Logo
0 800 30 11 77

Кіста Бейкера: симптоми, причини та методи лікування

Кіста Бейкера: симптоми, причини та методи лікування
Читати 10 хвилин | Створено: 27 березня 2024 | Оновлено: 27 березня 2024 | 1527 1527
Кіста Бейкера — доброякісне утворення під коліном. Причиною патології зазвичай стає запальний процес або травма, через що зайва суглобова рідина накопичується в підколінній ямці.

Що таке кіста?

Кіста — новоутворення, яке може відрізнятися різними розмірами та формами, має капсулу та заповнене рідиною. Сформуватися кіста може в будь-якій частині тіла (кістках, внутрішніх органах, м'яких тканинах). Більшість кіст має доброякісний характер. Найчастіше причиною кістозних гуль є інфекції чи травми.

Що таке кіста Бейкера?

Поставте своє питання Травматологу
«ОН Клінік»

Кіста Бейкера — це рідинне утворення, яке формується через ушкодження колінного суглоба чи тканин, які його оточують. Зайва рідина, потрапляючи до задньої частини суглоба, утворює «мішок», який і є кістою Бейкера (МКБ 10).

Кіста Бейкера діагностується в середньому у 19% дорослих і 6% дітей. Є два піки захворюваності, коли виявляють захворювання: у період від чотирьох до семи років та у проміжок від 35 до 70 років.

Чому з'являється кіста Бейкера?

Основна причина патології — набряк колінного суглоба через збільшення обсягу синовіальної рідини. Набряк коліна може виникнути за будь-якої травми або пошкодження. Основні причини щілиноподібної кісти Бейкера:

Будь-яка травма, пов'язана з колінними суглобами, може призвести до розвитку синовіальної кісти. Патологія може розвиватися впродовж багатьох років і тривалий час протікати без прояву явних симптомів.

Які симптоми кісти Бейкера?

Важливою ознакою патології є утворення шишки на коліні. Інші симптоми кісти Бейкера:

  • біль під коліном;
  • обмеженість рухливості суглоба;
  • набряк під коліном ззаду.

За кісти Бейкера часто спереду коліна з'являється набряк або шишка. Іноді інші ознаки патології не проявляються, і пацієнт не знає про патологію, поки її не виявить лікар під час огляду. У деяких випадках пухлина під коліном викликає не тільки набряк, а й зміну кольору шкіри гомілки, через що кістозне утворення можна сплутати з тромбозом нижніх кінцівок. Який вигляд має кіста Бейкера, можна подивитися на фото.

Кіста Бейкера

Кіста Бейкера

Який лікар лікує кісту Бейкера?

Лікування та діагностику підколінної пухлини виконує травматолог-ортопед. Пацієнти зі встановленим діагнозом повинні регулярно спостерігатися у лікаря, щоб уникнути запалення та нагноєння новоутворення.

Як діагностують кісту Бейкера?

При підозрі на кісту Бейкера необхідна консультація ортопеда-травматолога. Під час прийому лікар вислуховує скарги пацієнта та проводить огляд, що включає пальпацію підколінної ямки, шишки під коліном. Додаткова діагностика кісти включає:

  • УЗД. Допомагає візуалізувати новоутворення, визначити його розміри, межі, зв'язок з навколишніми структурами;
  • рентгенографію. Рентген при кісті Бейкера виключає супутні кісткові патології.

Візуалізаційні дослідження необхідні для уточнення діагнозу та отримання додаткової інформації. Іноді може знадобитися консультація хірурга.

Як лікувати кісту Бейкера?

Якщо у пацієнта з кістою Бейкера немає яскраво виражених симптомів, лікування проводять без операції. У цьому випадку потрібне регулярне спостереження у травматолога-ортопеда. Лікар дасть усі необхідні рекомендації з приводу подальших дій пацієнта. За більш виражених проявів захворювання призначається медикаментозне лікування, фізіопроцедури, спокій. Іноді для лікування шишки на коліні (збоку чи позаду коліна) може знадобитися оперативне втручання.

Метод RICE

Лікувати кісту Бейкера можна за допомогою методики RICE. У буквальному перекладі з англійської означає rest (відпочинок), ice (лід), compression (компреси) and elevation (підняте положення). Прості дії, які виконує пацієнт, допоможуть швидше відновитися і повернутися до звичного способу життя.

Відпочинок означає, що пацієнту необхідно припинити фізичну активність, щоб не погіршити ситуацію. Прикладений на 10-15 хвилин пакет із льодом або холодний компрес щогодини в перший день після травми і кожні три-чотири години в наступні дні допоможе зняти набряк і прибрати запалення.

Компресійна пов'язка, накладена в ділянці коліна відразу після травми, зменшить приплив крові та тим самим зніме набряк. У подальшому можна використовувати компресійну білизну, вона підтримає коліно та зніме з нього навантаження. Також рекомендується за можливості тримати ногу з кістою в піднятому положенні. Коліно і гомілка мають розташовуватися вище рівня серця. Для підтримки ноги можна використовувати подушку чи ковдру. Це зніме навантаження та полегшить самопочуття.

Медикаментозне лікування

За кісти Бейкера призначається симптоматичне медикаментозне лікування. Щоб відновити та підтримати хрящову тканину та синовіальну оболонку, призначають хондропротектори. Лікування кісти Бейкера може включати:

  • анальгетики. Допомагають позбутися болю і зменшують набряки;
  • нестероїдні протизапальні препарати. Зупиняють запалення. Призначаються у вигляді ін'єкцій, таблеток;
  • препарати для місцевого застосування. Під час лікування кісти Бейкера лікар може призначити гелі, мазі, що знімають запалення і купірують біль;
  • антибіотики. Показані в разі розриву підколінної кісти, приєднання інфекції.

За сильного больового синдрому рекомендована блокада колінного суглоба. Суть процедури полягає у введенні лікарських препаратів у зону запалення. За наявності основного захворювання, що стало причиною розвитку пухлини, необхідно провести його лікування. Після терапевтичного курсу новоутворення також може зникнути.

Фізіотерапія

Коли гостре запалення купіровано, лікар може призначити фізіотерапевтичні процедури. Фізіотерапія включає:

  • масаж колінного суглоба. Допомагає швидко нормалізувати живлення м'яких тканин і їхнє постачання кров'ю;
  • електрофорез. Після процедур тканини відновлюються, обмінні процеси в них нормалізуються;
  • ультрависокочастотна (УВЧ) терапія. Полегшує біль, усуває запалення, сприяє зниженню набряку.

Для відновлення обмінних процесів і відновлення пошкоджених тканин може бути також призначена магнітотерапія. У міру проведення фізіотерапії постійно проводиться контроль за станом пошкодженого суглоба.

Оперативне лікування

Операція призначається, якщо консервативне лікування не дало бажаних результатів. Також оперативне втручання показане за великих розмірів утворення й ознак розриву оболонки кісти Бейкера.

Видалення кісти Бейкера виконується за допомогою малоінвазивних хірургічних методів з застосуванням артроскопа чи лазера. Під час артроскопії кісти Бейкера м'які тканини не травмуються, кровоносні судини не пошкоджуються. Операцію проводять під відеоспостереженням (у суглоб вводять мікровідеокамеру), що забезпечує мінімальний вплив на прилеглі тканини та якнайшвидше загоєння після хірургічного втручання.

Видалення кісти Бейкера лазером — ще один малотравматичный метод, заснований на впливі високої температури (до 800 °С) за допомогою лазерного променя. Процедура допомагає швидко позбутися кісти Бейкера. Під час процедури лікар витягує рідинний вміст підколінної кісти та вводить у порожнину світловод. Апарат нагрівається та під його дією стінки порожнини склеюються.

Чи можна вилікувати кісту Бейкера без операції?

Якщо поява шишки була спричинена іншим (основним) захворюванням, то в разі його усунення (необхідно пройти курс лікування, прописаний лікарем) кіста Бейкера може зникнути сама собою. Якщо утворення має великі розміри та наявні біль та дискомфорт, необхідно записатися до лікаря на консультацію. Лікар підбере необхідний курс лікування, виходячи з клінічної картини. Якщо кіста Бейкера зникла, надалі можливий її рецидив. Тому рекомендується проходити регулярні профілактичні огляди у травматолога-ортопеда.

Чи розсмоктується кіста Бейкера самостійно?

Невеликі кісти Бейкера (до одного сантиметра) здатні розсмоктатися самостійно. При появі перших симптомів необхідно звернутися до лікаря для діагностики та підбору тактики лікування.

Чи можна лікувати кісту Бейкера народними засобами?

Для зменшення набряку за кісти Бейкера можна прикладати до коліна пакет з льодом на 10-15 хвилин (лід краще замотати в рушник, оскільки прикладати його на відкриту шкіру може бути небезпечно через ризик пошкодити шкірні покриви). Аналогічний ефект має компресійна пов'язка чи наколінник (можна купити в аптеці). Інколи компресійні пов'язки можуть завдавати дискомфорту, якщо надто передавлюють кісту. Перед застосуванням пов'язки рекомендується проконсультуватися з лікарем. Народне лікування кісти Бейкера чи підручні засоби в домашніх умовах не замінять медичну терапію, а можуть доповнювати основний курс лікування.

Чи може кіста Бейкера лопнути?

Кіста Бейкера може лопнути. У цьому разі її вміст потрапляє в оточуючі тканини, що може спровокувати гострий біль і запалення. Розсмоктування рідини, що звільнилася, відбувається впродовж кількох тижнів.

Що не можна робити при кісті Бейкера?

Якщо діагностовано кісту колінного суглоба, необхідно дотримуватися деяких запобіжних заходів. Не рекомендується присідати, не можна робити при кісті Бейкера випади та згинати коліна, це може призвести до передавлювання утворення. Під час занять йогою не рекомендовано сидіти на п'ятах. При кісті Бейкера необхідно уникати перенапруження ніг і більше відпочивати.

Можливі ускладнення після видалення кісти Бейкера

Імовірність рецидиву захворювання становить до 14%. Серед можливих ускладнень після видалення кісти Бейкера — сепсис суглоба в разі розриву утворення, тромбоз венозних судин, нагноєння пухлини.

Що буде, якщо не лікувати кісту Бейкера?

Відсутність лікування кісти Бейкера може спричинити серйозні ускладнення (варикозне розширення вен, тромбоз). Також може статися розрив кісти через збільшення її розмірів. У цьому разі може знадобитися проведення термінової операції.

Чи можна запобігти утворенню кісти Бейкера?

Профілактикою кісти Бейкера є попередження та уникнення травм колінного суглоба. Під час занять спортом необхідно використовувати спеціальне захисне спорядження, давати можливість організму відпочити та відновитися після занять. Перед фізичною активністю обов'язково необхідно «розігріватися». Рекомендується також уникати та не ігнорувати удари та травми, а записатися на консультацію до лікаря для усунення причини больових відчуттів у коліні.

Травматологія в ОН Клінік Черкаси

Кіста Бейкера: симптоми, причини та методи лікування - Островський Олександр Вікторович
Островський Олександр Вікторович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як проходить лазерне видалення кісти Бейкера?

Лазерне видалення кісти Бейкера в коліні — малотравматичний метод лікування. За його допомогою відбувається повне висічення утворення. Операція виконується під місцевою анестезією. Лікар видаляє рідкий вміст утворення, потім вводить у порожнину лазерний провідник. Під впливом лазера відбувається коагуляція білка, порожнина скорочується і зменшується в кілька разів. Операція займає близько 30 хвилин.

2. Які вправи можна робити при кісті Бейкера?

За кісти Бейкера не рекомендовано виконувати важкі фізичні вправи для ніг, вони можуть посилити навантаження на травмовану частину та погіршити стан пацієнта. Показані піші прогулянки без перевантаження суглобів.

3. Чи потрібна спеціальна дієта при кісті Бейкера?

Спеціальної дієти при кісті Бейкера не існує. Необхідно дотримуватися принципів правильного харчування, щоб позбутися зайвих кілограмів, тому що надлишкова вага може створювати зайве навантаження для суглобів ніг, підвищуючи ризик їх травмування. У раціоні мають бути присутні корисні для суглобів продукти: овочі, горіхи, кисломолочні продукти, яйця.

4. Коли потрібно видаляти кісту Бейкера?

Операція показана, якщо розміри кісти Бейкера перевищують п'ять сантиметрів. Оперативне втручання проводиться, якщо консервативна терапія не принесла очікуваного результату, пухлина збільшується, спричиняє дискомфорт і болісні відчуття пацієнту.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Кіста Бейкера: симптоми, причини та методи лікування
Лікар ортопед-травматолог. Вища категорія.
Кіста Бейкера: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 1 тиждень тому
Добрий день. Якого розміру має бути кіста Бейкера для операції?
Відповісти
Добрий день! Операбельними вважаються утворення, розмір яких досяг п'яти і більше сантиметрів. Якщо кіста невелика, не завдає дискомфорту пацієнту і не позначається на якості його життя, оперативне втручання не потрібне. Лікар підбирає консервативний метод лікування утворення.
Валерія 3 тижні тому
Добрий день. Чи можна померти від кісти куприка?
Відповісти
Доброго дня. Кіста куприка — не смертельне захворювання. Однак відсутність лікування здатна призвести до серйозних ускладнень (запалення утворення, парапроктиту).
Інна 4 тижні тому
Добрий день! Прочитала, що кіста Бейкера лікується сіллю. Чи правда це? І чи дійсно можна використовувати зігрівальні сольові компреси в разі захворювання?
Відповісти
Добрий день. За допомогою солі кісти Бейкера неможливо позбутися. Вона не проникає в суглоби і не знімає запалення синовіальної оболонки. Ба більше, гарячі компреси заборонені в разі кіст і можуть погіршити перебіг патології.
Аліна 4 тижні тому
Доброго дня. Підкажіть, чи допоможе при кісті Бейкера гепаринова мазь?
Відповісти
Доброго дня. Гепаринова мазь ефективна в разі травм, ударів і набряків. Але позбутися кісти з її допомогою не вдасться.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!