Logo
0 800 30 11 77

М'який і твердий шанкри: чому з'являються та як їх позбутися

М'який і твердий шанкри: чому з'являються та як їх позбутися
Читати 6 хвилин | Створено: 15 березня 2024 | Оновлено: 15 березня 2024 | 2491 2491
Шанкри є шкірними проявами інфекційних захворювань. Розібратися в причині появи шанкра та правильно призначити лікування може тільки лікар.

Що таке шанкр?

Шанкр — це різновид шкірних висипань, які з'являються під час захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Захворювання, що проявляються шанкрами, нині зустрічаються рідко.

Види шанкру

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Первинний шанкр з'являється в місці потрапляння інфекційного збудника в організм. Залежно від зовнішнього вигляду та причини виникнення розрізняють твердий і м'який шанкри.

Дуже рідко зустрічається туберкульозний шанкр — прояв первинного туберкульозу шкіри. Висипання при шкірному туберкульозі являють собою множинні коричневі вузлики, які можуть виразкуватися.

Який вигляд має шанкр?

Шанкр являє собою виразку (дефект на шкірі чи слизових оболонках). Зазвичай шанкр має округлу форму та знаходиться нижче поверхні здорової шкіри.

Шанкр може з'явитися на будь-якій ділянці шкіри та слизових оболонках, але частіше виникає на геніталіях. Типове розташування шанкру:

  • шанкр на члені, шкірі мошонки в чоловіків;
  • шанкр на статевих губах, у піхві та на шийці матки у жінок;
  • шанкр у роті, шанкр на язиці та губах;
  • шанкр у промежині, періанальній ділянці та прямій кишці.

Сифіліс без шанкра не трапляється, але появу виразки можна пропустити, якщо вона не розташована на видному місці. Шанкр під час сифілісу в жінок виявляють рідше, ніж у чоловіків, оскільки він може бути у важкодоступних місцях (у піхві, на шийці матки, у прямій кишці).

Від чого з'являється шанкр?

Твердий шанкр є шкірним проявом первинного сифілісу та викликається бактерією блідою трепонемою. Шанкр з'являється через три-чотири тижні після контакту з інфікованою людиною. Основний шлях зараження сифілісом — статевий, але можливий і контактний спосіб передачі інфекції.

Причиною м'якого шанкру є бактеріальна інфекція. Збудник м'якого шанкру — грамнегативна паличка Haemophilus ducreyi. Зараження м'яким шанкром відбувається під час статевих контактів: вагінального, анального, орального сексу, а також за тісного дотику до шкіри та слизових оболонок зараженої людини. Інкубаційний період за м'якого шанкру (шанкроїду) коротший, ніж за сифілісу, і становить до одного тижня.

Твердий шанкр

Сифілітичний шанкр з'являється в місці потрапляння трепонем (збудників сифілісу) на шкіру та слизові оболонки. Твердий шанкр характеризується правильною округлою формою, гладким дном і піднятими краями дефекту. Неушкоджений твердий шанкр на дотик сухий і безболісний. Поява виразки може поєднуватися зі збільшенням регіонарних (пахових, шийних) лімфовузлів, які також не викликають дискомфорту. Шанкр за сифілісу заживає впродовж 3-12 тижнів.

М'який шанкр

М'який шанкр відрізняється нерівними краями та рясною секрецією запального вмісту з рани. Шанкроїд є болючою виразкою, поява якої супроводжується печінням.

М'який шанкр на статевих губах і в піхві може проявлятися жовтуватими виділеннями зі статевих шляхів. Виділення за гемофільного шанкру можна сплутати з гарднерельозом, який також проявляється виділенням запального вмісту з неприємним запахом із піхви. Шанкр на мигдалині може супроводжуватись неприємним запахом з рота і болем у горлі. М'який шанкр біля нігтьового ложа може нагадувати панарицій — нагноєння нігтьового валика.

Стадії шанкру

Первинна сифілома являє собою локальну (місцеву) сифілітичну інфекцію. На початкових стадіях твердого шанкру до патологічного процесу залучається тільки ділянка ураження та найближчі лімфовузли.

Без лікування сифіліс прогресує до генералізованої форми, яка протікає з ураженням усього організму. Стадії сифілісу:

  1. Первинний.
  2. Вторинний.
  3. Третинний.

Твердий шанкр відповідає первинному сифілісу. Вторинний сифіліс розвивається після латентного (безсимптомного періоду) та супроводжується висипаннями на всій поверхні шкіри. За третинного (пізнього) сифілісу уражаються клапани серця, хрящі, суглоби та центральна нервова система.

Як діагностують шанкр?

За виявлення висипань на геніталіях чоловікам необхідно звернутися за консультацією до уролога, а жінкам — до гінеколога. Лікар ознайомиться зі скаргами та проведе зовнішній огляд ураженої ділянки шкіри.

Точно визначити причину шанкру можна за допомогою лабораторної діагностики. Діагностика шанкру:

Побачити шанкр на шийці матки гінеколог може під час огляду піхви за допомогою гінекологічних дзеркал і кольпоскопії (інструментальному обстеженні вагіни). Виявити виразку в періанальній ділянці та в прямій кишці можна під час аноскопії (огляду анального каналу).

Діагностика м'якого шанкру може бути ускладнена, оскільки бактерія не завжди виявляється в бактеріологічних посівах. Лікар може призначити лікування м'якого шанкру, ґрунтуючись на клінічних проявах захворювання.

Як лікувати шанкр?

Місцеве лікування твердого шанкру при сифілісі не потрібне. Лікування твердого шанкру полягає в антибактеріальній терапії сифілітичної інфекції. Курс антибіотикотерапії за сифілісу триває кілька тижнів. Лікування м'якого шанкру також полягає в застосуванні антибактеріальних засобів.

На час лікування шанкру необхідно утриматися від статевих контактів. Обстеженню та лікуванню підлягає не тільки хвора людина, але і її статеві партнери.

Ускладнення шанкру

Ускладнення твердого шанкру включають генералізовану сифілітичну інфекцію з ураженням серця, судин і нервової системи (нейросифіліс). Сифіліс у вагітної жінки загрожує розвитком вродженої сифілітичної інфекції у плода, тому в разі виявлення трепонемної інфекції гінеколог призначить жінці репродуктивного віку тест на вагітність.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

М'який і твердий шанкри: чому з'являються та як їх позбутися - Тягній Любов Михайлівна
Тягній Любов Михайлівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи болить шанкр при сифілісі?

Шанкр за сифілісу не болить. Навіть на чутливих слизових оболонках (наприклад, за твердого шанкру на язиці чи шанкру на голівці статевого члена) виразка залишається безболісною, що дає змогу відрізнити її від інших видів виразок.

2. Як відрізнити шанкр від фурункула?

Відрізнити шанкр від фурункула не складно за зовнішнім виглядом. Фурункул являє собою нагноєння волосяного фолікула і має вигляд запаленого червоного горбка, болючого на дотик. Шанкр на геніталіях є безболісною гладкою виразкою.

3. Чи можна видавити твердий шанкр?

Видавити твердий шанкр не можна. Дно виразки при сифілісному шанкрі зазвичай вкрите твердою гладкою скоринкою. За пошкодження шанкру в паху з виразки може виділятися невелика кількість рідини, в якій присутні трепонеми (збудники сифілісу).

4. Як відрізнити шанкр від герпесу?

Відрізнити шанкр від герпесу можна за зовнішнім виглядом і за допомогою лабораторної діагностики. Висипання за герпесу мають вигляд пухирців, заповнених прозорою або каламутною рідиною. Сифілітичний шанкр являє собою гладку безболісну виразку.

5. Як відрізнити шанкр від прища?

Відрізнити шанкр від прища можна за зовнішнім виглядом. Прищ являє собою папулу (горбок) або гнійничок, тоді як шанкр виглядає як виразка (дефект на шкірі).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
М'який і твердий шанкри: чому з'являються та як їх позбутися
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
М'який і твердий шанкри: чому з'являються та як їх позбутися
Стаття перевірена: Мандзяк Тетяна Ігорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 1 місяць тому
Добрий день! Знайшла виразку на внутрішній поверхні щоки, переживаю, що це може бути. Як відрізнити шанкр від стоматиту?
Відповісти
Добрий день! Зовні шанкр являє собою виразку округлої форми з гладким дном. Достовірно відрізнити шанкр від інших видів висипу і підтвердити сифіліс можна за допомогою лабораторної діагностики.
Валерій 1 місяць тому
Вітаю! Уролог побачив на голівці члена виразку і каже, що це твердий шанкр при сифілісі. Чи міг лікар із чимось її переплутати?
Відповісти
Доброго дня! Диференціальна діагностика твердого шанкру включає інші ЗПСШ: генітальний герпес, м'який шанкр, травми статевих органів. У разі підозри на сифіліс необхідно пройти лабораторну діагностику.
Валентина 1 місяць тому
Вітаю! Лікар написав у діагнозі, що сифіліс первинного типу. Що означає первинний шанкр за сифілісу?
Відповісти
Вітаю! Первинний шанкр у разі сифілісу з'являється в місці потрапляння інфекції в організм — зазвичай на слизових оболонках геніталій, у піхві та на шийці матки, у ротовій порожнині. Без лікування сифіліс переходить у вторинну стадію, за якої інфекція поширюється в організмі, і висип виникає по всьому тілу.
Іван 1 місяць тому
Добрий день! Тиждень тому був незахищений секс із незнайомою дівчиною, боюся підхопити сифіліс. Де з'являється шанкр при сифілісі в чоловіків?
Відповісти
Добрий день! Сифілітичний шанкр у чоловіків зазвичай з'являється на голівці статевого члена, але може виникнути на мошонці та в періанальній ділянці. У разі зараження сифілісом виразка на слизових оболонках розвивається через три тижні після контакту з інфікованою людиною.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!