Logo
0 800 30 11 77

Уроки сексуального виховання: а про що говорити?

Уроки сексуального виховання: а про що говорити?
Читати 6 хвилин | Створено: 26 листопада 2019 | Оновлено: 26 листопада 2019 | 35783 35783
Формування сексуального виховання дітей починається з інформації, отриманої від батьків. Якщо вона не відповідає дійсності чи відсутня, дитина включає фантазію чи шукає інші джерела, які рідко бувають достовірними.

Багато психологів радять батькам вчитися говорити з дітьми «про це» або надавати їм спеціальну літературу, коли не знайшлося відповідних слів. Автори книжок простою мовою та за допомогою ілюстрацій розкривають дітям не лише питання сексуальності, дорослішання, змін у тілі, а й психологічні переживання від першого потягу та почуттів, що виникли між хлопчиками та дівчатками.

Інформація про сексуальне виховання повинна подаватися дітям відповідно до їх віку та у зрозумілій формі. Не уникайте відповіді, якщо вас запитують, не кричіть і не підвищуйте тон. Діти мають право знати.

У європейських країнах питання статевого виховання дітей захищене законом. Уроки статевого виховання у школах є обов'язковими до відвідування. Поряд з цією інформацією діти отримують доступ до достовірних джерел для ознайомлення з цікавою для них темою. Наприклад, у Німеччині за підтримки Федерального міністерства охорони здоров'я Німеччини створено сайт Zanzu - «Мій організм у словах і картинках». Інтернет-ресурс присвячений сексуальній просвіті дітей та підлітків.

Чи потрібне сексуальне виховання?

У Нідерландах серед підлітків зафіксовано найнижчий рівень вагітностей та захворювань, що передаються статевим шляхом у світі. Найперші знання про статеві питання юні голландці отримують у віці від 4 до 7 років. Дошкільнятам та школярам демонструють навчальні мультфільми, а старшокласники вивчають сексуальне виховання як розділ біології.

У США статеве виховання вводять із третього класу, а у Франції — з восьмого. А от у країнах Африки дітей ніколи не навчали цього предмета, допоки африканці не зіткнулися з епідемією ВІЛ. Завдяки просвітницькій роботі Червоного Хреста африканські школярі теж почали отримувати необхідну базу знань про СНІД та вагітність.

Дитячий лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Харків (Дитяче відділення)» Рой Наталія В'ячеславівна каже:

«Статеве виховання допомагає дітям освоїти правила інтимної гігієни. Дитина молодшого віку повинна щодня доглядати своє тіло і розуміти, навіщо вона це робить, старшого — дотримуватися правил гігієни під час і після сексу. Як правило, не всі батьки навчають цих речей, за що діти можуть розплатитись своїм здоров'ям».

Коли говорити з дитиною «про це»?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

За європейською практикою, сексуальну освіту діти мають здобувати вже зі школи, переважно, з 6-7 років. Сексуальність – невід'ємна частина особистості кожної людини. Вікова психологія показала: діти народжуються як істоти, які мають сексуальність і становлення їхньої сексуальності проходить різні етапи. В ідеальному варіанті починати сексуальну освіту потрібно з народження дитини та окремі теми розмови вводять до того, як дитина досягне відповідної стадії розвитку, щоб підготувати її до змін, які відбуватимуться (наприклад, дівчинка повинна знати про менструацію до того, як вона розпочнеться).

Сексуальність дітей та дорослих різна. Дорослі не повинні розглядати сексуальну поведінку дітей зі своєї позиції, керуючись своїм досвідом. Адаптуйте свою позицію під запит дитини.

Якою має бути реакція на дотик дитини «там»?

Зберігайте спокій. Діти пізнають своє тіло, і це нормально. «Ти ще маленький» - не відповідь. Коли дитина ставить питання «про це», вона досить виросла і дозріла для того, щоб отримати на неї відповідь. Не треба кричати на дитину чи лякати якими-небудь історіями. У цей момент вашому малюкові потрібна підтримка та розуміння. Якщо дитина зовсім маленька, то переключіть її увагу на щось інше та спокійно поясніть, що так робити не потрібно. Якщо дитина вже свідома і досить доросла, то не потрібно її соромити і засуджувати. Поясніть, що це роблять багато дітей і цей процес має свій термін. Поцікавтеся у своєї дитини, можливо, її щось хвилює або вона чекає на вашу підтримку.

Як допомогти дитині не боятися змін свого тіла?

З віком наш організм поступово змінюється. У дівчат ростуть груди, в інтимних місцях з'являється волосся, починаються менструації, а у хлопчиків ламається голос, змінюються форми тіла, з'являється ерекція. Багато батьків не готують своїх дітей до фізіологічних змін, що породжує дитячі страхи та комплекси. Поговоріть з ними про це, переконайте, що зміни, що відбуваються з їхнім тілом, — природний процес, адже вони зростають.

Як відповідати на «недитячі» запитання своїх дітей?

Часом питання, які ставить дитина, ставлять у глухий кут. Якщо не знаєте, як сформулювати коректну відповідь, щоб описати фізіологію інтимних відносин, заздалегідь раджу запастись спеціальною літературою. У ній грамотно, актуально та делікатно буде розкрито будь-яку заборонену тему. Не забудьте і про почуття — психологічний бік інтимних питань. Підкиньте дитині книгу про стосунки, відповідно її віку, яка допоможе зрозуміти, що таке «любов», «дружба», «зрада», «відносини», «повага», «секс без кохання».

Дитячий лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв (Дитяче відокремлення)» Гуренко Світлана Дмитрівна зазначає:

«Дітей потрібно посвячувати у тонкощі анатомії людини, особливості статевого дозрівання, вагітності та пологів. У розмовах про секс наголошуйте на необхідності використання засобів контрацепції, згадуйте захворювання, що передаються статевим шляхом. Презервативи, СНІД чи гонорея — слова, значення яких діти мають розуміти. Це і є статеве виховання, коли дитина формує об'єктивне уявлення про статеве життя».

Знати - не завжди «робити»

Багато батьків думають: чим пізніше дитина дізнається про секс, то краще. Це роблять із метою вберегти дитину від ранніх сексуальних стосунків. Результати міжнародних досліджень говорять про протилежне: у країнах, де є сексуальна освіта, молодь починає статеве життя набагато пізніше, ніж у країнах, де її немає. У країнах, де є сексуальне виховання, підлітки називають школу джерелом важливої ​​інформації про статеве дорослішання, венеричні хвороби та безпечний секс.

Ще не говорили з дитиною «про це»? Раджу починати. Не можете? Звертайтеся за допомогою до дитячого психолога, гінеколога чи уролога. У таких розмовах із дитиною немає нічого ганебного. Діти повинні знати межі дозволеного, ризики та небезпеки.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Уроки сексуального виховання: а про що говорити? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Уроки сексуального виховання: а про що говорити?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Уроки сексуального виховання: а про що говорити?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!