Logo
0 800 30 11 77

Вагінальні виділення: норма та патологія

Вагінальні виділення: норма та патологія
Читати 10 хвилин | Створено: 23 лютого 2024 | Оновлено: 23 лютого 2024 | 17543 17543
Вагінальні виділення - це прозора або білувата рідина, яка виконує захисну функцію. Зміна консистенції, кольору чи запаху виділень можуть свідчити про розвиток патологічних процесів.

Що таке вагінальні виділення?

Вагінальні виділення - це рідина, яка складається з епітеліальних клітин, транссудату (серозної рідини незапального характеру), мікрофлори та слизу. Виділення виконують функцію захисту піхви від пересихання та потрапляння інфекцій (ІПСШ, дріжджових інфекцій, бактеріального вагінозу). Склад та кількість виділень є індивідуальними для кожної жінки.

Види вагінального секрету

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Виділення з піхви мають кілька класифікацій, відрізняючись залежно від кількості слизу, консистенції, кольору та запаху. Види виділень з піхви :

  • за кількістю слизу з піхви (мізерні, рясні, нормальні);

  • по консистенції (рідкі, густі грудкуваті, пінисті);

  • за кольором (прозорі, білі, кров'янисті, жовті, зелені);

  • по запаху (без запаху, із солодкуватим чи кислуватим запахом).

Виділення з піхви змінюються протягом менструального циклу. Рідина може змінювати консистенцію, колір і запах залежно від настання овуляції, сексуальної активності, прийому протизаплідних засобів, наявності захворювань та порушень.

Які вагінальні виділення вважаються нормою

Нормальні вагінальні виділення повинні мати прозорий або білий колір без запаху. Характеристика виділень за нормальних умов:

  • текстура. Виділення з піхви можуть змінюватись від рідких і липких до густих і пастоподібних, залежно від менструального циклу;

  • колір. Прозорі, молочно-білі чи брудно-білі виділення з піхви вважаються нормою;

  • запах. Виділення можуть мати ледь вловимий запах;

  • кількість. На кількість вагінального секрету впливають овуляція, прийом протизаплідних препаратів та вагітність. Нормальна кількість виділень на добу становить 1-4 мл.

Нормою вважаються водянисті чи слизові вагінальні виділення. Об'єм вагінального секрету залежить від гормональної активності.

Нормальні вагінальні виділення

Нормальні вагінальні виділення

Патологічні виділення

Мікрофлора піхви змінюється при потраплянні інфекції, внаслідок чого порушується кислотно-лужний баланс та погіршуються захисні функції слизової оболонки. На наявність інфекційного агента можуть вказувати вагінальні виділення. Патологічні виділення:

  • гнійні чи кров'янисті;

  • зелені, жовті, сірі;

  • пінисті або грудкуваті;

  • нестандартно рясні;

  • що супроводжуються затхлим або гнильним запахом.

Зміни вагінального секрету можуть супроводжувати печіння та свербіж у піхві, набряклість статевих губ. Також разом з патологічними виділеннями може з'явитися біль при сечовипусканні та статевому акті.

Жовті виділення

Жовті виділення з піхви можуть виникнути через гормональну перебудову організму, ерозію шийки матки та венеричні захворювання (хламідіоз, трихомоніаз). Жовті виділення та свербіж можуть супроводжуватися больовими відчуттями внизу живота, лихоманкою та збоєм менструального циклу.

Коричневі виділення

Коричневі виділення з піхви можуть бути ознакою поліпа в матці, ендометріозу або позаматкової вагітності. Нормальними коричневими виділеннями можуть бути в процесі становлення циклу у дівчаток-підлітків, а також протягом декількох днів після закінчення менструації. Темні виділення з піхви можуть бути ознакою хронічного ендометриту.

Плями від коричневих виділень

Плями від коричневих виділень

Зелені виділення

Зелені виділення з піхви можуть вказувати на наявність бактеріальної інфекції (вагінозу, трихомоніазу, гонорею, вульвовагініту). Вагінальний секрет зеленого кольору без запаху і сверблячки може виникнути через тривалу терапію антибіотиками, гормонального дисбалансу або порушення правил особистої гігієни.

Кров'янисті виділення

Кров'янисті виділення з піхви, не пов'язані з менструацією, можуть бути причиною інфекцій, що передаються статевим шляхом, поліпа матки, синдрому полікістозних яєчників, перименопаузи. Також перші три місяці прийому гормональних контрацептивів у жінки можуть спостерігатися кров'яні виділення. Рожеві виділення з піхви можуть бути нормою при настанні овуляції.

як можуть виглядати кров'янисті виділення

як можуть виглядати кров'янисті виділення

Причини патологічних вагінальних виділень

Кров'янисті, темні або гнійні виділення, що супроводжуються неприємним запахом, свербінням та больовими відчуттями можуть свідчити про інфекційне захворювання. Причини патологічних виділень:

  • бактеріальний вагіноз;

  • цервіцит (запалення шийки матки);

  • гонорея (ураження органів сечостатевої системи);

  • запальні захворювання органів малого тазу (ендометрит, міометрит, сальпінгіт);

  • вагініт (запалення вагінальної слизової оболонки);

  • вагінальна інфекція;

  • дисплазія матки;

  • вагінальна атрофія (генітоуринальний синдром менопаузи).

Також причиною вагінального секрету може бути вульвіт (запалення слизових оболонок та м'яких тканин зовнішніх статевих органів). Викликати патологічні виділення з піхви можу інфекційні захворювання, наприклад хламідіоз та трихомоніаз.

Як цикл впливає на виділення?

Зміни у цервікальному слизу відбуваються внаслідок гормональних змін протягом менструального циклу. Рівень естрогену підвищується перед овуляцією, шийка матки виробляє слиз кольору яєчного білка. Після овуляції рівень естрогену падає, а рівень прогестерону підвищується. Виділення під час менструального циклу:

  • 1-4 дні. Липкі виділення білого кольору або з жовтуватим відтінком;

  • 4-6 днів. Липкі виділення білого кольору;

  • 7-9 днів. Виділення кремоподібної консистенції;

  • 10-14 днів. Еластичні та слизькі виділення, що нагадують яєчний білок;

  • 14-28 днів. Після овуляції кількість виділень зменшується . Цервікальний слиз має білий або жовтуватий колір.

Темний вагінальний секрет може виділятися через вихід частини епітелію, що відшарувався, разом зі згустками крові. У перші один-два дні менструації кровотеча може бути досить інтенсивною, виділення можуть включати невеликі згустки.

Виділення під час прийому антибіотиків

Прийом антибіотиків може порушити мікрофлору піхви, викликаючи білі пінисті або грудкуваті виділення з піхви, які можуть мати гнильний запах. Сірі або жовті виділення з піхви після прийому антибіотиків з'являються через зменшення кількості бактерій, що мають захисні функції.

Виділення при онкології

Виділення з піхви при онкології можуть бути водяними, із неприємним запахом. Розвиток раку шийки матки характеризується кров'яними виділеннями у жінок після клімаксу, після статевого акту, а також між менструаціями.

Вагінальні виділення після операції

Легка вагінальна кровотеча або виділення з піхви після операції є нормою. При розсмоктуванні швів можуть з'являтися рожеві, коричневі, жовті виділення.

Виділення при захворюваннях, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ)

Зміна кольору, консистенції та запаху виділень може свідчити про наявність інфекції, що передаються статевим шляхом. Вагінальний секрет при ЗПСШ:

  • каламутний, кров'яний, густий (при гонореї);

  • прозорий, білий, жовтуватий чи зелений, з неприємним запахом (при трихомоніазі);

  • жовтуватий, з неприємним запахом (при хламідіозі).

Багато патологій можуть протікати безсимптомно, що перешкоджає своєчасній діагностиці. Регулярні консультації гінеколога допоможуть виявити патологію та вилікувати ЗПСШ на ранніх стадіях.

Виділення під час вагітності

Кількість прозорих і молочно-білих виділень з піхви при вагітності збільшується, що дозволяє запобігти поширенню інфекцій в матку. Виділення не повинні мати неприємного запаху. До кінця вагітності кількість виділень ще більше зростає. На останньому тижні вагітності вагінальний секрет може містити смуги липкого желеподібного рожевого слизу.

Виділення під час вагітності

Виділення під час вагітності

Вагінальні виділення у дівчаток-підлітків

Виділення з піхви у дівчаток є нормою навіть до першої менструації. У нормі вагінальний секрет у дівчаток-підлітків має прозорий чи білий колір. Зміни кольору, текстури та запаху виділень може вказувати на наявність ЗПСШ, запальних захворювань органів малого тазу, а також сторонніх предметів у піхві (забутих тампонів). Дотримання правил інтимної гігієни дівчаток-підлітків дозволить знизити ризик гінекологічних захворювань.

Виділення після сексу

Виділення з піхви до, під час та після сексу вважаються нормою. Прозорий та рясний вагінальний секрет виникає внаслідок збільшення припливу крові до статевих органів. Кров'янисті виділення під час сексу можуть бути ознакою травмування слизової оболонки, а також свідчити про наявність ЗПСШ .

Які виділення у нормі при клімаксі?

Нормальні виділення при клімаксі мають білий чи прозорий колір. Кількість та консистенція цервікального слизу при клімаксі залежить від індивідуальних особливостей організму. Секрет при клімаксі не прилипає до стінок піхви і не має неприємного запаху.

У жінок після клімаксу може розвинутися атрофія піхви через зниження рівня естрогену, внаслідок чого стінки піхви стають меншими. Слизові виділення у постменопаузі жовтого чи сірого кольору можуть свідчити про підвищення лужності та зростання бактерій у піхві.

Про що свідчить запах вагінальних виділень?

Запах виділень із піхви часто залежить від рівня кислотності піхви. Здоровий рівень слизу запобігає інфекціям, що викликають неприємний запах. Нормальний запах виділень з піхви може бути трохи кислуватим або солодкуватим. Під час менструації вагінальний секрет може мати легкий металевий запах через менструальну кров.

Виділення з піхви з неприємним запахом може бути симптомом інфекції чи запалення. Кислий запах вагінального секрету свідчить про молочницю чи кандидоз. Гнильний або аміачний запах може вказувати на наявність вагініту, солодкуватий – на молочницю, а “рибний” – на бактеріальну інфекцію (вагіноз).

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Вагінальні виділення: норма та патологія - Вальковська Марія Григоріївна
Вальковська Марія Григоріївна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Які аналізи здавати при патологічних виділеннях з піхви?

При патологічних виділеннях із піхви необхідно здавати аналізи на наявність інфекційних захворювань. Лікар бере зразок вагінального секрету, щоб дослідити мікрофлору. Також гінеколог здійснює аналіз кислотності піхви.

2. Як відрізнити молочницю за виділеннями?

Виділення з піхви при молочниці мають кислуватий або солодкуватий запах. Рясний вагінальний секрет має білий або жовтуватий колір, а також сиру текстуру.

3. Які виділення мають бути після 55 років?

При клімаксі у жінок мають бути білі чи прозорі виділення без неприємного запаху. Вагінальні виділення у жінок після 55 років можуть мати кремоподібну текстуру.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Вагінальні виділення: норма та патологія
Лікар акушер-гінеколог. Друга категорія.
Вагінальні виділення: норма та патологія
Акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 1 місяць тому
Добрий вечір. Як зрозуміти з виділень, що потрібно звернутися до лікаря?
Відповісти
Добрий вечір. Зміна кольору, консистенції, запаху та кількості виділень із піхви є приводом для консультації гінеколога . Звернутися до лікаря необхідно з появою коричневих, жовтих, зелених чи кров'янистих виділень із неприємним запахом.
Анастасія 1 місяць тому
Добридень. Цікавить питання: що робити якщо після виділень з'явився свербіж вульви?
Відповісти
Добридень. Сверблячка вульви, що супроводжується зміною вагінального секрету, може свідчити про наявність інфекції. При появі сверблячки, печіння та больових відчуттів у піхву необхідно відвідати гінеколога.
Ольга 1 місяць тому
Вітаю. Підкажіть, як позбутися неприємного запаху з піхви?
Відповісти
Вітаю. Неприємний запах із піхви часто минає без лікування. Гінеколог може призначити антибіотики для терапії основного захворювання та позбавлення вагінального запаху, які можна приймати у формі таблеток або крему.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!