Logo
0 800 30 11 77

Ефект плацебо & сила уяви

Ефект плацебо & сила уяви
Читати 5 хвилин | Створено: 24 липня 2020 | Оновлено: 24 липня 2020 | 11299 11299
Багато людей вірять у чарівну силу таблеток, які насправді не можна віднести до фармакологічних препаратів, і одужують.

Ще в 1955 році американський лікар Г. Бічер виявив, що приблизно у третини його пацієнтів покращується самопочуття від препаратів, які є пустушками (не містять сильних активних речовин, що мають лікувальну дію). Цей феномен назвали ефектом плацебо, навколо якого досі ведуться наукові суперечки.

Медики використовують плацебо у двох випадках, коли проводять дослідження на ліках:

  • що не мають лікувальних властивостей з метою вивчення феномена плацебо;
  • що відповідають заявленим фармакологічними властивостями для оцінки лікувального ефекту.

Додам: не існує речовин, що діють нейтрально на організм людини. Усі вони незалежно від легкості ступеня впливу належать до відносної або абсолютної індиферентності (характеризується більш-менш нейтральним впливом на об'єкт дослідження). Найчастіше таблетки-пустушки дивовижно діють на людей, які мають ознаки поганого самопочуття: втому, біль, нудоту, а також депресію. Це підтвердили результати томографії мозку тих, хто приймав плацебо: активізувалися ділянки мозку, які контролюють больові відчуття і стрес.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Марія Кудринська каже:

«Після прийому препарату-пустушки реакція може проявлятися як у фізіологічному (поліпшується самопочуття), так і в психологічному плані. Усе залежить від соціальних якостей людини, її індивідуальності та стану здоров'я».

Ефект виникає у всіх людей, але сила його прояву буде різною. За статистикою, найбільше феномену піддаються люди:

  • з невротичними розладами, низькою самооцінкою і бурхливою фантазією;
  • які страждають на безсоння і психосоматичні розлади;
  • екстраверти — ті, хто активно взаємодіє з навколишнім світом.

До тих, хто не реагує на плацебо, відносять інтровертів — людей, які не схильні до спілкування, в яких розвинені замкнутість, підозрілість.

Лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Олена Орлова зазначає:

«Лікарі вбачають позитивну динаміку в розрізі змін щодо стану пацієнта, якщо він «підсів» на плацебо. Зокрема, часто спостерігається зменшення симптомів застуди (кашлю, нежитю), стенокардії, нападів головного болю або бронхіальної астми. Більш стійким стає емоційний стан. Однак через час за відсутності належного лікування симптоматика повертається».

Що кажуть дослідження?

У 2010 р. вчені виявили, що люди-плацебісти, які отримали дозу, за результатами медичних спостережень не відчували якихось серйозних поліпшень здоров'я. Єдиною зміною, яку відзначали практично всі респонденти, стало незначне зниження нападів нудоти та болю.

Наш мозок впливає на всі фізіологічні процеси по-різному. Однак науково не доведено, що він може надавати стійкий терапевтичний ефект за допомогою впливу на окремі ділянки завдяки властивостям тих чи інших активних речовин. Висновки про позитивний вплив ефекту плацебо мають більше надуманий, ніж реальний характер.

Одужання, як вважають деякі вчені, відбувається з природних причин (зокрема завдяки сильному імунітету). Наприклад, із застудою організм може впоратися самостійно (середня тривалість хвороби близько 7 днів).

Додам: разом з плацебо пацієнт може вживати сильнодіючі препарати. Як наслідок, спостерігається поліпшення не через прийом плацебо. У деяких випадках ефект від прийому лікарських засобів може наступати через певний проміжок часу (зокрема це характерно для онкологічних захворювань). У цьому випадку списувати одужання на феномен нелогічно.

Американське управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів за розробки нових ліків вважає обов'язковим враховувати феномен. Для цього під час тестування нового продукту поряд з ліками деяким респондентам, не попереджаючи, дають плацебо. Це дозволяє оцінити присутність або відсутність лікувального ефекту тестованого фармпрепарату.

Чи вірити в те, що альтернативна медицина поставить на ноги, зокрема і плацебо? Врахуйте, що вони не можуть впливати на причину захворювання, а отже, дають короткочасний результат. Не можна нехтувати допомогою кваліфікованих вузькопрофільних фахівців і плановими оглядами. Я вважаю, що шкоди не буде, якщо хочете поекспериментувати з плацебо (за участю лікуючого лікаря). Однак покладатися тільки на його магічну силу не варто. Не ігноруйте методи сучасної медицини та будете здорові.

А як думаєте ви?

Психологія в ОН Клінік Полтава

Ефект плацебо & сила уяви - Благадир Наталія Борисівна
Благадир Наталія Борисівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Ефект плацебо & сила уяви
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Психологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!