах жінки, призначити та виконати яку може гінеколог. Пластика статевих губ дозволяє змінити їх форму та розмір.

2

Види статевих губ

До зовнішніх репродуктивних органів жінки належать клітор, переддвір’я піхви (вхід у вагіну) та статеві губи. Статеві губи та вхід у піхву також називаються вульвою.

Статеві губи є складками м'яких тканин у вигляді валиків, які виконують захисну функцію і закривають вхід у піхву. Види статевих губ:

  • малі (внутрішні);
  • великі (зовнішні).

Малі статеві губи вкриті слизовою оболонкою, у якій розташовуються бартолінові залози, що виділяють секрет, що необхідний для підтримки кислотності статевих органів і грає роль змазки під час статевого акту. Великі статеві губи вкриті шкірою та в нормі закривають малі.

Форма та розміри статевих губ індивідуальні, залежать від генетичних факторів і можуть змінюватися протягом життя (після пологів, за зміни ваги, активного статевого життя). Єдиної правильної анатомії вульви немає: і малі, і великі, і асиметричні статеві губи є нормою.

3

Навіщо потрібна лабіопластика?

Основним показанням до лабіопластики є бажання жінки змінити зовнішній вигляд зовнішніх статевих органів. Корекція статевих губ дозволяє створити нові форми та розмір вульви, усунути асиметрію, омолодити зовнішній вигляд геніталій, звузити вхід у піхву.

Медичним показанням до хірургічної лабіопластики є гіпертрофія (збільшення) малих або великих статевих губ, яка проявляється дискомфортом під час рухів та просвічуванням вульви через білизну (наприклад, через купальні плавки, вузькі штани, спортивні штани). За гіпертрофії малих губ їхня слизова оболонка не покрита великими губами, і виникають болючі відчуття під час одягання білизни, ходьби, занять спортом (їзди на велосипеді, катання на конях).

Збільшення статевих губ також може проявлятися диспареунією (біль і дискомфорт під час статевого акту). За гіпертрофії вульви проводять зменшення статевих губ.

4

Лабіопластика до пологів

Лабіопластику можна зробити до пологів. Інтимна пластика не впливає на зачаття, перебіг вагітності та пологи.

Розмір і форма геніталій можуть змінитися після вагітності та пологів. Вульва змінюється під дією гормональних коливань, а також за перерозтягування та розривів під час родової діяльності. Після пологів можуть виникнути гіпертрофія та асиметрія статевих губ, а також зяяння (розширення) піхви. Якщо під час пологів зовнішній вигляд вульви зміниться, за бажанням жінки лабіопластика робиться повторно.

5

Лабіопластика — як проходить?

Підготовка до лабіопластики великих і малих статевих губ починається за тиждень до втручання. Лікар призначить необхідні передопераційні обстеження: аналізи крові та сечі, тести на інфекції, що передаються статевим шляхом.

У день операції необхідно прийти в медичний центр натщесерце, день проведення пластики повинен бути спланований поза періодом менструацій, щоб потрапляння менструальної крові в операційний розріз не заважало його загоєнню. Інтимну пластику виконують у положенні лежачи на гінекологічному кріслі. Залежно від техніки операції розрізняють:

  • класичну лабіопластику;
  • лазерну лабіопластику.

За класичної пластики статевих губ збільшені губи висікаються  поздовжньо скальпелем, а за лазерної — за допомогою апарата з лазерним випромінюванням. Перевагами лазерної лабіопластики є швидкий період відновлення та низький ризик ускладнень (кровотечі, інфікування післяопераційної рани). За потреби лікар накладе на вульву шви, що розсмоктуються. Операція зі зменшення статевих губ проводиться як під місцевою анестезією, так і під наркозом (залежно від масштабу втручання та побажань жінки).

Контурна пластика статевих губ — це лабіопластика за допомогою філерів (препаратів гіалуронової кислоти), яка дозволяє збільшити вульву та надати їй пружності. Пластика статевих губ гіалуроновою кислотою показана за малих розмірів великих губ, вікового зниження еластичності тканин вульви та проводиться під місцевим знеболенням. Ефект контурної лабіопластики проходить в середньому через рік після її проведення, тому процедуру повторюють для оновлення результату.

6

Відновлення після лабіопластики

Повна реабілітація після лабіопластики триває близько місяця. У перші три-чотири дні після інтимної пластики великих або малих статевих губ в області геніталій зберігається набряк, можливі болючі відчуття, для зняття яких лікар призначить знеболювальні засоби. На час загоєння після лабіопластики (протягом місяця) необхідно відмовитися від вагінального сексу, купання у відкритих водоймах, відвідування басейнів та саун. У період відновлення після лабіопластики не можна займатися спортом.

Результат лабіопластики видно через кілька тижнів після втручання, коли повністю проходить набряк та розсмоктуються шви. Статеві губи після інтимної пластики симетричні, великі закривають малі.

Ускладнення лабіопластики включають кровотечу та інфікування операційної рани. У поодиноких випадках після інтимної пластики можуть виникнути асиметрія вульви та рубці на геніталіях. Для профілактики ускладнень необхідно дотримуватись рекомендацій гінеколога та у призначений час прийти на контрольний огляд.

7

Лабіопластика — де зробити?

Зробити лабіопластику в Україні можна у гінекологічних відділеннях мережі медичних центрів «ОН Клінік»:

Інтимну пластику статевих губ можна поєднувати з іншими втручаннями косметичної гінекології, наприклад, з аугментацією клітора або точки G. Після лабіопластики не залишається шрамів або інших помітних ознак втручання.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Лабіопластика (пластика статевих губ) — що це і як проводиться? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Лабіопластика (пластика статевих губ) — що це і як проводиться?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Лабіопластика (пластика статевих губ) — що це і як проводиться?
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 11 місяців тому
Добридень! Хочу зменшити статеві губи, але боюсь, що буде боляче. Під яким наркозом виконується лабіопластика?
Відповісти
Добридень! Лабіопластика може бути проведена як під місцевою анестезією, так і під короткочасним наркозом. За вираженого страху перед втручанням і тривожності операцію краще зробити під загальним знеболенням (наркозом).
Марія 1 рік тому
Вітаю! Лікар призначив лабіопластику у зв'язку із сильним збільшенням внутрішніх статевих губ. Переживаю, що зменшаться відчуття під час сексу. Чи зачіпає обрізання статевих губ клітор?
Відповісти
Вітаю! Лабіопластика включає лише зміну розміру статевих губ і не зачіпає клітор. Чутливість в області зовнішніх статевих органів і у піхві після лабіопластики не змінюється.
Катерина 1 рік тому
Вітаю! Хочу зробити пластику статевих губ, але не знаю, який ефект буде згодом. Що змінює лабіопластика?
Відповісти
Вітаю! Після лабіопластики змінюється форма та розмір малих чи великих статевих губ. Після закінчення періоду відновлення (у середньому через місяць) відчуття в області статевих органів, зокрема чутливість під час статевого акту, не змінюються.
Юлія 1 рік тому
Вітаю! Читаю в інтернеті, що зараз модно робити статеві губи. Як зрозуміти, що потрібна лабіопластика?
Відповісти
Вітаю! Як і будь-яка пластична операція, лабіопластика проводиться за бажання жінки змінити зовнішній вигляд статевих губ. Показаннями до операції на зовнішніх статевих органах у жінок також може бути дискомфорт через їх збільшення.
Поліна 1 рік тому
Добридень! Мені 17 років і мені не подобається зовнішній вигляд піхви. Коли можна робити лабіопластику?
Відповісти
Добридень! Пластику статевих губ не можна робити у віці до 18 років. Після досягнення повноліття необхідно проконсультуватися щодо необхідності втручання на зовнішніх статевих органах із гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!